2014. november 21., péntek

Zsályás-paradicsomos nyúlgerinc

Több nyulat vettünk a férjem egyik munkatársától, illetve édesanyáméktól is kaptunk, meg egyszer a Lidl-ben is vettem. Úgyhogy most feltankoltunk nyúlhússal, ezért az utóbbi időben többször is készült nyulas étel. Volt már sültnek és pörköltnek is készítve, vagy a csontos részekből nagyon finom levest főztem, de valami másra is vágytam. Így született meg ez a paradicsomos nyúlgerinc ("összegyűjtöttem" több gerincet), ami nagy sikert aratott. Barna rizsből főzött kukoricás rizibizivel tálaltam.


Zsályás-paradicsomos nyúlgerinc

Hozzávalók 4 személyre: 4 csontos nyúlgerinc (25-30 dkg darabja), 6 közepes hagyma, 1 piros színú paprika, 5-6 cikk fokhagyma, 2 paradicsomkonzerv (egész paradicsom) vagy 5-6 friss paradicsom, 10-15 szárított zsályalevél, 1-2 dl húsalaplé vagy víz, só, bors, 1/2-1 dl olaj, 1 teáskanál pirospaprika, kevés cukor.

Elkészítése: A nyúlgerincet megmossuk, megtörölgetjük, megszórjuk sóval meg borssal, és félretesszük. 2 hagymát meghámozunk, apróra vágjuk, és 2-3 evőkanál olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott paprikát, és együtt is dinszteljük egy keveset. Végül megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, fölöntjük 1,5 dl vízzel, sóval meg borssal ízesítjük, és közepes lángon addig pároljuk, míg zsírjára nem sül. Eközben meghámozzuk a többi hagymát, és felszeleteljük, a fokhagymát finomra aprítjuk. Ha friss paradicsomot használunk, bevagdossuk őket, lobogó, majd hideg vízbe tesszük, lehúzzuk a héját, és összedaraboljuk. Ha konzervet használunk, a paradicsomot összedaraboljuk, és visszatesszük a levébe. A maradék olajat fölforrósítjuk, és 1-1 percig minden oldalukon hirtelen körbepirítjuk rajta a gerinceket. A hagymát, a fokhagymát meg a paradicsomot összekeverjük egy tálban, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, illetve morzsolt zsályával ízesítjük. Az elkészíett pörköltalapot tűzálló tál aljára simítjuk, ráhelyezzük a megpirított gerinceket, majd befedjük a hagymás-paradicsomos keverékkel. Aláöntjük az alaplevet vagy a vizet, és lefedve, 180-190 fokos sütőben, légkeverésen 40-50 percig hagyjuk készülni (vagy annyi ideig, amíg a hús teljesen meg nem puhul). Párolt rizzsel, rizibizivel vagy krumplipürével is tálalhatjuk.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2014. november 21., péntek

Zsályás-paradicsomos nyúlgerinc

Több nyulat vettünk a férjem egyik munkatársától, illetve édesanyáméktól is kaptunk, meg egyszer a Lidl-ben is vettem. Úgyhogy most feltankoltunk nyúlhússal, ezért az utóbbi időben többször is készült nyulas étel. Volt már sültnek és pörköltnek is készítve, vagy a csontos részekből nagyon finom levest főztem, de valami másra is vágytam. Így született meg ez a paradicsomos nyúlgerinc ("összegyűjtöttem" több gerincet), ami nagy sikert aratott. Barna rizsből főzött kukoricás rizibizivel tálaltam.


Zsályás-paradicsomos nyúlgerinc

Hozzávalók 4 személyre: 4 csontos nyúlgerinc (25-30 dkg darabja), 6 közepes hagyma, 1 piros színú paprika, 5-6 cikk fokhagyma, 2 paradicsomkonzerv (egész paradicsom) vagy 5-6 friss paradicsom, 10-15 szárított zsályalevél, 1-2 dl húsalaplé vagy víz, só, bors, 1/2-1 dl olaj, 1 teáskanál pirospaprika, kevés cukor.

Elkészítése: A nyúlgerincet megmossuk, megtörölgetjük, megszórjuk sóval meg borssal, és félretesszük. 2 hagymát meghámozunk, apróra vágjuk, és 2-3 evőkanál olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott paprikát, és együtt is dinszteljük egy keveset. Végül megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, fölöntjük 1,5 dl vízzel, sóval meg borssal ízesítjük, és közepes lángon addig pároljuk, míg zsírjára nem sül. Eközben meghámozzuk a többi hagymát, és felszeleteljük, a fokhagymát finomra aprítjuk. Ha friss paradicsomot használunk, bevagdossuk őket, lobogó, majd hideg vízbe tesszük, lehúzzuk a héját, és összedaraboljuk. Ha konzervet használunk, a paradicsomot összedaraboljuk, és visszatesszük a levébe. A maradék olajat fölforrósítjuk, és 1-1 percig minden oldalukon hirtelen körbepirítjuk rajta a gerinceket. A hagymát, a fokhagymát meg a paradicsomot összekeverjük egy tálban, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, illetve morzsolt zsályával ízesítjük. Az elkészíett pörköltalapot tűzálló tál aljára simítjuk, ráhelyezzük a megpirított gerinceket, majd befedjük a hagymás-paradicsomos keverékkel. Aláöntjük az alaplevet vagy a vizet, és lefedve, 180-190 fokos sütőben, légkeverésen 40-50 percig hagyjuk készülni (vagy annyi ideig, amíg a hús teljesen meg nem puhul). Párolt rizzsel, rizibizivel vagy krumplipürével is tálalhatjuk.


Nincsenek megjegyzések: