2017. október 23., hétfő

Rácsos, pudingos-almás sütemény

Apósom egyik kedvence ez a süti, és anyósom specialitása. Már sokféle pudinggal próbálta, az epressel ízlett a legjobban apósomnak is és a lányoknak is. De bármilyen másikkal is lehet készíteni.


Rácsos, pudingos-almás sütemény

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 15 dkg zsiradék (vaj vagy zsír), 10-15 dkg cukor, 1 csipet só, 2 csapott teáskanál sütőpor, 1 tojás és 1 tojásfehérje,  kb. 2,5 dl joghurt vagy aludttej, kevés liszt;
a töltelékhez: 1 kg alma, 5 dkg cukor, 1-2 teáskanál fahéj;
továbbá: 2 tasak bármilyen ízű pudingpor, 7 dl tej, 4 evőkanál cukor, 5 dkg vaj, 1 tojássárgája, 1-2 evőkanál tej, porcukor.

Elkészítése: A lisztben elkeverjük a sót, a sütőport meg a cukrot, összemorzsoljuk a zsiradékkal, majd hozzáadjuk a két tojást, és annyi joghurtot, amennyi szükséges, hogy jól nyújtható de nem ragacsos tésztát kapjunk. Hideg helyre tesszük, amíg az alma elkészül. Az almát meghámozzuk, négybe vágjuk, magházát kivágjuk, majd a cikkeket nem túl vékonyan összedaraboljuk. Rászórjuk a cukrot meg a fahéjat, és összekeverjük. A tésztát kettéosztjuk, felét lisztezett felületen tepsi nagyságúra nyújtjuk, és a tepsibe terítjük. Eloszlatjuk rajta a jól lecsepegtetett almát. A pudingporból, a cukorból és a tejből sűrű pudingot főzünk, elkeverjük benne a vajat, amíg teljesen felolvad, és az alma tetejére simítjuk. A megmaradt tésztából rudakat sodrunk és rácsosan a tészta tetejére helyezzük. A rácsokat lekenjük a tejjel simára kevert tojássárgájával, és a süteményt 170 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük, vagy amíg a tetete szép aranybarna nem lesz. Miután kihűlt, porcukorral megszórva kínáljuk.

KT - 2017/10.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2017. október 23., hétfő

Rácsos, pudingos-almás sütemény

Apósom egyik kedvence ez a süti, és anyósom specialitása. Már sokféle pudinggal próbálta, az epressel ízlett a legjobban apósomnak is és a lányoknak is. De bármilyen másikkal is lehet készíteni.


Rácsos, pudingos-almás sütemény

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 15 dkg zsiradék (vaj vagy zsír), 10-15 dkg cukor, 1 csipet só, 2 csapott teáskanál sütőpor, 1 tojás és 1 tojásfehérje,  kb. 2,5 dl joghurt vagy aludttej, kevés liszt;
a töltelékhez: 1 kg alma, 5 dkg cukor, 1-2 teáskanál fahéj;
továbbá: 2 tasak bármilyen ízű pudingpor, 7 dl tej, 4 evőkanál cukor, 5 dkg vaj, 1 tojássárgája, 1-2 evőkanál tej, porcukor.

Elkészítése: A lisztben elkeverjük a sót, a sütőport meg a cukrot, összemorzsoljuk a zsiradékkal, majd hozzáadjuk a két tojást, és annyi joghurtot, amennyi szükséges, hogy jól nyújtható de nem ragacsos tésztát kapjunk. Hideg helyre tesszük, amíg az alma elkészül. Az almát meghámozzuk, négybe vágjuk, magházát kivágjuk, majd a cikkeket nem túl vékonyan összedaraboljuk. Rászórjuk a cukrot meg a fahéjat, és összekeverjük. A tésztát kettéosztjuk, felét lisztezett felületen tepsi nagyságúra nyújtjuk, és a tepsibe terítjük. Eloszlatjuk rajta a jól lecsepegtetett almát. A pudingporból, a cukorból és a tejből sűrű pudingot főzünk, elkeverjük benne a vajat, amíg teljesen felolvad, és az alma tetejére simítjuk. A megmaradt tésztából rudakat sodrunk és rácsosan a tészta tetejére helyezzük. A rácsokat lekenjük a tejjel simára kevert tojássárgájával, és a süteményt 170 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük, vagy amíg a tetete szép aranybarna nem lesz. Miután kihűlt, porcukorral megszórva kínáljuk.

KT - 2017/10.

Nincsenek megjegyzések: