2013. február 7., csütörtök

Bakonyi csirkemell vagy Csirkemell bakonyi módra

Már írtam, hogy mostanában többzör fog nálam olyan étel szerepelni, ami valamilyen módra készül. Azért nem könnyű öszehangolni a dolgokat, hogy ugye, szezonális is legyen, hozzáférhető alapanyagokból, és még a család is szeresse. De nem én lennék, ha nem oldanám meg, úgyhogy fogadjátok szeretettel ezt a finom, magyaros ízű fogást.


Bakonyi csirkemell, avagy csirkemell bakonyi módra petrezselymes galuskával

Hozzávalók: 1 nagy kicsontozott csirkemell (kb. 70 dkg), só, bors, olaj; a mártáshoz: 1 nagy hagyma, 1 paprika, (idényben) 2-3 paradicsom vagy (ilyenkor) 5-6 db aszalt paradicsom, 2-3 evőkanál házi paradicsompüré vagy ketchup, 30 dkg vegyes gomba (jó, ha van erdei is), 2-3 cikk fokhagyma, 1 teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál morzsolt majoránna, 1,5 evőkanál liszt, 1,5 dl tejföl, 1/2 dl tejszín, só, bors, aprított petrezselyemzöld; a körethez: 2 tojás, 25 dkg liszt, 1,8-2 dl víz, 1 csapott teáskanál só, aprított petrezselyemzöld, 2 evőkanál olaj.

Elkészítése: A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, megszórjuk sóval és borssal, majd nagyon kevés felforrósított olajon hirtelen mindkét oldalukat megpirítjuk. Tálba szedjük, és félretesszük. A viszamaradt zsiradékon üvegesre pirítjuk a hagymát, majd rádobjuk a csíkokra vágott paprikát meg a felszeletelt gombát. Néhány percig erős tűzön, kavargatva pirítjuk, majd amikor a gomba kezd már összeesni, megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, és felöntjük 1 dl vízzel. Felforraljuk, beletesszük a zúzott fokhagymát, a majoránnát meg a cikkekre vágott paradicsomot vagy a feldarabolt aszalt paradicsomot, enyhén sózzuk-borsozzuk, majd további 2-3 dl vízzel felöntve 15-20 percig főzzük, vagy amíg sűrű, szaftossá nem kezd válni. Ekkor hozzáadjuk a húszeleteket, ha szükséges, pótoljuk az elfőtt vizet, hozzáadjuk a paradicsompürét, és kb. 5 percig rotsogtatjuk együtt. Ezalatt a liztet simára keverjük a tejföllel és kevés vízzel, majd beűrítjük vele a mártást. Miután jól kiforraltuk, hozzáöntjük a tejszínt is, kavarunk néhányat rajta, megszórjuk petrezselyemzölddel, és félrevesszük a lángról. A galuskához a lisztet simára keverjük a tojással, a sóval meg a rendre adagolt vízzel, mígnem sűrű, de amolyan "szottyanó" masszát nem kapunk belőle. Egy edényben vizet forralunk, enyhén megózzuk, s amikor forrni kezd, beleszaggatjuk a galukát. Szűrőkanállal egyszer-kétszer belekavarhatunk, hogy a kis nokedlik egyenletesen főjenek. A vizet ne hagyjuk ismét felforrni/zubogni. Amikor a galuskák feljöttek a víz felszínére, kiszedjük őket, tálba tesszük, meglocsoljuk olajjal, és megszórjuk aprított petrezselyemzölddel. Savanyúság, céklasaláta társaságában tálaljuk.

Tipp: Ha nincs friss erdei gombánk, használhatunk csiperkét és 2-3 dkg szárított vargányát vagy rókagombát. Teljesen más íze lesz ezekkel az ételnek.

EK - 2013/3

4 megjegyzés:

Sz. Zita írta...

Szia :)
Nagyon jól néz ki, biztos finom is :)
Mivel szaggatod a vízbe a nokedlit, hogy szép egyforma legyen, és főleg, hogy gyorsan menjen?
Puszi

sedith írta...

Zita, nokedliszaggatóval. Ilyennel: http://www.google.ro/imgres?imgurl=http://edenybolt.boltaneten.hu/image/termekn80-expressz_nokedliszaggato.jpg&imgrefurl=http://edenybolt.boltaneten.hu/kinalat/8-3/80_expressz_nokedliszaggato/&h=300&w=400&sz=12&tbnid=c-gKAWpMCtkYfM:&tbnh=91&tbnw=121&zoom=1&usg=__RGg3FLvkWu9vlMpnHAWaOZybRBg=&docid=MhoZCVbB6zSX5M&sa=X&ei=0XwTUeWTH8_4sgbo0YHIDg&ved=0CDYQ9QEwAg&dur=2319
De van másfajta is. Nekem ez nagyon praktikus.

iri írta...

Nagyon kecsegteto, nem is tudom , hogy birom ezt ki!

sedith írta...

Iri, mi lesz, ha elkészíted? ;)

Related Posts with Thumbnails

2013. február 7., csütörtök

Bakonyi csirkemell vagy Csirkemell bakonyi módra

Már írtam, hogy mostanában többzör fog nálam olyan étel szerepelni, ami valamilyen módra készül. Azért nem könnyű öszehangolni a dolgokat, hogy ugye, szezonális is legyen, hozzáférhető alapanyagokból, és még a család is szeresse. De nem én lennék, ha nem oldanám meg, úgyhogy fogadjátok szeretettel ezt a finom, magyaros ízű fogást.


Bakonyi csirkemell, avagy csirkemell bakonyi módra petrezselymes galuskával

Hozzávalók: 1 nagy kicsontozott csirkemell (kb. 70 dkg), só, bors, olaj; a mártáshoz: 1 nagy hagyma, 1 paprika, (idényben) 2-3 paradicsom vagy (ilyenkor) 5-6 db aszalt paradicsom, 2-3 evőkanál házi paradicsompüré vagy ketchup, 30 dkg vegyes gomba (jó, ha van erdei is), 2-3 cikk fokhagyma, 1 teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál morzsolt majoránna, 1,5 evőkanál liszt, 1,5 dl tejföl, 1/2 dl tejszín, só, bors, aprított petrezselyemzöld; a körethez: 2 tojás, 25 dkg liszt, 1,8-2 dl víz, 1 csapott teáskanál só, aprított petrezselyemzöld, 2 evőkanál olaj.

Elkészítése: A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, megszórjuk sóval és borssal, majd nagyon kevés felforrósított olajon hirtelen mindkét oldalukat megpirítjuk. Tálba szedjük, és félretesszük. A viszamaradt zsiradékon üvegesre pirítjuk a hagymát, majd rádobjuk a csíkokra vágott paprikát meg a felszeletelt gombát. Néhány percig erős tűzön, kavargatva pirítjuk, majd amikor a gomba kezd már összeesni, megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, és felöntjük 1 dl vízzel. Felforraljuk, beletesszük a zúzott fokhagymát, a majoránnát meg a cikkekre vágott paradicsomot vagy a feldarabolt aszalt paradicsomot, enyhén sózzuk-borsozzuk, majd további 2-3 dl vízzel felöntve 15-20 percig főzzük, vagy amíg sűrű, szaftossá nem kezd válni. Ekkor hozzáadjuk a húszeleteket, ha szükséges, pótoljuk az elfőtt vizet, hozzáadjuk a paradicsompürét, és kb. 5 percig rotsogtatjuk együtt. Ezalatt a liztet simára keverjük a tejföllel és kevés vízzel, majd beűrítjük vele a mártást. Miután jól kiforraltuk, hozzáöntjük a tejszínt is, kavarunk néhányat rajta, megszórjuk petrezselyemzölddel, és félrevesszük a lángról. A galuskához a lisztet simára keverjük a tojással, a sóval meg a rendre adagolt vízzel, mígnem sűrű, de amolyan "szottyanó" masszát nem kapunk belőle. Egy edényben vizet forralunk, enyhén megózzuk, s amikor forrni kezd, beleszaggatjuk a galukát. Szűrőkanállal egyszer-kétszer belekavarhatunk, hogy a kis nokedlik egyenletesen főjenek. A vizet ne hagyjuk ismét felforrni/zubogni. Amikor a galuskák feljöttek a víz felszínére, kiszedjük őket, tálba tesszük, meglocsoljuk olajjal, és megszórjuk aprított petrezselyemzölddel. Savanyúság, céklasaláta társaságában tálaljuk.

Tipp: Ha nincs friss erdei gombánk, használhatunk csiperkét és 2-3 dkg szárított vargányát vagy rókagombát. Teljesen más íze lesz ezekkel az ételnek.

EK - 2013/3

4 megjegyzés:

Sz. Zita írta...

Szia :)
Nagyon jól néz ki, biztos finom is :)
Mivel szaggatod a vízbe a nokedlit, hogy szép egyforma legyen, és főleg, hogy gyorsan menjen?
Puszi

sedith írta...

Zita, nokedliszaggatóval. Ilyennel: http://www.google.ro/imgres?imgurl=http://edenybolt.boltaneten.hu/image/termekn80-expressz_nokedliszaggato.jpg&imgrefurl=http://edenybolt.boltaneten.hu/kinalat/8-3/80_expressz_nokedliszaggato/&h=300&w=400&sz=12&tbnid=c-gKAWpMCtkYfM:&tbnh=91&tbnw=121&zoom=1&usg=__RGg3FLvkWu9vlMpnHAWaOZybRBg=&docid=MhoZCVbB6zSX5M&sa=X&ei=0XwTUeWTH8_4sgbo0YHIDg&ved=0CDYQ9QEwAg&dur=2319
De van másfajta is. Nekem ez nagyon praktikus.

iri írta...

Nagyon kecsegteto, nem is tudom , hogy birom ezt ki!

sedith írta...

Iri, mi lesz, ha elkészíted? ;)