2012. augusztus 28., kedd

Túrós panna cotta nektarinos szilvazselével

Volt egy csomag túróm, amivel több napon át nem tudtam, mit kezdeni. Aztán vasárnap délelőtt, amikor fölforraltam a tejet, átsuhant a fejemen a gondolat, hogy milyen finom lenne a túrós panna cotta. És lőn. Tényleg finom volt. Az enyhén fűszeres nektarinos szilvazselé pedig megkoronázta a desszertet. Tökéletes volt egy olyan kánikula-napon, mint a vasárnapi.


Túrós panna cotta nektarinos szilvazselével

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg tehéntúró, 3 tasak vaníliás cukor,/ 2,5 dl habtejszín, 2 evőkanál gyümölcscukor vagy 3 evőkanál porcukor,/ 3 dl tej, 15 g zselatinpor, 1-2 evőkanál gyümölcscukor vagy kristálycukor, csipetnyi só; a gyümölcszseléhez: 40 dkg szilva, 15 dkg nektarin (tiszta tömegek), 2-3 evőkanál gyümölcscukor vagy cukor, 1 citrom, 1 teáskanál őrölt kardamom, 1 szegfűszeg, 2-3 kisebb darabka fahéj, 1 tasak tortazselé vagy 1 evőkanál keményítő, 1-1,5 dl víz, csipetnyi só.

Elkészítése: A tejet felforraljuk, feloldunk benne 1-2 evőkanál cukrot vagy gyümölcscukrot, majd beleszórjuk a zselatinport, és félretesszük. A túrót simára keverjük a vaníliás cukorral, a habtejszínt keményre verjük a porcukorral vagy ízlés szerinti gyümölcscukorral, és a két masszát óvatosan összeforgatjuk. A zselatinos tejet kissé felmelegítjük, alaposan felkavarjuk, hogy a zselatin jól feloldódjon benne, majd beleteszünk egy csipetnyi sót is. A tejet kicsinként a túrós tejszínhez adagoljuk, és alaposan eldolgozzuk. A masszát hideg vízzel kiöblített tálkákba töltjük, és 1-3 órára a hútőszekrénybe teszsük dermedni.
Eközben a megmosott, kimagozott szilvát és a darabokra vágott nektarint egy edényben főni tesszük. Aláöntünk kevés vizet (kb. 1/2 dl-t), hogy nehogy odakapjon, rászórjuk a reszelt citromhéjat, beletesszük a fűszereket, és néha megkavarva, fedő alatt 10-15 percig főzzük. Ekkor kiszedjük belőle a szegfűszeget meg a fahéjdarabokat, és botmixerrel nem túl simára pürésítjük. A püréhez hozzáadjuk az ízlés szerinti cukrot és citromlevet, majd ismét fölforraljuk. A tortazselét vagy keményítőt elkeverjük kevés vízzel, hozzáöntjük a gyümölcspüréhez, majd szükség szerint további vízzel hígítva jól kiforraljuk. Hagyjuk egy keveset hűlni, majd a hűtőből kivesszük a tálkákat, és a már megdermedt panna cottára adagoljuk a gyümölcszselét. Még 1-2 órára visszatesszük a  hűtőbe, hogy a zselé is megdermedjen rajta.

EGÉSZS: - 2013.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2012. augusztus 28., kedd

Túrós panna cotta nektarinos szilvazselével

Volt egy csomag túróm, amivel több napon át nem tudtam, mit kezdeni. Aztán vasárnap délelőtt, amikor fölforraltam a tejet, átsuhant a fejemen a gondolat, hogy milyen finom lenne a túrós panna cotta. És lőn. Tényleg finom volt. Az enyhén fűszeres nektarinos szilvazselé pedig megkoronázta a desszertet. Tökéletes volt egy olyan kánikula-napon, mint a vasárnapi.


Túrós panna cotta nektarinos szilvazselével

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg tehéntúró, 3 tasak vaníliás cukor,/ 2,5 dl habtejszín, 2 evőkanál gyümölcscukor vagy 3 evőkanál porcukor,/ 3 dl tej, 15 g zselatinpor, 1-2 evőkanál gyümölcscukor vagy kristálycukor, csipetnyi só; a gyümölcszseléhez: 40 dkg szilva, 15 dkg nektarin (tiszta tömegek), 2-3 evőkanál gyümölcscukor vagy cukor, 1 citrom, 1 teáskanál őrölt kardamom, 1 szegfűszeg, 2-3 kisebb darabka fahéj, 1 tasak tortazselé vagy 1 evőkanál keményítő, 1-1,5 dl víz, csipetnyi só.

Elkészítése: A tejet felforraljuk, feloldunk benne 1-2 evőkanál cukrot vagy gyümölcscukrot, majd beleszórjuk a zselatinport, és félretesszük. A túrót simára keverjük a vaníliás cukorral, a habtejszínt keményre verjük a porcukorral vagy ízlés szerinti gyümölcscukorral, és a két masszát óvatosan összeforgatjuk. A zselatinos tejet kissé felmelegítjük, alaposan felkavarjuk, hogy a zselatin jól feloldódjon benne, majd beleteszünk egy csipetnyi sót is. A tejet kicsinként a túrós tejszínhez adagoljuk, és alaposan eldolgozzuk. A masszát hideg vízzel kiöblített tálkákba töltjük, és 1-3 órára a hútőszekrénybe teszsük dermedni.
Eközben a megmosott, kimagozott szilvát és a darabokra vágott nektarint egy edényben főni tesszük. Aláöntünk kevés vizet (kb. 1/2 dl-t), hogy nehogy odakapjon, rászórjuk a reszelt citromhéjat, beletesszük a fűszereket, és néha megkavarva, fedő alatt 10-15 percig főzzük. Ekkor kiszedjük belőle a szegfűszeget meg a fahéjdarabokat, és botmixerrel nem túl simára pürésítjük. A püréhez hozzáadjuk az ízlés szerinti cukrot és citromlevet, majd ismét fölforraljuk. A tortazselét vagy keményítőt elkeverjük kevés vízzel, hozzáöntjük a gyümölcspüréhez, majd szükség szerint további vízzel hígítva jól kiforraljuk. Hagyjuk egy keveset hűlni, majd a hűtőből kivesszük a tálkákat, és a már megdermedt panna cottára adagoljuk a gyümölcszselét. Még 1-2 órára visszatesszük a  hűtőbe, hogy a zselé is megdermedjen rajta.

EGÉSZS: - 2013.

Nincsenek megjegyzések: