2014. szeptember 6., szombat

Mángoldpesztós pisztráng kuszkuszsalátával, pesztós öntettel

Vendéget vártam vacsorára, s mivel nem lehetett egészen pontosan tudni az érkezése idejét, úgy döntöttem, olyan ételt csinálok, aminek egy része már előre elkészíthető, a másik meg meglesz azalatt is, amíg beszélgetünk, és iszunk egy welcome drink-et. Egyszerű dolgokat is válogattam össze, túl sok munkám sem volt vele, bár azért nem éppen a "semmi munka" kategória. Kuszkuszt most vettem először (miért vártam eddig, nem tudom), de az tény, hogy ezentúl sokszor benne lesz a menünkben.


Mángoldpesztós pisztráng kuszkuszsalátával, pesztós öntettel

Hozzávalók a halhoz 6 személyre: 6 darab 25-30 dkg-os, konyhakész pisztráng, só, bors; a pesztóhoz: 10 dkg mángoldlevél, 6-7 dkg telemea vagy feta, 5 dkg mandula, 3 egész szardella (ajóka), 3 szál friss menta, 3 szál petrezselyemzöld, 5-6 cikk fokhagyma, 5 evőkanál olívaolaj, 5 evőkanál napraforgóolaj, 5-6 evőkanál víz, só, citromlé; a salátához: 40 dkg kuszkusz, 3 paradicsom, 3 uborka, 1 lila hagyma, só, bors, olívaolaj, citromlé; az öntethez: 10 dkg mascarpone, 1,5 dl hígabb joghurt, 2 cikk fokhagyma, só, citromlé, a maradék pesztó.

Elkészítése: A salátát előre is elkészíthetjük, de langyosan is finom. A kuszkuszt tálba öntjük, elkeverjük 3 evőkanál olívaolajjal és 1 csapott evőkanál sóval, majd annyi felforralt vizet öntünk rá, ami kb. 1 ujjnyival ellepi. Összekeverjük, majd lefedjük, és állni hagyjuk. A paradicsomnak kikaparjuk a belsejét, húsát kockára vágjuk, az uborkát hasonlóan daraboljuk, a hagymát finomra aprítjuk. Miután a kuszkusz megpuhult, és magába szívta az összes vizet (ha esetleg mégis maradna víz rajta, leszűrjük), hagyjuk legalább langyosra hűlni, hozzáadjuk a zöldségeket, összekeverjük, majd további sóval, citromlével és olívaolajjal tetszés szerint ízesítjük. A halakat megszórjuk sóval meg borssal, és állni hagyjuk, amíg a pesztó el nem készül. A pesztó hozzávalóit - a víz kivételével - magas falú edénybe rakjuk, botmixerrel pépesíteni kezdjük, miközben kanalanként adagoljuk hozzá a vizet. Annyi vizet használunk, amitől a pépünk szép sima, krémes lesz (kevesebb vagy több is lehet a megadott mennyiségnél). Ezután a halakat kívül-belül jó vastagon bekenjük a pesztóval (trutymóval :P ), majd sütőpapíros tepsire (vagy hőálló tálba) fektetjük őket, és 200 fokos sütőben 20-25 percig sütjük. Ezután a hőt megemeljük 220 fokra, és 5 perc alatt kissé rápirítunk. A megmaradt pesztót simára keverjük a mascarponéval, a zúzott fokhagymával meg a joghurttal, végül pedig sóval és citromlével igazítunk az ízén.

Megjegyzés: Mángold helyett használhatunk spenótot, vagy végső soron petrezselyemzöldet is, de ez utóbbival sokkal intenzívebb, másabb lesz az íze.

KT - 2017/9

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2014. szeptember 6., szombat

Mángoldpesztós pisztráng kuszkuszsalátával, pesztós öntettel

Vendéget vártam vacsorára, s mivel nem lehetett egészen pontosan tudni az érkezése idejét, úgy döntöttem, olyan ételt csinálok, aminek egy része már előre elkészíthető, a másik meg meglesz azalatt is, amíg beszélgetünk, és iszunk egy welcome drink-et. Egyszerű dolgokat is válogattam össze, túl sok munkám sem volt vele, bár azért nem éppen a "semmi munka" kategória. Kuszkuszt most vettem először (miért vártam eddig, nem tudom), de az tény, hogy ezentúl sokszor benne lesz a menünkben.


Mángoldpesztós pisztráng kuszkuszsalátával, pesztós öntettel

Hozzávalók a halhoz 6 személyre: 6 darab 25-30 dkg-os, konyhakész pisztráng, só, bors; a pesztóhoz: 10 dkg mángoldlevél, 6-7 dkg telemea vagy feta, 5 dkg mandula, 3 egész szardella (ajóka), 3 szál friss menta, 3 szál petrezselyemzöld, 5-6 cikk fokhagyma, 5 evőkanál olívaolaj, 5 evőkanál napraforgóolaj, 5-6 evőkanál víz, só, citromlé; a salátához: 40 dkg kuszkusz, 3 paradicsom, 3 uborka, 1 lila hagyma, só, bors, olívaolaj, citromlé; az öntethez: 10 dkg mascarpone, 1,5 dl hígabb joghurt, 2 cikk fokhagyma, só, citromlé, a maradék pesztó.

Elkészítése: A salátát előre is elkészíthetjük, de langyosan is finom. A kuszkuszt tálba öntjük, elkeverjük 3 evőkanál olívaolajjal és 1 csapott evőkanál sóval, majd annyi felforralt vizet öntünk rá, ami kb. 1 ujjnyival ellepi. Összekeverjük, majd lefedjük, és állni hagyjuk. A paradicsomnak kikaparjuk a belsejét, húsát kockára vágjuk, az uborkát hasonlóan daraboljuk, a hagymát finomra aprítjuk. Miután a kuszkusz megpuhult, és magába szívta az összes vizet (ha esetleg mégis maradna víz rajta, leszűrjük), hagyjuk legalább langyosra hűlni, hozzáadjuk a zöldségeket, összekeverjük, majd további sóval, citromlével és olívaolajjal tetszés szerint ízesítjük. A halakat megszórjuk sóval meg borssal, és állni hagyjuk, amíg a pesztó el nem készül. A pesztó hozzávalóit - a víz kivételével - magas falú edénybe rakjuk, botmixerrel pépesíteni kezdjük, miközben kanalanként adagoljuk hozzá a vizet. Annyi vizet használunk, amitől a pépünk szép sima, krémes lesz (kevesebb vagy több is lehet a megadott mennyiségnél). Ezután a halakat kívül-belül jó vastagon bekenjük a pesztóval (trutymóval :P ), majd sütőpapíros tepsire (vagy hőálló tálba) fektetjük őket, és 200 fokos sütőben 20-25 percig sütjük. Ezután a hőt megemeljük 220 fokra, és 5 perc alatt kissé rápirítunk. A megmaradt pesztót simára keverjük a mascarponéval, a zúzott fokhagymával meg a joghurttal, végül pedig sóval és citromlével igazítunk az ízén.

Megjegyzés: Mángold helyett használhatunk spenótot, vagy végső soron petrezselyemzöldet is, de ez utóbbival sokkal intenzívebb, másabb lesz az íze.

KT - 2017/9

Nincsenek megjegyzések: