2014. szeptember 30., kedd

Házi paradicsomkonzerv

Egy ideje rászoktam a paradicsomkonzervekre. Főleg télen használom, mert olyankor friss zöldséget nem szoktam venni. És egyszerű, és praktikus, és.... jó. Mivel idén elég sok paradicsomunk lett (háromszor főztünk belőle levet), a koktélparadicsomot másképp hazsnáltam fel. Készítettem savanyúságot belőle (még nincs fenn a blogon), tettem el natúr módon is, egészben hagyva, és tettem el vágott konzervnek, ami levesekhez, szószokhoz kitűnő. Ehhez használtam fel a zöldségek egy részét, illetve a hibásabb, nem teljesen ép példányokat. Finom fűszeresre ízesítettem. Lett zelleres és bazsalikomos-mentás változat is. Adagokra nincs szükség, mindenki annyiból készíti, amennyi van, és tetszés szerint fűszerezi, sózza. Lehet kissé későn hozom az ötletet, de későn érő paradicsomból még elkészíthető. És nem muszáj vegyes színű legyen.


Házi paradicsomkonzerv

Hozzávalók: piros és sárga húsú paradicsom, jódmentes só, zöld fűszerek tetszés szerint: zellerzöld, bazsalikom, mentalevél stb.

Elkészítése: A paradicsomot több vízben alaposan megmossuk, a hibás részeket kivágjuk. A megmaradt paradicsomot apró kockákra vágjuk, tetszés szerint sózzuk jódmentes sóval, illetve belekeverjük a finomra aprított zöld fűszereket is. Lehet külön-külön ízesíteni egy-egy adagot a különféle fűszerekkel, lehet vegyesen is készíteni. Miután a só teljesen feloldódott benne, a keveréket befőttesüvegekbe adagoljuk, tetejüket rácsavarjuk, és egy újságpapírral bélelt nagyobb edénybe állítjuk. Az üvegek közé is tehetünk újságot, hogy ne koccanhassanak össze. Az edényt fölöntjük vízzel az üvegek háromnegyedéig, majd fémalátétre helyezve, közepes lángon dunsztolni kezdjük. Ahogy az üvegekben buborékok kezdenek "vándorolni" a kupak felé, attól a perctől számítva 20 percig dunsztoljuk tovább. A vízben hagyjuk kihűlni. Télen úgy használjuk, mint a fémdobozos konzerveket.
FI-2016/7

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2014. szeptember 30., kedd

Házi paradicsomkonzerv

Egy ideje rászoktam a paradicsomkonzervekre. Főleg télen használom, mert olyankor friss zöldséget nem szoktam venni. És egyszerű, és praktikus, és.... jó. Mivel idén elég sok paradicsomunk lett (háromszor főztünk belőle levet), a koktélparadicsomot másképp hazsnáltam fel. Készítettem savanyúságot belőle (még nincs fenn a blogon), tettem el natúr módon is, egészben hagyva, és tettem el vágott konzervnek, ami levesekhez, szószokhoz kitűnő. Ehhez használtam fel a zöldségek egy részét, illetve a hibásabb, nem teljesen ép példányokat. Finom fűszeresre ízesítettem. Lett zelleres és bazsalikomos-mentás változat is. Adagokra nincs szükség, mindenki annyiból készíti, amennyi van, és tetszés szerint fűszerezi, sózza. Lehet kissé későn hozom az ötletet, de későn érő paradicsomból még elkészíthető. És nem muszáj vegyes színű legyen.


Házi paradicsomkonzerv

Hozzávalók: piros és sárga húsú paradicsom, jódmentes só, zöld fűszerek tetszés szerint: zellerzöld, bazsalikom, mentalevél stb.

Elkészítése: A paradicsomot több vízben alaposan megmossuk, a hibás részeket kivágjuk. A megmaradt paradicsomot apró kockákra vágjuk, tetszés szerint sózzuk jódmentes sóval, illetve belekeverjük a finomra aprított zöld fűszereket is. Lehet külön-külön ízesíteni egy-egy adagot a különféle fűszerekkel, lehet vegyesen is készíteni. Miután a só teljesen feloldódott benne, a keveréket befőttesüvegekbe adagoljuk, tetejüket rácsavarjuk, és egy újságpapírral bélelt nagyobb edénybe állítjuk. Az üvegek közé is tehetünk újságot, hogy ne koccanhassanak össze. Az edényt fölöntjük vízzel az üvegek háromnegyedéig, majd fémalátétre helyezve, közepes lángon dunsztolni kezdjük. Ahogy az üvegekben buborékok kezdenek "vándorolni" a kupak felé, attól a perctől számítva 20 percig dunsztoljuk tovább. A vízben hagyjuk kihűlni. Télen úgy használjuk, mint a fémdobozos konzerveket.
FI-2016/7

Nincsenek megjegyzések: