2013. november 17., vasárnap

Kakaspörkölt rizzsel, dinsztelt káposztával

Nagyon jó dolgom volt múlt héten két napig, hiszen igazából meg sem kellett közelítenem a konyhát. Mondjuk a konyhát igen, merthát átjártam rajta, illetve enni is oda jártam, de a tűzhely közelébe nem igazán jutottam. Iskolába és óvodába menni nem tudó lányaim miatt ugyanis Édesanyám vigyázott rájuk, és természetesen, az ennivaló miatt sem kellett fájnia a fejemnek ezidő alatt. Sorozatban gyártotta a pityókás rántottákat, amit számomra ő készít el a legeslegjobban, és mi annyira szeretjük, hogy nemhogy megunjuk, hanem egyszerűen nem tudunk betelni vele. Az ittléte alatt még készült kakasos csorba, rakott krumpli és az alábbi kakaspörkölt, ami mellé rizst főzött, illetve - mivel tudja, hogy vejecskéje nincs oda a hőkezelt káposztáért - kétféle káposztát is készített: dinsztelt káposztát és friss salátát. A kakas házi volt, és az ő udvarukon nőtt fel, kapirgálva. A nyáron a lányok még javában hajkurászták többi társával együtt, sőt húgom volt oly kedves :P, és megtanította őket kosárral "vadászni" rájuk. Azóta levágódott a majorság (baromfi), így kaptuk mi is ezt a jókora példányt.


Kakaspörkölt rizzsel, dinsztelt káposztával

Hozzávalók: 1 nagy (1,5-2 kg) házi kakas (háta, nyaka nélkül, az ment a levesbe), 3-4 nagy hagyma, 1-2 teáskanál pirospaprika, só, bors, 1/2 dl olaj1 paradicsompaprika (elhagyható, de most volt); a tálaláshoz főtt rizs, dinsztelt káposzta vagy káposztasaláta.

Elkészítése: A hagymát meghámozzuk, és kockára vagy csíkokra vágjuk. (Csíkokra is elég, úgyis szétfő.) Felforrósítjuk az olajat, a hagymát megdinszteljük rajta, majd megszórjuk pirospaprikával, és fölengedjük kevés vízzel. Amikor felorrt, beletesszük a feldarabolt kakashúst, átforgatjuk a hagymás olajon, majd annyi vizet öntünk rá, amennyi jól ellepi. Sózzuk, borsozzuk, majd közepes lángon, fedő alatt addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul. Ha paprikát is használunk bele, akkor azt csíkokra vágjuk, és a hagymával egyszerre megdinszteljük. Amikor a hús megpuhult, ha szükséges utánaízesítünk, még egyet-kettőt hagyjuk rottyanni, és félrevesszük. Az időközben megfőzött rizzsel és ledinsztelt káposztával tálaljuk, vagy persze, ugyanolyan jól talál mellé a mifelénk hagyományos puliszka is. :)

FF - 2013/12

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2013. november 17., vasárnap

Kakaspörkölt rizzsel, dinsztelt káposztával

Nagyon jó dolgom volt múlt héten két napig, hiszen igazából meg sem kellett közelítenem a konyhát. Mondjuk a konyhát igen, merthát átjártam rajta, illetve enni is oda jártam, de a tűzhely közelébe nem igazán jutottam. Iskolába és óvodába menni nem tudó lányaim miatt ugyanis Édesanyám vigyázott rájuk, és természetesen, az ennivaló miatt sem kellett fájnia a fejemnek ezidő alatt. Sorozatban gyártotta a pityókás rántottákat, amit számomra ő készít el a legeslegjobban, és mi annyira szeretjük, hogy nemhogy megunjuk, hanem egyszerűen nem tudunk betelni vele. Az ittléte alatt még készült kakasos csorba, rakott krumpli és az alábbi kakaspörkölt, ami mellé rizst főzött, illetve - mivel tudja, hogy vejecskéje nincs oda a hőkezelt káposztáért - kétféle káposztát is készített: dinsztelt káposztát és friss salátát. A kakas házi volt, és az ő udvarukon nőtt fel, kapirgálva. A nyáron a lányok még javában hajkurászták többi társával együtt, sőt húgom volt oly kedves :P, és megtanította őket kosárral "vadászni" rájuk. Azóta levágódott a majorság (baromfi), így kaptuk mi is ezt a jókora példányt.


Kakaspörkölt rizzsel, dinsztelt káposztával

Hozzávalók: 1 nagy (1,5-2 kg) házi kakas (háta, nyaka nélkül, az ment a levesbe), 3-4 nagy hagyma, 1-2 teáskanál pirospaprika, só, bors, 1/2 dl olaj1 paradicsompaprika (elhagyható, de most volt); a tálaláshoz főtt rizs, dinsztelt káposzta vagy káposztasaláta.

Elkészítése: A hagymát meghámozzuk, és kockára vagy csíkokra vágjuk. (Csíkokra is elég, úgyis szétfő.) Felforrósítjuk az olajat, a hagymát megdinszteljük rajta, majd megszórjuk pirospaprikával, és fölengedjük kevés vízzel. Amikor felorrt, beletesszük a feldarabolt kakashúst, átforgatjuk a hagymás olajon, majd annyi vizet öntünk rá, amennyi jól ellepi. Sózzuk, borsozzuk, majd közepes lángon, fedő alatt addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul. Ha paprikát is használunk bele, akkor azt csíkokra vágjuk, és a hagymával egyszerre megdinszteljük. Amikor a hús megpuhult, ha szükséges utánaízesítünk, még egyet-kettőt hagyjuk rottyanni, és félrevesszük. Az időközben megfőzött rizzsel és ledinsztelt káposztával tálaljuk, vagy persze, ugyanolyan jól talál mellé a mifelénk hagyományos puliszka is. :)

FF - 2013/12

Nincsenek megjegyzések: