2016. július 31., vasárnap

Csokoládékrémes torta

Egy hároméves kisfiúnak készült a torta, aki nagyon szereti Villám McQueent, és nagyon örült, amikor meglátta a tortát. Az anyukája szerint isteni finom volt. A férjem, akivel megkóstoltattam a krémet, amikor készült, azt mondta: bezzeg, nekünk nem csinálsz ilyen tortát. :D De majd fogok.... :)


Csokoládékrémes torta Villám-álcában

Hozzávalók 26 cm-es formához a piskótához: 9 tojás, 9 evőkanál cukor, 10 evőkanál liszt, 4 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 3x 1/3 mokkáskanál szódabikarbóna, 3 teáskanál kajsziecet (vagy más gyümölcsecet vagy citromlé), só; a krémhez: 3 dl tejszín, 30 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé, 1 tasak étcsokoládéízű pudingpor, 3 evőkanál cukor, 3,5 dl tej; a díszítéshez: 4 dl habtejszín, 2 csapott evőkanál porcukor, 2 tasak habfixáló, piros és sárga ételfesték, tetszés szerinti mintás, ehető ostyalap; a locsoláshoz: 2 dl víz, 1 evőkanál cukor, 1-2 teáskanál rumkivonat.

Elkészítése: A piskóta hozzávalóiból 3 darab háromtojásos piskótát sütünk úgy, hogy egyik sárgán marad (abba 4 csapott evőkanál liszt jár), a másik kettőt pedig kakaósra készítjük 2-2 evőkanál kakaót adagolva a 3-3 evőkanál liszt mellé. (A tojásfehérjét habbá verjük a cukorral és 1-1 csipetnyi sóval, majd belekeverjük a sárgáját, hozzáadjuk az ecettel leoltott szódabikarbónát, végül beleforgatjuk a lisztet, illetve a kakaót.) A piskótákat 26 cm-es formában, egyenként 12-15 percig sütjük 180 fokon. A krémhez összeolvasztjuk a tejszínt és az összetördelt csokoládét (kb. 3x30 másodperc mikróban), simára keverjük, majd hagyjuk kihűlni, végül jól behűtjük (érdemes este elkészíteni, hogy reggelig kihűlhessen). A tejből, a cukorból és a pudingporból sűrű pépet főzünk, majd hideg vízbe állítva, gyakran kavargatva kihűtjük. A kihűlt ganache-krémet kézi mixerrel jól kihabosítjuk, majd kanalanként hozzáadagoljuk a pudingot, és továbbra is mixerrel dolgozva jó habosra keverjük. Az egyik barna piskótát tálcára helyezzük, meglocsoljuk rumos sziruppal, rákenjük a krém felét, ráhelyezzük a sárga piskótát, meglocsoljuk, rákenjük a maradék krémet, és befedjük a jól meglocsolt másik barna piskótával (ezt úgy borítjuk rá, hogy az alja kerüljön fölfelé). Hűtőbe tesszük, hogy kissé megdermedjen.A díszítéshez a tejszínt fölverjük a porcukorral meg a habfixálóval, és 1-2 evőkanálnyit vékonyan elsimítunk a torta tetején. Ráhelyezzük az ostyát, szépen rásimítjuk, a torta oldalát bevonjuk pirosra festett tejszínhabbal, sárgával "villámokat" nyomunk rá, majd az ostya szélére tejszínhabrózsákat nyomunk. A "táblácska" marcipánból készült (kb. diónyi mennyiség kinyújtva, megtámasztva egy másik, kb. kisujjnyi nagyságú marcipánrudacskával), és olvasztott csokoládéval írtam fel a nevet.


2016. július 30., szombat

Barackos sütemény sütés nélkül

A múltkor sok piros bogyós gyümölccsel készített süti őszibarackkal is nagyon-nagyon finom...


Barackos sütemény sütés nélkül

Hozzávalók az alaphoz: 40 dkg keksz, 10 dkg vaj, majdnem 1 kis üveg csipkebogyólekvár; a krémhez: 35 dkg joghurt, 30 dkg tejföl, 10 dkg olvasztott fehér csokoládé, 40 g zselatinpor, ½ dl tej vagy víz, 15 dkg cukor, 4 dl habtejszín, 1 tasak vaníliás cukor; a tetejére: 6 őszibarack, 6,5 dl víz, 3 tasak tortazselé, 4-5 csapott evőkanál cukor, citromlé.


Elkészítése: A kekszet ledaráljuk vagy sodrófával nagyon finomra törjük. Elmorzsoljuk a puha vajjal, majd annyi lekvárral dolgozzuk össze, amennyi szükséges, hogy nyújtható tésztává álljon össze. Sütőpapírra helyezzük, és akkorára nyújtjuk, amekkora a tepsi. Ezután papírostól szépen belehelyezzük, és a hűtőbe tesszük. (Bele is lehet nyomkodni, de így egyszerűbb.) A krémhez a zselatint beáztatjuk a tejbe vagy vízbe. Az olvasztott csokoládéhoz kanalanként hozzáadjuk a tejfölt, miközben folyamatosan kavarjuk, így sima, egynemű masszát kapunk. Végül a joghurtot és 10 dkg cukrot is belekeverünk. A habtejszínt keményre verjük a maradék cukorral, 2 evőkanálnyi habot hozzákeverünk a kis lángon felolvasztott zselatinhoz, majd ezt összevegyítjük a többi tejszínhabbal. Lazán összeforgatjuk a joghurtos keverékkel, és a hűtőből kivett alapra öntjük-simítjuk. Visszatesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen. Végül a tortazselét elkészítjük a csomagoláson leírt utasítás, illetve a fenti adagok szerint, és hagyjuk 2-3 percig hűlni. A barackot alaposan megmossuk, felszeleteljük, szépen ráhelyezzük a sütemény tetejére, majd kanalanként ráöntjük az átlátszó tortazselét. Visszatesszük a hűtőbe dermedni ismét, majd miután jól kihűlt, szeletelve kínáljuk.
KT - 2016/8

2016. július 29., péntek

Zöldséges tarhonyasalátával töltött paradicsom

Gyors és finom vacsora abból, ami van a háznál. :) Tarhonya helyett maradék főtt rizs, vagy orzó(tészta), esetleg kuszkusz, bulgur, köles vagy hajdina is haználható,kinek mi található otthon éppen. 


Zöldséges tarhonyasalátával töltött paradicsom

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg tarhonya (lehetőleg házi, szabálytalan alakú), 8-10 főtt tojás, 8-10 nagyobbacska paradicsom, 2 sárgarépa, 2 tölteni való paprika, 2-3 friss uborka, 1 lila hagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors, olaj, citromlé; az öntethez: 25 dkg sűrű görög joghurt, só, bors, 3-4 evőkanál olívaolaj.

Elkészítése: A tarhonyát bő sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, átöblítjük, és hagyjuk jól lecsepegni. A paradicsomot megmossuk, kalapját levágjuk, majd belsejét kivájjuk. A kivájt paradicsomok belsejét enyhén megsózzuk, majd rácsra borítjuk, hogy fölösleges levük lecsepegjen. A kivájt kemény részeket összedaraboljuk, és később a salátához adjuk, levét a kisebb darabokkal félretesszük. A zöldségeket meghámozzuk, a paprikát kicsumázzuk, a tojást megpucoljuk, a petrezselyemzöldet jól megmossuk és lerázzuk. Tálba tesszük a tarhonyát, majd hozzáadjuk a lereszelt sárgarépát, a kis kockákra vágott paprikát meg uborkát, az összedarabolt paradicsombelsőt, a finomra aprított hagymát és petrezselyemzöldet, illetve a kicsi darabokra vágott tojást. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk kevés olajjal és citromlével, majd lazán összeforgatjuk. A salátát betöltjük a paradicsomokba (ha marad, talapzatot csinálunk belőle, és arra helyezzük a paradicsomokat), majd az öntettel tálaljuk. Az öntethez a joghurtot simára keverjük a félretett darabos paradicsomlével, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, illetve elkeverjük az olívaolajjal.
KT - 2016/8

2016. július 28., csütörtök

Csirkemájas lecsó

Vagy csirkemáj lecsósan. De függetlenül attól, mi a neve, nagyon finom. Még én is szívesebben megettem, mint amúgy máskor a csirkemájat.


Csirkemájas lecsó

Hozzávalók 2-3 személyre: 50 dkg csirkemáj, 1 nagy hagyma, 1 nagy sárgarépa, 1-2 paprika, 2-3 paradicsom, só, bors, olaj, petrezselyemzöld.


Elkészítése: A hagymát finomra aprítjuk, és megdinszteljük kevés olajon. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott sárgarépát, és együtt dinszteljük néhány percig. Megszórjuk sóval és borssal, ráöntünk 2 dl forró vizet, és lefedve addig pároljuk, míg a sárgarépa majdnem megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a kockára vágott paprikát és a meghámozott, kicsire darabolt paradicsomot, összerotyogtatjuk, majd hozzáadjuk a jól megmosott, tetszés szerint darabolt májat is. További kb. 10 percig főzzük, vagy amíg a máj is el nem készül. Utánaízesítünk sóval és borssal, végül pedig megszórjuk aprított petrezselyemzölddel. Friss kenyérrel kínáljuk.
EK - 2016/8

2016. július 27., szerda

Mennyei, háromízű parfétorta - Parfé cu lămâie, zmeură şi coacăze negre

Még sosem készítettem parfét, nem tudom, miért, mert olyan finom lett, és olyan kelendő, hogy csak ámultam. Most, ezekben a nagy kánikulákban éppen ideje kipróbálni. Az adag jó nagy, deattól függően, ki mennyire fagyifüggő, akár kevesebb embernek is elegednő! ;) 


Háromízű - citromos-málnás-feketeribizlis - parfétorta

Hozzávalók 10-12 személyre: 90 dkg sűrű, görög joghurt, 30 dkg zsíros (30%-os) tejföl, 4 dl habtejszín, 30-35 dkg cukor, 1 citrom, 20 dkg málna, 20 dkg feketeribizli vagy áfonya, 30 dkg zabkeksz.

Elkészítése: Elkeverjük a joghurtot, a tejfölt meg a cukrot, és addig kevergetjük, míg a cukor fel nem oldódik. Habbá verjük a tejszínt, és lazán beleforgatjuk a joghurtos keverékbe. A krémet ezután háromfelé osztjuk. Az egyik harmadba belekeverjük a citrom kifacsart levét, a másodikba a pürésített málnát, a harmadikba pedig a villával csak kissé szétnyomkodott ribizli- vagy áfonyabogyókat. Kalács- vagy őzgerincformát kibélelünk frissentartó fóliával, beletöltjük a citromos krémet, majd rászórjuk a jó darabosra összemorzsolt zabkeksz felét. Következik a málnás krém, a maradék keksz, és végül a ribizlis vagy áfonyás krém. Ráhajtjuk a fólia széleit, és 5-6 órára, vagy egy éjszakára fagyasztóba tesszük. Tálalás előtt 5-10 perccel korábban elővesszük, és kb. ujjnyi széles szeletekre vágva tálaljuk. További gyümölcsökkel, esetleg tejszínhabbal tálaljuk.

Megjegyzés: Ha van fagylaltgépünk, a különféle krémeket jól behűtés után ki is kevertethetjük, utána lerakjuk, és így rövidebb ideig is elég dermeszteni, illetve krémesebb állagú lesz, nem lesz jégszemcsés, de megmondom őszintén, bennünket egyáltalán nem zavart ezesetben a jégszemcse. 
Keksz nélkül is elkészíthető, de mivel én "melegen" rétegeztem le a krémeket, azaz nem voltak fagylaltgépben kikevertetve, féltem, hogy a rétegek igen összefolynak, és nem lesz majd szép. Így viszont ezt jócskán sikerült kivédeni.

NAPTÁR/2018



Parfé cu lămâie, zmeură şi coacăze negre 

Ingrediente pentru 10-12 porţii: 900 g iaurt gras (10%), 300 g smântână grasă (30%), 400 ml smântînă dulce pentru frişcă, 300-350 g zahăr, 1 lămâie, 200 g zmeură, 200 g coacăze negre sau afine, 300 g biscuiţi cu ovăz.


Prepararea: Se amestecă iaurtul, smântâna şi zahărul până ce acesta din urmă se dizolvă. Se bate spumă smântâna dulce şi se amestecă cu restul ingredientelor. Crema obţinută se împarte în trei. La prima parte se adaugă zeama de lămâie strecurată, la a doua zmeura zdrobită, iar la a treia coacăzele puţin strivite cu furculiţa. Se tapetează o formă de chec sau de cozonac cu folie de plastic, şi se toarnă crema cu lămâie. Se presară jumătate din biscuiţii cu ovăz zdrobiţi (şi mai fin, şi cu bucăţele), se toarnă cu grijă crema cu zmeură, se pun restul biscuiţilor zdrobiţi şi se acoperă cu crema cu coacăze. Se acoperă cu folie şi se introduce la congelator pentru cca. 5-6 ore, sau peste noapte. La servire se scoate cu 5-10 minute mai devreme din congelator, după care se taie felii cam de 1 deget. Se serveşte cu fructe sau eventual frişcă. 
BA-2016/8




2016. július 26., kedd

Padlizsáncsatni

Lassan itt a padlizsánszezon. Idén először ültettünk padlizsánt a kertbe, méghozzá egyből sokfélét (fehér, csíkos, zöld gömbölyded, lila gömbölyded), és kíváncsi vagyok, milyen lesz a termés. A növények gyönyörűek, jó nagyra megnőttek, éppen készülnek virágozni. Nagyon várom, hogy lássam, melyik mit fog teremni. :) És továbbra is igyekszem minél változatosabban elkészíteni, itt egy újabb változat az eddigiek mellé.


Padlizsáncsatni

Hozzávalók 2-3 személyre: 50 dkg padlizsán, 1 piros húsú paprika, 1 paradicsom, 1 szál vastagabb újhagyma vagy 1 hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, 3-3 evőkanál napraforgó- és olívaolaj, só, bors, citromlé, metélőhagyma.


Elkészítése: A padlizsánt meghámozzuk, kb 1x1 cm-es kockákra vágjuk, és alaposan besózzuk. Szűrőbe tesszük, és hagyjuk állni, amíg előkészítjük a többi hozzávalót. Az újhagymát finomra aprítjuk szárával együtt, a paprikát és a paradicsomot pedig kockára vágjuk. A besózott padlizsánt folyó víz alatt átöblítjük, és kinyomkodjuk kissé. Az olajok keverékén megdinszteljük a hagyma fehér részét, hozzáadjuk a paprikakockákat, majd 2-3 perc után a padlizsánt. Gyakran kevergetve pároljuk kb. 5 percig, majd hozzáadjuk a paradicsomot és az újhagyma zöld részét is. Addig pároljuk kevés vizet öntve néha alá, amíg a padlizsán meg nem puhul, illetve az általunk kedvelt állagot el nem érte. Végül utánasózunk, citromlével ízesítjük, és megszórjuk metélőhagymával. Langyosan, hidegen egyaránt finom. 
FI-2016/7

2016. július 25., hétfő

Barackos-pudingos lepény

Hiába "őszi" a neve, mert az idei korai és nagy melegek, mindent legalább egy hónappal előbbre hoztak, A kertünkben is lassan érik már a barack; van, ami már leérett (korai kajszi), és van, ami most kezd, ám van olyan is, ami csak őszre lesz ehető. Legalábbis reméljük, hogy hamarosan elkezdjük a szezont, és jó sokáig élvezhetjük kis fiatal fáink gyümölcseit. :) Ez a sütemény nem a kertiből készült, a következő adag azonban már remélem, azzal fog. 


Barackos-pudingos lepény

Hozzávalók 18-20 darabhoz: 60 dkg liszt, 10 g szárított élesztő, 10-15 dkg cukor, 1 egész tojás, 2 tojássárgája, ¼ mokkáskanál só, 3 evőkanál olaj, 3 dl langyos tej; a krémhez: 3 tojás, 2 tojásfehérje, 15 dkg cukor, 12 dkg liszt, 8 dl tej, 1 vaníliarúd, 1 tasak vaníliás cukor; továbbá: 5-6 őszibarack, kevés liszt, ½ dl tej, 1 teáskanál cukor, porcukor.
Elkészítése: A tészta hozzávalóit tálba tesszük, összegyúrjuk, majd hólyagos tésztává dagasztjuk. Kb. 1 óráig kelesztjük letakarva, langyos helyen, majd lisztezett felületen 4-5 mm vastag téglalappá nyújtjuk. Ezután kb. 8x8 cm-es négyzetekre vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. A krémhez a tej felét fölforraljuk a kikapart vaníliamagvakkal és –rúddal. A tojássárgáját simára kavarjuk 10 dkg cukorral, a vaníliás cukorral, a liszttel meg a maradék tejjel, és a lángról félrevett fölforralt tejhez öntjük. Állandóan kavargatva sűrűre főzzük, végül a vaníliahéjat eltávolítjuk belőle. A tojásfehérjét (a tésztától megmaradt kettőt is) kemény habbá verjük a maradék 5 dkg cukorral, majd beleforgatjuk a tojáskrémbe. A tésztadarabokra egy-egy jó evőkanálnyi pudingot rakunk, majd mindegyikre 3-4 szelet barackot helyezünk. Még kelesztjük kb. 20 percig, majd 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranysárgára sütjük. Miután kivettük, a tészta széleit lekenjük cukros tejjel, és hagyjuk megszáradni, kihűlni. Tálaláskor megszórjuk porcukorral.

Megjegyzés: Nagy méretű fánkszaggatóval is kiszaggathatjuk a tésztát, csak úgy veszítődik valamennyi belőle, illetve a maradékot újra kell gyúrni és nyújtani; négyzetekre vágva praktikusabb. Sőt, úgy is lehetne, hogy az egész tésztát kinyújtjuk, tepsibe terítjük, ráanalazzzk-kenjük a pudingot, kirakjuk a gyümölccsel, és megsütjük. Sütés után pedig vágjuk. 
KT-2016/8

2016. július 21., csütörtök

Húsos raguval töltött paradicsom

A hagyományos alapanyagokból készült, amiből a töltött káposztát vagy paprikát készítjük, de kicsit másképp, úgyhogy a végeredmény is teljesen más lett. Érdemes kipróbálni, nálunk mindenkinek nagyon ízlett. 


Húsos raguval töltött paradicsom

Hozzávalók 4 személyre: 12 nagyobbacska paradicsom, 60 dkg darált marha- vagy sertéshús, 3-4 közepes hagyma, 1 maréknyi fokhagymacikk, 1 piros húsú paradicsompaprika, 1 csokor petrezselyemzöld, 3-4 kisebb ágacska csombor (borsikafű), só, bors, 2 kisebb tojás; továbbá: 30 dkg rizs, só, bors, olaj.

Elkészítése: A paradicsomokat megmossuk, kalapjukat levágjuk, belsejüket kivájjuk, az üreget enyhén megsózzuk, és rácsra téve hagyjuk csepegni. A finomra vágott hagymát, a felszeletelt fokhagymát (4-5 cikket félreteszünk) és a kis kockákra vágott paprikát megdinszteljük kevés olajon, majd hozzáadjuk a húst, és addig pirítjuk nagy lángon, kevergetve, amíg ki nem fehéredik, illetve morzsássá nem válik. Ekkor megsózzuk, megborsozzuk, felöntjük kb. 3 dl forró vízzel, és addig pároljuk kis lángon, lefedve, amíg a hús meg nem puhul. Ha marhahúsból készítjük, akkor még kb. kétszer fel kell önteni 3 dl-nyi forró vízzel, ha sertésből, akkor egyszer. Amikor a hús már majdnem elkészült, hozzáadjuk a meghagyott fokhagymát összezúzva, illetve a paradicsomok kivájt, összeaprított részeit a levével együtt, és addig  pároljuk tovább, míg a hús zsírjára nem sül. Ekkor belekeverjük a finomra aprított petrezselyemzöldet és csomborleveleket, illetve elkeverjük a tojással. Az elkészített ragut púpozva beletöltjük a kivájt paradicsomokba, és ráhelyezzük a kalapjukat. Egy edényben kevés olajon fehéredésig pirítjuk a rizsszemeket, majd felöntjük kb. 7,5 dl forró vízzel, sózzuk, borsozzuk, és átöntjük egy megfelelő méretű hőálló tálba vagy tepsibe. Óvatosan belehelyezzük a megtöltött paradicsomokat is, majd az edényt a 180-190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 25-30 percig hagyjuk készülni. Mire a rizs megpuhul és megduzzad, a paradicsomok is épp megfelelő állagúak lesznek.

Megjegyzés: A paradicsomokat nem muszáj rizságyon elkészíteni, kikent hőálló tálba téve, és nagyon kevés vizet öntve alá is betolhatjuk a sütőbe A rizst külön főzhetjük és kínálhatjuk mellé, illetve egyéb körettel is tálalható. Ez a fajta töltött paradicsom hidegen is nagyon finom.
KT-2016/8


2016. július 20., szerda

Mézes-citromos gyömbérsör

Még sosem készítettem gyömbérsört, de gondoltam, épp itt az ideje, hoyg kipróbáljam a házi változatot is. 
Hármunknak nagyon ízlik, a negyedik családtag még nem vette rá magát a megkóstolására. :) Egyelőre ott tartunk, hogy 2 napig érlelődött a konyhában, és a maradékot még kinn hagyom, lássuk, holnap milyen lesz. Most már jó pezsgős, kíváncsi vagyok, milyen lesz holnap is. Majd megírom, nekünk hogyan ízlett jobban. 


Mézes-citromos gyömbérsör

Hozzávalók majdnem 2 literhez: 10 dkg friss gyömbér, 1 citrom héja, 2 citrom leve, 5 dkg barna cukor, 10 dkg méz (vagy ízlés szerint), 1/3 mokkáskanál szárított élesztő, 1,5 l víz.

Hozzávalók: A gyömbért meghámozzuk, majd finomra reszeljük. Lereszeljük az egyik alaposan megsikált citrom héját is, és összekeverjük a gyömbérrel. Egy 2 literes palackba tölcsér segítségével beleszórjuk a barna cukrot meg az élesztőt, majd hozzáöntjük a mézet, a 2 citrom kifacsart levét és a vizet. Rácsavarjuk a kupakot, és jól összerázzuk, míg a cukor és a méz fel nem oldódik a vízben. Ezután félretesszük, és másnapig a konyhában hagyjuk érlelődni. Ekkor ismét fölrázzuk, többször átszűrjük (egyre sűrűbb szitán, végül kávéfilteren), és tiszta palackba töltjük. Tetszés szerint további 1-2-3 napig érleljük szobahőmérsékleten mindaddig, amíg a kívánt módon pezseg. Ha már elkészült ízlésünknek megfelelően, hűtőbe tesszük, és amíg el nem fogy, naponta legalább egyszer kibontjuk, hogy kieresszük belőle a felgyülemlett szénsavat. 1-2 hétig tárolható a hűtőszekrényben.


Megjegyzés: Barna cukor helyett kristálycukorral is lehet készíteni, illetve a mézet is ki lehet váltani cukorral - így azonban olyan jó sörös kinézetű. :) Ugyanakkor bármilyen egyéb édesítőszerrel is készülhet azzal a feltétellel, hogy legalább 5 dkg cukrot teszünk bele, mert az élesztő a cukor „társaságában” tud dolgozni, más édesítőszer, nem biztos, hogy aktiválja az élesztőt.  
KT - 2016/8
BA - Husv./2017



2016. július 18., hétfő

Grillezett hasaalja paprikasalátával

Gordon Ramsay készített múltkor valami ilyesmi paprikasalátát, nagyjából leutánoztam, de tettem bele még csípős paprikát, fokhagymát, és bazsalikom helyett petrezselyemzöldet meg kakukkfüvet használtam.  Éppen kapóra jött az ötlet a grillezéshez előkészített hasaalja szeletekhez.


Grillezett hasaalja paprikasalátával

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg jó húsos sertéshasaalja, só, bors, friss kakukkfű; a salátához: 2 hagyma, 4 közepes kaliforniai paprika, 1 kisebb fej fokhagyma, 1 csípős paprika, 1 csokor petrezselyemzöld, friss kakukkfű, kb. 1 dl olívaolaj, 2-3 evőkanál cukor, ½ -1 dl balzsamecet vagy vízzel hígított borecet, só, bors.

Elkészítése: A hasaalját kisujjyni vastag szeletekre vágjuk, megszórjuk sóval, borssal, és a száráról lehőzogatott kakukkfűlevélkékkel. Félretesszük 1-2 órát pácolódni, majd felforrósított grillrácson, közepes erősségű parázs fölött megsütjük. A salátához a hagymát és a paprikát csíkokra vágjuk, a fokhagymát vékonyan fölszeleteljük, a csípős paprikát karikára vágjuk, a petrezselyemzöldet pedig finomra aprítjuk. Egy nagy serpenyőben, néhány evőkanálnyi olajon hirtelen megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a paprikát. Ha szükséges, további olajat öntünk még alá. Kavargatva  (vagy rázogatva) hagyjuk kissé összeesni, majd megsózzuk, és rászórjuk a cukrot. Összekeverjük, további 2-3 percig dinszteljük-pároljuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a petrezselyemzöldet, és némi száráról lecsipkedett kakukkfűlevelet, illetve ráöntjük a balzsamecetet, és addig pároljuk még nagy lángon, amíg a folyadék el nem párolog. Megkóstoljuk, és szükség szerint sóval, cukorral vagy további ecettel igazítunk az ízén.


Megjegyzés: A saláta rövid ideig készül, max. 10-12 perc alatt készen van, a paprikának nem kell szétfőnie. Balzsamecet híján kb. fele-fele arányban vegyítünk borecetet vízzel, és azt öntjük a salátára ízlés szerinti mennyiségben. 
EK-2016/8

Gyors kolbászos bográcsos

Egyszer mindennek eljön az ideje... mint ahogy annak is eljött, hogy ez az étel felkerüljön a blogomra. Közel 3 évvel ezelőtt főztem az akkor már meglévő kertünkben, az egyike volt az eslő bográcsosoknak, amit az új kertünkben és üstünkben főztem. A gyorsaság volt a lényeg benne, a bab és a kukorica konzerv volt, a borsó pedig fagyasztott.


Gyors kolbászos bográcsos

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg jó minőségű lengyelkolbász (krinolin), 2 hagyma, 2 zöldpaprika, 2-3 paradicsom, 25 dkg zöldborsó, 25 dkg morzsolt kukorica, 30 dkg főtt bab, 2 dl paradicsomlé, só, bors, olaj.

Elkészítése: A hagymát és a paprikát csíkokra vágjuk, megdinszteljük kevés olajon. Miután jól összeestek, hozzáadjuk a kicsi darabokra vágott, meghámozott paradicsomot, és 4-5 percig rotyogtatjuk. Gyakran kavargatjuk, nehogy odaégjen. Ezután hozzáadjuk a zöldborsót, enhén megsózzuk, felöntjük kevés vízzel, és félpuhára főzzük. Beletesszük a jól megmosott, karikára vágott kolbászt meg a kukoricát, és együtt is főzzük néhány percig. Végül beletesszük a főtt babot, meg a paradicsomlevet, utánasózunk, borssal ízesítjük, és készre főzzük.


Megjegyzés: Igazán gyorsan elkészülő étel, ha esetleg konzervekkel dolgozunk, de az is megoldás, hogy amikor babot főzünk, nagyobb adagot készítünk, kiveszünk belőle, lefagyasztjuk, és félretesszük későbbi felhasználásra. Ebben az esetben a babot korábban adjuk az ételhez. Ha a borsó és a kukorica is fagyasztott, egyszerre tehetjük a bográcsba. 
EK-2016/8

2016. július 13., szerda

Citromos karalábéleves

Nyáron kötelező, mert adott minden zöldség hozzá, akár frissen, a kertből is, télen vagy más évszakban pedig üdítő "színfoltja" a "szürke", megszokott menüknek. 


Citromos karalábéleves


Hozzávalók 4-6 személyre: 2 karalábé, 3-4 közepes sárgarépa, 1 hagyma, 1 petrezselyemgyökér, 5 dkg rizs, 1 citrom, 2 tojássárgája, 2 dl zsíros tejföl, 1 evőkanál paprikalekvár, petrezselyem- és zellerzöld, ecet, só, olaj. 

Elkészítése: A karalábét, a petrezselyemgyökeret és a sárgarépát kis kockákra vágjuk, a hagymát pedig felcsíkozzuk. Kevés olajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a zöldségeket, és együtt is pirítjuk-pároljuk 5-6 percig, sűrűn kavargatva. Ezután beletesszük a paprikalekvárt meg a rizst, elkeverjük, és felöntjük kb. 2 liter forralt vízzel. Enyhén megsózzuk, majd addig főzzük, amíg a zöldségek és a rizs meg nem puhulnak (de nem főnek szét!). A tojássárgáját simára keverjük 2-3 evőkanál citromlével meg a tejföllel, és miután az edényt félrevettük a lángról, hőkiegyenlítéssel hozzákavarjuk a leveshez. Ezután már csak annyi van hátra, hogy szükség szerint utánasózzunk-savanyítsunk, és belekeverjük az aprított petrezselyem és zellerzöldet. Tálalhatjuk is.
KAL-2017

2016. július 12., kedd

Gyümölcsös sütemény sütés nélkül

A címben semmi fantázia, mert én nem szeretem az olyan "álom" meg "csoda" meg "mámor" szavakat használni, ám ezek akármelyikét rásüthetném erre a sütire. Nem kell sütni, max. annyi lángra van szükség, amíg a zselatint és a csokoládét felolvasztjuk, de én a csokit mikróban olvasztottam, úgyhogy még annyi láng sem kellett hozzá. :)
Az íze olyan, hogy egyszerűen, képtelenség leállni vele. Hozzáadott cukor kevés van benne, nálam az is fruktóz volt, de lehet mézzel vagy xilittel is édesíteni. Én nagy tepsiben csináltam, így nem lett túl magas, de legalább sok lett belőle, tovább tartott. :D


Gyümölcsös sütemény sütés nélkül


Hozzávalók az alaphoz: 40 dkg keksz, 10 dkg vaj, majdnem 1 kis üveg csipkebogyólekvár; a krémhez: 35 dkg joghurt, 30 dkg tejföl, 10 dkg olvasztott fehér csokoládé, 40 g zselatinpor, 1/2 dl tej vagy víz, 10 dkg fruktóz, 4 dl habtejszín, 1 tasak vaníliás cukor; a tetejére: 50 dkg bogyós gyümölcs (feketeribizli, ribizli, málna, joszta, meggy stb.), 6,5 dl víz, 3 tasak tortazselé, 3 csapott evőkanál fruktóz, 3-4 evőkanál levendulaszörp (elhagyható, vagy citromlé is jó).

Elkészítése: A kekszet ledaráljuk vagy sodrófával nagyon finomra törjük. Elmorzsoljuk a puha vajjal, majd annyi lekvárral dolgozzuk össze, amennyi szükséges, hogy nyújtható tésztává álljon össze. Sütőpapírra helyezzük, és akkorára nyújtjuk, amekkora a tepsi. Ezután papírostól szépen belehelyezzük, és a hűtőbe tesszük. (Bele is lehet nyomkodni, nekem így volt a legegyszerűbb.) A krémhez a zselatint beáztatjuk a tejbe vagy vízbe. Az olvasztott csokoládéhoz kanalanként hozzáadjuk a tejfölt, miközben folyamatosan kavarjuk, így sima, egynemű masszát kapunk. Végül a joghurtot is belekeverjük. A habtejszínt keményre verjük a fruktózzal, 2 evőkanálnyi habot hozzákeverünk a kis lángon felolvasztott zselatinhoz, majd ezt összevegyítjük a többi tejszínhabbal. Lazán összeforgatjuk a joghurtos keverékkel, és a hűtőből kivett alapra öntjük-simítjuk. Visszatesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen. Végül a tortazselét elkészítjük a csomagoláson leírt utasítás szerint (csak nem használunk sem vizet, sem cukrot, amennyit ott ír, hanem amennyit fentebb megadtam), és hagyjuk 2-3 percig hűlni. A gyümölcsöt szépen eloszlatjuk a sütemény tetején, majd kanalanként ráöntjük az átlátszó tortazselét. Visszatesszük a hűtőbe dermedni ismét, majd miután jól kihűlt, szeletelve kínáljuk. 





2016. július 11., hétfő

Borsófőzelék fasírtocskákkal

A cím és a fotó banális, abszolút nem írja le azt az ízkavalkádot, amit ebben az egyzserű, hétköznapi fogásban sikerült összehozni. Próbáljátok ki, ha nem hiszitek. :)


Borsófőzelék fasírtocskákkal

Hozzávalók 4 személyre a főzelékhez: 50 dkg friss zöldborsó, 2 hagyma, 1 evőkanál paprikalekvár vagy darált sós paprika, 1 puha paradicsom, 2-3 evőkanál barna liszt, 1 dl tejföl (de lehet több is, nekem akkor ennyi volt), 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors; a fasírthoz: 50 dkg darált marhahús, 2-3 szelet kenyér, 1 kicsike hagyma, 5-6 cikk fokhagyma, 1 csapott teáskanál tört kömény, 1 teáskanál szárított majoránna, 2 tojássárgája vagy 1 egész tojás, só, bors, kevés olaj.

Elkészítése: A fasírthoz beáztatjuk a kenyeret hideg vízbe, majd kifacsarjuk, és hozzáadjuk a húshoz a finomra aprított hagymával és a zúzott fokhagymával együtt. Ízesítjük a fűszerekkel, összedolgozzuk a tojással, majd kis, enyhén lapított golyókat formálva belőle, kevés olajban mindkét oldalukon megsütjük. A főzelékhez megtisztítjuk a hagymát, finomra aprítjuk, és megdinszteljük kevés olajon. Hozzáadjuk a paprikalekvárt, elkavarjuk, majd beletesszük a borsót, és 1-2 percig dinszteljük. Ezután felöntjük forró vízzel, sózzuk-borsozzuk, és addig főzzük, míg a borsó el nem készül. Ekkor a lisztből és kevés olajból világos rántást készítünk, hozzáöntjük a borsóhoz, belekavarjuk a tejfölt, és jól kiforraljuk (tetszés szerint hígítva is). Végül utánaízesítünk, beletesszük a megsült fasírtokat, belekeverjük az aprított petrezselyemzöldet, és hagyjuk néhányat rottyanni.

NÚ - 2019/Júl.2.

2016. július 8., péntek

Csirkecomb fokhagymás-petrezselymes újkrumplival és meggyszósszal

A gyümölcs-hús párosítást még mindig szokjuk. Bár én már nagyon szeretem az ilyesmit, férjecském néha még mindig vonakodik, ám jól halad ő is. Ez a párosítás kifejezetten ízlett neki is. Az összetevők nagyon egyszerűek, a fűszerezés is visszafogott, így klassz, ahogy van.


Csirkecomb fokhagymás-petrezselymes újkrumplival és meggyszósszal

Hozzávalók 4 személyre: 4 egész csirkecomb konyhakészen, só, bors, kevés olaj, 1/2 dl meggypálinka; a szószhoz: 40 dkg kimagozott meggy, 2 evőkanál keményítő (ezúttal tapiokával készült), cukor, só, 2 dl tej vagy tejszín, citromlé; a körethez: 60 dkg újkrumpli, 1 fej friss fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, olaj, só.

Elkészítése: A csirkecombokat megmossuk, áttörölgetjük, megszórjuk sóval és borssal, majd nagyon kevés felforrósított olajon mindkét oldalukon megkapatjuk. Ezután ráöntjük a pálinkát (ha szeretnénk, flambírozhatjuk is), majd lefedve, kevés forró vizet öntve időnként alá készre pároljuk. Végül 230 fokra felforrósított sütőben kb. 10 perc alatt szép aranybarnára pirítjuk. A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, és tetszés szerint daraboljuk. Magsózzuk, és jól összeforgatjuk. A felaprított fokhagymát és petrezselyemzöldet 8-10 evőkanál olajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a krumplit és lazán összeforgatjuk. ól összeforrósítjuk, és lefedjük tálalásig. A meggyet főni tesszük kevés vízzel, hozzáadjuk a sót meg a cukrot,  3-4 percig pároljuk, majd besűrítjük a tejjel elkevert keményítővel. ha szükséges, tejjel vagy vízzel hígítjuk tovább. Sóval, cukorral és kevés citromlével igazítunk az  ízén, ha szükséges. A húst krumplival és szósszal tálaljuk.

EK - 2018/6

2016. július 7., csütörtök

Gombás lepény

A minap azt mondta valaki, a rántotta csak amolyan kényszermegoldás-étel. Tény és való, hogy "szorult" helyzetben sokszor kisegíti a háziasszonyt a bajból, de úgy vélem, hogy nemcsak akkor lehet rántottát sütni, ha nagyon sietünk, vagy ha kevés hozzávalóból akarunk jól enni. Van az a pillanat is, amikor egy rántotta jelenti a kimondottan ráérős, jólérzemmagam délelőttöt is, amikor direkt megadom a módját... Mint ahogy én, a múlt hét szombat délelőttjén, a kertben.


Gombás lepény

Hozzávalók 2-3 személyre: 1 hagyma, 8-10 közepes csiperkegomba (vagy ha valakinek van erdei gombája, még jobb), 5 tojás, 5-6 cikk új fokhagyma, 1 púpozott evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyemzöld, olaj, só, bors.

Elkészítése: A hagymát vékonyra szeleteljük és megpirítjuk kevés olajon. A hirtelen átmosott gombát nem túl vékony szeletekre vágjuk, és külön serpenyőben, felforrósított olajon mindkét felükön megpirítjuk. A serpenyőt nem töltjük túlzottan meg gombával, és nagy lángon végezzük a műveletet, hogy a gomba piruljon, és ne eresszen levet. Miután a gombaszeletek mindkét fele szépen megpirult, tányérra szedjük, utánatöltünk kevés olajat, és megpirítjuk a többi gombát is. A fokhagymacikkeket nagyságtól függően egészben vagy félbevágva a második adag gombával egyszerre kissé átpirítjuk. Hogy meg ne égjenek, hamarabb is kiszedhetjük. A pirított gombát, fokhagymát és hagymát összevegyítjük, ráöntjük a sóval-borssal ízesített, illetve a liszttel és aprított petrezselyemzölddel együtt habosra vert tojást, és nem túl nagy lángon, akár lefedve is, aranysárgára sütjük egyik felét, majd óvatosan megfordítjuk, és a lepény másik felét is megsütjük. (Hogy biztosan ne essen szét a lepény, először ráborítjuk egy nagy tányérra, majd óvatosan visszacsúsztatjuk a serpenyőbe.) Friss kenyérrel, sok friss zöldséggel kínáljuk.

BA - 2018/5
NÚ - 2018/okt.


2016. július 6., szerda

Málnahab

Semmi faxni, csak egyszerű hab és málna, férjem kérésére. Amikor megkóstolta azt mondta: igen, pont ilyent szokott csinálni anyám is régebb. :)


Málnahab

Hozzávalók 4-5 személyre: 4 tojásfehérje, 3 csapott evőkanál fruktóz, 1/2 evőkanál sztéviapor (vagy összesen 4-5 evőkanál cukor), 30 dkg málna, 1 csipet só.
Elkészítése: A tojásfehérjét felverjük a sóval, majd rendere hozzáadjuk a fruktózt és a sztéviát, és kemény habbá verjük. Végül, hozzáadjuk a megmosott, lecsepegtetett málnát, és szintén a mixerrel beledolgozzuk. Nem kell pépesíteni előre, a mixer jól összetöri, épp annyira, hogy a hab is jól elszíneződik, és még kicsi darabkák is maradnak belőle. Azonnal tálaljuk.


Spumă de zmeură

Ingrediente pt. 4-5 persoane: 4 albuşuri de ou, 3 linguri fructoză, 1/2 lingură praf de stevie (sau în total 4-5 linguri zahăr), 300 g zmeură, 1 praf de sare.
Prepararea:  Se bat albuşurile cu sarea, după care se adaugă pe rând fructoza şi stevia şi se bate o spumă tare. La sfârşit se adaugă zmeura şi cu ajutorul mixerului se bate până ce spuma devine roz, dar mai rămân şi bucăţele de zmeură. Se serveşte imediat.

2016. július 5., kedd

Narancsos-diós sütemény

Kicsit "elkéstem" vele, ilyenkor sem a narancsot, se a diót nem kívánjuk annyira, de annyira finom sütemény, hogy jól behűtve akár nyár közepén is isteni lehet. Ez a sütemény anyósom specialitása, ő szokta elkészíteni ünnepekkor. 


Narancsos-diós sütemény

Hozzávalók kb. 25x35 cm-es tepsihez: 8 tojás, 8 evőkanál cukor, 10 evőkanál liszt, 1 csapott teáskanál sütőpor, 1 evőkanál citromlé, 1 csipet só, ½ narancs héja; a krémhez: 20 dkg őrölt dió, 20 dkg vaj, 10-15 dkg porcukor, a megsütött piskóta fele, 1 narancs leve és héja, tej, narancsesszencia; a tetejére: 5 evőkanál porcukor, 2 evőkanál kakaópor, 2 evőkanál forralt víz, 2 evőkanál olaj.

Elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral és a sóval, majd beleforgatjuk a tojássárgáját, a lisztet, a citromlével leoltott sütőport meg a narancshéjat. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük (tűpróba). A piskótát hagyjuk kihűlni, majd lapjában kettévágjuk. Az egyik felét összemorzsoljuk és tálba tesszük. Rálocsoljuk a narancslevet, hagyjuk egy keveset ázni, összekeverjük, és ha nem eléggé krémes, további narancsesszenciával ízesített tejet öntünk hozzá.  A vajat habosra keverjük az ízlés szerinti porcukorral. A beáztatott piskótához adjuk a narancshéjat meg a diót, összekeverjük, és kevés tejjel összeállítjuk. A keveréket hozzáadjuk a kikavart vajhoz, és kézi mixerrel jó habosra dolgozzuk. A krémet rákenjük a piskótára, majd csokoládéglazúrral vonjuk be. A glazúr hozzávalóit alaposan elkeverjük, és rákenjük a krémre. Hidegben hagyjuk megszilárdulni, majd szeletelhetjük. 
SÜTI II. - 2017.

2016. július 4., hétfő

Tárkonyos újkrumplisaláta pirított gombával

Ez az egyik legfinomabb krumplisaláta, amit valaha készítettem. Hogy eddig miért nem jutott eszembe tárkonnyal ízesíteni? :O Az a fajta étel, ami saláta, de kitűnő húsmentes főfogásnak is!!!


Tárkonyos újkrumplisaláta pirított gombával

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg főtt krumpli, 1 csokor lila újhagyma vagy 1 lila hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, 2 nagyobb paradicsom, 1 kis csokor tárkony, 4 dl görög joghurt, 5-6 evőkanál olaj, só, 1-2 evőkanál fehérborecet; továbbá: 12-16 közepes csiperkegomba (vagy erdei gomba), olaj, só, bors.

Elkészítése: A tárkonyleveleket lehúzzuk a szárról, majd összeaprítjuk, és belekeverjük a joghurtba. Félretesszük, hogy a joghurt jól átvegye a tárkony ízét, amíg a többivel elkészülünk. A megfőtt, kihűlt krumplit meghámozzuk, majd négybe és kockákra vágjuk. Megsózzuk, összekavarjuk. Hozzáadjuk a karikára vágott újhagymát, a kockára vágott paradicsomot meg a vékonyan felszeletelt fokhagymát, összekavarjuk, és rálocsoljuk azolajat. Végül a joghurtot sóval és fehérborecettel ízesítjük, és a zöldségekre öntjük. Jól összekavarjuk, ízlés szerint utánaízesítünk. A gombát hirtelen átmossuk, jól lerázzuk, majd 7-8 mm vastag szeletekre vágjuk. Serpenyőben 2-3 evőkanál olajat forrósítunk, beleteszünk annyi gombaszeletet, amennyi 1 rétegben kényelmesen elfér benne, és nagy lángon 2-3 percig pirítjuk, ezután átfordítjuk őket, és másik oldalukat is aranybarnára pirítjuk szintén 2-3 perc alatt. A műveletet addig ismételjük (friss olajat is öntünk), amíg megpirítottuk az összes gombát. Sóval és borssal a tányéron szórjuk meg. A saláta mellé kínáljuk.

Megjegyzés: Fontos, hogy a gombát nagy lángon süssük, és ne legyen túl sok a serpenyőben, hogy pirulhasson, különben levet enged, és főni fog.
KAL - 2017

2016. július 1., péntek

Friss, zamatos kerti málna

Ilyen finomat én nem tudok csinálni, ilyenre csak a Jóisten képes!!!
Idén termett a kertünkben. :)




Related Posts with Thumbnails

2016. július 31., vasárnap

Csokoládékrémes torta

Egy hároméves kisfiúnak készült a torta, aki nagyon szereti Villám McQueent, és nagyon örült, amikor meglátta a tortát. Az anyukája szerint isteni finom volt. A férjem, akivel megkóstoltattam a krémet, amikor készült, azt mondta: bezzeg, nekünk nem csinálsz ilyen tortát. :D De majd fogok.... :)


Csokoládékrémes torta Villám-álcában

Hozzávalók 26 cm-es formához a piskótához: 9 tojás, 9 evőkanál cukor, 10 evőkanál liszt, 4 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 3x 1/3 mokkáskanál szódabikarbóna, 3 teáskanál kajsziecet (vagy más gyümölcsecet vagy citromlé), só; a krémhez: 3 dl tejszín, 30 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé, 1 tasak étcsokoládéízű pudingpor, 3 evőkanál cukor, 3,5 dl tej; a díszítéshez: 4 dl habtejszín, 2 csapott evőkanál porcukor, 2 tasak habfixáló, piros és sárga ételfesték, tetszés szerinti mintás, ehető ostyalap; a locsoláshoz: 2 dl víz, 1 evőkanál cukor, 1-2 teáskanál rumkivonat.

Elkészítése: A piskóta hozzávalóiból 3 darab háromtojásos piskótát sütünk úgy, hogy egyik sárgán marad (abba 4 csapott evőkanál liszt jár), a másik kettőt pedig kakaósra készítjük 2-2 evőkanál kakaót adagolva a 3-3 evőkanál liszt mellé. (A tojásfehérjét habbá verjük a cukorral és 1-1 csipetnyi sóval, majd belekeverjük a sárgáját, hozzáadjuk az ecettel leoltott szódabikarbónát, végül beleforgatjuk a lisztet, illetve a kakaót.) A piskótákat 26 cm-es formában, egyenként 12-15 percig sütjük 180 fokon. A krémhez összeolvasztjuk a tejszínt és az összetördelt csokoládét (kb. 3x30 másodperc mikróban), simára keverjük, majd hagyjuk kihűlni, végül jól behűtjük (érdemes este elkészíteni, hogy reggelig kihűlhessen). A tejből, a cukorból és a pudingporból sűrű pépet főzünk, majd hideg vízbe állítva, gyakran kavargatva kihűtjük. A kihűlt ganache-krémet kézi mixerrel jól kihabosítjuk, majd kanalanként hozzáadagoljuk a pudingot, és továbbra is mixerrel dolgozva jó habosra keverjük. Az egyik barna piskótát tálcára helyezzük, meglocsoljuk rumos sziruppal, rákenjük a krém felét, ráhelyezzük a sárga piskótát, meglocsoljuk, rákenjük a maradék krémet, és befedjük a jól meglocsolt másik barna piskótával (ezt úgy borítjuk rá, hogy az alja kerüljön fölfelé). Hűtőbe tesszük, hogy kissé megdermedjen.A díszítéshez a tejszínt fölverjük a porcukorral meg a habfixálóval, és 1-2 evőkanálnyit vékonyan elsimítunk a torta tetején. Ráhelyezzük az ostyát, szépen rásimítjuk, a torta oldalát bevonjuk pirosra festett tejszínhabbal, sárgával "villámokat" nyomunk rá, majd az ostya szélére tejszínhabrózsákat nyomunk. A "táblácska" marcipánból készült (kb. diónyi mennyiség kinyújtva, megtámasztva egy másik, kb. kisujjnyi nagyságú marcipánrudacskával), és olvasztott csokoládéval írtam fel a nevet.


2016. július 30., szombat

Barackos sütemény sütés nélkül

A múltkor sok piros bogyós gyümölccsel készített süti őszibarackkal is nagyon-nagyon finom...


Barackos sütemény sütés nélkül

Hozzávalók az alaphoz: 40 dkg keksz, 10 dkg vaj, majdnem 1 kis üveg csipkebogyólekvár; a krémhez: 35 dkg joghurt, 30 dkg tejföl, 10 dkg olvasztott fehér csokoládé, 40 g zselatinpor, ½ dl tej vagy víz, 15 dkg cukor, 4 dl habtejszín, 1 tasak vaníliás cukor; a tetejére: 6 őszibarack, 6,5 dl víz, 3 tasak tortazselé, 4-5 csapott evőkanál cukor, citromlé.


Elkészítése: A kekszet ledaráljuk vagy sodrófával nagyon finomra törjük. Elmorzsoljuk a puha vajjal, majd annyi lekvárral dolgozzuk össze, amennyi szükséges, hogy nyújtható tésztává álljon össze. Sütőpapírra helyezzük, és akkorára nyújtjuk, amekkora a tepsi. Ezután papírostól szépen belehelyezzük, és a hűtőbe tesszük. (Bele is lehet nyomkodni, de így egyszerűbb.) A krémhez a zselatint beáztatjuk a tejbe vagy vízbe. Az olvasztott csokoládéhoz kanalanként hozzáadjuk a tejfölt, miközben folyamatosan kavarjuk, így sima, egynemű masszát kapunk. Végül a joghurtot és 10 dkg cukrot is belekeverünk. A habtejszínt keményre verjük a maradék cukorral, 2 evőkanálnyi habot hozzákeverünk a kis lángon felolvasztott zselatinhoz, majd ezt összevegyítjük a többi tejszínhabbal. Lazán összeforgatjuk a joghurtos keverékkel, és a hűtőből kivett alapra öntjük-simítjuk. Visszatesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen. Végül a tortazselét elkészítjük a csomagoláson leírt utasítás, illetve a fenti adagok szerint, és hagyjuk 2-3 percig hűlni. A barackot alaposan megmossuk, felszeleteljük, szépen ráhelyezzük a sütemény tetejére, majd kanalanként ráöntjük az átlátszó tortazselét. Visszatesszük a hűtőbe dermedni ismét, majd miután jól kihűlt, szeletelve kínáljuk.
KT - 2016/8

2016. július 29., péntek

Zöldséges tarhonyasalátával töltött paradicsom

Gyors és finom vacsora abból, ami van a háznál. :) Tarhonya helyett maradék főtt rizs, vagy orzó(tészta), esetleg kuszkusz, bulgur, köles vagy hajdina is haználható,kinek mi található otthon éppen. 


Zöldséges tarhonyasalátával töltött paradicsom

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg tarhonya (lehetőleg házi, szabálytalan alakú), 8-10 főtt tojás, 8-10 nagyobbacska paradicsom, 2 sárgarépa, 2 tölteni való paprika, 2-3 friss uborka, 1 lila hagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors, olaj, citromlé; az öntethez: 25 dkg sűrű görög joghurt, só, bors, 3-4 evőkanál olívaolaj.

Elkészítése: A tarhonyát bő sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, átöblítjük, és hagyjuk jól lecsepegni. A paradicsomot megmossuk, kalapját levágjuk, majd belsejét kivájjuk. A kivájt paradicsomok belsejét enyhén megsózzuk, majd rácsra borítjuk, hogy fölösleges levük lecsepegjen. A kivájt kemény részeket összedaraboljuk, és később a salátához adjuk, levét a kisebb darabokkal félretesszük. A zöldségeket meghámozzuk, a paprikát kicsumázzuk, a tojást megpucoljuk, a petrezselyemzöldet jól megmossuk és lerázzuk. Tálba tesszük a tarhonyát, majd hozzáadjuk a lereszelt sárgarépát, a kis kockákra vágott paprikát meg uborkát, az összedarabolt paradicsombelsőt, a finomra aprított hagymát és petrezselyemzöldet, illetve a kicsi darabokra vágott tojást. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk kevés olajjal és citromlével, majd lazán összeforgatjuk. A salátát betöltjük a paradicsomokba (ha marad, talapzatot csinálunk belőle, és arra helyezzük a paradicsomokat), majd az öntettel tálaljuk. Az öntethez a joghurtot simára keverjük a félretett darabos paradicsomlével, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, illetve elkeverjük az olívaolajjal.
KT - 2016/8

2016. július 28., csütörtök

Csirkemájas lecsó

Vagy csirkemáj lecsósan. De függetlenül attól, mi a neve, nagyon finom. Még én is szívesebben megettem, mint amúgy máskor a csirkemájat.


Csirkemájas lecsó

Hozzávalók 2-3 személyre: 50 dkg csirkemáj, 1 nagy hagyma, 1 nagy sárgarépa, 1-2 paprika, 2-3 paradicsom, só, bors, olaj, petrezselyemzöld.


Elkészítése: A hagymát finomra aprítjuk, és megdinszteljük kevés olajon. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott sárgarépát, és együtt dinszteljük néhány percig. Megszórjuk sóval és borssal, ráöntünk 2 dl forró vizet, és lefedve addig pároljuk, míg a sárgarépa majdnem megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a kockára vágott paprikát és a meghámozott, kicsire darabolt paradicsomot, összerotyogtatjuk, majd hozzáadjuk a jól megmosott, tetszés szerint darabolt májat is. További kb. 10 percig főzzük, vagy amíg a máj is el nem készül. Utánaízesítünk sóval és borssal, végül pedig megszórjuk aprított petrezselyemzölddel. Friss kenyérrel kínáljuk.
EK - 2016/8

2016. július 27., szerda

Mennyei, háromízű parfétorta - Parfé cu lămâie, zmeură şi coacăze negre

Még sosem készítettem parfét, nem tudom, miért, mert olyan finom lett, és olyan kelendő, hogy csak ámultam. Most, ezekben a nagy kánikulákban éppen ideje kipróbálni. Az adag jó nagy, deattól függően, ki mennyire fagyifüggő, akár kevesebb embernek is elegednő! ;) 


Háromízű - citromos-málnás-feketeribizlis - parfétorta

Hozzávalók 10-12 személyre: 90 dkg sűrű, görög joghurt, 30 dkg zsíros (30%-os) tejföl, 4 dl habtejszín, 30-35 dkg cukor, 1 citrom, 20 dkg málna, 20 dkg feketeribizli vagy áfonya, 30 dkg zabkeksz.

Elkészítése: Elkeverjük a joghurtot, a tejfölt meg a cukrot, és addig kevergetjük, míg a cukor fel nem oldódik. Habbá verjük a tejszínt, és lazán beleforgatjuk a joghurtos keverékbe. A krémet ezután háromfelé osztjuk. Az egyik harmadba belekeverjük a citrom kifacsart levét, a másodikba a pürésített málnát, a harmadikba pedig a villával csak kissé szétnyomkodott ribizli- vagy áfonyabogyókat. Kalács- vagy őzgerincformát kibélelünk frissentartó fóliával, beletöltjük a citromos krémet, majd rászórjuk a jó darabosra összemorzsolt zabkeksz felét. Következik a málnás krém, a maradék keksz, és végül a ribizlis vagy áfonyás krém. Ráhajtjuk a fólia széleit, és 5-6 órára, vagy egy éjszakára fagyasztóba tesszük. Tálalás előtt 5-10 perccel korábban elővesszük, és kb. ujjnyi széles szeletekre vágva tálaljuk. További gyümölcsökkel, esetleg tejszínhabbal tálaljuk.

Megjegyzés: Ha van fagylaltgépünk, a különféle krémeket jól behűtés után ki is kevertethetjük, utána lerakjuk, és így rövidebb ideig is elég dermeszteni, illetve krémesebb állagú lesz, nem lesz jégszemcsés, de megmondom őszintén, bennünket egyáltalán nem zavart ezesetben a jégszemcse. 
Keksz nélkül is elkészíthető, de mivel én "melegen" rétegeztem le a krémeket, azaz nem voltak fagylaltgépben kikevertetve, féltem, hogy a rétegek igen összefolynak, és nem lesz majd szép. Így viszont ezt jócskán sikerült kivédeni.

NAPTÁR/2018



Parfé cu lămâie, zmeură şi coacăze negre 

Ingrediente pentru 10-12 porţii: 900 g iaurt gras (10%), 300 g smântână grasă (30%), 400 ml smântînă dulce pentru frişcă, 300-350 g zahăr, 1 lămâie, 200 g zmeură, 200 g coacăze negre sau afine, 300 g biscuiţi cu ovăz.


Prepararea: Se amestecă iaurtul, smântâna şi zahărul până ce acesta din urmă se dizolvă. Se bate spumă smântâna dulce şi se amestecă cu restul ingredientelor. Crema obţinută se împarte în trei. La prima parte se adaugă zeama de lămâie strecurată, la a doua zmeura zdrobită, iar la a treia coacăzele puţin strivite cu furculiţa. Se tapetează o formă de chec sau de cozonac cu folie de plastic, şi se toarnă crema cu lămâie. Se presară jumătate din biscuiţii cu ovăz zdrobiţi (şi mai fin, şi cu bucăţele), se toarnă cu grijă crema cu zmeură, se pun restul biscuiţilor zdrobiţi şi se acoperă cu crema cu coacăze. Se acoperă cu folie şi se introduce la congelator pentru cca. 5-6 ore, sau peste noapte. La servire se scoate cu 5-10 minute mai devreme din congelator, după care se taie felii cam de 1 deget. Se serveşte cu fructe sau eventual frişcă. 
BA-2016/8




2016. július 26., kedd

Padlizsáncsatni

Lassan itt a padlizsánszezon. Idén először ültettünk padlizsánt a kertbe, méghozzá egyből sokfélét (fehér, csíkos, zöld gömbölyded, lila gömbölyded), és kíváncsi vagyok, milyen lesz a termés. A növények gyönyörűek, jó nagyra megnőttek, éppen készülnek virágozni. Nagyon várom, hogy lássam, melyik mit fog teremni. :) És továbbra is igyekszem minél változatosabban elkészíteni, itt egy újabb változat az eddigiek mellé.


Padlizsáncsatni

Hozzávalók 2-3 személyre: 50 dkg padlizsán, 1 piros húsú paprika, 1 paradicsom, 1 szál vastagabb újhagyma vagy 1 hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, 3-3 evőkanál napraforgó- és olívaolaj, só, bors, citromlé, metélőhagyma.


Elkészítése: A padlizsánt meghámozzuk, kb 1x1 cm-es kockákra vágjuk, és alaposan besózzuk. Szűrőbe tesszük, és hagyjuk állni, amíg előkészítjük a többi hozzávalót. Az újhagymát finomra aprítjuk szárával együtt, a paprikát és a paradicsomot pedig kockára vágjuk. A besózott padlizsánt folyó víz alatt átöblítjük, és kinyomkodjuk kissé. Az olajok keverékén megdinszteljük a hagyma fehér részét, hozzáadjuk a paprikakockákat, majd 2-3 perc után a padlizsánt. Gyakran kevergetve pároljuk kb. 5 percig, majd hozzáadjuk a paradicsomot és az újhagyma zöld részét is. Addig pároljuk kevés vizet öntve néha alá, amíg a padlizsán meg nem puhul, illetve az általunk kedvelt állagot el nem érte. Végül utánasózunk, citromlével ízesítjük, és megszórjuk metélőhagymával. Langyosan, hidegen egyaránt finom. 
FI-2016/7

2016. július 25., hétfő

Barackos-pudingos lepény

Hiába "őszi" a neve, mert az idei korai és nagy melegek, mindent legalább egy hónappal előbbre hoztak, A kertünkben is lassan érik már a barack; van, ami már leérett (korai kajszi), és van, ami most kezd, ám van olyan is, ami csak őszre lesz ehető. Legalábbis reméljük, hogy hamarosan elkezdjük a szezont, és jó sokáig élvezhetjük kis fiatal fáink gyümölcseit. :) Ez a sütemény nem a kertiből készült, a következő adag azonban már remélem, azzal fog. 


Barackos-pudingos lepény

Hozzávalók 18-20 darabhoz: 60 dkg liszt, 10 g szárított élesztő, 10-15 dkg cukor, 1 egész tojás, 2 tojássárgája, ¼ mokkáskanál só, 3 evőkanál olaj, 3 dl langyos tej; a krémhez: 3 tojás, 2 tojásfehérje, 15 dkg cukor, 12 dkg liszt, 8 dl tej, 1 vaníliarúd, 1 tasak vaníliás cukor; továbbá: 5-6 őszibarack, kevés liszt, ½ dl tej, 1 teáskanál cukor, porcukor.
Elkészítése: A tészta hozzávalóit tálba tesszük, összegyúrjuk, majd hólyagos tésztává dagasztjuk. Kb. 1 óráig kelesztjük letakarva, langyos helyen, majd lisztezett felületen 4-5 mm vastag téglalappá nyújtjuk. Ezután kb. 8x8 cm-es négyzetekre vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. A krémhez a tej felét fölforraljuk a kikapart vaníliamagvakkal és –rúddal. A tojássárgáját simára kavarjuk 10 dkg cukorral, a vaníliás cukorral, a liszttel meg a maradék tejjel, és a lángról félrevett fölforralt tejhez öntjük. Állandóan kavargatva sűrűre főzzük, végül a vaníliahéjat eltávolítjuk belőle. A tojásfehérjét (a tésztától megmaradt kettőt is) kemény habbá verjük a maradék 5 dkg cukorral, majd beleforgatjuk a tojáskrémbe. A tésztadarabokra egy-egy jó evőkanálnyi pudingot rakunk, majd mindegyikre 3-4 szelet barackot helyezünk. Még kelesztjük kb. 20 percig, majd 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranysárgára sütjük. Miután kivettük, a tészta széleit lekenjük cukros tejjel, és hagyjuk megszáradni, kihűlni. Tálaláskor megszórjuk porcukorral.

Megjegyzés: Nagy méretű fánkszaggatóval is kiszaggathatjuk a tésztát, csak úgy veszítődik valamennyi belőle, illetve a maradékot újra kell gyúrni és nyújtani; négyzetekre vágva praktikusabb. Sőt, úgy is lehetne, hogy az egész tésztát kinyújtjuk, tepsibe terítjük, ráanalazzzk-kenjük a pudingot, kirakjuk a gyümölccsel, és megsütjük. Sütés után pedig vágjuk. 
KT-2016/8

2016. július 21., csütörtök

Húsos raguval töltött paradicsom

A hagyományos alapanyagokból készült, amiből a töltött káposztát vagy paprikát készítjük, de kicsit másképp, úgyhogy a végeredmény is teljesen más lett. Érdemes kipróbálni, nálunk mindenkinek nagyon ízlett. 


Húsos raguval töltött paradicsom

Hozzávalók 4 személyre: 12 nagyobbacska paradicsom, 60 dkg darált marha- vagy sertéshús, 3-4 közepes hagyma, 1 maréknyi fokhagymacikk, 1 piros húsú paradicsompaprika, 1 csokor petrezselyemzöld, 3-4 kisebb ágacska csombor (borsikafű), só, bors, 2 kisebb tojás; továbbá: 30 dkg rizs, só, bors, olaj.

Elkészítése: A paradicsomokat megmossuk, kalapjukat levágjuk, belsejüket kivájjuk, az üreget enyhén megsózzuk, és rácsra téve hagyjuk csepegni. A finomra vágott hagymát, a felszeletelt fokhagymát (4-5 cikket félreteszünk) és a kis kockákra vágott paprikát megdinszteljük kevés olajon, majd hozzáadjuk a húst, és addig pirítjuk nagy lángon, kevergetve, amíg ki nem fehéredik, illetve morzsássá nem válik. Ekkor megsózzuk, megborsozzuk, felöntjük kb. 3 dl forró vízzel, és addig pároljuk kis lángon, lefedve, amíg a hús meg nem puhul. Ha marhahúsból készítjük, akkor még kb. kétszer fel kell önteni 3 dl-nyi forró vízzel, ha sertésből, akkor egyszer. Amikor a hús már majdnem elkészült, hozzáadjuk a meghagyott fokhagymát összezúzva, illetve a paradicsomok kivájt, összeaprított részeit a levével együtt, és addig  pároljuk tovább, míg a hús zsírjára nem sül. Ekkor belekeverjük a finomra aprított petrezselyemzöldet és csomborleveleket, illetve elkeverjük a tojással. Az elkészített ragut púpozva beletöltjük a kivájt paradicsomokba, és ráhelyezzük a kalapjukat. Egy edényben kevés olajon fehéredésig pirítjuk a rizsszemeket, majd felöntjük kb. 7,5 dl forró vízzel, sózzuk, borsozzuk, és átöntjük egy megfelelő méretű hőálló tálba vagy tepsibe. Óvatosan belehelyezzük a megtöltött paradicsomokat is, majd az edényt a 180-190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 25-30 percig hagyjuk készülni. Mire a rizs megpuhul és megduzzad, a paradicsomok is épp megfelelő állagúak lesznek.

Megjegyzés: A paradicsomokat nem muszáj rizságyon elkészíteni, kikent hőálló tálba téve, és nagyon kevés vizet öntve alá is betolhatjuk a sütőbe A rizst külön főzhetjük és kínálhatjuk mellé, illetve egyéb körettel is tálalható. Ez a fajta töltött paradicsom hidegen is nagyon finom.
KT-2016/8


2016. július 20., szerda

Mézes-citromos gyömbérsör

Még sosem készítettem gyömbérsört, de gondoltam, épp itt az ideje, hoyg kipróbáljam a házi változatot is. 
Hármunknak nagyon ízlik, a negyedik családtag még nem vette rá magát a megkóstolására. :) Egyelőre ott tartunk, hogy 2 napig érlelődött a konyhában, és a maradékot még kinn hagyom, lássuk, holnap milyen lesz. Most már jó pezsgős, kíváncsi vagyok, milyen lesz holnap is. Majd megírom, nekünk hogyan ízlett jobban. 


Mézes-citromos gyömbérsör

Hozzávalók majdnem 2 literhez: 10 dkg friss gyömbér, 1 citrom héja, 2 citrom leve, 5 dkg barna cukor, 10 dkg méz (vagy ízlés szerint), 1/3 mokkáskanál szárított élesztő, 1,5 l víz.

Hozzávalók: A gyömbért meghámozzuk, majd finomra reszeljük. Lereszeljük az egyik alaposan megsikált citrom héját is, és összekeverjük a gyömbérrel. Egy 2 literes palackba tölcsér segítségével beleszórjuk a barna cukrot meg az élesztőt, majd hozzáöntjük a mézet, a 2 citrom kifacsart levét és a vizet. Rácsavarjuk a kupakot, és jól összerázzuk, míg a cukor és a méz fel nem oldódik a vízben. Ezután félretesszük, és másnapig a konyhában hagyjuk érlelődni. Ekkor ismét fölrázzuk, többször átszűrjük (egyre sűrűbb szitán, végül kávéfilteren), és tiszta palackba töltjük. Tetszés szerint további 1-2-3 napig érleljük szobahőmérsékleten mindaddig, amíg a kívánt módon pezseg. Ha már elkészült ízlésünknek megfelelően, hűtőbe tesszük, és amíg el nem fogy, naponta legalább egyszer kibontjuk, hogy kieresszük belőle a felgyülemlett szénsavat. 1-2 hétig tárolható a hűtőszekrényben.


Megjegyzés: Barna cukor helyett kristálycukorral is lehet készíteni, illetve a mézet is ki lehet váltani cukorral - így azonban olyan jó sörös kinézetű. :) Ugyanakkor bármilyen egyéb édesítőszerrel is készülhet azzal a feltétellel, hogy legalább 5 dkg cukrot teszünk bele, mert az élesztő a cukor „társaságában” tud dolgozni, más édesítőszer, nem biztos, hogy aktiválja az élesztőt.  
KT - 2016/8
BA - Husv./2017



2016. július 18., hétfő

Grillezett hasaalja paprikasalátával

Gordon Ramsay készített múltkor valami ilyesmi paprikasalátát, nagyjából leutánoztam, de tettem bele még csípős paprikát, fokhagymát, és bazsalikom helyett petrezselyemzöldet meg kakukkfüvet használtam.  Éppen kapóra jött az ötlet a grillezéshez előkészített hasaalja szeletekhez.


Grillezett hasaalja paprikasalátával

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg jó húsos sertéshasaalja, só, bors, friss kakukkfű; a salátához: 2 hagyma, 4 közepes kaliforniai paprika, 1 kisebb fej fokhagyma, 1 csípős paprika, 1 csokor petrezselyemzöld, friss kakukkfű, kb. 1 dl olívaolaj, 2-3 evőkanál cukor, ½ -1 dl balzsamecet vagy vízzel hígított borecet, só, bors.

Elkészítése: A hasaalját kisujjyni vastag szeletekre vágjuk, megszórjuk sóval, borssal, és a száráról lehőzogatott kakukkfűlevélkékkel. Félretesszük 1-2 órát pácolódni, majd felforrósított grillrácson, közepes erősségű parázs fölött megsütjük. A salátához a hagymát és a paprikát csíkokra vágjuk, a fokhagymát vékonyan fölszeleteljük, a csípős paprikát karikára vágjuk, a petrezselyemzöldet pedig finomra aprítjuk. Egy nagy serpenyőben, néhány evőkanálnyi olajon hirtelen megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a paprikát. Ha szükséges, további olajat öntünk még alá. Kavargatva  (vagy rázogatva) hagyjuk kissé összeesni, majd megsózzuk, és rászórjuk a cukrot. Összekeverjük, további 2-3 percig dinszteljük-pároljuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a petrezselyemzöldet, és némi száráról lecsipkedett kakukkfűlevelet, illetve ráöntjük a balzsamecetet, és addig pároljuk még nagy lángon, amíg a folyadék el nem párolog. Megkóstoljuk, és szükség szerint sóval, cukorral vagy további ecettel igazítunk az ízén.


Megjegyzés: A saláta rövid ideig készül, max. 10-12 perc alatt készen van, a paprikának nem kell szétfőnie. Balzsamecet híján kb. fele-fele arányban vegyítünk borecetet vízzel, és azt öntjük a salátára ízlés szerinti mennyiségben. 
EK-2016/8

Gyors kolbászos bográcsos

Egyszer mindennek eljön az ideje... mint ahogy annak is eljött, hogy ez az étel felkerüljön a blogomra. Közel 3 évvel ezelőtt főztem az akkor már meglévő kertünkben, az egyike volt az eslő bográcsosoknak, amit az új kertünkben és üstünkben főztem. A gyorsaság volt a lényeg benne, a bab és a kukorica konzerv volt, a borsó pedig fagyasztott.


Gyors kolbászos bográcsos

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg jó minőségű lengyelkolbász (krinolin), 2 hagyma, 2 zöldpaprika, 2-3 paradicsom, 25 dkg zöldborsó, 25 dkg morzsolt kukorica, 30 dkg főtt bab, 2 dl paradicsomlé, só, bors, olaj.

Elkészítése: A hagymát és a paprikát csíkokra vágjuk, megdinszteljük kevés olajon. Miután jól összeestek, hozzáadjuk a kicsi darabokra vágott, meghámozott paradicsomot, és 4-5 percig rotyogtatjuk. Gyakran kavargatjuk, nehogy odaégjen. Ezután hozzáadjuk a zöldborsót, enhén megsózzuk, felöntjük kevés vízzel, és félpuhára főzzük. Beletesszük a jól megmosott, karikára vágott kolbászt meg a kukoricát, és együtt is főzzük néhány percig. Végül beletesszük a főtt babot, meg a paradicsomlevet, utánasózunk, borssal ízesítjük, és készre főzzük.


Megjegyzés: Igazán gyorsan elkészülő étel, ha esetleg konzervekkel dolgozunk, de az is megoldás, hogy amikor babot főzünk, nagyobb adagot készítünk, kiveszünk belőle, lefagyasztjuk, és félretesszük későbbi felhasználásra. Ebben az esetben a babot korábban adjuk az ételhez. Ha a borsó és a kukorica is fagyasztott, egyszerre tehetjük a bográcsba. 
EK-2016/8

2016. július 13., szerda

Citromos karalábéleves

Nyáron kötelező, mert adott minden zöldség hozzá, akár frissen, a kertből is, télen vagy más évszakban pedig üdítő "színfoltja" a "szürke", megszokott menüknek. 


Citromos karalábéleves


Hozzávalók 4-6 személyre: 2 karalábé, 3-4 közepes sárgarépa, 1 hagyma, 1 petrezselyemgyökér, 5 dkg rizs, 1 citrom, 2 tojássárgája, 2 dl zsíros tejföl, 1 evőkanál paprikalekvár, petrezselyem- és zellerzöld, ecet, só, olaj. 

Elkészítése: A karalábét, a petrezselyemgyökeret és a sárgarépát kis kockákra vágjuk, a hagymát pedig felcsíkozzuk. Kevés olajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a zöldségeket, és együtt is pirítjuk-pároljuk 5-6 percig, sűrűn kavargatva. Ezután beletesszük a paprikalekvárt meg a rizst, elkeverjük, és felöntjük kb. 2 liter forralt vízzel. Enyhén megsózzuk, majd addig főzzük, amíg a zöldségek és a rizs meg nem puhulnak (de nem főnek szét!). A tojássárgáját simára keverjük 2-3 evőkanál citromlével meg a tejföllel, és miután az edényt félrevettük a lángról, hőkiegyenlítéssel hozzákavarjuk a leveshez. Ezután már csak annyi van hátra, hogy szükség szerint utánasózzunk-savanyítsunk, és belekeverjük az aprított petrezselyem és zellerzöldet. Tálalhatjuk is.
KAL-2017

2016. július 12., kedd

Gyümölcsös sütemény sütés nélkül

A címben semmi fantázia, mert én nem szeretem az olyan "álom" meg "csoda" meg "mámor" szavakat használni, ám ezek akármelyikét rásüthetném erre a sütire. Nem kell sütni, max. annyi lángra van szükség, amíg a zselatint és a csokoládét felolvasztjuk, de én a csokit mikróban olvasztottam, úgyhogy még annyi láng sem kellett hozzá. :)
Az íze olyan, hogy egyszerűen, képtelenség leállni vele. Hozzáadott cukor kevés van benne, nálam az is fruktóz volt, de lehet mézzel vagy xilittel is édesíteni. Én nagy tepsiben csináltam, így nem lett túl magas, de legalább sok lett belőle, tovább tartott. :D


Gyümölcsös sütemény sütés nélkül


Hozzávalók az alaphoz: 40 dkg keksz, 10 dkg vaj, majdnem 1 kis üveg csipkebogyólekvár; a krémhez: 35 dkg joghurt, 30 dkg tejföl, 10 dkg olvasztott fehér csokoládé, 40 g zselatinpor, 1/2 dl tej vagy víz, 10 dkg fruktóz, 4 dl habtejszín, 1 tasak vaníliás cukor; a tetejére: 50 dkg bogyós gyümölcs (feketeribizli, ribizli, málna, joszta, meggy stb.), 6,5 dl víz, 3 tasak tortazselé, 3 csapott evőkanál fruktóz, 3-4 evőkanál levendulaszörp (elhagyható, vagy citromlé is jó).

Elkészítése: A kekszet ledaráljuk vagy sodrófával nagyon finomra törjük. Elmorzsoljuk a puha vajjal, majd annyi lekvárral dolgozzuk össze, amennyi szükséges, hogy nyújtható tésztává álljon össze. Sütőpapírra helyezzük, és akkorára nyújtjuk, amekkora a tepsi. Ezután papírostól szépen belehelyezzük, és a hűtőbe tesszük. (Bele is lehet nyomkodni, nekem így volt a legegyszerűbb.) A krémhez a zselatint beáztatjuk a tejbe vagy vízbe. Az olvasztott csokoládéhoz kanalanként hozzáadjuk a tejfölt, miközben folyamatosan kavarjuk, így sima, egynemű masszát kapunk. Végül a joghurtot is belekeverjük. A habtejszínt keményre verjük a fruktózzal, 2 evőkanálnyi habot hozzákeverünk a kis lángon felolvasztott zselatinhoz, majd ezt összevegyítjük a többi tejszínhabbal. Lazán összeforgatjuk a joghurtos keverékkel, és a hűtőből kivett alapra öntjük-simítjuk. Visszatesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen. Végül a tortazselét elkészítjük a csomagoláson leírt utasítás szerint (csak nem használunk sem vizet, sem cukrot, amennyit ott ír, hanem amennyit fentebb megadtam), és hagyjuk 2-3 percig hűlni. A gyümölcsöt szépen eloszlatjuk a sütemény tetején, majd kanalanként ráöntjük az átlátszó tortazselét. Visszatesszük a hűtőbe dermedni ismét, majd miután jól kihűlt, szeletelve kínáljuk. 





2016. július 11., hétfő

Borsófőzelék fasírtocskákkal

A cím és a fotó banális, abszolút nem írja le azt az ízkavalkádot, amit ebben az egyzserű, hétköznapi fogásban sikerült összehozni. Próbáljátok ki, ha nem hiszitek. :)


Borsófőzelék fasírtocskákkal

Hozzávalók 4 személyre a főzelékhez: 50 dkg friss zöldborsó, 2 hagyma, 1 evőkanál paprikalekvár vagy darált sós paprika, 1 puha paradicsom, 2-3 evőkanál barna liszt, 1 dl tejföl (de lehet több is, nekem akkor ennyi volt), 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors; a fasírthoz: 50 dkg darált marhahús, 2-3 szelet kenyér, 1 kicsike hagyma, 5-6 cikk fokhagyma, 1 csapott teáskanál tört kömény, 1 teáskanál szárított majoránna, 2 tojássárgája vagy 1 egész tojás, só, bors, kevés olaj.

Elkészítése: A fasírthoz beáztatjuk a kenyeret hideg vízbe, majd kifacsarjuk, és hozzáadjuk a húshoz a finomra aprított hagymával és a zúzott fokhagymával együtt. Ízesítjük a fűszerekkel, összedolgozzuk a tojással, majd kis, enyhén lapított golyókat formálva belőle, kevés olajban mindkét oldalukon megsütjük. A főzelékhez megtisztítjuk a hagymát, finomra aprítjuk, és megdinszteljük kevés olajon. Hozzáadjuk a paprikalekvárt, elkavarjuk, majd beletesszük a borsót, és 1-2 percig dinszteljük. Ezután felöntjük forró vízzel, sózzuk-borsozzuk, és addig főzzük, míg a borsó el nem készül. Ekkor a lisztből és kevés olajból világos rántást készítünk, hozzáöntjük a borsóhoz, belekavarjuk a tejfölt, és jól kiforraljuk (tetszés szerint hígítva is). Végül utánaízesítünk, beletesszük a megsült fasírtokat, belekeverjük az aprított petrezselyemzöldet, és hagyjuk néhányat rottyanni.

NÚ - 2019/Júl.2.

2016. július 8., péntek

Csirkecomb fokhagymás-petrezselymes újkrumplival és meggyszósszal

A gyümölcs-hús párosítást még mindig szokjuk. Bár én már nagyon szeretem az ilyesmit, férjecském néha még mindig vonakodik, ám jól halad ő is. Ez a párosítás kifejezetten ízlett neki is. Az összetevők nagyon egyszerűek, a fűszerezés is visszafogott, így klassz, ahogy van.


Csirkecomb fokhagymás-petrezselymes újkrumplival és meggyszósszal

Hozzávalók 4 személyre: 4 egész csirkecomb konyhakészen, só, bors, kevés olaj, 1/2 dl meggypálinka; a szószhoz: 40 dkg kimagozott meggy, 2 evőkanál keményítő (ezúttal tapiokával készült), cukor, só, 2 dl tej vagy tejszín, citromlé; a körethez: 60 dkg újkrumpli, 1 fej friss fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, olaj, só.

Elkészítése: A csirkecombokat megmossuk, áttörölgetjük, megszórjuk sóval és borssal, majd nagyon kevés felforrósított olajon mindkét oldalukon megkapatjuk. Ezután ráöntjük a pálinkát (ha szeretnénk, flambírozhatjuk is), majd lefedve, kevés forró vizet öntve időnként alá készre pároljuk. Végül 230 fokra felforrósított sütőben kb. 10 perc alatt szép aranybarnára pirítjuk. A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, és tetszés szerint daraboljuk. Magsózzuk, és jól összeforgatjuk. A felaprított fokhagymát és petrezselyemzöldet 8-10 evőkanál olajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a krumplit és lazán összeforgatjuk. ól összeforrósítjuk, és lefedjük tálalásig. A meggyet főni tesszük kevés vízzel, hozzáadjuk a sót meg a cukrot,  3-4 percig pároljuk, majd besűrítjük a tejjel elkevert keményítővel. ha szükséges, tejjel vagy vízzel hígítjuk tovább. Sóval, cukorral és kevés citromlével igazítunk az  ízén, ha szükséges. A húst krumplival és szósszal tálaljuk.

EK - 2018/6

2016. július 7., csütörtök

Gombás lepény

A minap azt mondta valaki, a rántotta csak amolyan kényszermegoldás-étel. Tény és való, hogy "szorult" helyzetben sokszor kisegíti a háziasszonyt a bajból, de úgy vélem, hogy nemcsak akkor lehet rántottát sütni, ha nagyon sietünk, vagy ha kevés hozzávalóból akarunk jól enni. Van az a pillanat is, amikor egy rántotta jelenti a kimondottan ráérős, jólérzemmagam délelőttöt is, amikor direkt megadom a módját... Mint ahogy én, a múlt hét szombat délelőttjén, a kertben.


Gombás lepény

Hozzávalók 2-3 személyre: 1 hagyma, 8-10 közepes csiperkegomba (vagy ha valakinek van erdei gombája, még jobb), 5 tojás, 5-6 cikk új fokhagyma, 1 púpozott evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyemzöld, olaj, só, bors.

Elkészítése: A hagymát vékonyra szeleteljük és megpirítjuk kevés olajon. A hirtelen átmosott gombát nem túl vékony szeletekre vágjuk, és külön serpenyőben, felforrósított olajon mindkét felükön megpirítjuk. A serpenyőt nem töltjük túlzottan meg gombával, és nagy lángon végezzük a műveletet, hogy a gomba piruljon, és ne eresszen levet. Miután a gombaszeletek mindkét fele szépen megpirult, tányérra szedjük, utánatöltünk kevés olajat, és megpirítjuk a többi gombát is. A fokhagymacikkeket nagyságtól függően egészben vagy félbevágva a második adag gombával egyszerre kissé átpirítjuk. Hogy meg ne égjenek, hamarabb is kiszedhetjük. A pirított gombát, fokhagymát és hagymát összevegyítjük, ráöntjük a sóval-borssal ízesített, illetve a liszttel és aprított petrezselyemzölddel együtt habosra vert tojást, és nem túl nagy lángon, akár lefedve is, aranysárgára sütjük egyik felét, majd óvatosan megfordítjuk, és a lepény másik felét is megsütjük. (Hogy biztosan ne essen szét a lepény, először ráborítjuk egy nagy tányérra, majd óvatosan visszacsúsztatjuk a serpenyőbe.) Friss kenyérrel, sok friss zöldséggel kínáljuk.

BA - 2018/5
NÚ - 2018/okt.


2016. július 6., szerda

Málnahab

Semmi faxni, csak egyszerű hab és málna, férjem kérésére. Amikor megkóstolta azt mondta: igen, pont ilyent szokott csinálni anyám is régebb. :)


Málnahab

Hozzávalók 4-5 személyre: 4 tojásfehérje, 3 csapott evőkanál fruktóz, 1/2 evőkanál sztéviapor (vagy összesen 4-5 evőkanál cukor), 30 dkg málna, 1 csipet só.
Elkészítése: A tojásfehérjét felverjük a sóval, majd rendere hozzáadjuk a fruktózt és a sztéviát, és kemény habbá verjük. Végül, hozzáadjuk a megmosott, lecsepegtetett málnát, és szintén a mixerrel beledolgozzuk. Nem kell pépesíteni előre, a mixer jól összetöri, épp annyira, hogy a hab is jól elszíneződik, és még kicsi darabkák is maradnak belőle. Azonnal tálaljuk.


Spumă de zmeură

Ingrediente pt. 4-5 persoane: 4 albuşuri de ou, 3 linguri fructoză, 1/2 lingură praf de stevie (sau în total 4-5 linguri zahăr), 300 g zmeură, 1 praf de sare.
Prepararea:  Se bat albuşurile cu sarea, după care se adaugă pe rând fructoza şi stevia şi se bate o spumă tare. La sfârşit se adaugă zmeura şi cu ajutorul mixerului se bate până ce spuma devine roz, dar mai rămân şi bucăţele de zmeură. Se serveşte imediat.

2016. július 5., kedd

Narancsos-diós sütemény

Kicsit "elkéstem" vele, ilyenkor sem a narancsot, se a diót nem kívánjuk annyira, de annyira finom sütemény, hogy jól behűtve akár nyár közepén is isteni lehet. Ez a sütemény anyósom specialitása, ő szokta elkészíteni ünnepekkor. 


Narancsos-diós sütemény

Hozzávalók kb. 25x35 cm-es tepsihez: 8 tojás, 8 evőkanál cukor, 10 evőkanál liszt, 1 csapott teáskanál sütőpor, 1 evőkanál citromlé, 1 csipet só, ½ narancs héja; a krémhez: 20 dkg őrölt dió, 20 dkg vaj, 10-15 dkg porcukor, a megsütött piskóta fele, 1 narancs leve és héja, tej, narancsesszencia; a tetejére: 5 evőkanál porcukor, 2 evőkanál kakaópor, 2 evőkanál forralt víz, 2 evőkanál olaj.

Elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral és a sóval, majd beleforgatjuk a tojássárgáját, a lisztet, a citromlével leoltott sütőport meg a narancshéjat. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük (tűpróba). A piskótát hagyjuk kihűlni, majd lapjában kettévágjuk. Az egyik felét összemorzsoljuk és tálba tesszük. Rálocsoljuk a narancslevet, hagyjuk egy keveset ázni, összekeverjük, és ha nem eléggé krémes, további narancsesszenciával ízesített tejet öntünk hozzá.  A vajat habosra keverjük az ízlés szerinti porcukorral. A beáztatott piskótához adjuk a narancshéjat meg a diót, összekeverjük, és kevés tejjel összeállítjuk. A keveréket hozzáadjuk a kikavart vajhoz, és kézi mixerrel jó habosra dolgozzuk. A krémet rákenjük a piskótára, majd csokoládéglazúrral vonjuk be. A glazúr hozzávalóit alaposan elkeverjük, és rákenjük a krémre. Hidegben hagyjuk megszilárdulni, majd szeletelhetjük. 
SÜTI II. - 2017.

2016. július 4., hétfő

Tárkonyos újkrumplisaláta pirított gombával

Ez az egyik legfinomabb krumplisaláta, amit valaha készítettem. Hogy eddig miért nem jutott eszembe tárkonnyal ízesíteni? :O Az a fajta étel, ami saláta, de kitűnő húsmentes főfogásnak is!!!


Tárkonyos újkrumplisaláta pirított gombával

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg főtt krumpli, 1 csokor lila újhagyma vagy 1 lila hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, 2 nagyobb paradicsom, 1 kis csokor tárkony, 4 dl görög joghurt, 5-6 evőkanál olaj, só, 1-2 evőkanál fehérborecet; továbbá: 12-16 közepes csiperkegomba (vagy erdei gomba), olaj, só, bors.

Elkészítése: A tárkonyleveleket lehúzzuk a szárról, majd összeaprítjuk, és belekeverjük a joghurtba. Félretesszük, hogy a joghurt jól átvegye a tárkony ízét, amíg a többivel elkészülünk. A megfőtt, kihűlt krumplit meghámozzuk, majd négybe és kockákra vágjuk. Megsózzuk, összekavarjuk. Hozzáadjuk a karikára vágott újhagymát, a kockára vágott paradicsomot meg a vékonyan felszeletelt fokhagymát, összekavarjuk, és rálocsoljuk azolajat. Végül a joghurtot sóval és fehérborecettel ízesítjük, és a zöldségekre öntjük. Jól összekavarjuk, ízlés szerint utánaízesítünk. A gombát hirtelen átmossuk, jól lerázzuk, majd 7-8 mm vastag szeletekre vágjuk. Serpenyőben 2-3 evőkanál olajat forrósítunk, beleteszünk annyi gombaszeletet, amennyi 1 rétegben kényelmesen elfér benne, és nagy lángon 2-3 percig pirítjuk, ezután átfordítjuk őket, és másik oldalukat is aranybarnára pirítjuk szintén 2-3 perc alatt. A műveletet addig ismételjük (friss olajat is öntünk), amíg megpirítottuk az összes gombát. Sóval és borssal a tányéron szórjuk meg. A saláta mellé kínáljuk.

Megjegyzés: Fontos, hogy a gombát nagy lángon süssük, és ne legyen túl sok a serpenyőben, hogy pirulhasson, különben levet enged, és főni fog.
KAL - 2017

2016. július 1., péntek

Friss, zamatos kerti málna

Ilyen finomat én nem tudok csinálni, ilyenre csak a Jóisten képes!!!
Idén termett a kertünkben. :)