2013. szeptember 20., péntek

Borjúmáj céklapürével és házi tésztával

Az első ételem idei friss céklából. Utána készült a hagyományos céklasaláta. Hihetetlen, hogy milyen színe volt, gyönyörűséges. Nagyon finom ízkombináció született. Érdekességként mondom el, hogy a püré rengeteg sót vett fel, legalábbis többet, mint ahogyan azt gondoltam volna: megsóztam, elkevertem, jó volt, majd 2 perc múlva kezdhettem elölről vagy 5x megismételve a műveletet. :O
A házi tészta még a múltkori készítésből volt (csak említettem a blogon, fotóval), és nagyon jól kiegészítette a fogás többi részét mind ízével és állagával, mind pedig színével.



Borjúmáj céklapürével és házi tésztával

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg borjúmáj, kevés olaj, só, bors; a püréhez: 2 kisebb cékla (25-30 dkg), 5-6 krumpli, 1 nagy evőkanál vaj, só, őrölt kömény, esetleg tej; a tésztakörethez: 25 dkg házi szélesmetélt, 3 evőkanál olívaolaj, 1 kis csokor petrezselyemzöld, só.

Elkészítése: Legelőször a céklát tesszük oda főni héjastól, sós vízben. Leghamarabb kuktában fő meg. Kukta nélkül kb. 2 óra a főzési ideje, ezzel számolni kell. A krumplit meghámozzuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. Amíg a krumpli fő, szintén sós vízben kifőzzük a tésztát, majd leszűrjük, meglocsoljuk olívaolajjal, megszórjuk aprított petrezselyemzölddel, és összeforgatjuk. melegen tartjuk. A borjúmájat jól megmossuk, papírtörlővel felitatjuk róla a nedvességet, és kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Felforrósítunk egy serpenyőt (legjobb, ha grillserpenyő), beleöntünk 1 evőkanál olajat, majd a májszeleteket hirtelen megsütjük, 2-3 percig minden oldalukon. Papírtörlőre szedjük, majd tálaláskor megszórjuk sóval és borssal. Amikor a krumpli megfő, főzőlevét leszűrjük, hozzáadjuk a meghámozott, feldarabolt céklát, és botmixerrel pürésítjük. Belekavarjuk a vajat, ízlés szerint sózzuk (elég sok sót igényel), illetve őrölt köménnyel ízesítjük. Ha mégis túl kemény lenne, kevés tejjel vagy tejszínnel lazíthatjuk. 

EK - 2013/10

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2013. szeptember 20., péntek

Borjúmáj céklapürével és házi tésztával

Az első ételem idei friss céklából. Utána készült a hagyományos céklasaláta. Hihetetlen, hogy milyen színe volt, gyönyörűséges. Nagyon finom ízkombináció született. Érdekességként mondom el, hogy a püré rengeteg sót vett fel, legalábbis többet, mint ahogyan azt gondoltam volna: megsóztam, elkevertem, jó volt, majd 2 perc múlva kezdhettem elölről vagy 5x megismételve a műveletet. :O
A házi tészta még a múltkori készítésből volt (csak említettem a blogon, fotóval), és nagyon jól kiegészítette a fogás többi részét mind ízével és állagával, mind pedig színével.



Borjúmáj céklapürével és házi tésztával

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg borjúmáj, kevés olaj, só, bors; a püréhez: 2 kisebb cékla (25-30 dkg), 5-6 krumpli, 1 nagy evőkanál vaj, só, őrölt kömény, esetleg tej; a tésztakörethez: 25 dkg házi szélesmetélt, 3 evőkanál olívaolaj, 1 kis csokor petrezselyemzöld, só.

Elkészítése: Legelőször a céklát tesszük oda főni héjastól, sós vízben. Leghamarabb kuktában fő meg. Kukta nélkül kb. 2 óra a főzési ideje, ezzel számolni kell. A krumplit meghámozzuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. Amíg a krumpli fő, szintén sós vízben kifőzzük a tésztát, majd leszűrjük, meglocsoljuk olívaolajjal, megszórjuk aprított petrezselyemzölddel, és összeforgatjuk. melegen tartjuk. A borjúmájat jól megmossuk, papírtörlővel felitatjuk róla a nedvességet, és kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Felforrósítunk egy serpenyőt (legjobb, ha grillserpenyő), beleöntünk 1 evőkanál olajat, majd a májszeleteket hirtelen megsütjük, 2-3 percig minden oldalukon. Papírtörlőre szedjük, majd tálaláskor megszórjuk sóval és borssal. Amikor a krumpli megfő, főzőlevét leszűrjük, hozzáadjuk a meghámozott, feldarabolt céklát, és botmixerrel pürésítjük. Belekavarjuk a vajat, ízlés szerint sózzuk (elég sok sót igényel), illetve őrölt köménnyel ízesítjük. Ha mégis túl kemény lenne, kevés tejjel vagy tejszínnel lazíthatjuk. 

EK - 2013/10

Nincsenek megjegyzések: