2017. december 16., szombat

Mézeskalácsdíszek

A második az ehető díszek kategóriájában....


Mézeskalácsdíszek

Hozzávalók: 10 dkg méz, 10 dkg margarin, 1 púpozott evőkanál mézeskalácsfűszer, 1 tojás, 10 dkg cukor, 35 dkg liszt, 1 csapott teáskanál szódabikarbóna, 2 teáskanál almaecet vagy citromlé, pici só;
a díszítéshez: bolti íróka vagy 1 tojásfehérje, 18-20 dkg finom szemcséjű porcukor, 1 teáskanál citromlé, pici só, ételfesték.


Elkészítése:  A mézet összeolvasztjuk a margarinnal, majd belekavarjuk a fűszert, és félretesszük. A tojást addig verjük a cukorral, míg jó habos nem lesz, illetve a cukorszemcsék fel nem oldódnak. A lisztet kimérjük, hozzáadjuk a sót meg az ecettel leoltott szódabikarbónát, majd hozzáöntjük a mézes keveréket, valamint a habos tojást. Összekeverjük, végül kézzel jól összegyúrjuk. A masszának eléggé lágynak kell lennie. Fóliába csomagoljuk, és legalább fél órára, de akár több időre is félretesszük pihenni (nem muszáj hidegbe tenni). Sütés előtt a tésztát átgyúrjuk, majd liszttel megszórt felületen kb. 3 mm vastagra nyújtjuk. Tetszés szerinti formákkal kiszaggatjuk, mindegyik formába lyukat fúrunk egy szívószál segítségével, majd sütőpapíros tepsire helyezve 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Miután a pogácsák kihűltek, bolti írókával vagy natúr, illetve színezett házi tojáshabbal tetszés szerint kidíszítjük. A habhoz a tojásfehérjét keményre verjük a sóval, majd kanalanként hozzáadagoljuk a porcukrot, miközben folyamatosan verjük. Végül a citromlevet is belekavarjuk, tetszés szerint megszínezzük, és műanyagzacskóba töltve, a zacskó sarkára pici lyukat vágva tetszés szerint „megírjuk”.  

EK - 2017/12.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2017. december 16., szombat

Mézeskalácsdíszek

A második az ehető díszek kategóriájában....


Mézeskalácsdíszek

Hozzávalók: 10 dkg méz, 10 dkg margarin, 1 púpozott evőkanál mézeskalácsfűszer, 1 tojás, 10 dkg cukor, 35 dkg liszt, 1 csapott teáskanál szódabikarbóna, 2 teáskanál almaecet vagy citromlé, pici só;
a díszítéshez: bolti íróka vagy 1 tojásfehérje, 18-20 dkg finom szemcséjű porcukor, 1 teáskanál citromlé, pici só, ételfesték.


Elkészítése:  A mézet összeolvasztjuk a margarinnal, majd belekavarjuk a fűszert, és félretesszük. A tojást addig verjük a cukorral, míg jó habos nem lesz, illetve a cukorszemcsék fel nem oldódnak. A lisztet kimérjük, hozzáadjuk a sót meg az ecettel leoltott szódabikarbónát, majd hozzáöntjük a mézes keveréket, valamint a habos tojást. Összekeverjük, végül kézzel jól összegyúrjuk. A masszának eléggé lágynak kell lennie. Fóliába csomagoljuk, és legalább fél órára, de akár több időre is félretesszük pihenni (nem muszáj hidegbe tenni). Sütés előtt a tésztát átgyúrjuk, majd liszttel megszórt felületen kb. 3 mm vastagra nyújtjuk. Tetszés szerinti formákkal kiszaggatjuk, mindegyik formába lyukat fúrunk egy szívószál segítségével, majd sütőpapíros tepsire helyezve 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Miután a pogácsák kihűltek, bolti írókával vagy natúr, illetve színezett házi tojáshabbal tetszés szerint kidíszítjük. A habhoz a tojásfehérjét keményre verjük a sóval, majd kanalanként hozzáadagoljuk a porcukrot, miközben folyamatosan verjük. Végül a citromlevet is belekavarjuk, tetszés szerint megszínezzük, és műanyagzacskóba töltve, a zacskó sarkára pici lyukat vágva tetszés szerint „megírjuk”.  

EK - 2017/12.


Nincsenek megjegyzések: