2013. január 15., kedd

Borjúkaraj gyömbéres narancsmártással

Változnak az ízlések. Úgy 10 évvel ezelőtt - sőt, talán még úgy 4-5-tel ezelőtt is - még szinte kiköptem a gyümölcs-hús párosítást, ma meg már imádom, és nagyon gyakran alkalmazom is. A férjem lassabban halad a dologgal, de bizonyíthatom: az ízlés nevelhető.:) Igaz, azt mondta külön finomabb a szósz, devégül mégis hússal együtt ette, sőt, másodszor is mert rá valamennyit, szóval, nem reménytelen eset... :)

Borjúkaraj gyömbéres narancsmártással

Hozzávalók 4 személyre: 4 nagyobbacska szelet borjúkaraj (15-20 dkg-osak), citrombors, kevés só, 1 evőkanál olaj; a mártáshoz: 1 evőkanál olaj, 4 kicsi narancs, 1 evőkanál étkezési keményítő, 1/2 kávéskanál gyömbérpor, 2 csipetnyi őrölt szerecsendió, só, cukor (nálam agavészirup), citromlé.

Elkészítése: A borjúszeletek mindkét oldalát megszórjuk frissen őrölt citromborssal, majd az olajjal kikent, felforrósított serpenyőben hirtelen megpirítjuk (oldalankén kb. 30 másodperc). Ezután hőálló tálba tesszük át, megszórjuk sóval, rálocsoljuk a serpenyőben visszamaradt pecsenyelevet, majd 220 fokra előmelegített sütőben, grillfokozaton, oldalanként 10-10 percig sütjük a húst.
A mártáshoz meghámozzuk a narancsokat, kifilézzük, majd kisebb serpenyőben olajat forrósítunk, és rádobjuk a narancshúst. 2-3 percig pároljuk, megszórjuk gyömbérrel és szerecsendióval, majd ráöntjük a kevés hideg vízzel elkevert keményítőt. Kavargatva besűrítjük, majd annyi vízzel hígítjuk tovább, amennyire hígra/sűrűre szeretnénk a mártást. Jól kiforraljuk, végül sóval, cukorral és citromlével ízesítjük.

Megjegyzés: Ha valaki szereti a kissé fanyar ízt, akkor nem muszáj az összes narancsot kifiléznie, egyet-kettőt hártyákkal együtt is feldarabolhat, különleges lesz tőle a mártás.

És még egy megjegyzés: Fontos, hogy a hús alá ne öntsünk semmilyen folyadékot (a pecsenyelevet kivéve), amikor a sütőbe tesszük. Ha víz éri, akkor nem készül el gyorsan. Ha mégis így szeretnénk, akkor öntsünk alá vizet vagy bort, az edényt fedjük le, és néha ellenőrizve pároljuk 40-60 percig.

KT - 2013/3

1 megjegyzés:

Kati írta...

Nálam is megy a gyümölcs - hús páros, Páromnál már nehezebben:)

Related Posts with Thumbnails

2013. január 15., kedd

Borjúkaraj gyömbéres narancsmártással

Változnak az ízlések. Úgy 10 évvel ezelőtt - sőt, talán még úgy 4-5-tel ezelőtt is - még szinte kiköptem a gyümölcs-hús párosítást, ma meg már imádom, és nagyon gyakran alkalmazom is. A férjem lassabban halad a dologgal, de bizonyíthatom: az ízlés nevelhető.:) Igaz, azt mondta külön finomabb a szósz, devégül mégis hússal együtt ette, sőt, másodszor is mert rá valamennyit, szóval, nem reménytelen eset... :)

Borjúkaraj gyömbéres narancsmártással

Hozzávalók 4 személyre: 4 nagyobbacska szelet borjúkaraj (15-20 dkg-osak), citrombors, kevés só, 1 evőkanál olaj; a mártáshoz: 1 evőkanál olaj, 4 kicsi narancs, 1 evőkanál étkezési keményítő, 1/2 kávéskanál gyömbérpor, 2 csipetnyi őrölt szerecsendió, só, cukor (nálam agavészirup), citromlé.

Elkészítése: A borjúszeletek mindkét oldalát megszórjuk frissen őrölt citromborssal, majd az olajjal kikent, felforrósított serpenyőben hirtelen megpirítjuk (oldalankén kb. 30 másodperc). Ezután hőálló tálba tesszük át, megszórjuk sóval, rálocsoljuk a serpenyőben visszamaradt pecsenyelevet, majd 220 fokra előmelegített sütőben, grillfokozaton, oldalanként 10-10 percig sütjük a húst.
A mártáshoz meghámozzuk a narancsokat, kifilézzük, majd kisebb serpenyőben olajat forrósítunk, és rádobjuk a narancshúst. 2-3 percig pároljuk, megszórjuk gyömbérrel és szerecsendióval, majd ráöntjük a kevés hideg vízzel elkevert keményítőt. Kavargatva besűrítjük, majd annyi vízzel hígítjuk tovább, amennyire hígra/sűrűre szeretnénk a mártást. Jól kiforraljuk, végül sóval, cukorral és citromlével ízesítjük.

Megjegyzés: Ha valaki szereti a kissé fanyar ízt, akkor nem muszáj az összes narancsot kifiléznie, egyet-kettőt hártyákkal együtt is feldarabolhat, különleges lesz tőle a mártás.

És még egy megjegyzés: Fontos, hogy a hús alá ne öntsünk semmilyen folyadékot (a pecsenyelevet kivéve), amikor a sütőbe tesszük. Ha víz éri, akkor nem készül el gyorsan. Ha mégis így szeretnénk, akkor öntsünk alá vizet vagy bort, az edényt fedjük le, és néha ellenőrizve pároljuk 40-60 percig.

KT - 2013/3

1 megjegyzés:

Kati írta...

Nálam is megy a gyümölcs - hús páros, Páromnál már nehezebben:)