2016. május 31., kedd

Almás-citromos kuglóf

Csak úgy egyből rámjött, hogy ilyet készítsek. Finom citromos ízt éreztem a számban, és egyből a kuglófra asszociáltam. Mivel azonban edddig nem sok kuglófot sütöttem, egy kicsit szétnéztem az ismerősök blogjain. Végül Citromhab narancsos-citromos kuglófja volt a kiindulópont, nálam azonban a következőképpen alakult a recept. Mondanom sem kell: isteni lett, pontosan az az íz és állag, amire abban a pillanatban vágytam. Alig volt türelmem kivárni, hogy legalább langyosra hűljön... :)


Almás-citromos kuglóf

Hozzávalók egy kb. 22 cm-es kuglófformához: 28 dkg olaj, 4 tojás, 10 dkg fruktóz, 2 evőkanál sztéviapor, 1 tasak vaníliás cukor (vaníliapor jobb, de most nem volt), 2 citrom leve (1,5 dl volt), 15 dkg teljes kiőrlésű liszt, 20 dkg fehérliszt, 2 teáskanál sütőpor, 1 citrom héja, 6 dkg kandírozott citrom- vagy lime-héj, 1 zöld alma, 2 csipet só; továbbá: 1-2 evőkanál olaj, 1-2 evőkanál zsemlemorzsa.

Elkészítése: Egy kisebb tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sütőport, a sót, a kandírozott citrushéjat meg a meghámozott, kb. 1/2x1/2 cm-es kockákra vágott almát, és lazán összeforgatjuk. Egy nagyobbacska tálba kimérjük az olajat, hozzáadjuk a tojásokat meg az édesítőket, és kézi mixerrel habosra keverjük. Ezután kicsinként beledolgozzuk a citromlevet, végül pedig beleforgatjuk a lisztes keveréket és a citromhéjat is. A kuglófformát kikenjük olajjal, illetve megszórjuk morzsával, majd belesimítjuk a masszát, és 180 fokos sütőben, légkeverésen 50-60 percig sütjük. 40 perc után érdemes azért tűpróbát végezni, de nekem még nem volt jó, én kerek 1 órát sütöttem. Ha igen pirulna, sütőpapírral avgy alufóliadarabbal letakarhatjuk a sütemény tetejét. Tálaláskor megszórható porcukorral, vagy kínálható valamilyen mascarponés-tejszínes öntettel, de egy csésze tejjel is extra uzsonna, vacsora vagy reggeli lehet.

KT - 2016/7
BA - 2017/11


Vegyes csirkepörkölt

Amikor előveszed a zacskónyi házi csirkeaprólékot, hogy máj, de észreveszed, hogy több benne a zúza; amikor 4 csirkecomb várja sorsát ebédre, vagyis kevés van ebből meg abból, akkor összeházasítod őket, és egy egész regimentet jól lehet lakatni vele. A személyek száma attól függ, ki mennyire éhes, hogy volt-e leves a pörkölt előtt, ki mennyit szokott enni stb... :)


Vegyes csirkepörkölt

Hozzávalók 5-6-8 személyre: 4 egész csirkecomb, 30-35 dkg csirkezúza, 20-25 dkg csirkemáj, mindegyik konyhakészen, 3 nagy hagyma, 1 csokor újhagyma, 2-3 sárgarépa, 2-3 zellerszár, olaj, só, bors, 2 teáskanál pirospaprika.

Elkészítése: A zúzát kevés vízben kuktában 20-25 perc alatt megfőzzük. A hagymát meghámozzuk, nem túl finomra aprítjuk, és megdinszteljük kevés olajon. Rászórjuk a pirospaprikát, felöntjük kevés vízzel, majd miután zsírjára sült, rádobjuk a kettévágott csirkecombokat. Összeforgatjuk, és párolni kezdjük. Közben meghámozzuk a sárgarépát, vastagon felkarikázzuk. A zellerszárat meg az újhagymát kb. 2 cm-es darabokra vágjuk. A csirkéhez adjuk a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, felöntjük annyi vízzel, amennyi jól ellepi, és közepes lángon, fedő alatt főzzük. Amikor a csirkecomb majdnem kész, hozzáadjuk a 2-3 darabba vágott májat, a kisebb darabokra felvágott főtt zúzát, és addig rotyogtatjuk együtt, míg a máj is el nem készül. Utánaízesítünk sóval és borssal, majd friss kenyérrel, illetve salátával vagy savanyúsággal kínáljuk.

2016. május 30., hétfő

Zsályás csirkemelltekercs grillen, salátával

Gyorsan előkészíthető, és gyorsan el is készíthető. Nagyon finom és egészséges összeállítás.


Zsályás csirkemelltekercs grillen, salátával

Hozzávalók 4 személyre: 2 kicsontozott egész csirkemell, 10-15 dkg hajszálvékony bacon, 15-20 friss zsályalevél, só, bors; a salátához: hónapos retek, új sárgarépa és újhagyma tetszőleges mennyiségben és arányban, só, citromlé; az öntethez: 2,5 dl tejföl vagy görög joghurt, 8-10 friss fokhagymaszár, só, bors.

Elkészítése: A csirkemellett nem túl vékonyan felszeleteljük, enyhén kiklopfoljuk, majd megszórjuk sóval és borssal. Minden szeletre ráhelyezünk egy-egy zsályalevelet, szorosan föltekerjük, majd a tekercset körbetekerjük egy-egy baconszelettel. Forró grillrácson aranybarnára sütjük. A saláta hozzávalóit vékonyan felszeleteljük-karikára vágjuk, majd sóval és citromlével ízesítjük. A fokhagymaszárakat egymásra helyezzük, ha nagyon szélesek, vékonyabb csíkokra vágjuk, majd finomra aprítjuk. Összekeverjük a tejföllel/joghurttal, sóval és borssal ízesítjük. Hogy jól érződjön a fokhagyma íze, érdemes kb. fél órával korábban elkészíteni.
BA - 2017/5

2016. május 23., hétfő

Banános-epres joghurtkehely

Ilyen még nem volt nálunk (legalábbis, amióta én az eszemet tudom), hogy május közepére tevődjék az eperszezon. Ezelőtt két héttel még 10 lejben vettem kilóját a piacon, múlt héten pedig már 3,5-4 lejben vesztegették. 10 kilót vettem, és miután jól belakmároztunk, négyféle lekvár is született belőle. Az egyik a totális kedvenccé kinevezett banános eperlekvár, aminek mintájára egy- természetesen - kevesebb ideig főzött banános eperszószt is készítettem. Isteni páros a lightosan édesített, krémes joghurttal. Próbáljátok ki. Nagyon gyorsan elkészül, csak időben kell kigondolni, hogy fogyasztásig lehessen jól behűteni. 


Banános-epres joghurtkehely

Hozzávalók 4 adaghoz: 20 dkg sűrű görög joghurt, porcukor vagy méz (nálam xilit és sztéviapor), 2 dl habtejszín, 25 dkg eper, 1-2 jó érett banán, cukor vagy méz ízlés szerint, kevés citromlé; továbbá: 4 szem eper, menta- vagy citromfűlevél.

Elkészítése: Az epret jól megmossuk, kicsumázzuk, majd mérettől függően félbevágjuk vagy negyedeljük. Hozzáadjuk a vékonyan felkarikázott banánt meg 1 evőkanál citromlevet, és 2-3 evőkanálnyi víz hozzáadásával főni tesszük. Közben cukorral vagy mézzel ízlés szerint édesítjük (nem kell sok, a banán jól édesít), és forrástól számítva 3-4 percig főzzük. Félrevesszük, s ha szeretnénk, citromlével még igazítunk az ízén. Hagyjuk kihűlni. A joghurtot simára keverjük a porcukorral vagy mézzel, majd összeforgatjuk a kemény habbá vert tejszínnel. 4 kehelyben elosztjuk a joghurtos krémet, majd rákanalazzük a banános-epres szószt, és 2-3 óra alatt jól behűtjük. Felszeletelt eperrel és zöld levelekkel díszítjük.
KT - 2016/6



2016. május 20., péntek

Tojásos-sonkás saláta

Talán meglepő, hogy a lenti adag egyszemélyes, de éhesen, minden egyéb nélkül simán be lehet vágni. Legalábbis én ezt tettem, amikor elkészítettem. Isteni volt. A zöldek a kertből, a tojások édesanyámtól, éppen a húsfélék voltak boltiak, de azok is jobb minőségűek


Tojásos-sonkás saláta

Hozzávalók 1 személyre: 1-1 marék zsenge saláta-, sóska- és labodalevél, 3 szál újhagyma, 3 újfokhagymaszár, ½ marék mentalevél, 2-3 tojás, 4-5 szelet sonka, 1 kis szál cérnakolbász, kevés só, ½ citrom leve, 3-4 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál szezámolaj.
Elkészítése: A tojásokat krémes-keményre főzzük (kb. 4 perc alatt). A salátaféléket és a mentaleveleket több vízben megmossuk, ha szükséges, összetépkedjük. Az újhagymát és a fokhagymaszárat felaprítjuk. A sonkát vékony csíkokra, a cérnakolbászt karikákra vágjuk, a meghámozott tojásokat elnegyedeljük. Mindent tálba teszünk, enyhén megsózzuk, meglocsoljuk citromlével és az olajokkal, majd lazán összeforgatjuk, és fogyasztjuk. Meg lehet szórni szezám- vagy lenmaggal, eredetileg szerettem is volna, de végül elfelejtettem. :P
EK - 2017/5

2016. május 18., szerda

Tárkonyos leves labodával

Tavaly a férjem kapott 4-5 tő labodát, amit azért ültettünk ki a kertbe, mert az egyik legjobb természetes vakondűző. Persze, nekem nem ez a legfontosabb szempontom, hanem az, hogy nagyon jól fel lehet használni a konyhában. A lányok már megszokták érdekes színét, mármint azt, amit az elkészült ételnek kölcsönöz, így aztán gond nélkül használhatom, ma este is pl. spenót helyett labodás-tejszínes szószt csináltam a főtt tészta mellé.
Annyit még tudni kell a kerti labodáról, hogy olyan, mint a kapor, ha egyszer bekerült a kertbe, nehezen lehet szabadulni tőle, persze, csak abban az esetben, ha engedjük, hoyg felmagozzon. Akkor szétszórja magát, és másik évben szépen piroslik a kert tőle. A friss hajtásokat azonban ki kell tépni gyökerestől, amikor felhasználhatóvá cseperedtek, csupán 2-3 darabot kell meghagyni, és akkor következő évben is lesz, de mégsem lepi el teljesen a kertet.
Az egyszerű tárkonyos levest nemcsak látványra dobta fel a laboda, hanem tartalmasabbá, "haraphatóbbá" is tette. Próbáljátok ki. :)




Tárkonyos leves labodával

Hozzávalók 4 személyre: 2 kisebb sárgarépa, 8-10 dkg rizs, 2 nagy marék labodalevél (spenót vagy sóska), 1,5 dl tejföl, 3 evőkanál olaj, ecetes tárkony, tárkonyecet, só.

Elkészítése: A sárgarépát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, és a forró olajon 5-6 perc alatt megdinszteljük. Ekkor felöntjük 2-2,5 liter vízzel, enyhén megsózzuk, felforraljuk, és hozzáadjuk a rizst. Addig főzzük, míg a sárgarépa és a rizs meg nem puhul. Ekkor beletesszük a jól megmosott, összetépkedett labodát, és hagyjuk néhányat lobbanni. Ha szükséges, tetszés szerint hígítjuk még, és jól kiforraljuk. A tejfölt elkeverjük kevés forró lével, majd visszaöntjük a levesbe, és jól összemelegítjük. Ízlés szerint utánasózunk, tárkonyecettel ízesítjük, illetve megszórjuk apróra vágott ecetes tárkonnyal.

Megjegyzés: Laboda helyett spenóttal vagy sóskával is készíthetjük, sóska esetén azonban vigyázni kell a savanyítással.
EK - 2016/6
BA - 2017/4

2016. május 17., kedd

Meggyes-almás morzsasütemény

A múltkori áfonyás-rebarbarás crumble esetén felbuzdulva most egy meggyes-almásat készítettem, jó sok mentával ízesítve. A lányoknak ez tetszett benne a legjobban. :) Most még fagyasztott meggyből készült, mert szerencsére még mindig van a tavalyi termésünkből, de hamarosan jöhet a friss is.


Meggyes-almás morzsasütemény

Hozzávalók 6 személyre a morzsához: 20 dkg vaj, 35 dkg liszt (teljes kiőrlésű és fehér vegyesen), 8 dkg cukor, 1 teáskanál vaníliapor (őrölt vaníliarúd), 1 jó csipet só; továbbá: 40 dkg meggy, 2-3 alma, 10-15 dkg cukor, 1 marék friss mentalevél, kb. 3 dkg vaj.

Elkészítése: A hideg vajat, a lisztet, a cukrot meg a sót tálba tesszük, és gyors mozdulatokkal morzsásra dolgozzuk. Visszatesszük a hűtőbe. A meggyet megmossuk, kimagozzuk, az almát meghámozzuk, csumáját eltávolítjuk, húsát kockára vágjuk, a mentalevelet finomra aprítjuk. Az egészet tálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, és összeforgatjuk. Hőálló egyszemélyes tálkákat alaposan kikenünk vajjal, majd eloszlatjuk benne a gyümölcskeveréket, végül pedig rászórjuk a morzsát. 180 fokos sütőben 30-40 percig sütjük. Ha szeretnénk, félig felvert natúr tejszínnel kínálhatjuk.

Megjegyzés: A süteményt nem muszáj egyszemélyes adagokban sütni, készíthetjük úgy is, hogy egy nagyobb formát kikenünk vajjal, beleterítjük az összes gyümölcsöt, rászórjuk a morzsát, és egyben megsütjük.
EK - 2016/6

2016. május 16., hétfő

Nyers (élő), epres pohárkrém

Ezt a mennyei finomságot még az elsőként megjelent eprek idejében készítettem, de most, eperszezonban, még finomabb tud lenni. Gyorsan elkészül, a legváratlanabb vendéget is el lehet kápráztatni vele. 


Nyers, epres pohárkrém

Hozzávalók 2 személyre: 15 dkg kesudió, 5 dkg napraforgómag, méz vagy agavészirup, citromlé, 1 csipet só, 1 teáskanál kókuszolaj (-zsír); továbbá: 20 dkg eper, 1-2 banán, méz, citromlé.

Elkészítése: A napraforgómagot és a kesudiót beáztatjuk. Később leszűrjük, a vizét felfogjuk, majd hozzáadjuk a kókuszolajat, és ízlés szerinti méz/agavészirup, citromlé, 1 csipet só, illetve tetszés szerinti vízmennyiség hozzáadásával könnyű, habos krémmé turmixoljuk. Lehet kissé hígabbra hagyni, mert az állás során még sűrűsödik. Az epret megmossuk és kockára vágjuk, a banánt meghámozzuk, négybe hasítjuk, majd az eperrel nagyjából azonos méretűre daraboljuk. Meglocsoljuk kevés mézzel és citromlével, majd összeforgatjuk. Kelyhekbe rétegezzük a kesudiós habot és a gyümölcskeveréket, majd jól behűtjük.
EK - 2016/6

2016. május 13., péntek

Virágmuffin

Vannak ezek a vagány, dizájnos virágforma kinyomófejek (vagy mi a szösznek nevezzem), hát persze, hoyg megkívántam, hogy nekem is legyen. Nos, nem is nehéz beszerezni hasonlót, 15 lej darabja egy helyi szakboltban. A videó is eléggé meggyőző volt, úgyhogy be is szereztem egyet. Egy tulipánformát, amivel a képen a sárga krémet nyomtam. A másik a rózsaforma, aminek kipróbálása egy kis bónusz Katitól - utólagos engedelmével. :D :P Nos, látványos, mutatós a végeredmény, de nem szép. Legalábbis nekem nem sikerült annak. Kipróbáltam úgy is, hogy jól behűtöttem a krémet, de még annyira sem akart hozzáragadni a muffinhoz, mint frissen, puhán. Valahogy odakínoztam, de na, ilyen lett. Még mindig reménykedem, hoyg csak velem van a baj, és nem kaptam el a stikáját. 
A muffin is kicsit morzsálódós lett, bizonyára a malomnál vett teljes kiőrlésű liszt miatt, ami sokkal durvább szemcséjű, mint az, amit a boltban veszünk, illetve a sok porhanyósító összetevő miatt, de az a lényeg, hogy nagyon finom, puha, szájban elomlós volt a végeredmény, nem fojtogató, fullasztó. A krém a sok virággal kicsit sok, mi legalábbis nem vagyunk szokva az ilyen túl krémes sütikhez, ám savanykássága kissé ellensúlyozza. És ismét bebizonyosodott előttem, hoyg a margarin egyszerűen nem finom. Sok idő után először vettem direkt azt a krémhez, merthogy jobba  tartása a vajénál, de nagyon elszoktam az ízétől. Szerencsére, a citrom eléggé jól elütötte a margarin ízét. 


Virágmuffin
  
Hozzávalók 18 darabhoz: 3 tojás, 10 dkg fruktóz, 15 dkg olaj, 10 dkg étcsokoládé, 12 dkg tejföl, 1 dl tej, 25 dkg teljes kiőrlésű liszt, 15 dkg finomliszt, 1 tasak sütőpor, ½ teáskanál vaníliapor, 1 csipet só, 1-2 evőkanál málnaecet; a krémhez: 3,5 dl tej, 1 tasak vaníliaízű pudingpor, 25 dkg margarin, 4 evőkanál fruktóz, 1 citrom leve, ételfesték (elhagyható).

Elkészítése: Az összetördelt csokoládét összeolvasztjuk 5 dkg olajjal. A tojást habosra keverjük a fruktózzal, majd hozzáadjuk az olajat meg a csokoládés keveréket, és simára keverjük. Beledolgozzuk a tejfölt, majd hozzáadjuk a liszteket, a vaníliaport, a sót, a sütőport meg a málnaecetet is. Simára kavarjuk, végül a tejjel lazítjuk. A masszát papírkapszlival bélelt formákba adagoljuk, és 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd tetszés szerint díszítjük. A krémhez a tejből, a pudingporból meg a fruktózból sűrű pépet főzünk, majd miután kihűlt, habosra keverjük a margarinnal és a citromlével. Tetszés szerint megszínezzük (vagy sem), és virág- vagy csillagcsöves nyomózsákkal kidíszítjük.
KAL - 2017



2016. május 12., csütörtök

Kacsasült vörösáfonyaszósszal



Kacsasült vörösáfonyaszósszal

Hozzávalók 4 személyre: 4-6 kacsacomb vagy 1 egész kacsa, só, bors, ½- ½ teáskanál köménymag, koriandermag és borókabogyó; a szószhoz: 2 evőkanál cukor, 15 dkg aszalt vörösáfonya, 1 dl fehérbor, 1 púpozott evőkanál liszt, 2 dl tejszín, só, citromlé.

Elkészítése: A vörösáfonyát beáztatjuk a borba, néha megkavargatjuk. A konyhakész kacsacombot megmossuk, megtörölgetjük, majd mindegyiket 2-3 helyen beirdaljuk. Megszórjuk sóval, borssal, illetve a mozsárban összetört fűszerekkel, és lehetőleg 1-2 órára félretesszük pácolódni. Ezután felforrósított száraz serpenyőben pirosra sütjük bőrös felükkel lefele, majd hőálló tálba tesszük, kevés vizet vagy bort öntünk alá, és 200 fokra előmelegített sütőben 1-1,5 órán át pároljuk-sütjük. Amikor megpuhult, a fedőt levesszük róla, a hőt 220-230-ra emeljük, és néhány perc alatt rápirítunk. A szószhoz megkaramellizáljuk a cukrot, majd hozzáöntjük a borba áztatott vörösáfonyát a borral együtt, illetve kevés vizet is önthetünk hozzá. Addig főzzük, míg a cukor teljesen fel nem oldódik, ekkor besűrítjük a kevés vízzel elkevert liszttel, illetve hozzáöntjük a tejszínt is. Ha szükséges, további vízzel hígítjuk, és jól kiforraljuk. Sóval és citromlével ízesítjük tetszés szerint. A pirosra sült kacsacombbal tálaljuk.
N - 2016/szept.

2016. május 11., szerda

Vaníliás rebarbaradzsem

Tavaly készítettem, és most éppen itt az ideje az újabb adagnak. A rebarbaráim még nagyon picikék, de egy adagnyi hátha lesz idén is sógornőmtől. :)


Vaníliás rebarbaradzsem

Hozzávalók 5-6 kisebb üveghez: 1,2 kg rebarbara, 6 dl víz, 1-2 tasak dzsemfix, 2 evőkanál sztéviapor, 10 dkg fruktóz vagy 15 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 vaníliarúd, 1 citrom leve.

Elkészítése: A rebarbarát alaposan megmossuk, majd hámozás nélkül kétujjnyi széles darabokra vágjuk. Hozzáöntünk 6 dl vizet, felforraljuk, hozzáadjuk az édesítőket (2 evőkanál cukor vagy fruktóz kivételével), a vaníliás cukrot meg a vaníliarúd kikapart magjait, és újraforrástól számítva 2-3 percig főzzük. Ezalatt a félretett cukrot elvegyítjük a zseléfixszel, hozzáadjuk a lekvárhoz a citromlével együtt, és állandóan kavargatva, újraforrástól számítva még néhány percig főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, rácsavarjuk a kupakot, fejtetőre állítjuk, majd szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.

Megjegyzés: Ha valaki a hígabb dzsemet szereti, csak 1 tasak zselésítőt használjon (én ennyit tettem), aki a sűrűbbet, tegye bele nyugodtan a kettőt. További tartósítószer egyik esetben sem szükséges, de szabály, hogy a dzsem nagyon forrón kerüljön az üvegekbe.
FI - 2016/6

2016. május 9., hétfő

Nyers avokádókrém

Egészséges, finom, laktató.


Nyers avokádókrém

Hozzávalók 1 személyre: 5 dkg hántolt napraforgómag, víz, 1 avokádó, 1-2 cikk fokhagyma, só, ½ csokor petrezselyemzöld, 1-2 evőkanál olívaolaj, citromlé; a tálaláshoz: uborka, retekcsíra.


Elkészítése: A napraforgómagra annyi vizet öntünk, amennyi éppen ellepi, és lehetőleg 1-2 óráig ázni hagyjuk. Ha nincs erre idő, nem baj, de áztatással értékesebb krémet nyerünk. A napraforgót simára turmixoljuk a vízzel, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és ha szükséges, további víz hozzáadásával habos krémmé turmixoljuk. Tálaláskor retekcsírát szórunk rá, és uborkaszeletekkel vagy –hasábokkal mártogatjuk. 

2016. május 5., csütörtök

Majoránnás paszulyfőzelék kolbásszal

A babfőzés számomra mindig olyan körülményes, ezért aztán azt találtam ki, hoyg amikor készíek valamit, sokkal nagyobb adagot főzök meg kuktában, mint amennyi egyszer kellene, a fölösleget pedig lefagyazstom. Nos, így könnyebben "veszem az akadályt". Hátha nektek is jól jön ez az ötlet. :) 


Majoránnás paszulyfőzelék kolbásszal

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg száraz fehérbab, 25-30 dkg házi füstölt kolbász, 3 hagyma, 2 evőkanál liszt, kevés tej vagy tejszín, 3-4 evőkanál tejföl, 1 teáskanál pirospaprika, 2 teáskanál szárított, morzsolt majoránna, só, bors, olaj.

Elkészítése: A babot előző este megmossuk és hideg vízbe áztatjuk. Másnap a vizet leöntjük, újat (hideget) töltünk rá, enyhén megsózzuk, és főni tesszük az egyik hámozatlan, de jól megmosott hagymával együtt. Miután a bab megfőtt, leszűrjük. Felforrósítunk kevés olajat, rádobjuk a karikára vágott kolbászt, és átfordítgatva kissé megpirítjuk minden oldalán. Ezután hozzáadjuk a hagymát, megdinszteljük, majd rászórjuk a pirospaprikát meg a majoránnát, elkeverjük, és felöntjük annyi vízzel, amennyi jól ellepi. Sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, amíg a kolbász meg nem fő. Ekkor hozzáadjuk a babot, ha szükséges kevés vízzel pótoljuk, majd miután 5-6 percig rotyogott, besűrítjük a kevés tejjel elkevert liszttel, illetve hozzáadjuk a némi forró lével simára dolgozott tejfölt. Jól kiforraljuk, és ízlés szerint utánasózunk. Friss kenyérrel, savanyú uborkával kínáljuk.
KAL - 2017

2016. május 4., szerda

Csicserifasírt színes rizssalátával

Egyike a régebb készített és nemrégiben lejegyzett receptjeimnek. Finom, laktató és szemet gyönyörködtető alternatíva egy húsos fasírtos fogásra. Az ízesítése teljesen hagyományos, egyszerű. 


Csicserifasírt színes rizssalátával

Hozzávalók 4 személyre: 3 nagyobb főtt krumpli, 25 dkg főtt csicseriborsó, 1 tojás, só, bors, 3-4 cikk fokhagyma, olaj a sütéshez; a körethez: 2 csésze rizs (35-40 dkg), 4-4,5 csésze víz, só, olaj, ½ kígyóuborka, 5-6 koktélparadicsom, 1 csokor hónapos retek, 1 kápia paprika, 1 csokor petrezselyemzöld, olívaolaj, citromlé.

Elkészítése: A főtt krumplit lereszeljük a kis lyukú reszelőn, hozzáadjuk az összeaprított/ledarált csicseriborsót, a zúzott fokhagymát  meg a tojást, majd ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. Szép lapos korongokat formázunk belőle, és nem túl sok olajban aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedjük. A rizst fehéredésig pirítjuk 2-3 evőkanál olajon, majd felöntjük a felforralt vízzel (így sokkal hamarabb elkészül), megsózzuk, összekavarjuk, és addig főzzük közepes lángon, míg föl nem forr. Ekkor a lángot kicsire vesszük, legjobb, ha vasalátátet is helyezünk az edény alá, és kb. 15 percig főzzük csendesen bugyogva, és egyszer sem kavarva bele. Ezután a lángot elzárjuk, az edényt lefedjük, és további 10-15 percig hagyjuk duzzadni. Amikor a rizsszemek megpuhultak, félrevesszük, hideg vizet engedünk rá, majd szűrőbe öntve a rizst folyó víz alatt jól átmossuk (ez azért szükséges, hogy a keményítőt kimossuk, így a salátában nem ragadnak össze a szemek). Az előkészített zöldségeket jól megmossuk, vékonyan felszeleteljük, és a rizshez adjuk. Ízlés szerint sózzuk, meglocsoljuk kevés olívaolajjal meg citromlével, és aprított petrezselyemzöldet is kavarunk bele.


Tipp: Ha szeretnénk, karikára vágott újhagymával is gazdagíthatjuk. 

Megjegyzés: Ha adottak az alapanyagok, pl. van maradék főtt krumplink, ileltve ha más nem, akkor csicserikonzerv, akkor nagyon gyorsan el is készül az étel. 

KAL - 2017

2016. május 3., kedd

Rebarbarás-áfonyás morzsasütemény

Hogy én eddig miért nem csináltam ilyen süteményeket, el nem tudom képzelni: egyszerű, gyors, olcsó (no, nem bármilyen gyümölcsből, de nekem most volt minden, ha máshol nem, hát a fagyasztóban, illetve másnak nem muszáj xilitet használnia hozzá), szóval minimális alapanyag kellett hozzá.
És ez az első süti, amit azóta készítettem, hogy xilitet használok. (Ha valaki édesebben szereti, növelje a cukoradagot, mert így inkább savanykás, mint édes.) A liszt is 5 rész teljes kiőrlésű lisztkeverék (finom szemcséjű tk. búza, durvább őrlésű tk. búza, tk.rozsliszt, búzakorpa) és 1 rész fehérlisztből áll. Ezt a keveréket használom a kenyereinkhez, előre megkevertem.


Rebarbarás-áfonyás morzsasütemény

Hozzávalók 4 személyre a morzsához: 20 dkg vaj, 35 dkg teljes kiőrlésű lisztkeverék, 8 dkg xilit vagy cukor, 1 teáskanál vaníliapor (őrölt vaníliarúd), 1 jó csipet só; továbbá: 40 dkg rebarbara, 20 dkg áfonya (most fagyasztott), 10 dkg xilit, kb. 3 dkg vaj.

Elkészítése: A hideg vajat, a lisztet meg a cukrot és a sót tálba tesszük, és gyors mozdulatokkal morzsásra dolgozzuk. Visszatesszük a hűtőbe. A rebarbarát megmossuk, majd ujjnyi vastag karikákra vágjuk. Tálba tesszük, hozzáadjuk az áfonyát meg a xilitet,és összeforgatjuk. Hőálló tálba beletördeljük a 3 dkg vajat, eloszlatjuk mindenfelé (ki is lehet kenni vele, de én elfelejtettem, beletettem a gyümölcsöt, majd kiszedtem belőle, és csak szétszórtam a darabkákat), majd eloszlatjuk benne a gyümölcskeveréket, végül pedig betakarjuk a morzsával. 180 fokos sütőben 30-40 percig sütjük, végül pedig félig felvert natúr tejszínnel kínáljuk. A fotóról nálam éppen lemaradt a tejszínezés. :P
KT - 2016/7

Túrós-tojásos rózsabukta kolbásszal

Kirándulós "szendvicsünk" volt ez. Nagylányomnak és nekem is nagyon ízlett, de még az osztálytársak fogára való is volt. :) Még lesz ilyesmi, akár más töltelékkel is. A tésztája a múltkori bukta tésztája, természetesen cukor nélkül. :) 


Túrós-tojásos rózsabukta kolbásszal

Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt, 11 g szárított élesztő, 1 egész tojás, 2 tojássárgája, 2 csapott teáskanál só, 3 evőkanál olaj, 2,8-3 dl langyos tej; a töltelékhez: 50 dkg tehéntúró, 5 főtt tojás, 10-15 dkg házi füstölt kolbász, nyersen, 2 tojásfehérje, 1 csokor metélőhagyma, ½ csokor petrezselyemzöld, só, bors; továbbá: 1 egész tojás, esetleg magvak.

Elkészítése: A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát gyúrunk, majd tálba tesszük, és letakarva legalább 1 órán át kelesztjük. A töltelékhez a túrót összekeverjük a kis kockákra vágott tojással meg a szétnyomott kolbásszal, hozzáadjuk a tojásfehérjét, az aprított zöldeket, összedolgozzuk, és ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. Miután a tészta megkelt, kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk, és 6 cm-es fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Minden köröcskét vékony körré nyújtjuk, majd poharat helyezünk a közepére, és körülötte 6 cikkelyre vágjuk a tésztát. A belső, átvágatlan körre halmozzuk a tölteléket, és két-két szemben lévő szirmot ráhajtunk, miközben kissé megkenegetjük felvert tojással, hogy összeragadjanak. Ezt is hagyjuk kelni, majd végül megkenjük tojással, és 20 percig sütjük 180 fokon. A szaggatás után visszamaradt tésztát összegyúrjuk és újra szaggatjuk-nyújtjuk, vagy kinyújtjuk, és négyzetekre vágva töltjük. Ha sima buktát készítenénk, a tésztát lisztezett felületen 3-4 mm vastag téglalappá nyújtjuk, 10-12 cm-es négyzetekre vágjuk, és mindegyik közepébe egy-egy nagy evőkanálnyi tölteléket teszünk. A négyzetek szemben lévő sarkait páronként összefogjuk, jól összecsippentjük, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. 20-25 percig kelesztjük még, majd lekenjük felvert tojással, ha szeretnénk, megszórjuk magvakkal is, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranysárgára sütjük.



2016. május 31., kedd

Almás-citromos kuglóf

Bejegyezte: sedith dátum: 23:11 0 megjegyzés A bejegyzésre mutató linkek
Csak úgy egyből rámjött, hogy ilyet készítsek. Finom citromos ízt éreztem a számban, és egyből a kuglófra asszociáltam. Mivel azonban edddig nem sok kuglófot sütöttem, egy kicsit szétnéztem az ismerősök blogjain. Végül Citromhab narancsos-citromos kuglófja volt a kiindulópont, nálam azonban a következőképpen alakult a recept. Mondanom sem kell: isteni lett, pontosan az az íz és állag, amire abban a pillanatban vágytam. Alig volt türelmem kivárni, hogy legalább langyosra hűljön... :)


Almás-citromos kuglóf

Hozzávalók egy kb. 22 cm-es kuglófformához: 28 dkg olaj, 4 tojás, 10 dkg fruktóz, 2 evőkanál sztéviapor, 1 tasak vaníliás cukor (vaníliapor jobb, de most nem volt), 2 citrom leve (1,5 dl volt), 15 dkg teljes kiőrlésű liszt, 20 dkg fehérliszt, 2 teáskanál sütőpor, 1 citrom héja, 6 dkg kandírozott citrom- vagy lime-héj, 1 zöld alma, 2 csipet só; továbbá: 1-2 evőkanál olaj, 1-2 evőkanál zsemlemorzsa.

Elkészítése: Egy kisebb tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sütőport, a sót, a kandírozott citrushéjat meg a meghámozott, kb. 1/2x1/2 cm-es kockákra vágott almát, és lazán összeforgatjuk. Egy nagyobbacska tálba kimérjük az olajat, hozzáadjuk a tojásokat meg az édesítőket, és kézi mixerrel habosra keverjük. Ezután kicsinként beledolgozzuk a citromlevet, végül pedig beleforgatjuk a lisztes keveréket és a citromhéjat is. A kuglófformát kikenjük olajjal, illetve megszórjuk morzsával, majd belesimítjuk a masszát, és 180 fokos sütőben, légkeverésen 50-60 percig sütjük. 40 perc után érdemes azért tűpróbát végezni, de nekem még nem volt jó, én kerek 1 órát sütöttem. Ha igen pirulna, sütőpapírral avgy alufóliadarabbal letakarhatjuk a sütemény tetejét. Tálaláskor megszórható porcukorral, vagy kínálható valamilyen mascarponés-tejszínes öntettel, de egy csésze tejjel is extra uzsonna, vacsora vagy reggeli lehet.

KT - 2016/7
BA - 2017/11


Vegyes csirkepörkölt

Bejegyezte: sedith dátum: 9:26 0 megjegyzés A bejegyzésre mutató linkek
Amikor előveszed a zacskónyi házi csirkeaprólékot, hogy máj, de észreveszed, hogy több benne a zúza; amikor 4 csirkecomb várja sorsát ebédre, vagyis kevés van ebből meg abból, akkor összeházasítod őket, és egy egész regimentet jól lehet lakatni vele. A személyek száma attól függ, ki mennyire éhes, hogy volt-e leves a pörkölt előtt, ki mennyit szokott enni stb... :)


Vegyes csirkepörkölt

Hozzávalók 5-6-8 személyre: 4 egész csirkecomb, 30-35 dkg csirkezúza, 20-25 dkg csirkemáj, mindegyik konyhakészen, 3 nagy hagyma, 1 csokor újhagyma, 2-3 sárgarépa, 2-3 zellerszár, olaj, só, bors, 2 teáskanál pirospaprika.

Elkészítése: A zúzát kevés vízben kuktában 20-25 perc alatt megfőzzük. A hagymát meghámozzuk, nem túl finomra aprítjuk, és megdinszteljük kevés olajon. Rászórjuk a pirospaprikát, felöntjük kevés vízzel, majd miután zsírjára sült, rádobjuk a kettévágott csirkecombokat. Összeforgatjuk, és párolni kezdjük. Közben meghámozzuk a sárgarépát, vastagon felkarikázzuk. A zellerszárat meg az újhagymát kb. 2 cm-es darabokra vágjuk. A csirkéhez adjuk a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, felöntjük annyi vízzel, amennyi jól ellepi, és közepes lángon, fedő alatt főzzük. Amikor a csirkecomb majdnem kész, hozzáadjuk a 2-3 darabba vágott májat, a kisebb darabokra felvágott főtt zúzát, és addig rotyogtatjuk együtt, míg a máj is el nem készül. Utánaízesítünk sóval és borssal, majd friss kenyérrel, illetve salátával vagy savanyúsággal kínáljuk.

2016. május 30., hétfő

Zsályás csirkemelltekercs grillen, salátával

Bejegyezte: sedith dátum: 9:13 2 megjegyzés A bejegyzésre mutató linkek
Gyorsan előkészíthető, és gyorsan el is készíthető. Nagyon finom és egészséges összeállítás.


Zsályás csirkemelltekercs grillen, salátával

Hozzávalók 4 személyre: 2 kicsontozott egész csirkemell, 10-15 dkg hajszálvékony bacon, 15-20 friss zsályalevél, só, bors; a salátához: hónapos retek, új sárgarépa és újhagyma tetszőleges mennyiségben és arányban, só, citromlé; az öntethez: 2,5 dl tejföl vagy görög joghurt, 8-10 friss fokhagymaszár, só, bors.

Elkészítése: A csirkemellett nem túl vékonyan felszeleteljük, enyhén kiklopfoljuk, majd megszórjuk sóval és borssal. Minden szeletre ráhelyezünk egy-egy zsályalevelet, szorosan föltekerjük, majd a tekercset körbetekerjük egy-egy baconszelettel. Forró grillrácson aranybarnára sütjük. A saláta hozzávalóit vékonyan felszeleteljük-karikára vágjuk, majd sóval és citromlével ízesítjük. A fokhagymaszárakat egymásra helyezzük, ha nagyon szélesek, vékonyabb csíkokra vágjuk, majd finomra aprítjuk. Összekeverjük a tejföllel/joghurttal, sóval és borssal ízesítjük. Hogy jól érződjön a fokhagyma íze, érdemes kb. fél órával korábban elkészíteni.
BA - 2017/5

2016. május 23., hétfő

Banános-epres joghurtkehely

Bejegyezte: sedith dátum: 11:25 0 megjegyzés A bejegyzésre mutató linkek
Ilyen még nem volt nálunk (legalábbis, amióta én az eszemet tudom), hogy május közepére tevődjék az eperszezon. Ezelőtt két héttel még 10 lejben vettem kilóját a piacon, múlt héten pedig már 3,5-4 lejben vesztegették. 10 kilót vettem, és miután jól belakmároztunk, négyféle lekvár is született belőle. Az egyik a totális kedvenccé kinevezett banános eperlekvár, aminek mintájára egy- természetesen - kevesebb ideig főzött banános eperszószt is készítettem. Isteni páros a lightosan édesített, krémes joghurttal. Próbáljátok ki. Nagyon gyorsan elkészül, csak időben kell kigondolni, hogy fogyasztásig lehessen jól behűteni. 


Banános-epres joghurtkehely

Hozzávalók 4 adaghoz: 20 dkg sűrű görög joghurt, porcukor vagy méz (nálam xilit és sztéviapor), 2 dl habtejszín, 25 dkg eper, 1-2 jó érett banán, cukor vagy méz ízlés szerint, kevés citromlé; továbbá: 4 szem eper, menta- vagy citromfűlevél.

Elkészítése: Az epret jól megmossuk, kicsumázzuk, majd mérettől függően félbevágjuk vagy negyedeljük. Hozzáadjuk a vékonyan felkarikázott banánt meg 1 evőkanál citromlevet, és 2-3 evőkanálnyi víz hozzáadásával főni tesszük. Közben cukorral vagy mézzel ízlés szerint édesítjük (nem kell sok, a banán jól édesít), és forrástól számítva 3-4 percig főzzük. Félrevesszük, s ha szeretnénk, citromlével még igazítunk az ízén. Hagyjuk kihűlni. A joghurtot simára keverjük a porcukorral vagy mézzel, majd összeforgatjuk a kemény habbá vert tejszínnel. 4 kehelyben elosztjuk a joghurtos krémet, majd rákanalazzük a banános-epres szószt, és 2-3 óra alatt jól behűtjük. Felszeletelt eperrel és zöld levelekkel díszítjük.
KT - 2016/6



2016. május 20., péntek

Tojásos-sonkás saláta

Bejegyezte: sedith dátum: 8:11 0 megjegyzés A bejegyzésre mutató linkek
Talán meglepő, hogy a lenti adag egyszemélyes, de éhesen, minden egyéb nélkül simán be lehet vágni. Legalábbis én ezt tettem, amikor elkészítettem. Isteni volt. A zöldek a kertből, a tojások édesanyámtól, éppen a húsfélék voltak boltiak, de azok is jobb minőségűek


Tojásos-sonkás saláta

Hozzávalók 1 személyre: 1-1 marék zsenge saláta-, sóska- és labodalevél, 3 szál újhagyma, 3 újfokhagymaszár, ½ marék mentalevél, 2-3 tojás, 4-5 szelet sonka, 1 kis szál cérnakolbász, kevés só, ½ citrom leve, 3-4 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál szezámolaj.
Elkészítése: A tojásokat krémes-keményre főzzük (kb. 4 perc alatt). A salátaféléket és a mentaleveleket több vízben megmossuk, ha szükséges, összetépkedjük. Az újhagymát és a fokhagymaszárat felaprítjuk. A sonkát vékony csíkokra, a cérnakolbászt karikákra vágjuk, a meghámozott tojásokat elnegyedeljük. Mindent tálba teszünk, enyhén megsózzuk, meglocsoljuk citromlével és az olajokkal, majd lazán összeforgatjuk, és fogyasztjuk. Meg lehet szórni szezám- vagy lenmaggal, eredetileg szerettem is volna, de végül elfelejtettem. :P
EK - 2017/5

2016. május 18., szerda

Tárkonyos leves labodával

Bejegyezte: sedith dátum: 22:08 0 megjegyzés A bejegyzésre mutató linkek
Tavaly a férjem kapott 4-5 tő labodát, amit azért ültettünk ki a kertbe, mert az egyik legjobb természetes vakondűző. Persze, nekem nem ez a legfontosabb szempontom, hanem az, hogy nagyon jól fel lehet használni a konyhában. A lányok már megszokták érdekes színét, mármint azt, amit az elkészült ételnek kölcsönöz, így aztán gond nélkül használhatom, ma este is pl. spenót helyett labodás-tejszínes szószt csináltam a főtt tészta mellé.
Annyit még tudni kell a kerti labodáról, hogy olyan, mint a kapor, ha egyszer bekerült a kertbe, nehezen lehet szabadulni tőle, persze, csak abban az esetben, ha engedjük, hoyg felmagozzon. Akkor szétszórja magát, és másik évben szépen piroslik a kert tőle. A friss hajtásokat azonban ki kell tépni gyökerestől, amikor felhasználhatóvá cseperedtek, csupán 2-3 darabot kell meghagyni, és akkor következő évben is lesz, de mégsem lepi el teljesen a kertet.
Az egyszerű tárkonyos levest nemcsak látványra dobta fel a laboda, hanem tartalmasabbá, "haraphatóbbá" is tette. Próbáljátok ki. :)




Tárkonyos leves labodával

Hozzávalók 4 személyre: 2 kisebb sárgarépa, 8-10 dkg rizs, 2 nagy marék labodalevél (spenót vagy sóska), 1,5 dl tejföl, 3 evőkanál olaj, ecetes tárkony, tárkonyecet, só.

Elkészítése: A sárgarépát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, és a forró olajon 5-6 perc alatt megdinszteljük. Ekkor felöntjük 2-2,5 liter vízzel, enyhén megsózzuk, felforraljuk, és hozzáadjuk a rizst. Addig főzzük, míg a sárgarépa és a rizs meg nem puhul. Ekkor beletesszük a jól megmosott, összetépkedett labodát, és hagyjuk néhányat lobbanni. Ha szükséges, tetszés szerint hígítjuk még, és jól kiforraljuk. A tejfölt elkeverjük kevés forró lével, majd visszaöntjük a levesbe, és jól összemelegítjük. Ízlés szerint utánasózunk, tárkonyecettel ízesítjük, illetve megszórjuk apróra vágott ecetes tárkonnyal.

Megjegyzés: Laboda helyett spenóttal vagy sóskával is készíthetjük, sóska esetén azonban vigyázni kell a savanyítással.
EK - 2016/6
BA - 2017/4

2016. május 17., kedd

Meggyes-almás morzsasütemény

Bejegyezte: sedith dátum: 23:37 0 megjegyzés A bejegyzésre mutató linkek
A múltkori áfonyás-rebarbarás crumble esetén felbuzdulva most egy meggyes-almásat készítettem, jó sok mentával ízesítve. A lányoknak ez tetszett benne a legjobban. :) Most még fagyasztott meggyből készült, mert szerencsére még mindig van a tavalyi termésünkből, de hamarosan jöhet a friss is.


Meggyes-almás morzsasütemény

Hozzávalók 6 személyre a morzsához: 20 dkg vaj, 35 dkg liszt (teljes kiőrlésű és fehér vegyesen), 8 dkg cukor, 1 teáskanál vaníliapor (őrölt vaníliarúd), 1 jó csipet só; továbbá: 40 dkg meggy, 2-3 alma, 10-15 dkg cukor, 1 marék friss mentalevél, kb. 3 dkg vaj.

Elkészítése: A hideg vajat, a lisztet, a cukrot meg a sót tálba tesszük, és gyors mozdulatokkal morzsásra dolgozzuk. Visszatesszük a hűtőbe. A meggyet megmossuk, kimagozzuk, az almát meghámozzuk, csumáját eltávolítjuk, húsát kockára vágjuk, a mentalevelet finomra aprítjuk. Az egészet tálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, és összeforgatjuk. Hőálló egyszemélyes tálkákat alaposan kikenünk vajjal, majd eloszlatjuk benne a gyümölcskeveréket, végül pedig rászórjuk a morzsát. 180 fokos sütőben 30-40 percig sütjük. Ha szeretnénk, félig felvert natúr tejszínnel kínálhatjuk.

Megjegyzés: A süteményt nem muszáj egyszemélyes adagokban sütni, készíthetjük úgy is, hogy egy nagyobb formát kikenünk vajjal, beleterítjük az összes gyümölcsöt, rászórjuk a morzsát, és egyben megsütjük.
EK - 2016/6

2016. május 16., hétfő

Nyers (élő), epres pohárkrém

Bejegyezte: sedith dátum: 23:03 0 megjegyzés A bejegyzésre mutató linkek
Ezt a mennyei finomságot még az elsőként megjelent eprek idejében készítettem, de most, eperszezonban, még finomabb tud lenni. Gyorsan elkészül, a legváratlanabb vendéget is el lehet kápráztatni vele. 


Nyers, epres pohárkrém

Hozzávalók 2 személyre: 15 dkg kesudió, 5 dkg napraforgómag, méz vagy agavészirup, citromlé, 1 csipet só, 1 teáskanál kókuszolaj (-zsír); továbbá: 20 dkg eper, 1-2 banán, méz, citromlé.

Elkészítése: A napraforgómagot és a kesudiót beáztatjuk. Később leszűrjük, a vizét felfogjuk, majd hozzáadjuk a kókuszolajat, és ízlés szerinti méz/agavészirup, citromlé, 1 csipet só, illetve tetszés szerinti vízmennyiség hozzáadásával könnyű, habos krémmé turmixoljuk. Lehet kissé hígabbra hagyni, mert az állás során még sűrűsödik. Az epret megmossuk és kockára vágjuk, a banánt meghámozzuk, négybe hasítjuk, majd az eperrel nagyjából azonos méretűre daraboljuk. Meglocsoljuk kevés mézzel és citromlével, majd összeforgatjuk. Kelyhekbe rétegezzük a kesudiós habot és a gyümölcskeveréket, majd jól behűtjük.
EK - 2016/6

2016. május 13., péntek

Virágmuffin

Bejegyezte: sedith dátum: 16:37 0 megjegyzés A bejegyzésre mutató linkek
Vannak ezek a vagány, dizájnos virágforma kinyomófejek (vagy mi a szösznek nevezzem), hát persze, hoyg megkívántam, hogy nekem is legyen. Nos, nem is nehéz beszerezni hasonlót, 15 lej darabja egy helyi szakboltban. A videó is eléggé meggyőző volt, úgyhogy be is szereztem egyet. Egy tulipánformát, amivel a képen a sárga krémet nyomtam. A másik a rózsaforma, aminek kipróbálása egy kis bónusz Katitól - utólagos engedelmével. :D :P Nos, látványos, mutatós a végeredmény, de nem szép. Legalábbis nekem nem sikerült annak. Kipróbáltam úgy is, hogy jól behűtöttem a krémet, de még annyira sem akart hozzáragadni a muffinhoz, mint frissen, puhán. Valahogy odakínoztam, de na, ilyen lett. Még mindig reménykedem, hoyg csak velem van a baj, és nem kaptam el a stikáját. 
A muffin is kicsit morzsálódós lett, bizonyára a malomnál vett teljes kiőrlésű liszt miatt, ami sokkal durvább szemcséjű, mint az, amit a boltban veszünk, illetve a sok porhanyósító összetevő miatt, de az a lényeg, hogy nagyon finom, puha, szájban elomlós volt a végeredmény, nem fojtogató, fullasztó. A krém a sok virággal kicsit sok, mi legalábbis nem vagyunk szokva az ilyen túl krémes sütikhez, ám savanykássága kissé ellensúlyozza. És ismét bebizonyosodott előttem, hoyg a margarin egyszerűen nem finom. Sok idő után először vettem direkt azt a krémhez, merthogy jobba  tartása a vajénál, de nagyon elszoktam az ízétől. Szerencsére, a citrom eléggé jól elütötte a margarin ízét. 


Virágmuffin
  
Hozzávalók 18 darabhoz: 3 tojás, 10 dkg fruktóz, 15 dkg olaj, 10 dkg étcsokoládé, 12 dkg tejföl, 1 dl tej, 25 dkg teljes kiőrlésű liszt, 15 dkg finomliszt, 1 tasak sütőpor, ½ teáskanál vaníliapor, 1 csipet só, 1-2 evőkanál málnaecet; a krémhez: 3,5 dl tej, 1 tasak vaníliaízű pudingpor, 25 dkg margarin, 4 evőkanál fruktóz, 1 citrom leve, ételfesték (elhagyható).

Elkészítése: Az összetördelt csokoládét összeolvasztjuk 5 dkg olajjal. A tojást habosra keverjük a fruktózzal, majd hozzáadjuk az olajat meg a csokoládés keveréket, és simára keverjük. Beledolgozzuk a tejfölt, majd hozzáadjuk a liszteket, a vaníliaport, a sót, a sütőport meg a málnaecetet is. Simára kavarjuk, végül a tejjel lazítjuk. A masszát papírkapszlival bélelt formákba adagoljuk, és 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd tetszés szerint díszítjük. A krémhez a tejből, a pudingporból meg a fruktózból sűrű pépet főzünk, majd miután kihűlt, habosra keverjük a margarinnal és a citromlével. Tetszés szerint megszínezzük (vagy sem), és virág- vagy csillagcsöves nyomózsákkal kidíszítjük.
KAL - 2017



2016. május 12., csütörtök

Kacsasült vörösáfonyaszósszal

Bejegyezte: sedith dátum: 10:05 0 megjegyzés A bejegyzésre mutató linkek


Kacsasült vörösáfonyaszósszal

Hozzávalók 4 személyre: 4-6 kacsacomb vagy 1 egész kacsa, só, bors, ½- ½ teáskanál köménymag, koriandermag és borókabogyó; a szószhoz: 2 evőkanál cukor, 15 dkg aszalt vörösáfonya, 1 dl fehérbor, 1 púpozott evőkanál liszt, 2 dl tejszín, só, citromlé.

Elkészítése: A vörösáfonyát beáztatjuk a borba, néha megkavargatjuk. A konyhakész kacsacombot megmossuk, megtörölgetjük, majd mindegyiket 2-3 helyen beirdaljuk. Megszórjuk sóval, borssal, illetve a mozsárban összetört fűszerekkel, és lehetőleg 1-2 órára félretesszük pácolódni. Ezután felforrósított száraz serpenyőben pirosra sütjük bőrös felükkel lefele, majd hőálló tálba tesszük, kevés vizet vagy bort öntünk alá, és 200 fokra előmelegített sütőben 1-1,5 órán át pároljuk-sütjük. Amikor megpuhult, a fedőt levesszük róla, a hőt 220-230-ra emeljük, és néhány perc alatt rápirítunk. A szószhoz megkaramellizáljuk a cukrot, majd hozzáöntjük a borba áztatott vörösáfonyát a borral együtt, illetve kevés vizet is önthetünk hozzá. Addig főzzük, míg a cukor teljesen fel nem oldódik, ekkor besűrítjük a kevés vízzel elkevert liszttel, illetve hozzáöntjük a tejszínt is. Ha szükséges, további vízzel hígítjuk, és jól kiforraljuk. Sóval és citromlével ízesítjük tetszés szerint. A pirosra sült kacsacombbal tálaljuk.
N - 2016/szept.

2016. május 11., szerda

Vaníliás rebarbaradzsem

Bejegyezte: sedith dátum: 23:38 0 megjegyzés A bejegyzésre mutató linkek
Tavaly készítettem, és most éppen itt az ideje az újabb adagnak. A rebarbaráim még nagyon picikék, de egy adagnyi hátha lesz idén is sógornőmtől. :)


Vaníliás rebarbaradzsem

Hozzávalók 5-6 kisebb üveghez: 1,2 kg rebarbara, 6 dl víz, 1-2 tasak dzsemfix, 2 evőkanál sztéviapor, 10 dkg fruktóz vagy 15 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 vaníliarúd, 1 citrom leve.

Elkészítése: A rebarbarát alaposan megmossuk, majd hámozás nélkül kétujjnyi széles darabokra vágjuk. Hozzáöntünk 6 dl vizet, felforraljuk, hozzáadjuk az édesítőket (2 evőkanál cukor vagy fruktóz kivételével), a vaníliás cukrot meg a vaníliarúd kikapart magjait, és újraforrástól számítva 2-3 percig főzzük. Ezalatt a félretett cukrot elvegyítjük a zseléfixszel, hozzáadjuk a lekvárhoz a citromlével együtt, és állandóan kavargatva, újraforrástól számítva még néhány percig főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, rácsavarjuk a kupakot, fejtetőre állítjuk, majd szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.

Megjegyzés: Ha valaki a hígabb dzsemet szereti, csak 1 tasak zselésítőt használjon (én ennyit tettem), aki a sűrűbbet, tegye bele nyugodtan a kettőt. További tartósítószer egyik esetben sem szükséges, de szabály, hogy a dzsem nagyon forrón kerüljön az üvegekbe.
FI - 2016/6

2016. május 9., hétfő

Nyers avokádókrém

Bejegyezte: sedith dátum: 8:23 0 megjegyzés A bejegyzésre mutató linkek
Egészséges, finom, laktató.


Nyers avokádókrém

Hozzávalók 1 személyre: 5 dkg hántolt napraforgómag, víz, 1 avokádó, 1-2 cikk fokhagyma, só, ½ csokor petrezselyemzöld, 1-2 evőkanál olívaolaj, citromlé; a tálaláshoz: uborka, retekcsíra.


Elkészítése: A napraforgómagra annyi vizet öntünk, amennyi éppen ellepi, és lehetőleg 1-2 óráig ázni hagyjuk. Ha nincs erre idő, nem baj, de áztatással értékesebb krémet nyerünk. A napraforgót simára turmixoljuk a vízzel, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és ha szükséges, további víz hozzáadásával habos krémmé turmixoljuk. Tálaláskor retekcsírát szórunk rá, és uborkaszeletekkel vagy –hasábokkal mártogatjuk. 

2016. május 5., csütörtök

Majoránnás paszulyfőzelék kolbásszal

Bejegyezte: sedith dátum: 19:17 0 megjegyzés A bejegyzésre mutató linkek
A babfőzés számomra mindig olyan körülményes, ezért aztán azt találtam ki, hoyg amikor készíek valamit, sokkal nagyobb adagot főzök meg kuktában, mint amennyi egyszer kellene, a fölösleget pedig lefagyazstom. Nos, így könnyebben "veszem az akadályt". Hátha nektek is jól jön ez az ötlet. :) 


Majoránnás paszulyfőzelék kolbásszal

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg száraz fehérbab, 25-30 dkg házi füstölt kolbász, 3 hagyma, 2 evőkanál liszt, kevés tej vagy tejszín, 3-4 evőkanál tejföl, 1 teáskanál pirospaprika, 2 teáskanál szárított, morzsolt majoránna, só, bors, olaj.

Elkészítése: A babot előző este megmossuk és hideg vízbe áztatjuk. Másnap a vizet leöntjük, újat (hideget) töltünk rá, enyhén megsózzuk, és főni tesszük az egyik hámozatlan, de jól megmosott hagymával együtt. Miután a bab megfőtt, leszűrjük. Felforrósítunk kevés olajat, rádobjuk a karikára vágott kolbászt, és átfordítgatva kissé megpirítjuk minden oldalán. Ezután hozzáadjuk a hagymát, megdinszteljük, majd rászórjuk a pirospaprikát meg a majoránnát, elkeverjük, és felöntjük annyi vízzel, amennyi jól ellepi. Sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, amíg a kolbász meg nem fő. Ekkor hozzáadjuk a babot, ha szükséges kevés vízzel pótoljuk, majd miután 5-6 percig rotyogott, besűrítjük a kevés tejjel elkevert liszttel, illetve hozzáadjuk a némi forró lével simára dolgozott tejfölt. Jól kiforraljuk, és ízlés szerint utánasózunk. Friss kenyérrel, savanyú uborkával kínáljuk.
KAL - 2017

2016. május 4., szerda

Csicserifasírt színes rizssalátával

Bejegyezte: sedith dátum: 22:36 0 megjegyzés A bejegyzésre mutató linkek
Egyike a régebb készített és nemrégiben lejegyzett receptjeimnek. Finom, laktató és szemet gyönyörködtető alternatíva egy húsos fasírtos fogásra. Az ízesítése teljesen hagyományos, egyszerű. 


Csicserifasírt színes rizssalátával

Hozzávalók 4 személyre: 3 nagyobb főtt krumpli, 25 dkg főtt csicseriborsó, 1 tojás, só, bors, 3-4 cikk fokhagyma, olaj a sütéshez; a körethez: 2 csésze rizs (35-40 dkg), 4-4,5 csésze víz, só, olaj, ½ kígyóuborka, 5-6 koktélparadicsom, 1 csokor hónapos retek, 1 kápia paprika, 1 csokor petrezselyemzöld, olívaolaj, citromlé.

Elkészítése: A főtt krumplit lereszeljük a kis lyukú reszelőn, hozzáadjuk az összeaprított/ledarált csicseriborsót, a zúzott fokhagymát  meg a tojást, majd ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. Szép lapos korongokat formázunk belőle, és nem túl sok olajban aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedjük. A rizst fehéredésig pirítjuk 2-3 evőkanál olajon, majd felöntjük a felforralt vízzel (így sokkal hamarabb elkészül), megsózzuk, összekavarjuk, és addig főzzük közepes lángon, míg föl nem forr. Ekkor a lángot kicsire vesszük, legjobb, ha vasalátátet is helyezünk az edény alá, és kb. 15 percig főzzük csendesen bugyogva, és egyszer sem kavarva bele. Ezután a lángot elzárjuk, az edényt lefedjük, és további 10-15 percig hagyjuk duzzadni. Amikor a rizsszemek megpuhultak, félrevesszük, hideg vizet engedünk rá, majd szűrőbe öntve a rizst folyó víz alatt jól átmossuk (ez azért szükséges, hogy a keményítőt kimossuk, így a salátában nem ragadnak össze a szemek). Az előkészített zöldségeket jól megmossuk, vékonyan felszeleteljük, és a rizshez adjuk. Ízlés szerint sózzuk, meglocsoljuk kevés olívaolajjal meg citromlével, és aprított petrezselyemzöldet is kavarunk bele.


Tipp: Ha szeretnénk, karikára vágott újhagymával is gazdagíthatjuk. 

Megjegyzés: Ha adottak az alapanyagok, pl. van maradék főtt krumplink, ileltve ha más nem, akkor csicserikonzerv, akkor nagyon gyorsan el is készül az étel. 

KAL - 2017

2016. május 3., kedd

Rebarbarás-áfonyás morzsasütemény

Bejegyezte: sedith dátum: 21:58 0 megjegyzés A bejegyzésre mutató linkek
Hogy én eddig miért nem csináltam ilyen süteményeket, el nem tudom képzelni: egyszerű, gyors, olcsó (no, nem bármilyen gyümölcsből, de nekem most volt minden, ha máshol nem, hát a fagyasztóban, illetve másnak nem muszáj xilitet használnia hozzá), szóval minimális alapanyag kellett hozzá.
És ez az első süti, amit azóta készítettem, hogy xilitet használok. (Ha valaki édesebben szereti, növelje a cukoradagot, mert így inkább savanykás, mint édes.) A liszt is 5 rész teljes kiőrlésű lisztkeverék (finom szemcséjű tk. búza, durvább őrlésű tk. búza, tk.rozsliszt, búzakorpa) és 1 rész fehérlisztből áll. Ezt a keveréket használom a kenyereinkhez, előre megkevertem.


Rebarbarás-áfonyás morzsasütemény

Hozzávalók 4 személyre a morzsához: 20 dkg vaj, 35 dkg teljes kiőrlésű lisztkeverék, 8 dkg xilit vagy cukor, 1 teáskanál vaníliapor (őrölt vaníliarúd), 1 jó csipet só; továbbá: 40 dkg rebarbara, 20 dkg áfonya (most fagyasztott), 10 dkg xilit, kb. 3 dkg vaj.

Elkészítése: A hideg vajat, a lisztet meg a cukrot és a sót tálba tesszük, és gyors mozdulatokkal morzsásra dolgozzuk. Visszatesszük a hűtőbe. A rebarbarát megmossuk, majd ujjnyi vastag karikákra vágjuk. Tálba tesszük, hozzáadjuk az áfonyát meg a xilitet,és összeforgatjuk. Hőálló tálba beletördeljük a 3 dkg vajat, eloszlatjuk mindenfelé (ki is lehet kenni vele, de én elfelejtettem, beletettem a gyümölcsöt, majd kiszedtem belőle, és csak szétszórtam a darabkákat), majd eloszlatjuk benne a gyümölcskeveréket, végül pedig betakarjuk a morzsával. 180 fokos sütőben 30-40 percig sütjük, végül pedig félig felvert natúr tejszínnel kínáljuk. A fotóról nálam éppen lemaradt a tejszínezés. :P
KT - 2016/7

Túrós-tojásos rózsabukta kolbásszal

Bejegyezte: sedith dátum: 12:31 1 megjegyzés A bejegyzésre mutató linkek
Kirándulós "szendvicsünk" volt ez. Nagylányomnak és nekem is nagyon ízlett, de még az osztálytársak fogára való is volt. :) Még lesz ilyesmi, akár más töltelékkel is. A tésztája a múltkori bukta tésztája, természetesen cukor nélkül. :) 


Túrós-tojásos rózsabukta kolbásszal

Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt, 11 g szárított élesztő, 1 egész tojás, 2 tojássárgája, 2 csapott teáskanál só, 3 evőkanál olaj, 2,8-3 dl langyos tej; a töltelékhez: 50 dkg tehéntúró, 5 főtt tojás, 10-15 dkg házi füstölt kolbász, nyersen, 2 tojásfehérje, 1 csokor metélőhagyma, ½ csokor petrezselyemzöld, só, bors; továbbá: 1 egész tojás, esetleg magvak.

Elkészítése: A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát gyúrunk, majd tálba tesszük, és letakarva legalább 1 órán át kelesztjük. A töltelékhez a túrót összekeverjük a kis kockákra vágott tojással meg a szétnyomott kolbásszal, hozzáadjuk a tojásfehérjét, az aprított zöldeket, összedolgozzuk, és ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. Miután a tészta megkelt, kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk, és 6 cm-es fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Minden köröcskét vékony körré nyújtjuk, majd poharat helyezünk a közepére, és körülötte 6 cikkelyre vágjuk a tésztát. A belső, átvágatlan körre halmozzuk a tölteléket, és két-két szemben lévő szirmot ráhajtunk, miközben kissé megkenegetjük felvert tojással, hogy összeragadjanak. Ezt is hagyjuk kelni, majd végül megkenjük tojással, és 20 percig sütjük 180 fokon. A szaggatás után visszamaradt tésztát összegyúrjuk és újra szaggatjuk-nyújtjuk, vagy kinyújtjuk, és négyzetekre vágva töltjük. Ha sima buktát készítenénk, a tésztát lisztezett felületen 3-4 mm vastag téglalappá nyújtjuk, 10-12 cm-es négyzetekre vágjuk, és mindegyik közepébe egy-egy nagy evőkanálnyi tölteléket teszünk. A négyzetek szemben lévő sarkait páronként összefogjuk, jól összecsippentjük, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. 20-25 percig kelesztjük még, majd lekenjük felvert tojással, ha szeretnénk, megszórjuk magvakkal is, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranysárgára sütjük.



Related Posts with Thumbnails