2014. november 24., hétfő

Nyulas leves csipetkével

Itt van az a nagyon finom leves, amit nyúlhússal-csonttal főztem, és a múltkor említettem. Nagyon ízlett a családnak, kicsit eltért a megszokott levesektől. :) S bár a csipetke csipkedése eléggé hosszadalmas, évente egyszer-kétszer megéri a fáradozást. Be lehet vonni a gyerekeket a készítésébe, bár akkor számítani kell rá, hoyg nem lesznek a csipetkék annyira szabályos méretűek. Nálunk azért igyekeztek. :)


Nyulas leves csipetkével

Hozzávalók 5-6 személyre: 35-40 dkg húsos nyúlcsont (nálam a mellkasa és a gerinc nyak felőli része), 3 sárgarépa, 5-6 cikk fokhagyma, 1 paradicsomkonzerv (aprított) vagy nyáron 2-3 puha paradicsom, 2 tojás, 10+1-2 evőkanál liszt, só, petrezselyemzöld.

Elkészítése: A csontot hideg vízben főni tesszük, majd ha fölforrt a víz, lehabozzuk. Közepes lángon, fedő alatt félpuhára főzzük. Ekkor beledobjuk a kockára vágott sárgarépát meg a fele összezúzott fokhagymát, megsózzuk, és addig főzzük, amíg a répa is félpuhára nem fő. Hozzáadjuk a paradicsomot (ha frisset használunk, előzőleg meghámozzuk és összedaraboljuk), és készre főzzük. Amíg a leves fő, a tojásokat felverjük, hozzáadunk kb. 1/2 mokkáskanálnyi sót, majd beledolgozzuk a 10 evőkanál lisztet. Amikor a tészta már szép sima, akkor lisztbe mártott ujjbeggyel apró darabkákat csipkedünk ki belőle, enyhén megsodorjuk, hogy gömbölydedek legyenek, és egy tálba tesszük őket. Időnként megszórjuk néhány csipetnyi liszttel, hogy nehogy összeragadjanak. Miután az összes elkészült, a csendesen lobogó levesbe tesszük, hozzáadjuk a maradék zúzott fokhagymát is, enyhén megkavargatjuk, és miután a csipetkék följöttek a leves felszínére, még 1-2 percig főzzük. Ízlés szerint utánasózunk, esetleg savanyítjuk, végül pedig megszórjuk aprított petrezselyemzölddel. A csontot kiszedjük a levesből, leszedjük róla a húscafatokat, és visszatesszük a levesbe.

KAL - 2016.

4 megjegyzés:

EmBeJa írta...

Istenem,de rég ettem nyúl húst!:...hmmm...pedig,hogy imádom!!!!1000 %-osan biztos vagyok benne,hogy hihetetlen finom!!!Hmmmmm.....ha közelebb laknánk egymáshoz,elég gyakran meglátogatnálak ,azt hiszem:D

sedith írta...

Emese, nincs a közeletekben Lidl? Ma este láttam, hoyg van, és nem is olyan drága (20 lej/kg). Én is vettem egyszer, jó és friss volt a hús.
Mi ez az új nicknév? El nem tudtam képzelni, ki lehet, aki ilyen közvetlenül ír nekem. :)

EmBeJa írta...

:)...hát rájöttem,hogy miért csak az én nevem szerepel.hisz családunkról szól....Ezért aztán gyorsan hármunk nevét összekutyultam.....elég hangzatos....szerintem:P...

Egyébként van Lidl,nem a közvetlen közelemben,de van.....a héten úgyis kell mennem Zilahra,mindenképp beugrom!!Köszi az információt!!

Szépet s jót a hétre nektek!!
EmBeJa :D:D

sedith írta...

A nevet nagyon jól kitaláltad, és tényleg hangzatos! :) Ámbár én szeretek magam lenni bizonyos esetekben. :)

Related Posts with Thumbnails

2014. november 24., hétfő

Nyulas leves csipetkével

Itt van az a nagyon finom leves, amit nyúlhússal-csonttal főztem, és a múltkor említettem. Nagyon ízlett a családnak, kicsit eltért a megszokott levesektől. :) S bár a csipetke csipkedése eléggé hosszadalmas, évente egyszer-kétszer megéri a fáradozást. Be lehet vonni a gyerekeket a készítésébe, bár akkor számítani kell rá, hoyg nem lesznek a csipetkék annyira szabályos méretűek. Nálunk azért igyekeztek. :)


Nyulas leves csipetkével

Hozzávalók 5-6 személyre: 35-40 dkg húsos nyúlcsont (nálam a mellkasa és a gerinc nyak felőli része), 3 sárgarépa, 5-6 cikk fokhagyma, 1 paradicsomkonzerv (aprított) vagy nyáron 2-3 puha paradicsom, 2 tojás, 10+1-2 evőkanál liszt, só, petrezselyemzöld.

Elkészítése: A csontot hideg vízben főni tesszük, majd ha fölforrt a víz, lehabozzuk. Közepes lángon, fedő alatt félpuhára főzzük. Ekkor beledobjuk a kockára vágott sárgarépát meg a fele összezúzott fokhagymát, megsózzuk, és addig főzzük, amíg a répa is félpuhára nem fő. Hozzáadjuk a paradicsomot (ha frisset használunk, előzőleg meghámozzuk és összedaraboljuk), és készre főzzük. Amíg a leves fő, a tojásokat felverjük, hozzáadunk kb. 1/2 mokkáskanálnyi sót, majd beledolgozzuk a 10 evőkanál lisztet. Amikor a tészta már szép sima, akkor lisztbe mártott ujjbeggyel apró darabkákat csipkedünk ki belőle, enyhén megsodorjuk, hogy gömbölydedek legyenek, és egy tálba tesszük őket. Időnként megszórjuk néhány csipetnyi liszttel, hogy nehogy összeragadjanak. Miután az összes elkészült, a csendesen lobogó levesbe tesszük, hozzáadjuk a maradék zúzott fokhagymát is, enyhén megkavargatjuk, és miután a csipetkék följöttek a leves felszínére, még 1-2 percig főzzük. Ízlés szerint utánasózunk, esetleg savanyítjuk, végül pedig megszórjuk aprított petrezselyemzölddel. A csontot kiszedjük a levesből, leszedjük róla a húscafatokat, és visszatesszük a levesbe.

KAL - 2016.

4 megjegyzés:

EmBeJa írta...

Istenem,de rég ettem nyúl húst!:...hmmm...pedig,hogy imádom!!!!1000 %-osan biztos vagyok benne,hogy hihetetlen finom!!!Hmmmmm.....ha közelebb laknánk egymáshoz,elég gyakran meglátogatnálak ,azt hiszem:D

sedith írta...

Emese, nincs a közeletekben Lidl? Ma este láttam, hoyg van, és nem is olyan drága (20 lej/kg). Én is vettem egyszer, jó és friss volt a hús.
Mi ez az új nicknév? El nem tudtam képzelni, ki lehet, aki ilyen közvetlenül ír nekem. :)

EmBeJa írta...

:)...hát rájöttem,hogy miért csak az én nevem szerepel.hisz családunkról szól....Ezért aztán gyorsan hármunk nevét összekutyultam.....elég hangzatos....szerintem:P...

Egyébként van Lidl,nem a közvetlen közelemben,de van.....a héten úgyis kell mennem Zilahra,mindenképp beugrom!!Köszi az információt!!

Szépet s jót a hétre nektek!!
EmBeJa :D:D

sedith írta...

A nevet nagyon jól kitaláltad, és tényleg hangzatos! :) Ámbár én szeretek magam lenni bizonyos esetekben. :)