2017. június 7., szerda

Kabsa, a szaúd-arábiai rizses hús

Nem tudom, ismeritek-e Az arab sorozatot (regény)... Én az eddig megjelent részeket mind elolvastam, mert nagyon-nagyon tetszettek. Nos, ezekben a regényekben hallottam először a kabsáról, ami igazából nem más, mint egy rizses hús, csak teljesen más, mint amit mi nevezünk annak. Viszont másságában is isteni, úgyhogy ajánlom kipróbálásra! :) 


Kabsa, arab rizses hús

Hozzávalók 4-6 személyre: 1-1,2 kg csirkealsócomb, 2 hagyma, 3-4 cikk fokhagyma, 30 dkg hosszúszemű rizs, 1-1,2 liter csirkealaplé, 1-1 teáskanál koriandermag, római kömény és frissen reszelt szerecsendió, csilipehely, 10 dkg mazsola, 10-15 dkg pirított mandula, mogyoró vagy kesudió, olaj, friss koriander.

Elkészítése: A csirkecombot megtisztítjuk, megmossuk. A hagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk, kevés zsiradékon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a csirkecombot, és erős lángon körbepirítjuk a hagymás olajon. A fűszereket mozsárban összezúzzuk, összekeverjük a szerecsendióval, majd a csirkére szórjuk, illetve sózzuk, borsozzuk, és csilipehellyel ízlés szerint ízesítjük. Elkeverjük, hozzáadjuk a rizst, felöntjük az alaplével, és forrásig nagy lángon, majd továbbra kis lángon főzzük addig, míg minden el nem készül. Végül belekeverjük a kevés langyos vízbe áztatott, leszűrt mazsolát, rászórjuk a mandulát vagy mogyorót, és lazán összeforgatjuk. Tálalás előtt megszórjuk aprított korianderlevéllel.


Megjegyzés: Kabsát leginkább birka-, bárány- vagy kecskehúsból készítenek Szaúd-Arábiában, de nem ritka a csirkéből vagy a marhából készült változat sem. Sertést az arabok nem esznek.

KT - 2017/5

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2017. június 7., szerda

Kabsa, a szaúd-arábiai rizses hús

Nem tudom, ismeritek-e Az arab sorozatot (regény)... Én az eddig megjelent részeket mind elolvastam, mert nagyon-nagyon tetszettek. Nos, ezekben a regényekben hallottam először a kabsáról, ami igazából nem más, mint egy rizses hús, csak teljesen más, mint amit mi nevezünk annak. Viszont másságában is isteni, úgyhogy ajánlom kipróbálásra! :) 


Kabsa, arab rizses hús

Hozzávalók 4-6 személyre: 1-1,2 kg csirkealsócomb, 2 hagyma, 3-4 cikk fokhagyma, 30 dkg hosszúszemű rizs, 1-1,2 liter csirkealaplé, 1-1 teáskanál koriandermag, római kömény és frissen reszelt szerecsendió, csilipehely, 10 dkg mazsola, 10-15 dkg pirított mandula, mogyoró vagy kesudió, olaj, friss koriander.

Elkészítése: A csirkecombot megtisztítjuk, megmossuk. A hagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk, kevés zsiradékon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a csirkecombot, és erős lángon körbepirítjuk a hagymás olajon. A fűszereket mozsárban összezúzzuk, összekeverjük a szerecsendióval, majd a csirkére szórjuk, illetve sózzuk, borsozzuk, és csilipehellyel ízlés szerint ízesítjük. Elkeverjük, hozzáadjuk a rizst, felöntjük az alaplével, és forrásig nagy lángon, majd továbbra kis lángon főzzük addig, míg minden el nem készül. Végül belekeverjük a kevés langyos vízbe áztatott, leszűrt mazsolát, rászórjuk a mandulát vagy mogyorót, és lazán összeforgatjuk. Tálalás előtt megszórjuk aprított korianderlevéllel.


Megjegyzés: Kabsát leginkább birka-, bárány- vagy kecskehúsból készítenek Szaúd-Arábiában, de nem ritka a csirkéből vagy a marhából készült változat sem. Sertést az arabok nem esznek.

KT - 2017/5

Nincsenek megjegyzések: