2017. október 1., vasárnap

Újházi-leves

E levesnek Újházi Ede színművész a névadója. Ez volt a kedvenc levese, és – fáradságot  nem sajnálva – akár Debrecenbe is elutazott a jó alapanyag beszerzéséért. Szerinte a levest csak vén kakasok húsából lehet főzni, olyanokéból, “amelyeknek megkeményedett izmaiba szerelmi viharok íze-sava gyülemlett össze. Három napig egyfolytában kellett főlniök, amíg belemáltak alevesbe és eggyé főttek a zöldséggel, főként a legendás jelentőségű zellerrel…” (Nagy Endre író) A legenda szerint a mai Gundel vendéglő elődjében tett látogatásaikor Újházi sokszor elmesélte, hogy milyen leves ízlik neki, mire Gundel Károly másnap máris elébe tette a finoman gőzölgő eledelt. Az alábbiakban az általam elkészített verziót olvashatják, amelyet a családom ízléséhez igazítottam.



Újházi-leves


Hozzávalók (6-8 személyre): egy 2 kg-os tyúk vagy kakas, 2-3 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 10 dkg zellergumó, 5 dkg karalábé, 1 zöldpaprika, 1 hagyma, 15 dkg gomba, 20 dkg zöldborsó, só, bors, friss gyömbér, cérnametélt, petrezselyemzöld.

Elkészítése: A konyhakész tyúkot főni tesszük annyi hideg vízben, amennyi jól ellepi. Lehabozzuk, majd csökkentjük a lángot, hogy gyengén, egyenletesen főjön. Félóra múlva beletesszük az egészben hagyott, behasított  sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert és karalábét, meg az egészben hagyott hagymát és paprikát, és ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, reszelt gyömbérrel. Amíg a leves fő, külön edényekben megfőzzük a zöldborsót meg a gombát, és leszűrjük. A metéltet is kifőzzük. Amikor minden megpuhult, a húst és a zöldségeket kiemeljük, a levest pedig sűrű szitán átszűrjük. A húst feldaraboljuk, a sárgarépát meg a zellert gyufaszálnyi csíkokra vágjuk. A tányérokban szétosztjuk a húst, a tésztát, a zöldségeket, a gombát meg a zöldborsót, rámerjük a forró levest, és megszórjuk aprított petrezselyemzölddel.

Megjegyzés: Az eredeti receptben karfiol és spárga is szerepel, aki szeretné, ilyet is adhat hozzá, szintén külön-külön megfőzve. Az eredeti receptben pedig úgy szerepel, hogy a külön főtt zöldségek főzőlevét hozzáöntik a leveshez, én viszont nem így készítettem.

FF - 2017/9

1 megjegyzés:

Szitya írta...

Kérnék most egy tányérral, Edith, ha lehetne.... Bárcsak lehetne... :)

Related Posts with Thumbnails

2017. október 1., vasárnap

Újházi-leves

E levesnek Újházi Ede színművész a névadója. Ez volt a kedvenc levese, és – fáradságot  nem sajnálva – akár Debrecenbe is elutazott a jó alapanyag beszerzéséért. Szerinte a levest csak vén kakasok húsából lehet főzni, olyanokéból, “amelyeknek megkeményedett izmaiba szerelmi viharok íze-sava gyülemlett össze. Három napig egyfolytában kellett főlniök, amíg belemáltak alevesbe és eggyé főttek a zöldséggel, főként a legendás jelentőségű zellerrel…” (Nagy Endre író) A legenda szerint a mai Gundel vendéglő elődjében tett látogatásaikor Újházi sokszor elmesélte, hogy milyen leves ízlik neki, mire Gundel Károly másnap máris elébe tette a finoman gőzölgő eledelt. Az alábbiakban az általam elkészített verziót olvashatják, amelyet a családom ízléséhez igazítottam.



Újházi-leves


Hozzávalók (6-8 személyre): egy 2 kg-os tyúk vagy kakas, 2-3 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 10 dkg zellergumó, 5 dkg karalábé, 1 zöldpaprika, 1 hagyma, 15 dkg gomba, 20 dkg zöldborsó, só, bors, friss gyömbér, cérnametélt, petrezselyemzöld.

Elkészítése: A konyhakész tyúkot főni tesszük annyi hideg vízben, amennyi jól ellepi. Lehabozzuk, majd csökkentjük a lángot, hogy gyengén, egyenletesen főjön. Félóra múlva beletesszük az egészben hagyott, behasított  sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert és karalábét, meg az egészben hagyott hagymát és paprikát, és ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, reszelt gyömbérrel. Amíg a leves fő, külön edényekben megfőzzük a zöldborsót meg a gombát, és leszűrjük. A metéltet is kifőzzük. Amikor minden megpuhult, a húst és a zöldségeket kiemeljük, a levest pedig sűrű szitán átszűrjük. A húst feldaraboljuk, a sárgarépát meg a zellert gyufaszálnyi csíkokra vágjuk. A tányérokban szétosztjuk a húst, a tésztát, a zöldségeket, a gombát meg a zöldborsót, rámerjük a forró levest, és megszórjuk aprított petrezselyemzölddel.

Megjegyzés: Az eredeti receptben karfiol és spárga is szerepel, aki szeretné, ilyet is adhat hozzá, szintén külön-külön megfőzve. Az eredeti receptben pedig úgy szerepel, hogy a külön főtt zöldségek főzőlevét hozzáöntik a leveshez, én viszont nem így készítettem.

FF - 2017/9

1 megjegyzés:

Szitya írta...

Kérnék most egy tányérral, Edith, ha lehetne.... Bárcsak lehetne... :)