2016. augusztus 1., hétfő

Zöldfűszeres grillezett makréla különféle kísérőkkel

Múltkoriban több napot töltöttünk egyhuzamban a kertben. Grillezéshez jól felszerelkezve mentünk ki, készült csirkecomb, csirkeszárny, sertéshasaalja, és készült ez a hal is. Jókora példányok voltak, olyan 40-50 dkg-osak, vagy talán még nagyobbak. A tányér, amire tettem, nem a normál méretű lapostányér, hanem jóval nagyobb, legalább 30 cm átmérőjű, mégis, látszik, hogy nem fért rajta. Nagyon finom lett, bár én nem voltam képes megenni egy egészet még úgy sem, hogy krumplit nem ettem mellé. Megemlíteném, hogy a szalmakrumpli a kertünkben termett újkrumpliból készült, és jól vizsgázott. :)

Azért... szó, ami szó... jó, amikor a grillezésnél van egy hozzáértő pasi, illetve 1-2 sertepertélő gyerek, aki a kertből begyűjt ezt-azt, különben ilyen finomságos kísérők nem készülnének még a hal mellé sem.


Zöldfűszeres grillezett makréla különféle kísérőkkel

Hozzávalók 3 személyre: 3 konyhakész makréla, só, bors, 1 citrom, 1 maréknyi fokhagymacikk, friss fokhagymaszár, petrezselyemlevelek, kakukkfű, olaj; a mentás paradicsomsalsához: kb. 50 dkg színes koktélparadicsom, 1 lila hagyma, 1 csokor menta, só, citromlé, olívaolaj; a gremolátához: 1 citrom héja, 1 jókora csokor petrezsemyelzöld, 5-6 cikk fokhagyma, só, 1-2 evőkanál citromlé; a tálaláshoz: szalmakrumpli (elhagyható).

Elkészítése: A halat ujjnyi távolságonként beirdaljuk, majd kívül-belül megszórjuk sóval és borssal. Két rétegben akkora alufóliát készítünk elő, amekkorán kényelmesen elférnek a halak. Az alufóliára fokhagymaszárat és petrezselyemágakat helyezünk, majd rátesszük a halat, ennek a belsejébe pedig fokhagymacikkeket, felezett citromszeleteket (előzőleg lereszeljük a héját, kell a gremolatához) és kakukkfűágacskákat helyezünk. A tetejét ismét befedjük fokhagyma- és petrezselyemlevelekkel-szárakkal. Meglocsoljuk olajjal, majd az alufóliát kétoldalról összefogjuk és szépen összehajtogatjuk, majd a két végét jól megcsavarjuk. Felforrósított grillrácsra helyezzük, és 10-15 perc alatt készre sütjük. A salsához a paradicsomot megmossuk, méretük szerint felezzük, negyedeljük vagy egészben hagyjuk őket, majd összeforgatjuk a vékonyan felszeletelt hagymával és az aprított mentával. Sóval, citromlével ízesítjük, végül meglocsoljuk olajjal. A gremolatához a lereszelt citromhéjat összekeverjük aprított petrezselyemzölddel és jó apróra összedarabolt fokhagymával. Sózzuk, illetve rálocsoljuk a citromlevet (csak éppenhogy teszünk, nem kell átnedvesítenie). A halra szórjuk a gremolatát és a salsával kínáljuk, esetleg szalmakrumplival is. Én görög joghurtot is ettem mellé, nekem mindig kell valami "csúsztató". :)

Megjegyzés: Más hallal is elkészíthető, ám ha keskenyebb-vékonyabb halból készül, csökkenteni kell a sütési időt. A makréla eléggé vastag, húsos halfajta, szüksége van ennyi időre, hogy teljesen átsüljön. Ám a zöldfűszerek amúgyis megakadalyozzák, hogy megégjen (persze, ha ott felejtjük a grillen, akkor nem. :P )
KT - 2017/5
BA- 2017/5

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2016. augusztus 1., hétfő

Zöldfűszeres grillezett makréla különféle kísérőkkel

Múltkoriban több napot töltöttünk egyhuzamban a kertben. Grillezéshez jól felszerelkezve mentünk ki, készült csirkecomb, csirkeszárny, sertéshasaalja, és készült ez a hal is. Jókora példányok voltak, olyan 40-50 dkg-osak, vagy talán még nagyobbak. A tányér, amire tettem, nem a normál méretű lapostányér, hanem jóval nagyobb, legalább 30 cm átmérőjű, mégis, látszik, hogy nem fért rajta. Nagyon finom lett, bár én nem voltam képes megenni egy egészet még úgy sem, hogy krumplit nem ettem mellé. Megemlíteném, hogy a szalmakrumpli a kertünkben termett újkrumpliból készült, és jól vizsgázott. :)

Azért... szó, ami szó... jó, amikor a grillezésnél van egy hozzáértő pasi, illetve 1-2 sertepertélő gyerek, aki a kertből begyűjt ezt-azt, különben ilyen finomságos kísérők nem készülnének még a hal mellé sem.


Zöldfűszeres grillezett makréla különféle kísérőkkel

Hozzávalók 3 személyre: 3 konyhakész makréla, só, bors, 1 citrom, 1 maréknyi fokhagymacikk, friss fokhagymaszár, petrezselyemlevelek, kakukkfű, olaj; a mentás paradicsomsalsához: kb. 50 dkg színes koktélparadicsom, 1 lila hagyma, 1 csokor menta, só, citromlé, olívaolaj; a gremolátához: 1 citrom héja, 1 jókora csokor petrezsemyelzöld, 5-6 cikk fokhagyma, só, 1-2 evőkanál citromlé; a tálaláshoz: szalmakrumpli (elhagyható).

Elkészítése: A halat ujjnyi távolságonként beirdaljuk, majd kívül-belül megszórjuk sóval és borssal. Két rétegben akkora alufóliát készítünk elő, amekkorán kényelmesen elférnek a halak. Az alufóliára fokhagymaszárat és petrezselyemágakat helyezünk, majd rátesszük a halat, ennek a belsejébe pedig fokhagymacikkeket, felezett citromszeleteket (előzőleg lereszeljük a héját, kell a gremolatához) és kakukkfűágacskákat helyezünk. A tetejét ismét befedjük fokhagyma- és petrezselyemlevelekkel-szárakkal. Meglocsoljuk olajjal, majd az alufóliát kétoldalról összefogjuk és szépen összehajtogatjuk, majd a két végét jól megcsavarjuk. Felforrósított grillrácsra helyezzük, és 10-15 perc alatt készre sütjük. A salsához a paradicsomot megmossuk, méretük szerint felezzük, negyedeljük vagy egészben hagyjuk őket, majd összeforgatjuk a vékonyan felszeletelt hagymával és az aprított mentával. Sóval, citromlével ízesítjük, végül meglocsoljuk olajjal. A gremolatához a lereszelt citromhéjat összekeverjük aprított petrezselyemzölddel és jó apróra összedarabolt fokhagymával. Sózzuk, illetve rálocsoljuk a citromlevet (csak éppenhogy teszünk, nem kell átnedvesítenie). A halra szórjuk a gremolatát és a salsával kínáljuk, esetleg szalmakrumplival is. Én görög joghurtot is ettem mellé, nekem mindig kell valami "csúsztató". :)

Megjegyzés: Más hallal is elkészíthető, ám ha keskenyebb-vékonyabb halból készül, csökkenteni kell a sütési időt. A makréla eléggé vastag, húsos halfajta, szüksége van ennyi időre, hogy teljesen átsüljön. Ám a zöldfűszerek amúgyis megakadalyozzák, hogy megégjen (persze, ha ott felejtjük a grillen, akkor nem. :P )
KT - 2017/5
BA- 2017/5

Nincsenek megjegyzések: