2013. október 20., vasárnap

Kacsamáj karamellizált almával

Múltkor, "próbából", vettem néhány kacsa- és libamájat. Ez utóbbi nem hízott liba mája volt, hanem csak egyszerű libáé, de célzottan vettem, egy bizonyos fogáshoz. A kacsát csak úgy, mellette, mert volt. De aztán ebben a finomságban végezte, ami - amennyire gyorsan elkészül - annyira finom is. A leírása azt hiszem, hosszabb, mint az elkészítése... :)



Kacsamáj karamellizált almával

Hozzávalók 4 személyre: 8 kacsamáj, 4-6 alma (mérettől függően), 3-4 evőkanál olaj, 2 evőkanál barna nádcukor, 1/2 citrom, bors, csipetnyi só, csipetnyi fahéj (elhagyható).

Elkészítése: A kacsamájat megmossuk, eltávolítjuk róla a lelógó, oda nem illő részeket, majd kettévágjuk őket. Ha a nagyobbik lebeny túl nagy, akkor azt is elvághatjuk kétfelé. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a májdarabokat, mindegyikre cseppentünk1-2 csepp olajat, enyhén megszórjuk borssal, majd lefedjük, és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Kb. 5 perc múlva a májdarabokat megfordítjuk, megszórjuk borssal a másik felüket is, fedő nélkül visszatoljuk 2-3 percre, és hagyjuk kissé megpirulni őket. Amígy a máj sül, az almát alaposan megmossuk, csumáját kifúrjuk, héjastól 7-8 mm vastag szeletekre vágjuk, és mindkét oldalukat bedörzsöljük citrommal. Igyekezzünk annyi szeletet vágni, ahány darabka májunk van. Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk a maradék olajat, beletesszük a cukrot, és kavargatva megolvasztjuk. Rátesszük az almakarikákat, 1 perc után megfordítjuk a másik felükre, és hagyjuk, hogy a karamell azt az oldalukat is kissé bevonja. Ezután fölöntjük kb. 1/2 dl vízzel, megszórjuk 1 csipetnyi sóval és esetleg fahéjjal (én ez utóbbit nem tettem, mert nem jutott eszembe) és gyakran forgatgatva az almákat, hagyjuk megpuhulni. Amikor a víz elpárolgott, az almakarikákat tálra/tányérokra helyezzük, rátesszük a sütőből kivett májdarabokat és azonnal tálaljuk.

Megjegyzés: Ez az étel csak akkor jó, ha abszolút frissen, forrón kerül az asztalra, igyekezzünk úgy időzíteni, hogy ahogy elkészül, máris lehessen enni. Ha a májak a sütőben elkezdenének szétrobbanni, amikor fedő nélkül toljuk vissza a tepsit, akkor vegyük ki, és fedjük vissza, fedő nélkül azonban könnyebben pirulnak. Lehet serpenyőben is sütni, de úgy túl hosszadalmas lenne a művelet, hiszen nem lehet 2-3 darabnál többet pirítani egyszerre. És nem mellesleg az olaj is nagyon fröcsköl, illetve a májdarabok is "pukkanhatnak".

FF - 2014/1

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2013. október 20., vasárnap

Kacsamáj karamellizált almával

Múltkor, "próbából", vettem néhány kacsa- és libamájat. Ez utóbbi nem hízott liba mája volt, hanem csak egyszerű libáé, de célzottan vettem, egy bizonyos fogáshoz. A kacsát csak úgy, mellette, mert volt. De aztán ebben a finomságban végezte, ami - amennyire gyorsan elkészül - annyira finom is. A leírása azt hiszem, hosszabb, mint az elkészítése... :)



Kacsamáj karamellizált almával

Hozzávalók 4 személyre: 8 kacsamáj, 4-6 alma (mérettől függően), 3-4 evőkanál olaj, 2 evőkanál barna nádcukor, 1/2 citrom, bors, csipetnyi só, csipetnyi fahéj (elhagyható).

Elkészítése: A kacsamájat megmossuk, eltávolítjuk róla a lelógó, oda nem illő részeket, majd kettévágjuk őket. Ha a nagyobbik lebeny túl nagy, akkor azt is elvághatjuk kétfelé. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a májdarabokat, mindegyikre cseppentünk1-2 csepp olajat, enyhén megszórjuk borssal, majd lefedjük, és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Kb. 5 perc múlva a májdarabokat megfordítjuk, megszórjuk borssal a másik felüket is, fedő nélkül visszatoljuk 2-3 percre, és hagyjuk kissé megpirulni őket. Amígy a máj sül, az almát alaposan megmossuk, csumáját kifúrjuk, héjastól 7-8 mm vastag szeletekre vágjuk, és mindkét oldalukat bedörzsöljük citrommal. Igyekezzünk annyi szeletet vágni, ahány darabka májunk van. Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk a maradék olajat, beletesszük a cukrot, és kavargatva megolvasztjuk. Rátesszük az almakarikákat, 1 perc után megfordítjuk a másik felükre, és hagyjuk, hogy a karamell azt az oldalukat is kissé bevonja. Ezután fölöntjük kb. 1/2 dl vízzel, megszórjuk 1 csipetnyi sóval és esetleg fahéjjal (én ez utóbbit nem tettem, mert nem jutott eszembe) és gyakran forgatgatva az almákat, hagyjuk megpuhulni. Amikor a víz elpárolgott, az almakarikákat tálra/tányérokra helyezzük, rátesszük a sütőből kivett májdarabokat és azonnal tálaljuk.

Megjegyzés: Ez az étel csak akkor jó, ha abszolút frissen, forrón kerül az asztalra, igyekezzünk úgy időzíteni, hogy ahogy elkészül, máris lehessen enni. Ha a májak a sütőben elkezdenének szétrobbanni, amikor fedő nélkül toljuk vissza a tepsit, akkor vegyük ki, és fedjük vissza, fedő nélkül azonban könnyebben pirulnak. Lehet serpenyőben is sütni, de úgy túl hosszadalmas lenne a művelet, hiszen nem lehet 2-3 darabnál többet pirítani egyszerre. És nem mellesleg az olaj is nagyon fröcsköl, illetve a májdarabok is "pukkanhatnak".

FF - 2014/1

Nincsenek megjegyzések: