2017. október 25., szerda

Karalábéleves

Ez a leves Turós Lukács Lányok, asszonyok szakácskönyve című könyvéből van. Egyszerűsége ellenére is nagyon finom. 


Karalábéleves

Hozzávalók 4 személyre: 2 őszi karalábé, 2 dkg zsír, 4 dkg vaj, 1 púpozott evőkanál liszt, 1 dl tejszín, 1 tojássárgája, 1 csokor petrezselyemzöld, 1,5 liter csontlé vagy húsleves, só, esetleg kevés ecet, valamilyen apró szemű száraztészta.


Elkészítése: A karalábét vékony csíkokra vágjuk (vagy lereszeljük a nagy lyukú reszelőn), és a felforrósított zsíron kevés víz hozzáadásával megdinszteljük. Felöntjük a csontlével, miután fölforrt, beletesszük a száraztésztát, és addig főzzük, amíg a karalábé teljesen meg nem puhul. A vajból és a lisztből rántást készítünk, hozzáadjuk a felaprított petrezselyemzöld felét, felöntjük kevés forró levessel, simára kavarjuk, és a leveshez adjuk. Jól kiforraljuk, illetve megsózzuk. Tálalás előtt a tojássárgáját elkeverjük a tejszínnel, rámerjük a forró levest, és megszórjuk a maradék petrezselyemzölddel. Ha szeretnénk, nagyon kevés ecettel igazíthatunk az ízén. 

EK - 2017/9.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2017. október 25., szerda

Karalábéleves

Ez a leves Turós Lukács Lányok, asszonyok szakácskönyve című könyvéből van. Egyszerűsége ellenére is nagyon finom. 


Karalábéleves

Hozzávalók 4 személyre: 2 őszi karalábé, 2 dkg zsír, 4 dkg vaj, 1 púpozott evőkanál liszt, 1 dl tejszín, 1 tojássárgája, 1 csokor petrezselyemzöld, 1,5 liter csontlé vagy húsleves, só, esetleg kevés ecet, valamilyen apró szemű száraztészta.


Elkészítése: A karalábét vékony csíkokra vágjuk (vagy lereszeljük a nagy lyukú reszelőn), és a felforrósított zsíron kevés víz hozzáadásával megdinszteljük. Felöntjük a csontlével, miután fölforrt, beletesszük a száraztésztát, és addig főzzük, amíg a karalábé teljesen meg nem puhul. A vajból és a lisztből rántást készítünk, hozzáadjuk a felaprított petrezselyemzöld felét, felöntjük kevés forró levessel, simára kavarjuk, és a leveshez adjuk. Jól kiforraljuk, illetve megsózzuk. Tálalás előtt a tojássárgáját elkeverjük a tejszínnel, rámerjük a forró levest, és megszórjuk a maradék petrezselyemzölddel. Ha szeretnénk, nagyon kevés ecettel igazíthatunk az ízén. 

EK - 2017/9.

Nincsenek megjegyzések: