2016. július 13., szerda

Citromos karalábéleves

Nyáron kötelező, mert adott minden zöldség hozzá, akár frissen, a kertből is, télen vagy más évszakban pedig üdítő "színfoltja" a "szürke", megszokott menüknek. 


Citromos karalábéleves


Hozzávalók 4-6 személyre: 2 karalábé, 3-4 közepes sárgarépa, 1 hagyma, 1 petrezselyemgyökér, 5 dkg rizs, 1 citrom, 2 tojássárgája, 2 dl zsíros tejföl, 1 evőkanál paprikalekvár, petrezselyem- és zellerzöld, ecet, só, olaj. 

Elkészítése: A karalábét, a petrezselyemgyökeret és a sárgarépát kis kockákra vágjuk, a hagymát pedig felcsíkozzuk. Kevés olajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a zöldségeket, és együtt is pirítjuk-pároljuk 5-6 percig, sűrűn kavargatva. Ezután beletesszük a paprikalekvárt meg a rizst, elkeverjük, és felöntjük kb. 2 liter forralt vízzel. Enyhén megsózzuk, majd addig főzzük, amíg a zöldségek és a rizs meg nem puhulnak (de nem főnek szét!). A tojássárgáját simára keverjük 2-3 evőkanál citromlével meg a tejföllel, és miután az edényt félrevettük a lángról, hőkiegyenlítéssel hozzákavarjuk a leveshez. Ezután már csak annyi van hátra, hogy szükség szerint utánasózzunk-savanyítsunk, és belekeverjük az aprított petrezselyem és zellerzöldet. Tálalhatjuk is.
KAL-2017

1 megjegyzés:

Ani írta...

Nagyon üde és ínycsiklandó.

Related Posts with Thumbnails

2016. július 13., szerda

Citromos karalábéleves

Nyáron kötelező, mert adott minden zöldség hozzá, akár frissen, a kertből is, télen vagy más évszakban pedig üdítő "színfoltja" a "szürke", megszokott menüknek. 


Citromos karalábéleves


Hozzávalók 4-6 személyre: 2 karalábé, 3-4 közepes sárgarépa, 1 hagyma, 1 petrezselyemgyökér, 5 dkg rizs, 1 citrom, 2 tojássárgája, 2 dl zsíros tejföl, 1 evőkanál paprikalekvár, petrezselyem- és zellerzöld, ecet, só, olaj. 

Elkészítése: A karalábét, a petrezselyemgyökeret és a sárgarépát kis kockákra vágjuk, a hagymát pedig felcsíkozzuk. Kevés olajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a zöldségeket, és együtt is pirítjuk-pároljuk 5-6 percig, sűrűn kavargatva. Ezután beletesszük a paprikalekvárt meg a rizst, elkeverjük, és felöntjük kb. 2 liter forralt vízzel. Enyhén megsózzuk, majd addig főzzük, amíg a zöldségek és a rizs meg nem puhulnak (de nem főnek szét!). A tojássárgáját simára keverjük 2-3 evőkanál citromlével meg a tejföllel, és miután az edényt félrevettük a lángról, hőkiegyenlítéssel hozzákavarjuk a leveshez. Ezután már csak annyi van hátra, hogy szükség szerint utánasózzunk-savanyítsunk, és belekeverjük az aprított petrezselyem és zellerzöldet. Tálalhatjuk is.
KAL-2017

1 megjegyzés:

Ani írta...

Nagyon üde és ínycsiklandó.