2013. november 6., szerda

Tormás paradicsomleves bárányhússal

Múltkoriban említettem, hogy amikor a pikáns báránybordát készítettem, a borda széléről leeső kissé hártyás húsdarabokat levesbe főztem bele. Eleinte nem tudtam, milyen leves legyen, de a hűtőben szétnézve, és felfedezve a maradék házi ketchupot egy üveg alján, illetve a paradicsomkonzerv levét a dobozban, hát adott volt a paradicsomleves. Úgyis régen ettünk utoljára. Kevés natúr paradicsomlével egészítettem még ki, inkább a színe miatt, bár így is eléggé sápadt lett. A torma kíváncsiságból került bele, de nagyon finom íze lett tőle. Elég kicsi adagot főztem, ez kb. 3 személyre elegendő. Természetesen, csirke- vagy sertéshússal ugyancsak elkészíthető a leves.



Tormás paradicsomleves bárányhússal

Hozzávalók 3 személyre: 15-20 dkg bárányhús vagy 1-2 csirkecsont, 1 hagyma, 1 sárgarépa, kevés olaj, 5 dl paradicsomlé (vagy maradék házi ketchup, paradicsomkonzerv leve, esetleg sűrített paradicsom vegyesen), 3 dl hús- vagy zöldségalaplé, 1 evőkanál liszt, só, 1 evőkanál barna cukor, 2 maréknyi cérnametélt, 2 evőkanál reszelt ecetes torma, 1 kis csokor petrezselyemzöld.

Elkészítése: A hagymát apróra vágjuk, a sárgarépát finomra reszeljük, és kevés olajon együtt megdinszteljük. Rádobjuk a darabokban hagyott bárányhúst, kavargatva kissé átforgatjuk a hagymás olajon, majd felöntjük az alaplével, enyhén megsózzuk, és fedő alatt közepes lángon puhára főzzük. Ekkor a húst kiszedjük a levesből, a visszamaradt levet pedig botmixerrel kissé turmixoljuk. A lisztet elkeverjük kevés paradicsomlével, majd a leveshez öntjük a többi paradicsomlével együtt. Amikor felforrt, beledobjuk a cérnametéltet, visszatesszük az időközben csíkokra vágott húst, hagyjuk még egyet-kettőt lobbani, és félre is vesszük. További sóval, illetve cukorral ízesítjük, megszórjuk finomra aprított petrezselyemzölddel, végül pedig belekeverjük a reszelt tormát is.

FI - 2013/11

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2013. november 6., szerda

Tormás paradicsomleves bárányhússal

Múltkoriban említettem, hogy amikor a pikáns báránybordát készítettem, a borda széléről leeső kissé hártyás húsdarabokat levesbe főztem bele. Eleinte nem tudtam, milyen leves legyen, de a hűtőben szétnézve, és felfedezve a maradék házi ketchupot egy üveg alján, illetve a paradicsomkonzerv levét a dobozban, hát adott volt a paradicsomleves. Úgyis régen ettünk utoljára. Kevés natúr paradicsomlével egészítettem még ki, inkább a színe miatt, bár így is eléggé sápadt lett. A torma kíváncsiságból került bele, de nagyon finom íze lett tőle. Elég kicsi adagot főztem, ez kb. 3 személyre elegendő. Természetesen, csirke- vagy sertéshússal ugyancsak elkészíthető a leves.



Tormás paradicsomleves bárányhússal

Hozzávalók 3 személyre: 15-20 dkg bárányhús vagy 1-2 csirkecsont, 1 hagyma, 1 sárgarépa, kevés olaj, 5 dl paradicsomlé (vagy maradék házi ketchup, paradicsomkonzerv leve, esetleg sűrített paradicsom vegyesen), 3 dl hús- vagy zöldségalaplé, 1 evőkanál liszt, só, 1 evőkanál barna cukor, 2 maréknyi cérnametélt, 2 evőkanál reszelt ecetes torma, 1 kis csokor petrezselyemzöld.

Elkészítése: A hagymát apróra vágjuk, a sárgarépát finomra reszeljük, és kevés olajon együtt megdinszteljük. Rádobjuk a darabokban hagyott bárányhúst, kavargatva kissé átforgatjuk a hagymás olajon, majd felöntjük az alaplével, enyhén megsózzuk, és fedő alatt közepes lángon puhára főzzük. Ekkor a húst kiszedjük a levesből, a visszamaradt levet pedig botmixerrel kissé turmixoljuk. A lisztet elkeverjük kevés paradicsomlével, majd a leveshez öntjük a többi paradicsomlével együtt. Amikor felforrt, beledobjuk a cérnametéltet, visszatesszük az időközben csíkokra vágott húst, hagyjuk még egyet-kettőt lobbani, és félre is vesszük. További sóval, illetve cukorral ízesítjük, megszórjuk finomra aprított petrezselyemzölddel, végül pedig belekeverjük a reszelt tormát is.

FI - 2013/11

Nincsenek megjegyzések: