2016. január 26., kedd

Tápiókapuding gyümölcsöntettel és habsipkával

Kissé időigényes desszert, mert sok réteget kell külön elkészíteni, de megéri a fáradozást, mert nagyszerű a végeredmény. Jamie Oliver Colchester pudding nevű desszertje ihlette, kevés változtatással imitt-amott. És nagyon kiadós, nem is gondoltam volna, hogy ebből a kevés alapanyagból ilyen sok adag fog kijönni. Amin nem változtattam, de a receptben mégis módosítva írtam le, mert legközelebb úgy csinálom, az a cukormennyiség. Én az eredeti szerint készítettem, de nekünk az brutál édes volt, a férjem meg sem tudta enni az adagját egyből. Szóval ha valaki édesebben szereti, tegyen 15 dkg cukrot a tápiókagyöngy mellé, illetve kb. 15-öt a habsipkához is (ez utóbbi, ennyivel, kb. az ehetetlen kategória szerintem - 3 tojáshoz 4 evőkanállal tettem, és bőven sok volt).


Tápiókapuding gyümölcsöntettel és habsipkával

Hozzávalók 6-8 adaghoz, a pudinghoz: 10 dkg tápiókagyöngy, 6 dl tej, 5-6 dkg cukor, 1 klementin héja, 2 teáskanál vaníliakivonat, 3 tojássárgája, 5 dkg cukor, 2 dl habtejszín; a gyümölcsöntethez: 25 dkg vegyes erdei gyümölcs, 2 csapott evőkanál cukor, 2 klementin leve, esetleg kevés víz; a habsipkához: 3 tojásfehérje, 8 dkg cukor, 2-3 evőkanál víz, 1 csipet só, 1 evőkanál málnaecet; a tetejére: 10 dkg mandula, 2 csapott evőkanál porcukor, 1 klementin héja.

Elkészítése: Főzés előtt 1 órával a tápiókagyöngyöt beáztatjuk a tejbe. Egy óra múlva hozzáadjuk az 5-6 dkg cukrot, a vaníliakivonatot meg a finomra reszelt klementinhéjat, és kb. 10 perc alatt megfőzzük. Ezalatt jól besűrűsödik. A tojássárgáját elkeverjük az 5 dkg cukorral, majd gőz fölött addig keverjük-verjük, míg szép fehéressé nem válik, és kissé be nem sűrűsödik. Hozzákeverjük a tápiókapudinghoz. A habtejszínt nem túl keményre verjük, összeforgatjuk a már langyosra hűlt tápiókával, és hűtőben hagyjuk teljesen kihűlni. A mandulát folyó víz alatt átöblítjük, papírtörlővel kissé felszikkasztjuk, majd összekeverjük a porcukorral meg a klementinhéjjal, sütőpapíros tepsire terítjük, és 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt megpirítjuk. Kivesszük, és hagyjuk kihűlni, majd durvára törjük. Az öntethez a hozzávalókat összekeverjük, és kb. 5 perc alatt megfőzzük. A habsipkához a tojásfehérjét keményre verjük. A vizet a cukorral felforraljuk, majd vékony sugárban a tojáshabhoz öntjük, miközben kézi mixerrel folyamatosan verjük. Addig dolgozzuk, míg a hab jó kemény, illetve fényes nem lesz. Előkészített kelyhekbe kevés öntetet kanalazunk, majd pudingot halmozunk rá, ismét kevés öntet következik, végül pedig csillagcsöves nyomózsákkal habsipkákat nyomunk rá. A tetejére csepegtetünk egy kevés öntetlevet, illetve megszórjuk karamellizált mandulával. 

Megjegyzés: Desszert a.k.a. "halikradesszert", by lányok. :D :D :D

KT - 2016/2

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2016. január 26., kedd

Tápiókapuding gyümölcsöntettel és habsipkával

Kissé időigényes desszert, mert sok réteget kell külön elkészíteni, de megéri a fáradozást, mert nagyszerű a végeredmény. Jamie Oliver Colchester pudding nevű desszertje ihlette, kevés változtatással imitt-amott. És nagyon kiadós, nem is gondoltam volna, hogy ebből a kevés alapanyagból ilyen sok adag fog kijönni. Amin nem változtattam, de a receptben mégis módosítva írtam le, mert legközelebb úgy csinálom, az a cukormennyiség. Én az eredeti szerint készítettem, de nekünk az brutál édes volt, a férjem meg sem tudta enni az adagját egyből. Szóval ha valaki édesebben szereti, tegyen 15 dkg cukrot a tápiókagyöngy mellé, illetve kb. 15-öt a habsipkához is (ez utóbbi, ennyivel, kb. az ehetetlen kategória szerintem - 3 tojáshoz 4 evőkanállal tettem, és bőven sok volt).


Tápiókapuding gyümölcsöntettel és habsipkával

Hozzávalók 6-8 adaghoz, a pudinghoz: 10 dkg tápiókagyöngy, 6 dl tej, 5-6 dkg cukor, 1 klementin héja, 2 teáskanál vaníliakivonat, 3 tojássárgája, 5 dkg cukor, 2 dl habtejszín; a gyümölcsöntethez: 25 dkg vegyes erdei gyümölcs, 2 csapott evőkanál cukor, 2 klementin leve, esetleg kevés víz; a habsipkához: 3 tojásfehérje, 8 dkg cukor, 2-3 evőkanál víz, 1 csipet só, 1 evőkanál málnaecet; a tetejére: 10 dkg mandula, 2 csapott evőkanál porcukor, 1 klementin héja.

Elkészítése: Főzés előtt 1 órával a tápiókagyöngyöt beáztatjuk a tejbe. Egy óra múlva hozzáadjuk az 5-6 dkg cukrot, a vaníliakivonatot meg a finomra reszelt klementinhéjat, és kb. 10 perc alatt megfőzzük. Ezalatt jól besűrűsödik. A tojássárgáját elkeverjük az 5 dkg cukorral, majd gőz fölött addig keverjük-verjük, míg szép fehéressé nem válik, és kissé be nem sűrűsödik. Hozzákeverjük a tápiókapudinghoz. A habtejszínt nem túl keményre verjük, összeforgatjuk a már langyosra hűlt tápiókával, és hűtőben hagyjuk teljesen kihűlni. A mandulát folyó víz alatt átöblítjük, papírtörlővel kissé felszikkasztjuk, majd összekeverjük a porcukorral meg a klementinhéjjal, sütőpapíros tepsire terítjük, és 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt megpirítjuk. Kivesszük, és hagyjuk kihűlni, majd durvára törjük. Az öntethez a hozzávalókat összekeverjük, és kb. 5 perc alatt megfőzzük. A habsipkához a tojásfehérjét keményre verjük. A vizet a cukorral felforraljuk, majd vékony sugárban a tojáshabhoz öntjük, miközben kézi mixerrel folyamatosan verjük. Addig dolgozzuk, míg a hab jó kemény, illetve fényes nem lesz. Előkészített kelyhekbe kevés öntetet kanalazunk, majd pudingot halmozunk rá, ismét kevés öntet következik, végül pedig csillagcsöves nyomózsákkal habsipkákat nyomunk rá. A tetejére csepegtetünk egy kevés öntetlevet, illetve megszórjuk karamellizált mandulával. 

Megjegyzés: Desszert a.k.a. "halikradesszert", by lányok. :D :D :D

KT - 2016/2

Nincsenek megjegyzések: