2015. október 19., hétfő

Töltött mini-canelloni

Már lassan több hónapja, hogy megvettem ezt a tésztát és sosem tudtam, mit kezdjek vele, hogyan készítsem el. Aztán most egyszercsak megszállt az ihlet. Nagyon finom lett, kicsinek-nagynak egyaránt ízlett a családból. 


Töltött mini-canelloni

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg mini-canelloni tészta, 50 dkg darált hús (nálam marha volt), 2 hagyma, 1 sárgarépa, 5 cikk fokhagyma, 5 evőkanál sűrített paradicsom, 1 teáskanál pirospaprika, só, bors, friss kakukkfű, olaj, 1 tojás, 10 dkg parmezán, 4 evőkanál zsemlemorzsa; a szószhoz: 5 dkg vaj, 2 púpozott evőkanál liszt, 4 dl tej, 3 evőkanál joghurt, 2 evőkanál kapribogyó, 10 dkg sajt, só, fehér bors, citromlé; továbbá vaj, zsemlemorzsa.

Elkészítése: A hagymát finomra aprítjuk, a sárgarépát lereszeljük a kis lyukú reszelőn és együtt megdinszteljük kevés felforrósított olajon. Megszórjuk pirospaprikával, felöntjük kevés vízzel, majd zsírjára sütjük. Hozzáadjuk a húst, kavargatva fehéredésig pirítjuk. Beletesszük a sűrített paradicsomot, a felaprított fokhagymát meg a száráról lecsipkedett kakukkfűleveleket, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük vízzel, és fedő alatt puhára főzzük. Végül teljesen zsírjára sütjk, hagyjuk kézmelegre hűlni, és beledolgozzuk a tojást, a parmezánt meg a zsemlemorzsát. A szószhoz a felforrósított vajon megfuttatjuk a lisztet, felengedjük 2 dl tejjel, simára keverjük, majd beledolgozzuk a joghurtot, és végül a maradék tejjel hígítjuk. Jól kiforraljuk, miközben sózzuk, borsozzuk, citromlével ízesítjük, illetve belekeverjük a felaprított kapribogyót meg a sajtot. A csőtésztát enyhén sós vízben 5 percig főzzük, majd szűrőkanállal hideg vízbe szedjük át, és leszűrjük. Hőálló edényt kikenünk vajjal, megszórunk morzsával, majd elsimítunk az alján kevés mártást. Az elfőzött tésztadarabokat megtöltjük húsos masszával, majd szorosan egymás mellé fektetjük a hőálló edényben.  Miután az edény megtelt, ráöntjük a szószt, egyenletesre simítjuk, és 30-35 percre a 200 fokos sütőbe toljuk, vagy addig, amíg a teteje szépen pirulni nem kezd. 

Megjegyzés: Az étel normál méretű canelloni-tésztából is elkészíthető, csak azt nem tudom, hoyg akkor kb. hány hengerre lenne szükség, mert azok sokkal nagyobbak. Sőt, azt is megkockáztatnám, hogy előfőzött (vagyis már hajlítható) lasagnatésztából is össze lehet hozni, hiszen azt is föl lehet tekerni. 

KT - 2015/11

2 megjegyzés:

Zsófi írta...

Nagyon finom volt! :) Én normál méretűből készítettem, egy doboznyi (24 volt benne, 25 dkg) pont elég volt két sorra a jénaimban. Nem is főztem elő a tésztát, így is tökéletes lett. Köszönöm a receptet! :)

sedith írta...

Kedves Zsófi, nagyon-nagyon örülök a visszajelzésnek, és hogy leírtad a normál canellonis tapasztalatodat. Hátha hasznára lesz másnak is! Köszönöm, gyere még "hozzám"! :)

Related Posts with Thumbnails

2015. október 19., hétfő

Töltött mini-canelloni

Már lassan több hónapja, hogy megvettem ezt a tésztát és sosem tudtam, mit kezdjek vele, hogyan készítsem el. Aztán most egyszercsak megszállt az ihlet. Nagyon finom lett, kicsinek-nagynak egyaránt ízlett a családból. 


Töltött mini-canelloni

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg mini-canelloni tészta, 50 dkg darált hús (nálam marha volt), 2 hagyma, 1 sárgarépa, 5 cikk fokhagyma, 5 evőkanál sűrített paradicsom, 1 teáskanál pirospaprika, só, bors, friss kakukkfű, olaj, 1 tojás, 10 dkg parmezán, 4 evőkanál zsemlemorzsa; a szószhoz: 5 dkg vaj, 2 púpozott evőkanál liszt, 4 dl tej, 3 evőkanál joghurt, 2 evőkanál kapribogyó, 10 dkg sajt, só, fehér bors, citromlé; továbbá vaj, zsemlemorzsa.

Elkészítése: A hagymát finomra aprítjuk, a sárgarépát lereszeljük a kis lyukú reszelőn és együtt megdinszteljük kevés felforrósított olajon. Megszórjuk pirospaprikával, felöntjük kevés vízzel, majd zsírjára sütjük. Hozzáadjuk a húst, kavargatva fehéredésig pirítjuk. Beletesszük a sűrített paradicsomot, a felaprított fokhagymát meg a száráról lecsipkedett kakukkfűleveleket, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük vízzel, és fedő alatt puhára főzzük. Végül teljesen zsírjára sütjk, hagyjuk kézmelegre hűlni, és beledolgozzuk a tojást, a parmezánt meg a zsemlemorzsát. A szószhoz a felforrósított vajon megfuttatjuk a lisztet, felengedjük 2 dl tejjel, simára keverjük, majd beledolgozzuk a joghurtot, és végül a maradék tejjel hígítjuk. Jól kiforraljuk, miközben sózzuk, borsozzuk, citromlével ízesítjük, illetve belekeverjük a felaprított kapribogyót meg a sajtot. A csőtésztát enyhén sós vízben 5 percig főzzük, majd szűrőkanállal hideg vízbe szedjük át, és leszűrjük. Hőálló edényt kikenünk vajjal, megszórunk morzsával, majd elsimítunk az alján kevés mártást. Az elfőzött tésztadarabokat megtöltjük húsos masszával, majd szorosan egymás mellé fektetjük a hőálló edényben.  Miután az edény megtelt, ráöntjük a szószt, egyenletesre simítjuk, és 30-35 percre a 200 fokos sütőbe toljuk, vagy addig, amíg a teteje szépen pirulni nem kezd. 

Megjegyzés: Az étel normál méretű canelloni-tésztából is elkészíthető, csak azt nem tudom, hoyg akkor kb. hány hengerre lenne szükség, mert azok sokkal nagyobbak. Sőt, azt is megkockáztatnám, hogy előfőzött (vagyis már hajlítható) lasagnatésztából is össze lehet hozni, hiszen azt is föl lehet tekerni. 

KT - 2015/11

2 megjegyzés:

Zsófi írta...

Nagyon finom volt! :) Én normál méretűből készítettem, egy doboznyi (24 volt benne, 25 dkg) pont elég volt két sorra a jénaimban. Nem is főztem elő a tésztát, így is tökéletes lett. Köszönöm a receptet! :)

sedith írta...

Kedves Zsófi, nagyon-nagyon örülök a visszajelzésnek, és hogy leírtad a normál canellonis tapasztalatodat. Hátha hasznára lesz másnak is! Köszönöm, gyere még "hozzám"! :)