2013. március 17., vasárnap

Zöldséges csirkefasírt zöldborsmártással

Egy olyan étel, amit ebédig még háromszor is el lehet készíteni. Tehát, ha valaki ott áll a darált húsa fölött, és nem tudja, mit kezdjen vele, próbálja ki ezt a finom fogást. A zöldborsmártás ötlete Katától jött. Nála láttam meg a címet, majd eszembe jutott, hogy a tavalyi első ivói vadhúsos hétvégén milyen finom volt a zöldborsmártás, amit az egyik ételhez tálaltunk, és abból a receptből inspirálódtam. A Katáé teljesen más, de biztos finom, és egyszer azt is kipróbálom. :)

Zöldséges csirkefasírt zöldborsmártással

Hozzávalók 4-6 személyre: 50 dkg darált csirkehús (vagy bármilyen más darált hús), 2-3 szelet kenyér, 2 tojás, 2 vékony sárgarépa (újrépa), 1/4 paszternák, 1/2 kápia paprika, 1 közepes vöröshagyma vagy 2-3 szál újhagyma, 4 cikk fokhagyma, só, bors, néhány csepp olaj; a mártáshoz: 1 csapott evőkanál zöldbors, 2 dkg vaj, 1 evőkanál olaj, 1 púpozott evőkanál liszt, 3 dl tej, 2 nagy evőkanál tejföl, 1 evőkanál konyak, 1 evőkanál magos mustár, só, citromlé; a tálaláshoz: főtt rizs.

Elkészítése: A kenyérszeleteket hideg vízbe áztatjuk, a zöldségeket nagyon apró kockákra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. Tálba tesszük a húst, a jól kifacsart, szétmorzsolt kenyeret meg a zöldségeket, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát meg a tojást, sózzuk és borsozzuk, majd alaposan összedolgozzuk. A masszából lapos korongokat formázunk, amelyeket sütőpapírral bélelt tepsibe fektetünk (két tepsi kell hozzá). Mindegyikre néhány csepp olajat cseppentünk, majd 230 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és légkeverésen 15-20 percig sütjük. Ezalatt megfőzzük a rizst, és elkészítjük a mártást. A mártáshoz a borsot mozsárban összetörjük (vagy darálóban durvára daráljuk). A vajat és az olajat felforrósítjuk, és kb. egy percig pirítjuk rajta a tört borsot. Ekkor rászórjuk a lisztet, elkavarjuk, majd felöntjük hideg tejjel, és simára kavarjuk. Addig adagoljuk a tejet, amíg az összeset fel nem veszi. Ekkor hozzáadjuk a kevés mártással simára kevert tejfölt is, majd mustárral, konyakkal, sóval és citromlével ízesítjük. Ha valaki úgy érzi, hogy szükséges, kevés cukorral is ízesítheti. A fasírtot főtt rizzsel és zöldborsmártással tálaljuk.

KAL - 2014.

1 megjegyzés:

Kata írta...

Kimondottan jól hangzik!:)

Related Posts with Thumbnails

2013. március 17., vasárnap

Zöldséges csirkefasírt zöldborsmártással

Egy olyan étel, amit ebédig még háromszor is el lehet készíteni. Tehát, ha valaki ott áll a darált húsa fölött, és nem tudja, mit kezdjen vele, próbálja ki ezt a finom fogást. A zöldborsmártás ötlete Katától jött. Nála láttam meg a címet, majd eszembe jutott, hogy a tavalyi első ivói vadhúsos hétvégén milyen finom volt a zöldborsmártás, amit az egyik ételhez tálaltunk, és abból a receptből inspirálódtam. A Katáé teljesen más, de biztos finom, és egyszer azt is kipróbálom. :)

Zöldséges csirkefasírt zöldborsmártással

Hozzávalók 4-6 személyre: 50 dkg darált csirkehús (vagy bármilyen más darált hús), 2-3 szelet kenyér, 2 tojás, 2 vékony sárgarépa (újrépa), 1/4 paszternák, 1/2 kápia paprika, 1 közepes vöröshagyma vagy 2-3 szál újhagyma, 4 cikk fokhagyma, só, bors, néhány csepp olaj; a mártáshoz: 1 csapott evőkanál zöldbors, 2 dkg vaj, 1 evőkanál olaj, 1 púpozott evőkanál liszt, 3 dl tej, 2 nagy evőkanál tejföl, 1 evőkanál konyak, 1 evőkanál magos mustár, só, citromlé; a tálaláshoz: főtt rizs.

Elkészítése: A kenyérszeleteket hideg vízbe áztatjuk, a zöldségeket nagyon apró kockákra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. Tálba tesszük a húst, a jól kifacsart, szétmorzsolt kenyeret meg a zöldségeket, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát meg a tojást, sózzuk és borsozzuk, majd alaposan összedolgozzuk. A masszából lapos korongokat formázunk, amelyeket sütőpapírral bélelt tepsibe fektetünk (két tepsi kell hozzá). Mindegyikre néhány csepp olajat cseppentünk, majd 230 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és légkeverésen 15-20 percig sütjük. Ezalatt megfőzzük a rizst, és elkészítjük a mártást. A mártáshoz a borsot mozsárban összetörjük (vagy darálóban durvára daráljuk). A vajat és az olajat felforrósítjuk, és kb. egy percig pirítjuk rajta a tört borsot. Ekkor rászórjuk a lisztet, elkavarjuk, majd felöntjük hideg tejjel, és simára kavarjuk. Addig adagoljuk a tejet, amíg az összeset fel nem veszi. Ekkor hozzáadjuk a kevés mártással simára kevert tejfölt is, majd mustárral, konyakkal, sóval és citromlével ízesítjük. Ha valaki úgy érzi, hogy szükséges, kevés cukorral is ízesítheti. A fasírtot főtt rizzsel és zöldborsmártással tálaljuk.

KAL - 2014.

1 megjegyzés:

Kata írta...

Kimondottan jól hangzik!:)