2017. július 1., szombat

Szederlekvár

Nálunk még éppen nem érik a szeder, egyelőre csak a málna ontja-ontja mézédes gyümölcseit, de hamarosan a szeder is megörvendeztet. Másnál viszont már érhet a szeder is, talán jól jön az alábbi egyszerű recept is. 


Szederlekvár

Hozzávalók 4-5 üveghez: 2 kg érett szeder, 20-30 dkg cukor, 1 citrom leve.

Elkészítése: A szedret átválogatjuk, és lehetőleg folyó víz alatt jól átmossuk. Hagyjuk alaposan lecsepegni, majd ép zománcú tiszta edénybe tesszük, rálocsoljuk a citromlevet, és elkezdjük főzni. Az elején ajánlatos sűrűn kavargatni, vagy akár 1-2 dl vizet is lehet aláönteni, a főzés során ez elpárolog. Miután fölforrt, a lángot kicsire vesszük (érdemes fémalátétet is helyezni az edény alá), és addig főzzük, amíg a szederszemek jól szétfőnek (15-20 perc). Ezután hozzáadjuk az ízlés szerinti cukrot, és forrástól számítva, folyamatosan kavargatva 5-6 percig főzzük még vagy amíg eléri az általunk kívánt sűrűséget. Ezután csírátlanított száraz üvegekbe tesszük, rácsavarjuk a kupakot, néhány percre fejtetőre állítjuk, és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni. 

EK - 2017/7



0 megjegyzés:

2017. július 1., szombat

Szederlekvár

Bejegyezte: sedith dátum: 20:50
Nálunk még éppen nem érik a szeder, egyelőre csak a málna ontja-ontja mézédes gyümölcseit, de hamarosan a szeder is megörvendeztet. Másnál viszont már érhet a szeder is, talán jól jön az alábbi egyszerű recept is. 


Szederlekvár

Hozzávalók 4-5 üveghez: 2 kg érett szeder, 20-30 dkg cukor, 1 citrom leve.

Elkészítése: A szedret átválogatjuk, és lehetőleg folyó víz alatt jól átmossuk. Hagyjuk alaposan lecsepegni, majd ép zománcú tiszta edénybe tesszük, rálocsoljuk a citromlevet, és elkezdjük főzni. Az elején ajánlatos sűrűn kavargatni, vagy akár 1-2 dl vizet is lehet aláönteni, a főzés során ez elpárolog. Miután fölforrt, a lángot kicsire vesszük (érdemes fémalátétet is helyezni az edény alá), és addig főzzük, amíg a szederszemek jól szétfőnek (15-20 perc). Ezután hozzáadjuk az ízlés szerinti cukrot, és forrástól számítva, folyamatosan kavargatva 5-6 percig főzzük még vagy amíg eléri az általunk kívánt sűrűséget. Ezután csírátlanított száraz üvegekbe tesszük, rácsavarjuk a kupakot, néhány percre fejtetőre állítjuk, és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni. 

EK - 2017/7



0 megjegyzés on "Szederlekvár"

Related Posts with Thumbnails