2015. október 19., hétfő

Húsos-zöldséges krumplirakottas

Hogy ne csak fasírtban gondolkodjunk, ha darált hússal állunk szemben: 


Húsos-zöldséges krumplirakottas

Hozzávalók 4-6 személyre: 50 dkg darált hús, 3 hagyma, 1 dl paradicsomlé, 3 cikk fokhagyma, olaj, só, bors; a zöldséges réteghez: 25 dkg sárgarépa, 8 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg zellergumó, olaj, só; a krumpliréteghez: 50 dkg héjában főtt krumpli, só, bors; továbbá: 20 dkg tejföl, 10-15 dkg reszelt sajt, 1 evőkanál vaj, 2 evőkanál zsemlemorzsa.

Elkészítése: A finomra aprított hagymát megdinszteljük kevés felforrósított olajon, majd hozzáadjuk a húst, és állandóan kevergetve addig pirítjuk, amíg ki nem fehéredik, és szét nem esik. Megsózzuk, megborsozzuk, ráöntjük a paradicsomlevet, illetve annyi vizet, amennyi jól ellepi, és lefedve, kis lángon puhára főzzük. A zöldségeket kis kockákra vágjuk, megdinszteljük kevés forró olajon, majd kevés víz hozzáadásával roppanósra pároljuk. A főtt krumplit meghámozzuk, lereszeljük a nagy lyukú reszelőn, és lazán összeforgatjuk sóval meg borssal. A sajtot összekeverjük a tejföllel. Egy hőálló edényt kikenünk vajjal, és megszórjuk 1 evőkanál zsemlemorzsával. Beleterítjük a krumpli felét, jól lenyomkodjuk, megkenjük sajtos tejföllel, majd elsimítjuk rajta először a zöldséget, majd a húsos ragut. Végül befedjük a maradék krumplival, szintén jól lenyomkodjuk, megkenjük a sajtos tejföllel, megszórjuk a maradék zsemlemorzsával, és 200 fokos sütőben 20 percig sütjük, majd emelve a hőt, 10 perc alatt rápirítunk. A sütőből kivéve 10-15 perc pihentetés után kínáljuk.

KT - 2015/11

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2015. október 19., hétfő

Húsos-zöldséges krumplirakottas

Hogy ne csak fasírtban gondolkodjunk, ha darált hússal állunk szemben: 


Húsos-zöldséges krumplirakottas

Hozzávalók 4-6 személyre: 50 dkg darált hús, 3 hagyma, 1 dl paradicsomlé, 3 cikk fokhagyma, olaj, só, bors; a zöldséges réteghez: 25 dkg sárgarépa, 8 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg zellergumó, olaj, só; a krumpliréteghez: 50 dkg héjában főtt krumpli, só, bors; továbbá: 20 dkg tejföl, 10-15 dkg reszelt sajt, 1 evőkanál vaj, 2 evőkanál zsemlemorzsa.

Elkészítése: A finomra aprított hagymát megdinszteljük kevés felforrósított olajon, majd hozzáadjuk a húst, és állandóan kevergetve addig pirítjuk, amíg ki nem fehéredik, és szét nem esik. Megsózzuk, megborsozzuk, ráöntjük a paradicsomlevet, illetve annyi vizet, amennyi jól ellepi, és lefedve, kis lángon puhára főzzük. A zöldségeket kis kockákra vágjuk, megdinszteljük kevés forró olajon, majd kevés víz hozzáadásával roppanósra pároljuk. A főtt krumplit meghámozzuk, lereszeljük a nagy lyukú reszelőn, és lazán összeforgatjuk sóval meg borssal. A sajtot összekeverjük a tejföllel. Egy hőálló edényt kikenünk vajjal, és megszórjuk 1 evőkanál zsemlemorzsával. Beleterítjük a krumpli felét, jól lenyomkodjuk, megkenjük sajtos tejföllel, majd elsimítjuk rajta először a zöldséget, majd a húsos ragut. Végül befedjük a maradék krumplival, szintén jól lenyomkodjuk, megkenjük a sajtos tejföllel, megszórjuk a maradék zsemlemorzsával, és 200 fokos sütőben 20 percig sütjük, majd emelve a hőt, 10 perc alatt rápirítunk. A sütőből kivéve 10-15 perc pihentetés után kínáljuk.

KT - 2015/11

Nincsenek megjegyzések: