2014. május 28., szerda

Vöröslencsefőzelék spenótos zabfasírttal vagy másegyébbel

Ezt a paradicsomos-tejszínes lencsefőzeléket már készítem egy jóideje, mindig bevetem, ha valami gyorsat és főleg laktatót kell készíteni. A gyorsasága miatt szigorúan csak vörös lencséből készülhet (azaz, ha valaki olyan ügyes, hogy beáztatja a zöld lencsét idejében, azzal is működne, de én olyan ügyes csak ezerévben egyszer vagyok. :) ), 20-25 perc alat cakkompakk megvan. Azalatt lehet készíeni mellé bármilyen feltétet: tükörtojást, fasírtot vagy grillezett húsokat. Az idei első sütkérezésünkkor is (még valamikor március elején) ilyet főztem, és kolbászt meg a császárszalonnát grilleztem mellé. 

Itt a húsmentes fasírttal: 

Vöröslencsefőzelék spenótos zabfasírttal

Hozzávalók 4 személyre a főzelékhez: 25 dkg vörös lencse, 1 hagyma, 3-4 evőkanál 1 teáskanál pirospaprika, 3-4 paradicsom (szezonon kívül 1 kis paradicsomkonzerv), 1 dl tejszín, só, bors, pici cukor (elhagyható); a fasírthoz: 25 dkg + 4 evőkanál zabpehely, 4 dl forró víz, 2 szelet kenyér, 8-10 kisebb cikk fokhagyma, 1 maréknyi spenótlevél, só, bors, 1 kisebb tojás, kókuszzsír a sütéshez.

Elkészítése: A hagymát meghámozzuk, finomra aprítjuk, és az olajon megdinszteljük. Rászórjuk a pirospaprikát, és felöntjük kevés vízzel. A több vízben átmosott lencsét hozzáadjuk a hagymához, elkeverjük, majd fölöntjük kb. kétszeres mennyiségű vízzel. Közepes lángon főzzük fedő nélkül kb. 10 percig. Ekkor hozzáadjuk a meghámozott, feldarabolt paradicsomot, és addig főzzük (még 5-7 perc), amíg a lencse teljesen meg nem puhul, és a leve el nem fő, be nem sűrűsödik. Végül ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, ha túl savanyú, kevés cukorral igazítunk az ízén, hozzáadjuk a tejszínt, és még egyet-kettőt forralunk rajta. Afasírthoz a 25 dkg zabpehelyre ráöntjük a forró vizet, és 15-20 percig állni hagyjuk. A kenyeret hideg vízbe áztatjuk, a spenótot alaposan megmossuk, és nem túl finomra aprítjuk. A zabpelyhet leszűrjük, amennyire tudjuk, ki is nyomkodjuk, majd hozzáadjuk a kifacsart kenyeret, a zúzott fokhagymát, a spenótot meg a tojást, és jól összedolgozzuk. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd hozzáadjuk a ledarált 4 evőkanálnyi zabpelyhet, vagy annyi zsemlemorzsát, amennyivel jól formázható masszát kapunk belőle. Lapos korongokká formázzuk, majd felforrósított kókuszzsírban szép pirosra sütjük. A lencsefőzeléket a fasírttal tálaljuk.

FF - 2015/1

Itt pedig a grillezett dolgokkal: 

1 megjegyzés:

Kati írta...

Amióta felfedeztem a vöröslencsét, vagy két éve, nagy kedvencem lett nekem is:) Paradicsomosan még nem próbáltam, de ha azt mondod finom, ki fogom én is próbálni :)

Related Posts with Thumbnails

2014. május 28., szerda

Vöröslencsefőzelék spenótos zabfasírttal vagy másegyébbel

Ezt a paradicsomos-tejszínes lencsefőzeléket már készítem egy jóideje, mindig bevetem, ha valami gyorsat és főleg laktatót kell készíteni. A gyorsasága miatt szigorúan csak vörös lencséből készülhet (azaz, ha valaki olyan ügyes, hogy beáztatja a zöld lencsét idejében, azzal is működne, de én olyan ügyes csak ezerévben egyszer vagyok. :) ), 20-25 perc alat cakkompakk megvan. Azalatt lehet készíeni mellé bármilyen feltétet: tükörtojást, fasírtot vagy grillezett húsokat. Az idei első sütkérezésünkkor is (még valamikor március elején) ilyet főztem, és kolbászt meg a császárszalonnát grilleztem mellé. 

Itt a húsmentes fasírttal: 

Vöröslencsefőzelék spenótos zabfasírttal

Hozzávalók 4 személyre a főzelékhez: 25 dkg vörös lencse, 1 hagyma, 3-4 evőkanál 1 teáskanál pirospaprika, 3-4 paradicsom (szezonon kívül 1 kis paradicsomkonzerv), 1 dl tejszín, só, bors, pici cukor (elhagyható); a fasírthoz: 25 dkg + 4 evőkanál zabpehely, 4 dl forró víz, 2 szelet kenyér, 8-10 kisebb cikk fokhagyma, 1 maréknyi spenótlevél, só, bors, 1 kisebb tojás, kókuszzsír a sütéshez.

Elkészítése: A hagymát meghámozzuk, finomra aprítjuk, és az olajon megdinszteljük. Rászórjuk a pirospaprikát, és felöntjük kevés vízzel. A több vízben átmosott lencsét hozzáadjuk a hagymához, elkeverjük, majd fölöntjük kb. kétszeres mennyiségű vízzel. Közepes lángon főzzük fedő nélkül kb. 10 percig. Ekkor hozzáadjuk a meghámozott, feldarabolt paradicsomot, és addig főzzük (még 5-7 perc), amíg a lencse teljesen meg nem puhul, és a leve el nem fő, be nem sűrűsödik. Végül ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, ha túl savanyú, kevés cukorral igazítunk az ízén, hozzáadjuk a tejszínt, és még egyet-kettőt forralunk rajta. Afasírthoz a 25 dkg zabpehelyre ráöntjük a forró vizet, és 15-20 percig állni hagyjuk. A kenyeret hideg vízbe áztatjuk, a spenótot alaposan megmossuk, és nem túl finomra aprítjuk. A zabpelyhet leszűrjük, amennyire tudjuk, ki is nyomkodjuk, majd hozzáadjuk a kifacsart kenyeret, a zúzott fokhagymát, a spenótot meg a tojást, és jól összedolgozzuk. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd hozzáadjuk a ledarált 4 evőkanálnyi zabpelyhet, vagy annyi zsemlemorzsát, amennyivel jól formázható masszát kapunk belőle. Lapos korongokká formázzuk, majd felforrósított kókuszzsírban szép pirosra sütjük. A lencsefőzeléket a fasírttal tálaljuk.

FF - 2015/1

Itt pedig a grillezett dolgokkal: 

1 megjegyzés:

Kati írta...

Amióta felfedeztem a vöröslencsét, vagy két éve, nagy kedvencem lett nekem is:) Paradicsomosan még nem próbáltam, de ha azt mondod finom, ki fogom én is próbálni :)