2013. július 26., péntek

Tésztás krumpli szalonnával

El sem tudtam volna képzelni, hogy a krumplit és a tésztát valaha is összeházasítsam, hacsak úgy tizenvalahány évvel ezelőtt nem jártunk volna barátainknál, férjem volt egyetemi kollégájánál. Eléggé ad hoc találkozó volt, és mondták, hogy étel gyanánt csak némi laskás krumplival szolgálhatnak, de annál nagyobb szeretettel várnak. No, ez az általam sosem hallott étel nagyon felcsigázta a kíváncsiságomat, márcsak azért is megérte volna elmenni, de ahányszor velük találkoztunk (mert utána eléggé rendszeresek lettek a kölcsönös meghívások, sőt, egy alkalommal, amikor ők is én is albérletet kerestünk, 2 hónapig ugyanabban a lakásban is laktunk), mindig hajnalba nyúlóan folyt a móka, dívott a jókedv.
Nos, akkor ettem életemben először krumplit laskával vagy laskát krumplival, mindegy, de utána - igaz, hogy nagyon ritkán -, de én is készítettem néhányszor. Az utóbbi időben azonban már évek óta nem készítettem, amióta gyerekeink vannak, azt hiszem, egyáltalán nem is. Hogy ma hogyan jutott eszembe, már nem is tudom pontosan, de tegnap anyósomék kertjéből krumplit ástunk, és gulyás helyett, amihez nem volt kedvem, valahogy ez sikeredett. Egyelőre csak hárman ettünk belőle, de a lányok alig győzték gyúrni magukba, és nem hinném, hogy a maradék elég lenne a férjemnek. :P



Tésztás krumpli szalonnával

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg krumpli, 10 dkg kockatészta vagy szélesmetélt, 35 dkg kolozsvári szalonna, 2-3 evőkanál zsír (nálam kacsazsír volt), 1 nagy hagyma, 4 cikkfokhagyma, só, bors, petrezselyemzöld vagy friss tárkony.

Elkészítése: A krumplit héjában megfőzzük, majd hagyjuk hűlni, és meghámozzuk. A tésztát kifőzzük, leöblítjük és leszűrjük. A húsos szalonnát félcentis szeletekre, majd csíkokra vágjuk, és a zsíron megpirítjuk. Amikor szép piros, rádobjuk a nagyon finomra aprított hagymát, és néhány perc után a felaprított fokhagymát is. Kevergetve üvegesre pároljuk, majd belekeverjük a kifőtt tésztát, végül pedig a kockára vágott főtt krumplit is. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd kevergetve összeforrósítjuk. Paradicsommal, hagymával, csípős paprikával kínáljuk, de finom mellé a káposztasaláta vagy az egyszerű tejföl is.

KAL - 2014.


2 megjegyzés:

Kati írta...

Ilyenről én sem hallottam még, de nagyon jól néz ki, s ha a lányoknak izlett, csak jó lehet:)
Akkor anyósodékról volt szó a másik blogon, bocsi:)

Nea írta...

Ez egy nagyon jó kis tartalmas étel, meg tudnám szeretni. Csodás a fotó is!

Related Posts with Thumbnails

2013. július 26., péntek

Tésztás krumpli szalonnával

El sem tudtam volna képzelni, hogy a krumplit és a tésztát valaha is összeházasítsam, hacsak úgy tizenvalahány évvel ezelőtt nem jártunk volna barátainknál, férjem volt egyetemi kollégájánál. Eléggé ad hoc találkozó volt, és mondták, hogy étel gyanánt csak némi laskás krumplival szolgálhatnak, de annál nagyobb szeretettel várnak. No, ez az általam sosem hallott étel nagyon felcsigázta a kíváncsiságomat, márcsak azért is megérte volna elmenni, de ahányszor velük találkoztunk (mert utána eléggé rendszeresek lettek a kölcsönös meghívások, sőt, egy alkalommal, amikor ők is én is albérletet kerestünk, 2 hónapig ugyanabban a lakásban is laktunk), mindig hajnalba nyúlóan folyt a móka, dívott a jókedv.
Nos, akkor ettem életemben először krumplit laskával vagy laskát krumplival, mindegy, de utána - igaz, hogy nagyon ritkán -, de én is készítettem néhányszor. Az utóbbi időben azonban már évek óta nem készítettem, amióta gyerekeink vannak, azt hiszem, egyáltalán nem is. Hogy ma hogyan jutott eszembe, már nem is tudom pontosan, de tegnap anyósomék kertjéből krumplit ástunk, és gulyás helyett, amihez nem volt kedvem, valahogy ez sikeredett. Egyelőre csak hárman ettünk belőle, de a lányok alig győzték gyúrni magukba, és nem hinném, hogy a maradék elég lenne a férjemnek. :P



Tésztás krumpli szalonnával

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg krumpli, 10 dkg kockatészta vagy szélesmetélt, 35 dkg kolozsvári szalonna, 2-3 evőkanál zsír (nálam kacsazsír volt), 1 nagy hagyma, 4 cikkfokhagyma, só, bors, petrezselyemzöld vagy friss tárkony.

Elkészítése: A krumplit héjában megfőzzük, majd hagyjuk hűlni, és meghámozzuk. A tésztát kifőzzük, leöblítjük és leszűrjük. A húsos szalonnát félcentis szeletekre, majd csíkokra vágjuk, és a zsíron megpirítjuk. Amikor szép piros, rádobjuk a nagyon finomra aprított hagymát, és néhány perc után a felaprított fokhagymát is. Kevergetve üvegesre pároljuk, majd belekeverjük a kifőtt tésztát, végül pedig a kockára vágott főtt krumplit is. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd kevergetve összeforrósítjuk. Paradicsommal, hagymával, csípős paprikával kínáljuk, de finom mellé a káposztasaláta vagy az egyszerű tejföl is.

KAL - 2014.


2 megjegyzés:

Kati írta...

Ilyenről én sem hallottam még, de nagyon jól néz ki, s ha a lányoknak izlett, csak jó lehet:)
Akkor anyósodékról volt szó a másik blogon, bocsi:)

Nea írta...

Ez egy nagyon jó kis tartalmas étel, meg tudnám szeretni. Csodás a fotó is!