2014. november 29., szombat

Almás-fahéjas avokádókrém

Eljött az avokádószezon. :) Eddig is vettem hébe-hóba, de télen sokkal jobb áron adják, úgyhogy gyakrabban kerül terítékre is. Miközben éppen most hűl egy finom avokádós torta, a múltkori adagból, amit akkor vettem, amikor a sonkás krém készült, egy finom "téli ízű" nyalánkságot is összedobtam. Tulajdonképpen a már többször készített avokádós csokoládékrém továbbfejlesztett változata. :) Hármunknak (én és a lányok) alig volt elég, úgyhogy max. kétszemélyesnek merem ajánlani az adagot. :)


Almás-fahéjas avokádókrém

Hozzávalók 2 személyre: 2 kisebb érett avokádó, 1-1,5  érett banán, 1-2 evőkanál méz, 1 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaópor, 1 teáskanál fahéj, 1 közepes alma, 1 csipet só.

Elkészítése: A kikapart avokádóhúst, a meghámozott banánt, a kakaót, a sót, a fahéjat meg a mézet botmixerrel simára dolgozzuk. Az almát meghámozzuk, majd kb. 1/2x1/2 cm-es kockákra vágjuk, és belekavarjuk a krémbe. Hagyhatjuk kissé összeérni az ízeket, de azonnal tálalva is finom.

BA - 2017/7

2014. november 26., szerda

Diós-áfonyás torta

Volt egy nagy doboz mascarponém, amiből feltétlenül valami tortafélét akartam összehozni. Aztán egy vasárnapra vendégek jelentkeztek be, úgyhogy épp elérkezettnek láttam az időt a torta elkészítésére. Szerintem nagyon finom volt, a vendégeknek is ízlett.
Én csak fruktózt használok a süteményeinkbe-ételeinkbe, zárójelben azért odaírom, hogy kb. mennyi cukorral lehet kiváltani ezt. Illetve gondolom, mindenki tudja, hogy milyen egyéb édesítőszerrel oldhatja meg magának a sütemények édesítését, tehát ahhoz igazodjon.


Diós-áfonyás torta

Hozzávalók 26 cm-es formához: 
a piskótához: 3 nagy tojás, 3 evőkanál fruktóz (4-5 evőkanál cukor), 5 evőkanál liszt, 1 evőkanál citromlé, 1 csipet só; a locsoláshoz: 2 dl víz, 1 evőkanál fruktóz, 3-4 evőkanál citromlé; az áfonyás krémhez: 25 dkg mascarpone, 10 dkg fruktóz (15 dkg cukor), 2,5 dl habtejszín, 30 dkg fagyasztott áfonya, 10 g zselatinpor, 1/2 dl víz, 1 csipet só; a diós krémhez: 10 dkg fruktóz (15 dkg cukor), kevés víz vagy tej, 25 dkg őrölt dióbél, 25 dkg mascarpone, 2,5 dl habtejszín, 20 g zselatinpor, 7-8 evőkanál víz, 2 ml rumkivonat, 1 csipet só; a díszítéshez: áfonyaszemek, dióbél, citromfű- vagy mentalevél.

Elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük a fruktózzal/cukorral, hozzáadjuk a sót meg a citromlevet, majd fakanállal beleforgatjuk először a tojássárgáját, majd miután ezzel eldolgoztuk, a lisztet. A masszát sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és 180 fokos sütőben 12-15 perc alatt megsütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni. A diós krémhez a fruktózt egy edénybe tesszük, annyi vizet vagy tejet öntünk rá, amennyi éppen megáztatja-ellepi, sziruppá főzzük, majd hozzáadjuk az őrölt diót, elkeverjük, és kihűtjük. Miután kihűlt, hozzádolgozzuk a mascarponét, a keményre vert habtejszínt, a rumkivonatot meg a sót, illetve a 7-8 evőkanálnyi vízbe beáztatott, majd kis lángon felmelegített zselatint. Amíg a krém kissé dermed, tartása lesz, a hűtőbe tesszük. Az áfonyás krémhez a mascarponét simára keverjük a fruktózzal és a sóval, fellazítjuk a keményre vert tejszínnel, majd hozzáadjuk a beáztatott és megolvasztott zselatint is. Végül belekeverjük az áfonyát. A tortalapot alaposan meglocsoljuk a citromlével és cukorral elkevert vízzel, majd rásimítjuk az áfonyás, végül pedig a diós krémet. Tetszés szerint díszítjük dióval, áfonyával és zöld levelekkel.

Megjegyzés: Ha a krémek kemények, van tartásuk, akkor nem szükséges tortagyűrűt használni, ha még kissé lágyak, akkor érdemes karikát tenni a tortalap köré. Áfonya helyett más gyümölccsel is készíthető.

EK - 2015/12


2014. november 25., kedd

Sonkás avokádókrém

Avokádóból nagyon sok mindent lehet készíteni, kitűnő alapanyaga pl. a különféle kenyérre kenhető krémeknek. A végtelenségig lehet variálni, sós és édes krémeket egyaránt lehet készíeni. Van is a blogomon már jónéhány hasonló recept, és most egy újabbal gazdagítom a repertoárt.


Sonkás avokádókrém

Hozzávalók 4 személyre: 3 érett avokádó, 10 dkg mascarpone, 1 kicsi hagyma vagy 1 tenyérnyi hosszúságú póréhagyma, 15 dkg csirkesonka, só, fehér bors, citromlé; a tálaláshoz: friss vagy pirított kenyér, fekete olajbogyó, piros paprika, esetleg csípős paprika.

Elkészítése: Az avokádó húsát kivájjuk, tálba tesszük, és a mascarponéval együtt habosra turmixoljuk. Beletesszük az apróra vágott hagymát és a kis kockákra vágott sonkát, sóval, fehér borssal és citromlével ízesítjük, és jól összekavarjuk. Friss vagy piríott kenyérrel tálaljuk zöldségek, esetleg citromos tea kíséretében.

2014. november 24., hétfő

Nyulas leves csipetkével

Itt van az a nagyon finom leves, amit nyúlhússal-csonttal főztem, és a múltkor említettem. Nagyon ízlett a családnak, kicsit eltért a megszokott levesektől. :) S bár a csipetke csipkedése eléggé hosszadalmas, évente egyszer-kétszer megéri a fáradozást. Be lehet vonni a gyerekeket a készítésébe, bár akkor számítani kell rá, hoyg nem lesznek a csipetkék annyira szabályos méretűek. Nálunk azért igyekeztek. :)


Nyulas leves csipetkével

Hozzávalók 5-6 személyre: 35-40 dkg húsos nyúlcsont (nálam a mellkasa és a gerinc nyak felőli része), 3 sárgarépa, 5-6 cikk fokhagyma, 1 paradicsomkonzerv (aprított) vagy nyáron 2-3 puha paradicsom, 2 tojás, 10+1-2 evőkanál liszt, só, petrezselyemzöld.

Elkészítése: A csontot hideg vízben főni tesszük, majd ha fölforrt a víz, lehabozzuk. Közepes lángon, fedő alatt félpuhára főzzük. Ekkor beledobjuk a kockára vágott sárgarépát meg a fele összezúzott fokhagymát, megsózzuk, és addig főzzük, amíg a répa is félpuhára nem fő. Hozzáadjuk a paradicsomot (ha frisset használunk, előzőleg meghámozzuk és összedaraboljuk), és készre főzzük. Amíg a leves fő, a tojásokat felverjük, hozzáadunk kb. 1/2 mokkáskanálnyi sót, majd beledolgozzuk a 10 evőkanál lisztet. Amikor a tészta már szép sima, akkor lisztbe mártott ujjbeggyel apró darabkákat csipkedünk ki belőle, enyhén megsodorjuk, hogy gömbölydedek legyenek, és egy tálba tesszük őket. Időnként megszórjuk néhány csipetnyi liszttel, hogy nehogy összeragadjanak. Miután az összes elkészült, a csendesen lobogó levesbe tesszük, hozzáadjuk a maradék zúzott fokhagymát is, enyhén megkavargatjuk, és miután a csipetkék följöttek a leves felszínére, még 1-2 percig főzzük. Ízlés szerint utánasózunk, esetleg savanyítjuk, végül pedig megszórjuk aprított petrezselyemzölddel. A csontot kiszedjük a levesből, leszedjük róla a húscafatokat, és visszatesszük a levesbe.

2014. november 23., vasárnap

Gesztenyés-meggyes táska

Ha már puha a leveles tészta, csupán félórácska szükséges még, hogy finom deszertet falatozhassunk. Aki édesszájú, szórjon némi cukrot a meggyre is.


Gesztenyés-meggyes táska

Hozzávalók 6 darabhoz: 40 dkg leveles tészta, 25 dkg édesített gesztenyepüré, 15-20 dkg kimagozott meggy (friss vagy fagyasztott), 2 evőkanál búzadara, 1 kicsi tojás, 1-2 evőkanál barna cukor.

Elkészítése: A leveles tésztát kissé kinyújtjuk úgy, hogy majd 6, nagyjából egyenlő részre oszthassuk. Minden rész közepére gesztenyepürét halmozunk, majd szétoszlatjuk rajta a meggyet, és mindegyiket megszórjuk búzadarával. A tészta sarkait megkenjük kevés felvert tojással, majd borítékszerűen egymásra hajtjuk őket. Végül a tetejüket is jól lekenjük tojással, megszórjuk barna cukorral, és kb. 20 percre a 230 fokra előmelegített sütőbe toljuk.


2014. november 21., péntek

Zsályás-paradicsomos nyúlgerinc

Több nyulat vettünk a férjem egyik munkatársától, illetve édesanyáméktól is kaptunk, meg egyszer a Lidl-ben is vettem. Úgyhogy most feltankoltunk nyúlhússal, ezért az utóbbi időben többször is készült nyulas étel. Volt már sültnek és pörköltnek is készítve, vagy a csontos részekből nagyon finom levest főztem, de valami másra is vágytam. Így született meg ez a paradicsomos nyúlgerinc ("összegyűjtöttem" több gerincet), ami nagy sikert aratott. Barna rizsből főzött kukoricás rizibizivel tálaltam.


Zsályás-paradicsomos nyúlgerinc

Hozzávalók 4 személyre: 4 csontos nyúlgerinc (25-30 dkg darabja), 6 közepes hagyma, 1 piros színú paprika, 5-6 cikk fokhagyma, 2 paradicsomkonzerv (egész paradicsom) vagy 5-6 friss paradicsom, 10-15 szárított zsályalevél, 1-2 dl húsalaplé vagy víz, só, bors, 1/2-1 dl olaj, 1 teáskanál pirospaprika, kevés cukor.

Elkészítése: A nyúlgerincet megmossuk, megtörölgetjük, megszórjuk sóval meg borssal, és félretesszük. 2 hagymát meghámozunk, apróra vágjuk, és 2-3 evőkanál olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott paprikát, és együtt is dinszteljük egy keveset. Végül megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, fölöntjük 1,5 dl vízzel, sóval meg borssal ízesítjük, és közepes lángon addig pároljuk, míg zsírjára nem sül. Eközben meghámozzuk a többi hagymát, és felszeleteljük, a fokhagymát finomra aprítjuk. Ha friss paradicsomot használunk, bevagdossuk őket, lobogó, majd hideg vízbe tesszük, lehúzzuk a héját, és összedaraboljuk. Ha konzervet használunk, a paradicsomot összedaraboljuk, és visszatesszük a levébe. A maradék olajat fölforrósítjuk, és 1-1 percig minden oldalukon hirtelen körbepirítjuk rajta a gerinceket. A hagymát, a fokhagymát meg a paradicsomot összekeverjük egy tálban, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, illetve morzsolt zsályával ízesítjük. Az elkészíett pörköltalapot tűzálló tál aljára simítjuk, ráhelyezzük a megpirított gerinceket, majd befedjük a hagymás-paradicsomos keverékkel. Aláöntjük az alaplevet vagy a vizet, és lefedve, 180-190 fokos sütőben, légkeverésen 40-50 percig hagyjuk készülni (vagy annyi ideig, amíg a hús teljesen meg nem puhul). Párolt rizzsel, rizibizivel vagy krumplipürével is tálalhatjuk.


2014. november 20., csütörtök

Tejfölös-fokhagymás vöröslencseleves

Amilyen egyszerű leves, épp annyira nagyszerű is. A címmel szinte elmondtam a teljes receptet is. Hatalmas előnye, hogy nagyon gyorsan megvan, akkor sincs baj, ha utolsó pillanatban jut eszünkbe elkészíteni. Fokhagyma helyett hagymával is készíthető, vagy tejföl helyett tejszínnel. Úgy másabb lesz az ízvilága. Szilveszterre, újévre is kitűnő leves.


Tejfölös-fokhagymás vöröslencseleves

Hozzávalók 6 személyre: 30 dkg vörös lencse, 1 közepes sárgarépa, 6 nagy cikk fokhagyma, 1,5 liter hús- vagy zöldségalaplé, 2 dl tejföl, só, almaecet vagy citromlé, petrezselyemzöld.
Elkészítése: A lencsét többször átmossuk hideg vízben. Beletesszük a hideg húsalaplébe, majd főni tesszük. Miután fölforrt, beledobjuk a finomra reszelt sárgarépát, illetve 4 finomra aprított fokhagymacikket. 10-15 percig főzzük, ha szükséges, a folyadékot pótoljuk további levessel vagy vízzel, majd beletesszük a maradék fokhagymát összezúzva, illetve a kevés levessel elkevert tejfölt. Egyet-kettőt lobbantunk még rajta, és félrehúzzuk a lángról. Sóval és citromlével ízesítjük tetszés szerint, végül pedig megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel. Ecetes csípős paprikát kínálunk mellé.

Megjegyzés: Ha esetleg nincs semmilyen alaplevünk, akkor úgy indítjuk a levest, hogy a reszelt sárgarépát és a fokhagymát először megdinszteljük kevés olajon, majd fölöntjük vízzel, és hozzáadjuk a lencsét. A többi ugyanaz.

Tipp: Füstölt húsos alaplével is főzhető.

EK - 2014/12


2014. november 19., szerda

Meggyes sárgarépatorta tojás nélkül

Elkapott az évvégi gépszíj. Nem tudok napirendre térni a dolgaim fölött, pedig igyekszem mindent jól beosztani, megszervezni. Inkább kevesebb, mint több sikerrel. A receptek és a fotók csak gyűlnek, gyűlnek...
Ezt a süteményt ma este készítettem vacsorára. Langyos tejjel fogyasztottuk, isteni volt.
A recept alapját már nagyon régen találtam Kálmán Renáta oldalán - épp most látom, hogy akkor is szülinap alkalmával készült az azóta jól megnőtt ikerlányoknak - Isten éltesse őket sokáig ezúton is :) - azóta többször elkészült nálam ilyen-olyan variációkban, ízesítésben. Most éppen meggyet, kakaót és rumkivonatot tettem bele, így éppencsak az állaga hasonlított az eredeti receptre. Így is nagyon finomra sikerült, bár aki édesebb szájú, az tegyen bele nyugodtan 15-20 dkg mézet vagy cukrot.


Meggyes sárgarépatorta tojás nélkül

Hozzávalók 22 cm-es formához: 20 dkg fagyasztott meggy, 5 dkg méz, 7 dkg fruktóz, 20 dkg reszelt sárgarépa, 2,3 dl víz, 1,2 dl olaj, 30 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1,5 evőkanál kakaópor, 2 mokkáskanál szüdabikarbóna, 1/2 mokkáskanál só, 1 evőkanál rumkivonat.

Elkészítése: Egy lábosba tesszük a meggyet, az édesítőket, a sárgarépát, az olajat meg a vizet, kavargatva fölforraljuk, majd kb. 5 percig főzzük tovább szintén kavargatva. Ezután félrevesszük a lángról, hagyjuk langyosra hűlni, majd belekavarjuk a lisztet, a kakaót, a szódabikarbónát meg a sót, illetve végül a rumkivonatot. Sütőpapírral bélelt formába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben sütjük 20 percig légkeverésen, majd a hőt 160 fokra csökkentve hagyjuk a sütőben még 10 percig. Kevés porított fruktózzal (porcukorral) megszórva kínáljuk. Vacsorára, reggelire pl. tejjel, ünnepibb alkalomkor tejszínhabbal is kínálhatjuk.

EK - 2015/1


2014. november 13., csütörtök

Birsalmás, csillagánizsos forralt bor

Mindjárt itt vannak a hideg téli esték, amikor jólesik bevackolódni a fotelbe egy pohár forralt borral a kezünkben.... Különleges aromájú ez a birsalmával főzött, leheletnyi csillagánizzsal fűszerezett borocska, és jól bizonyítja, hogy "van élet" a fahéjas, szegfűszeges forralt boron túl is... :) Aki nem hiszi, ... tudjátok... :)


Birsalmás, csillagánizsos forralt bor

Hozzávalók 4 személyre: 8 dl fehérbor, 1 nagy birsalma, cukor ízlés szerint, 2-3 csillagánizsdarabka.


Elkészítése: A birsalmát alaposan megmossuk, majd vékony cikkekre vágjuk, magházát kiszedjük. A bort fölforraljuk, amikor forr, beletesszük a birsalmát, a cukrot meg a csillagánizst, és csendes forralással 2-3 percig főzzük. Ezután 5-10 percnyit hűlni hagyjuk, majd poharakba szűrjük, és kínáljuk. A birsalma is elfogyasztható. 

KT - 2014/12

2014. november 10., hétfő

Csokoládépuding habgaluskával, gyümölcsöntettel

Izgalmas, édes, krémes, kényeztetés felsőfokon:



Csokoládépuding habgaluskával, gyümölcsöntettel

Hozzávalók a pudinghoz: 6 dl tej, 5 evőkanál étkezési keményítő, 3-4 evőkanál cukor, 3 tojássárgája, csipetnyi só, 10 dkg 50%-os étcsokoládé, 10 dkg fehér csokoládé, 1 dl tejszín; a habgaluskához: 3 tojásfehérje, 2 csapott evőkanál cukor, 1 tasak vaníliás cukor; az öntethez: 15 dkg fagyasztott eper, 15 dkg fagyasztott meggy, 2-3 evőkanál cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1-1,5 dl meleg víz; a tálaláshoz: néhány keksz, citromfű.


Elkészítése: A kétféle csokoládét darabokra tördeljük, ráöntjük a tejszínt, majd mikróban 2x30 másodperc alatt összeolvasztjuk, illetve simára keverjük. Fölforralunk 4 dl tejet. A tojássárgáját simára keverjük a keményítővel, a sóval, a cukorral meg a maradék tejjel, hozzáöntjük a fölforralt tejhez, és állandóan kavargatva sűrű péppé főzzük. Amikor elkészült, belekeverjük a megolvasztott csokoládét, jól eldolgozzuk, és tetszés szerinti, hideg vízzel kiöblített pudingformákba adagoljuk. Hagyjuk langyosra hűlni, majd betesszük a hűtőbe, hogy jól megdermedjen. Az öntethez a gyümölcsöket magas falú pohárba tesszük, rászórjuk a cukrokat, illetve ráöntjük a vizet, és botmixerrel simára-habosra dolgozzuk. A habgaluskához a tojásfehérjét keményre verjük a cukrokkal, majd mikróba tesszük, és 30 másodperc alatt „megfőzzük”. Az előkészített tányérokra gyömölcspépet öntünk, óvatosan ráborítjuk a megdermedt pudingot, majd a tetejére 1-2 habgaluskát szaggatunk. Kekszmorzsával és citromfűvel díszítjük. 


ADV. - 2014.


2014. november 8., szombat

Sonkás-sajtos rétes

Megmondom őszintén olvadással együtt kb. félóra alatt kész volt. S bár a leveles tésztát szobahőmérsékleten kell felengedni hagyni, ezúttal fogtam, és kétszer 2,5 percre betettem a mikróba olvasztó programra, majd további néhány perc szobahőn állása után már tökéletes volt a nyújtásra, semmi baja nem lett. A tölteléke is gyors volt, abból készült, amit éppen találtam itthon.


Sonkás-sajtos rétes

Hozzávalók 2-3 személyre: 40 dkg leveles tészta, 10 dkg sajt, 10 dkg mascarpone (2 jó evőkanálnyi), 1 közepes vöröshagyma, 3 szelet csirkesonka, só, fehér bors, 1 kisebb tojás, szezámmag.

Elkészítése: A sajtot finomra reszeljük, a hagymát apróra vágjuk, majd a kettőt elkeverjük a mascarponéval. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A leveles tésztát kb. 20x30 cm-esre nyújtjuk, majd kb. fele területére, hosszában rákenjük a sajtos krémet. Ráhelyezzük a sonkaszeleteket, a tészta üresen hagyott végét megkenjük felvert tojással, majd a sonkás felétől kezdve a tésztát feltekerjük. Sütőpapíros tepsire helyezzük, jól megkenjük felvert tojással, helyenként rézsútosan bemetsszük, majd megszórjuk szezámmaggal. 230 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen 10 percig sütjük, majd felső pirítással sütjük még 3-5 percig attól függően, ki mennyire pirulva szereti. Én 3 percig sütöttem. Néhány percnyi hűlés után, még jó melegen, citromos tea kíséretében isteni vacsora. Kihűlve tízórainak is csomagolható.

2014. november 29., szombat

Almás-fahéjas avokádókrém

Bejegyezte: sedith dátum: 22:10 0 megjegyzés A bejegyzésre mutató linkek
Eljött az avokádószezon. :) Eddig is vettem hébe-hóba, de télen sokkal jobb áron adják, úgyhogy gyakrabban kerül terítékre is. Miközben éppen most hűl egy finom avokádós torta, a múltkori adagból, amit akkor vettem, amikor a sonkás krém készült, egy finom "téli ízű" nyalánkságot is összedobtam. Tulajdonképpen a már többször készített avokádós csokoládékrém továbbfejlesztett változata. :) Hármunknak (én és a lányok) alig volt elég, úgyhogy max. kétszemélyesnek merem ajánlani az adagot. :)


Almás-fahéjas avokádókrém

Hozzávalók 2 személyre: 2 kisebb érett avokádó, 1-1,5  érett banán, 1-2 evőkanál méz, 1 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaópor, 1 teáskanál fahéj, 1 közepes alma, 1 csipet só.

Elkészítése: A kikapart avokádóhúst, a meghámozott banánt, a kakaót, a sót, a fahéjat meg a mézet botmixerrel simára dolgozzuk. Az almát meghámozzuk, majd kb. 1/2x1/2 cm-es kockákra vágjuk, és belekavarjuk a krémbe. Hagyhatjuk kissé összeérni az ízeket, de azonnal tálalva is finom.

BA - 2017/7

2014. november 26., szerda

Diós-áfonyás torta

Bejegyezte: sedith dátum: 8:33 0 megjegyzés A bejegyzésre mutató linkek
Volt egy nagy doboz mascarponém, amiből feltétlenül valami tortafélét akartam összehozni. Aztán egy vasárnapra vendégek jelentkeztek be, úgyhogy épp elérkezettnek láttam az időt a torta elkészítésére. Szerintem nagyon finom volt, a vendégeknek is ízlett.
Én csak fruktózt használok a süteményeinkbe-ételeinkbe, zárójelben azért odaírom, hogy kb. mennyi cukorral lehet kiváltani ezt. Illetve gondolom, mindenki tudja, hogy milyen egyéb édesítőszerrel oldhatja meg magának a sütemények édesítését, tehát ahhoz igazodjon.


Diós-áfonyás torta

Hozzávalók 26 cm-es formához: 
a piskótához: 3 nagy tojás, 3 evőkanál fruktóz (4-5 evőkanál cukor), 5 evőkanál liszt, 1 evőkanál citromlé, 1 csipet só; a locsoláshoz: 2 dl víz, 1 evőkanál fruktóz, 3-4 evőkanál citromlé; az áfonyás krémhez: 25 dkg mascarpone, 10 dkg fruktóz (15 dkg cukor), 2,5 dl habtejszín, 30 dkg fagyasztott áfonya, 10 g zselatinpor, 1/2 dl víz, 1 csipet só; a diós krémhez: 10 dkg fruktóz (15 dkg cukor), kevés víz vagy tej, 25 dkg őrölt dióbél, 25 dkg mascarpone, 2,5 dl habtejszín, 20 g zselatinpor, 7-8 evőkanál víz, 2 ml rumkivonat, 1 csipet só; a díszítéshez: áfonyaszemek, dióbél, citromfű- vagy mentalevél.

Elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük a fruktózzal/cukorral, hozzáadjuk a sót meg a citromlevet, majd fakanállal beleforgatjuk először a tojássárgáját, majd miután ezzel eldolgoztuk, a lisztet. A masszát sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és 180 fokos sütőben 12-15 perc alatt megsütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni. A diós krémhez a fruktózt egy edénybe tesszük, annyi vizet vagy tejet öntünk rá, amennyi éppen megáztatja-ellepi, sziruppá főzzük, majd hozzáadjuk az őrölt diót, elkeverjük, és kihűtjük. Miután kihűlt, hozzádolgozzuk a mascarponét, a keményre vert habtejszínt, a rumkivonatot meg a sót, illetve a 7-8 evőkanálnyi vízbe beáztatott, majd kis lángon felmelegített zselatint. Amíg a krém kissé dermed, tartása lesz, a hűtőbe tesszük. Az áfonyás krémhez a mascarponét simára keverjük a fruktózzal és a sóval, fellazítjuk a keményre vert tejszínnel, majd hozzáadjuk a beáztatott és megolvasztott zselatint is. Végül belekeverjük az áfonyát. A tortalapot alaposan meglocsoljuk a citromlével és cukorral elkevert vízzel, majd rásimítjuk az áfonyás, végül pedig a diós krémet. Tetszés szerint díszítjük dióval, áfonyával és zöld levelekkel.

Megjegyzés: Ha a krémek kemények, van tartásuk, akkor nem szükséges tortagyűrűt használni, ha még kissé lágyak, akkor érdemes karikát tenni a tortalap köré. Áfonya helyett más gyümölccsel is készíthető.

EK - 2015/12


2014. november 25., kedd

Sonkás avokádókrém

Bejegyezte: sedith dátum: 9:04 0 megjegyzés A bejegyzésre mutató linkek
Avokádóból nagyon sok mindent lehet készíteni, kitűnő alapanyaga pl. a különféle kenyérre kenhető krémeknek. A végtelenségig lehet variálni, sós és édes krémeket egyaránt lehet készíeni. Van is a blogomon már jónéhány hasonló recept, és most egy újabbal gazdagítom a repertoárt.


Sonkás avokádókrém

Hozzávalók 4 személyre: 3 érett avokádó, 10 dkg mascarpone, 1 kicsi hagyma vagy 1 tenyérnyi hosszúságú póréhagyma, 15 dkg csirkesonka, só, fehér bors, citromlé; a tálaláshoz: friss vagy pirított kenyér, fekete olajbogyó, piros paprika, esetleg csípős paprika.

Elkészítése: Az avokádó húsát kivájjuk, tálba tesszük, és a mascarponéval együtt habosra turmixoljuk. Beletesszük az apróra vágott hagymát és a kis kockákra vágott sonkát, sóval, fehér borssal és citromlével ízesítjük, és jól összekavarjuk. Friss vagy piríott kenyérrel tálaljuk zöldségek, esetleg citromos tea kíséretében.

2014. november 24., hétfő

Nyulas leves csipetkével

Bejegyezte: sedith dátum: 10:11 4 megjegyzés A bejegyzésre mutató linkek
Itt van az a nagyon finom leves, amit nyúlhússal-csonttal főztem, és a múltkor említettem. Nagyon ízlett a családnak, kicsit eltért a megszokott levesektől. :) S bár a csipetke csipkedése eléggé hosszadalmas, évente egyszer-kétszer megéri a fáradozást. Be lehet vonni a gyerekeket a készítésébe, bár akkor számítani kell rá, hoyg nem lesznek a csipetkék annyira szabályos méretűek. Nálunk azért igyekeztek. :)


Nyulas leves csipetkével

Hozzávalók 5-6 személyre: 35-40 dkg húsos nyúlcsont (nálam a mellkasa és a gerinc nyak felőli része), 3 sárgarépa, 5-6 cikk fokhagyma, 1 paradicsomkonzerv (aprított) vagy nyáron 2-3 puha paradicsom, 2 tojás, 10+1-2 evőkanál liszt, só, petrezselyemzöld.

Elkészítése: A csontot hideg vízben főni tesszük, majd ha fölforrt a víz, lehabozzuk. Közepes lángon, fedő alatt félpuhára főzzük. Ekkor beledobjuk a kockára vágott sárgarépát meg a fele összezúzott fokhagymát, megsózzuk, és addig főzzük, amíg a répa is félpuhára nem fő. Hozzáadjuk a paradicsomot (ha frisset használunk, előzőleg meghámozzuk és összedaraboljuk), és készre főzzük. Amíg a leves fő, a tojásokat felverjük, hozzáadunk kb. 1/2 mokkáskanálnyi sót, majd beledolgozzuk a 10 evőkanál lisztet. Amikor a tészta már szép sima, akkor lisztbe mártott ujjbeggyel apró darabkákat csipkedünk ki belőle, enyhén megsodorjuk, hogy gömbölydedek legyenek, és egy tálba tesszük őket. Időnként megszórjuk néhány csipetnyi liszttel, hogy nehogy összeragadjanak. Miután az összes elkészült, a csendesen lobogó levesbe tesszük, hozzáadjuk a maradék zúzott fokhagymát is, enyhén megkavargatjuk, és miután a csipetkék följöttek a leves felszínére, még 1-2 percig főzzük. Ízlés szerint utánasózunk, esetleg savanyítjuk, végül pedig megszórjuk aprított petrezselyemzölddel. A csontot kiszedjük a levesből, leszedjük róla a húscafatokat, és visszatesszük a levesbe.

2014. november 23., vasárnap

Gesztenyés-meggyes táska

Bejegyezte: sedith dátum: 17:53 3 megjegyzés A bejegyzésre mutató linkek
Ha már puha a leveles tészta, csupán félórácska szükséges még, hogy finom deszertet falatozhassunk. Aki édesszájú, szórjon némi cukrot a meggyre is.


Gesztenyés-meggyes táska

Hozzávalók 6 darabhoz: 40 dkg leveles tészta, 25 dkg édesített gesztenyepüré, 15-20 dkg kimagozott meggy (friss vagy fagyasztott), 2 evőkanál búzadara, 1 kicsi tojás, 1-2 evőkanál barna cukor.

Elkészítése: A leveles tésztát kissé kinyújtjuk úgy, hogy majd 6, nagyjából egyenlő részre oszthassuk. Minden rész közepére gesztenyepürét halmozunk, majd szétoszlatjuk rajta a meggyet, és mindegyiket megszórjuk búzadarával. A tészta sarkait megkenjük kevés felvert tojással, majd borítékszerűen egymásra hajtjuk őket. Végül a tetejüket is jól lekenjük tojással, megszórjuk barna cukorral, és kb. 20 percre a 230 fokra előmelegített sütőbe toljuk.


2014. november 21., péntek

Zsályás-paradicsomos nyúlgerinc

Bejegyezte: sedith dátum: 14:30 0 megjegyzés A bejegyzésre mutató linkek
Több nyulat vettünk a férjem egyik munkatársától, illetve édesanyáméktól is kaptunk, meg egyszer a Lidl-ben is vettem. Úgyhogy most feltankoltunk nyúlhússal, ezért az utóbbi időben többször is készült nyulas étel. Volt már sültnek és pörköltnek is készítve, vagy a csontos részekből nagyon finom levest főztem, de valami másra is vágytam. Így született meg ez a paradicsomos nyúlgerinc ("összegyűjtöttem" több gerincet), ami nagy sikert aratott. Barna rizsből főzött kukoricás rizibizivel tálaltam.


Zsályás-paradicsomos nyúlgerinc

Hozzávalók 4 személyre: 4 csontos nyúlgerinc (25-30 dkg darabja), 6 közepes hagyma, 1 piros színú paprika, 5-6 cikk fokhagyma, 2 paradicsomkonzerv (egész paradicsom) vagy 5-6 friss paradicsom, 10-15 szárított zsályalevél, 1-2 dl húsalaplé vagy víz, só, bors, 1/2-1 dl olaj, 1 teáskanál pirospaprika, kevés cukor.

Elkészítése: A nyúlgerincet megmossuk, megtörölgetjük, megszórjuk sóval meg borssal, és félretesszük. 2 hagymát meghámozunk, apróra vágjuk, és 2-3 evőkanál olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott paprikát, és együtt is dinszteljük egy keveset. Végül megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, fölöntjük 1,5 dl vízzel, sóval meg borssal ízesítjük, és közepes lángon addig pároljuk, míg zsírjára nem sül. Eközben meghámozzuk a többi hagymát, és felszeleteljük, a fokhagymát finomra aprítjuk. Ha friss paradicsomot használunk, bevagdossuk őket, lobogó, majd hideg vízbe tesszük, lehúzzuk a héját, és összedaraboljuk. Ha konzervet használunk, a paradicsomot összedaraboljuk, és visszatesszük a levébe. A maradék olajat fölforrósítjuk, és 1-1 percig minden oldalukon hirtelen körbepirítjuk rajta a gerinceket. A hagymát, a fokhagymát meg a paradicsomot összekeverjük egy tálban, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, illetve morzsolt zsályával ízesítjük. Az elkészíett pörköltalapot tűzálló tál aljára simítjuk, ráhelyezzük a megpirított gerinceket, majd befedjük a hagymás-paradicsomos keverékkel. Aláöntjük az alaplevet vagy a vizet, és lefedve, 180-190 fokos sütőben, légkeverésen 40-50 percig hagyjuk készülni (vagy annyi ideig, amíg a hús teljesen meg nem puhul). Párolt rizzsel, rizibizivel vagy krumplipürével is tálalhatjuk.


2014. november 20., csütörtök

Tejfölös-fokhagymás vöröslencseleves

Bejegyezte: sedith dátum: 15:53 0 megjegyzés A bejegyzésre mutató linkek
Amilyen egyszerű leves, épp annyira nagyszerű is. A címmel szinte elmondtam a teljes receptet is. Hatalmas előnye, hogy nagyon gyorsan megvan, akkor sincs baj, ha utolsó pillanatban jut eszünkbe elkészíteni. Fokhagyma helyett hagymával is készíthető, vagy tejföl helyett tejszínnel. Úgy másabb lesz az ízvilága. Szilveszterre, újévre is kitűnő leves.


Tejfölös-fokhagymás vöröslencseleves

Hozzávalók 6 személyre: 30 dkg vörös lencse, 1 közepes sárgarépa, 6 nagy cikk fokhagyma, 1,5 liter hús- vagy zöldségalaplé, 2 dl tejföl, só, almaecet vagy citromlé, petrezselyemzöld.
Elkészítése: A lencsét többször átmossuk hideg vízben. Beletesszük a hideg húsalaplébe, majd főni tesszük. Miután fölforrt, beledobjuk a finomra reszelt sárgarépát, illetve 4 finomra aprított fokhagymacikket. 10-15 percig főzzük, ha szükséges, a folyadékot pótoljuk további levessel vagy vízzel, majd beletesszük a maradék fokhagymát összezúzva, illetve a kevés levessel elkevert tejfölt. Egyet-kettőt lobbantunk még rajta, és félrehúzzuk a lángról. Sóval és citromlével ízesítjük tetszés szerint, végül pedig megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel. Ecetes csípős paprikát kínálunk mellé.

Megjegyzés: Ha esetleg nincs semmilyen alaplevünk, akkor úgy indítjuk a levest, hogy a reszelt sárgarépát és a fokhagymát először megdinszteljük kevés olajon, majd fölöntjük vízzel, és hozzáadjuk a lencsét. A többi ugyanaz.

Tipp: Füstölt húsos alaplével is főzhető.

EK - 2014/12


2014. november 19., szerda

Meggyes sárgarépatorta tojás nélkül

Bejegyezte: sedith dátum: 0:39 0 megjegyzés A bejegyzésre mutató linkek
Elkapott az évvégi gépszíj. Nem tudok napirendre térni a dolgaim fölött, pedig igyekszem mindent jól beosztani, megszervezni. Inkább kevesebb, mint több sikerrel. A receptek és a fotók csak gyűlnek, gyűlnek...
Ezt a süteményt ma este készítettem vacsorára. Langyos tejjel fogyasztottuk, isteni volt.
A recept alapját már nagyon régen találtam Kálmán Renáta oldalán - épp most látom, hogy akkor is szülinap alkalmával készült az azóta jól megnőtt ikerlányoknak - Isten éltesse őket sokáig ezúton is :) - azóta többször elkészült nálam ilyen-olyan variációkban, ízesítésben. Most éppen meggyet, kakaót és rumkivonatot tettem bele, így éppencsak az állaga hasonlított az eredeti receptre. Így is nagyon finomra sikerült, bár aki édesebb szájú, az tegyen bele nyugodtan 15-20 dkg mézet vagy cukrot.


Meggyes sárgarépatorta tojás nélkül

Hozzávalók 22 cm-es formához: 20 dkg fagyasztott meggy, 5 dkg méz, 7 dkg fruktóz, 20 dkg reszelt sárgarépa, 2,3 dl víz, 1,2 dl olaj, 30 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1,5 evőkanál kakaópor, 2 mokkáskanál szüdabikarbóna, 1/2 mokkáskanál só, 1 evőkanál rumkivonat.

Elkészítése: Egy lábosba tesszük a meggyet, az édesítőket, a sárgarépát, az olajat meg a vizet, kavargatva fölforraljuk, majd kb. 5 percig főzzük tovább szintén kavargatva. Ezután félrevesszük a lángról, hagyjuk langyosra hűlni, majd belekavarjuk a lisztet, a kakaót, a szódabikarbónát meg a sót, illetve végül a rumkivonatot. Sütőpapírral bélelt formába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben sütjük 20 percig légkeverésen, majd a hőt 160 fokra csökkentve hagyjuk a sütőben még 10 percig. Kevés porított fruktózzal (porcukorral) megszórva kínáljuk. Vacsorára, reggelire pl. tejjel, ünnepibb alkalomkor tejszínhabbal is kínálhatjuk.

EK - 2015/1


2014. november 13., csütörtök

Birsalmás, csillagánizsos forralt bor

Bejegyezte: sedith dátum: 21:46 1 megjegyzés A bejegyzésre mutató linkek
Mindjárt itt vannak a hideg téli esték, amikor jólesik bevackolódni a fotelbe egy pohár forralt borral a kezünkben.... Különleges aromájú ez a birsalmával főzött, leheletnyi csillagánizzsal fűszerezett borocska, és jól bizonyítja, hogy "van élet" a fahéjas, szegfűszeges forralt boron túl is... :) Aki nem hiszi, ... tudjátok... :)


Birsalmás, csillagánizsos forralt bor

Hozzávalók 4 személyre: 8 dl fehérbor, 1 nagy birsalma, cukor ízlés szerint, 2-3 csillagánizsdarabka.


Elkészítése: A birsalmát alaposan megmossuk, majd vékony cikkekre vágjuk, magházát kiszedjük. A bort fölforraljuk, amikor forr, beletesszük a birsalmát, a cukrot meg a csillagánizst, és csendes forralással 2-3 percig főzzük. Ezután 5-10 percnyit hűlni hagyjuk, majd poharakba szűrjük, és kínáljuk. A birsalma is elfogyasztható. 

KT - 2014/12

2014. november 10., hétfő

Csokoládépuding habgaluskával, gyümölcsöntettel

Bejegyezte: sedith dátum: 22:48 0 megjegyzés A bejegyzésre mutató linkek
Izgalmas, édes, krémes, kényeztetés felsőfokon:



Csokoládépuding habgaluskával, gyümölcsöntettel

Hozzávalók a pudinghoz: 6 dl tej, 5 evőkanál étkezési keményítő, 3-4 evőkanál cukor, 3 tojássárgája, csipetnyi só, 10 dkg 50%-os étcsokoládé, 10 dkg fehér csokoládé, 1 dl tejszín; a habgaluskához: 3 tojásfehérje, 2 csapott evőkanál cukor, 1 tasak vaníliás cukor; az öntethez: 15 dkg fagyasztott eper, 15 dkg fagyasztott meggy, 2-3 evőkanál cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1-1,5 dl meleg víz; a tálaláshoz: néhány keksz, citromfű.


Elkészítése: A kétféle csokoládét darabokra tördeljük, ráöntjük a tejszínt, majd mikróban 2x30 másodperc alatt összeolvasztjuk, illetve simára keverjük. Fölforralunk 4 dl tejet. A tojássárgáját simára keverjük a keményítővel, a sóval, a cukorral meg a maradék tejjel, hozzáöntjük a fölforralt tejhez, és állandóan kavargatva sűrű péppé főzzük. Amikor elkészült, belekeverjük a megolvasztott csokoládét, jól eldolgozzuk, és tetszés szerinti, hideg vízzel kiöblített pudingformákba adagoljuk. Hagyjuk langyosra hűlni, majd betesszük a hűtőbe, hogy jól megdermedjen. Az öntethez a gyümölcsöket magas falú pohárba tesszük, rászórjuk a cukrokat, illetve ráöntjük a vizet, és botmixerrel simára-habosra dolgozzuk. A habgaluskához a tojásfehérjét keményre verjük a cukrokkal, majd mikróba tesszük, és 30 másodperc alatt „megfőzzük”. Az előkészített tányérokra gyömölcspépet öntünk, óvatosan ráborítjuk a megdermedt pudingot, majd a tetejére 1-2 habgaluskát szaggatunk. Kekszmorzsával és citromfűvel díszítjük. 


ADV. - 2014.


2014. november 8., szombat

Sonkás-sajtos rétes

Bejegyezte: sedith dátum: 14:53 1 megjegyzés A bejegyzésre mutató linkek
Megmondom őszintén olvadással együtt kb. félóra alatt kész volt. S bár a leveles tésztát szobahőmérsékleten kell felengedni hagyni, ezúttal fogtam, és kétszer 2,5 percre betettem a mikróba olvasztó programra, majd további néhány perc szobahőn állása után már tökéletes volt a nyújtásra, semmi baja nem lett. A tölteléke is gyors volt, abból készült, amit éppen találtam itthon.


Sonkás-sajtos rétes

Hozzávalók 2-3 személyre: 40 dkg leveles tészta, 10 dkg sajt, 10 dkg mascarpone (2 jó evőkanálnyi), 1 közepes vöröshagyma, 3 szelet csirkesonka, só, fehér bors, 1 kisebb tojás, szezámmag.

Elkészítése: A sajtot finomra reszeljük, a hagymát apróra vágjuk, majd a kettőt elkeverjük a mascarponéval. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A leveles tésztát kb. 20x30 cm-esre nyújtjuk, majd kb. fele területére, hosszában rákenjük a sajtos krémet. Ráhelyezzük a sonkaszeleteket, a tészta üresen hagyott végét megkenjük felvert tojással, majd a sonkás felétől kezdve a tésztát feltekerjük. Sütőpapíros tepsire helyezzük, jól megkenjük felvert tojással, helyenként rézsútosan bemetsszük, majd megszórjuk szezámmaggal. 230 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen 10 percig sütjük, majd felső pirítással sütjük még 3-5 percig attól függően, ki mennyire pirulva szereti. Én 3 percig sütöttem. Néhány percnyi hűlés után, még jó melegen, citromos tea kíséretében isteni vacsora. Kihűlve tízórainak is csomagolható.
Related Posts with Thumbnails