2015. július 30., csütörtök

Tarhonyaleves (Kövi Pál - Erdélyi lakoma)

Ez a leves nagyon furcsa volt első olvasatra, s bár gombát kellett tenni bele, amit egyik lányom nem ehet, a másik meg nem szeret, mégis "rávetemedtem" az elkészítésére. S bár több szempontból a recept pontatlan volt számomra (1 marék tarhonya - mégha levesbe is - hány személyre elég?, vagy pl. megfőzeti a leveszöldségeket kockára vágva, majd leszűreti az alaplevet, viszont a zöldségek további sorsáról nem szólt a fáma), mégis izgalmasnak találtam, mertilyent még sosem ettem. S megfőzése-megevése után pedig azt mondom: feltétlenül kipróbálandó. Az adagokat-arányokat kissé a magunk szájíze szerint alakítottam, és a főtt zöldségeket, amiket én egészben főztem meg, külön kínáltam a leves mellé. A lányok - gomba nélkül - alig győzték enni, annyira szerették. 


Tarhonyaleves (Kövi Pál)

Hozzávalók 4 személyre: 3-4 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 kisebb zellergumó, 1 karalábé (elhagyható), 15 dkg tarhonya, 1 kisebb hagyma, 20 dkg gomba, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 1 tojássárgája, 10 dkg tejföl, 5 dkg vaj, 4 evőkanál olaj, só, ecet, pirospaprika.


Elkészítése: A leveszöldségeket bő vízben (3-4 liter) főni tesszük, enyhén megsózzuk, és gyöngyöző forralással zöldségalaplevet készítünk belőle. A tarhonyát világosra pirítjuk 3 dkg vaj és 2 evőkanál olaj keverékén, majd hozzáadjuk a finomra aprított hagymát. Végül felöntjük a leszűrt alaplé felével, és közepes lángon addig főzzük, míg a tarhonya meg nem puhul. Közben a gombát megmossuk, vékonyan fölszeleteljük, és a maradék vajon meg olajon megpároljuk. Végül sózzuk, enyhén borsozzuk, illetve rászórunk kevés pirospaprikát meg a finomra aprított petrezselyemzöldet. Amikor a tarhonya megpuhult, a tojássárgáját elkeverjük a tejföllel, felhígítjuk kevés forró lével, és a leveshez öntjük. Utánasózunk, illetve kevés ecettel savanyítjuk. Összemelegítjük, de már nem forraljuk föl. Ha szükséges, a levest további forró alaplével hígítjuk. Tálaláskor szétosztjuk a tányérokban a petrezselymes gombát, és rámerjük a levest. A főtt zöldséget külön tálban kínáljuk mellé. 

KAL - 2016.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2015. július 30., csütörtök

Tarhonyaleves (Kövi Pál - Erdélyi lakoma)

Ez a leves nagyon furcsa volt első olvasatra, s bár gombát kellett tenni bele, amit egyik lányom nem ehet, a másik meg nem szeret, mégis "rávetemedtem" az elkészítésére. S bár több szempontból a recept pontatlan volt számomra (1 marék tarhonya - mégha levesbe is - hány személyre elég?, vagy pl. megfőzeti a leveszöldségeket kockára vágva, majd leszűreti az alaplevet, viszont a zöldségek további sorsáról nem szólt a fáma), mégis izgalmasnak találtam, mertilyent még sosem ettem. S megfőzése-megevése után pedig azt mondom: feltétlenül kipróbálandó. Az adagokat-arányokat kissé a magunk szájíze szerint alakítottam, és a főtt zöldségeket, amiket én egészben főztem meg, külön kínáltam a leves mellé. A lányok - gomba nélkül - alig győzték enni, annyira szerették. 


Tarhonyaleves (Kövi Pál)

Hozzávalók 4 személyre: 3-4 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 kisebb zellergumó, 1 karalábé (elhagyható), 15 dkg tarhonya, 1 kisebb hagyma, 20 dkg gomba, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 1 tojássárgája, 10 dkg tejföl, 5 dkg vaj, 4 evőkanál olaj, só, ecet, pirospaprika.


Elkészítése: A leveszöldségeket bő vízben (3-4 liter) főni tesszük, enyhén megsózzuk, és gyöngyöző forralással zöldségalaplevet készítünk belőle. A tarhonyát világosra pirítjuk 3 dkg vaj és 2 evőkanál olaj keverékén, majd hozzáadjuk a finomra aprított hagymát. Végül felöntjük a leszűrt alaplé felével, és közepes lángon addig főzzük, míg a tarhonya meg nem puhul. Közben a gombát megmossuk, vékonyan fölszeleteljük, és a maradék vajon meg olajon megpároljuk. Végül sózzuk, enyhén borsozzuk, illetve rászórunk kevés pirospaprikát meg a finomra aprított petrezselyemzöldet. Amikor a tarhonya megpuhult, a tojássárgáját elkeverjük a tejföllel, felhígítjuk kevés forró lével, és a leveshez öntjük. Utánasózunk, illetve kevés ecettel savanyítjuk. Összemelegítjük, de már nem forraljuk föl. Ha szükséges, a levest további forró alaplével hígítjuk. Tálaláskor szétosztjuk a tányérokban a petrezselymes gombát, és rámerjük a levest. A főtt zöldséget külön tálban kínáljuk mellé. 

KAL - 2016.

Nincsenek megjegyzések: