2016. március 16., szerda

Tavaszi bárányfejleves

Menthetetlenül közeleg a húsvét. Míg egyes vidékeken főleg a sonkás és tojásos finomságok kerülnek terítékre ilyenkor, minálunk nem lehet ünnep bárányhús nélkül. Legyen az sült, drob, tojásos bárány, pörkölt, vagy bármilyen leves, egyszerűen nem hiányozhat az asztalról. Bárányfejből - bár hagyományos étel volt régebb - még sosem főztem levest annál az egyszerű oknál fogva, hogy sosem jutottam hozzá. De a tavalyi bárány fejestől jött hozzánk, így aztán adott volt, hoyg végre én is bárányfejlevest készítek. Méghozzá jó tavasziasan, friss zöldekkel! :) 



Tavaszi bárányfejleves

Hozzávalók 5-6 személyre: 1 jól megtisztított bárányfej, 3-4 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 kisebb zellergumó, 2 csokor újhagyma, 1 csokor medvehagyma vagy 2-3 szál új fokhagyma, 5 dkg rizs, 2 tojássárgája, 20 dkg tejföl, só, ecet.

Elkészítése: A bárányfejet hideg vízben főni tesszük, majd lehabozzuk, megsózzuk, és csendes tűzön majdnem puhára főzzük. Hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott gyökereseket, majd 10 perc főzés után a felkarikázott újhagymát (szárával együtt) meg a rizst. További 10-15 percig főzzük, majd legírozzuk a tejföllel és kevés forró lével elkevert tojássárgájával. Jól összeforrósítjuk, de már vigyázunk, hogy ne forrjon fel. Szükség szerint utánasózunk, ecettel enyhén megsavanyítjuk, illetve megszórjuk a felaprított medvehagymával.

EK - 2016/3



Ciorbă de primăvară din cap de miel

Paştele la noi nu poate să treacă fără să avem la masă bucate din carne de miel. Fripturi, ciorbe, tocăniţe sau mai multe feluri de drob (unele reţete sunt traduse şi în limba română), ele nu pot lipsi de pe masa de Paşte. Sper să vă dau şi vouă câteva idei bune. 

Ingrediente pt. 5-6 persoane: 1 cap de miel bine curăţat, 3-4 morcovi, 1 rădăcină de pătrunjel, 1 ţelină mai mică, 2 legături ceapă verde, 1 legătură leurdă sau 2-3 fire usturoi verde, 50 g orez, 2 gălbenuşuri de ou, 200 g smântână, sare, oţet. 

Prepararea: Se pune la fiert capul de miel în apă rece. Când a dat în clocot, se spumeză, se sărează puţin şi la foc mic se fierbe aproape de tot. Se adaugă rădăcinoasele tăiate fideluţă, iar după 10 minute se adaugă ceapa tăiată rondele (cu tot cu partea verde) şi orezul. Dupá 10-15 minute se drege ciorba cu smântâna amestecată cu gălbenuşurile şi puţină zeamă fierbinte, se lasă să se înfierbânteze puţin, dar nu se mai aduce la fierbere, deoarece oul se poate tăia. Se potriveşte de sare, se mai acreşte cu puţin oţet dacă este nevoie şi se presară cu leurda tocată mărunt. 




Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2016. március 16., szerda

Tavaszi bárányfejleves

Menthetetlenül közeleg a húsvét. Míg egyes vidékeken főleg a sonkás és tojásos finomságok kerülnek terítékre ilyenkor, minálunk nem lehet ünnep bárányhús nélkül. Legyen az sült, drob, tojásos bárány, pörkölt, vagy bármilyen leves, egyszerűen nem hiányozhat az asztalról. Bárányfejből - bár hagyományos étel volt régebb - még sosem főztem levest annál az egyszerű oknál fogva, hogy sosem jutottam hozzá. De a tavalyi bárány fejestől jött hozzánk, így aztán adott volt, hoyg végre én is bárányfejlevest készítek. Méghozzá jó tavasziasan, friss zöldekkel! :) 



Tavaszi bárányfejleves

Hozzávalók 5-6 személyre: 1 jól megtisztított bárányfej, 3-4 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 kisebb zellergumó, 2 csokor újhagyma, 1 csokor medvehagyma vagy 2-3 szál új fokhagyma, 5 dkg rizs, 2 tojássárgája, 20 dkg tejföl, só, ecet.

Elkészítése: A bárányfejet hideg vízben főni tesszük, majd lehabozzuk, megsózzuk, és csendes tűzön majdnem puhára főzzük. Hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott gyökereseket, majd 10 perc főzés után a felkarikázott újhagymát (szárával együtt) meg a rizst. További 10-15 percig főzzük, majd legírozzuk a tejföllel és kevés forró lével elkevert tojássárgájával. Jól összeforrósítjuk, de már vigyázunk, hogy ne forrjon fel. Szükség szerint utánasózunk, ecettel enyhén megsavanyítjuk, illetve megszórjuk a felaprított medvehagymával.

EK - 2016/3



Ciorbă de primăvară din cap de miel

Paştele la noi nu poate să treacă fără să avem la masă bucate din carne de miel. Fripturi, ciorbe, tocăniţe sau mai multe feluri de drob (unele reţete sunt traduse şi în limba română), ele nu pot lipsi de pe masa de Paşte. Sper să vă dau şi vouă câteva idei bune. 

Ingrediente pt. 5-6 persoane: 1 cap de miel bine curăţat, 3-4 morcovi, 1 rădăcină de pătrunjel, 1 ţelină mai mică, 2 legături ceapă verde, 1 legătură leurdă sau 2-3 fire usturoi verde, 50 g orez, 2 gălbenuşuri de ou, 200 g smântână, sare, oţet. 

Prepararea: Se pune la fiert capul de miel în apă rece. Când a dat în clocot, se spumeză, se sărează puţin şi la foc mic se fierbe aproape de tot. Se adaugă rădăcinoasele tăiate fideluţă, iar după 10 minute se adaugă ceapa tăiată rondele (cu tot cu partea verde) şi orezul. Dupá 10-15 minute se drege ciorba cu smântâna amestecată cu gălbenuşurile şi puţină zeamă fierbinte, se lasă să se înfierbânteze puţin, dar nu se mai aduce la fierbere, deoarece oul se poate tăia. Se potriveşte de sare, se mai acreşte cu puţin oţet dacă este nevoie şi se presară cu leurda tocată mărunt. 




Nincsenek megjegyzések: