2016. január 11., hétfő

Kelbimbófőzelék buggyantott tojással

Állandóan azt olvassuk, hogy listával menjünk vásárolni, mert így kevésbé csábulunk bolondságok vásárlására. Nos, nagybevásárláskor én mindig listával megyek, főleg karácsonykor. És a karácsonyi bevásárláskor lista szerint tettem fel 1 kis zacskó friss kelbimbót, de tudja fene, hogyan, hogyan nem, megfeledkeztem róla. (Szerencsére, ennyi volt az ünnepekre - élelemre - fölöslegesen kidobott pénz.) Így aztán mikor múlt hét elején eszembe jutott, már csak fonnyadt-sárgult-barnult képmásaikat találtam. Annyira elszomorodtam, és bármennyire is sajnáltam, de muszáj volt kidobni. Úgyhogy, nem abból készült ez a főzelék. :D Hanem amikor szombaton egy boltban ismét megláttam a friss kelbimbót, ismét vettem egy zacskóval, de az előzőtől eltérően, hazaérve azonnal el is készítettem. Így született ez a kelbimbófőzelék.


Kelbimbófőzelék buggyantott tojással

Hozzávalók 3-4 személyre: 60 dkg friss kelbimbó, 1 hagyma, kb. 10 cm-nyi póréhagymadarab, 1 teáskanál pirospaprika, 1 púpozott teáskanál morzsolt kakukkfű, 2 evőkanál liszt, 2 dl tej, 10 dkg tejföl, 6-7 evőkanál olaj, só, bors, citromlé, petrezselyemzöld; a buggyantott tojáshoz: személyenként 2-2 tojás, víz, só, ecet.

Elkészítése: A kelbimbónak leleszedjük külső leveleit, levágjuk a kiálló száracskáját, és hideg vizet öntünk rá. A hagymát finomra aprítjuk, a póréhagymát elnegyedeljük, és vékonyan felszeleteljük. A felforrósított olajon megdinszteljük a kétféle hagymát, majd rádobjuk a mérettől függően négybe vagy félbevágott kelbimbót, illetve rászórjuk a kakukkfüvet, és 1-2 percig átforgatjuk a hagymás olajon. Rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, sózzuk-borsozzuk, és közepes lángon kb. 10 perc alatt megfőzzük (nem kell szétfőnie). A lisztet elkeverjük a tejjel, az ételhez öntjük, és sűrűsödésig kevergetve forraljuk. ekkor a tejfölt elkeverjük kevés forró mártással, és szintén az ételhez adjuk. Ha szükséges, vízzel vagy tejjel még hígíthatjuk, de utána ismét jól kiforraljuk. Ízlés szerint utánasózunk, illetve citromlével ízesítjük és megszórjuk aprított petrezselyemzölddel. A tojáshoz egy nagyobb edényben fölforralunk kb. 2 liter vizet. Megsózzuk jól, és beleöntünk kb. 1/2 dl ecetet. A tojásokat egyenként merőkanálba törjük, és amikor a víz forr, örvényt csinálva bele, óvatosan beleenegdjük az edénybe. Kb. 3 percig főzzük, eddigre a fehérje jól megfő, a sárgája  közepe pedig még kellemesen folyós marad. A főzeléket 2-2 tojással tálaljuk. Szétvélasztó diétában húsnapon ehető tojással együtt, zöldségnapon pedig tojás nélkül. Zöldségnapon a tejet is ajánlott kihagyni belőle, kevés zsíros tejföllel azonban ízesíthető.

Megjegyzés: Csípős paprikával is ízesíthető, én csak a magam adagjába tettem kevés csilipelyhet.

KAL - 2017.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2016. január 11., hétfő

Kelbimbófőzelék buggyantott tojással

Állandóan azt olvassuk, hogy listával menjünk vásárolni, mert így kevésbé csábulunk bolondságok vásárlására. Nos, nagybevásárláskor én mindig listával megyek, főleg karácsonykor. És a karácsonyi bevásárláskor lista szerint tettem fel 1 kis zacskó friss kelbimbót, de tudja fene, hogyan, hogyan nem, megfeledkeztem róla. (Szerencsére, ennyi volt az ünnepekre - élelemre - fölöslegesen kidobott pénz.) Így aztán mikor múlt hét elején eszembe jutott, már csak fonnyadt-sárgult-barnult képmásaikat találtam. Annyira elszomorodtam, és bármennyire is sajnáltam, de muszáj volt kidobni. Úgyhogy, nem abból készült ez a főzelék. :D Hanem amikor szombaton egy boltban ismét megláttam a friss kelbimbót, ismét vettem egy zacskóval, de az előzőtől eltérően, hazaérve azonnal el is készítettem. Így született ez a kelbimbófőzelék.


Kelbimbófőzelék buggyantott tojással

Hozzávalók 3-4 személyre: 60 dkg friss kelbimbó, 1 hagyma, kb. 10 cm-nyi póréhagymadarab, 1 teáskanál pirospaprika, 1 púpozott teáskanál morzsolt kakukkfű, 2 evőkanál liszt, 2 dl tej, 10 dkg tejföl, 6-7 evőkanál olaj, só, bors, citromlé, petrezselyemzöld; a buggyantott tojáshoz: személyenként 2-2 tojás, víz, só, ecet.

Elkészítése: A kelbimbónak leleszedjük külső leveleit, levágjuk a kiálló száracskáját, és hideg vizet öntünk rá. A hagymát finomra aprítjuk, a póréhagymát elnegyedeljük, és vékonyan felszeleteljük. A felforrósított olajon megdinszteljük a kétféle hagymát, majd rádobjuk a mérettől függően négybe vagy félbevágott kelbimbót, illetve rászórjuk a kakukkfüvet, és 1-2 percig átforgatjuk a hagymás olajon. Rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, sózzuk-borsozzuk, és közepes lángon kb. 10 perc alatt megfőzzük (nem kell szétfőnie). A lisztet elkeverjük a tejjel, az ételhez öntjük, és sűrűsödésig kevergetve forraljuk. ekkor a tejfölt elkeverjük kevés forró mártással, és szintén az ételhez adjuk. Ha szükséges, vízzel vagy tejjel még hígíthatjuk, de utána ismét jól kiforraljuk. Ízlés szerint utánasózunk, illetve citromlével ízesítjük és megszórjuk aprított petrezselyemzölddel. A tojáshoz egy nagyobb edényben fölforralunk kb. 2 liter vizet. Megsózzuk jól, és beleöntünk kb. 1/2 dl ecetet. A tojásokat egyenként merőkanálba törjük, és amikor a víz forr, örvényt csinálva bele, óvatosan beleenegdjük az edénybe. Kb. 3 percig főzzük, eddigre a fehérje jól megfő, a sárgája  közepe pedig még kellemesen folyós marad. A főzeléket 2-2 tojással tálaljuk. Szétvélasztó diétában húsnapon ehető tojással együtt, zöldségnapon pedig tojás nélkül. Zöldségnapon a tejet is ajánlott kihagyni belőle, kevés zsíros tejföllel azonban ízesíthető.

Megjegyzés: Csípős paprikával is ízesíthető, én csak a magam adagjába tettem kevés csilipelyhet.

KAL - 2017.

Nincsenek megjegyzések: