2012. augusztus 5., vasárnap

Mezőségi marinált ponty

Végre egy olyan marinált hal, amire a férjem azt mondta: te, ez a hal nagyon finom!!! Egy szomszédom mesélte a receptet úgy, ahogy ő is egy "bennszülött" mezőségi horgásztól hallotta a záhi tó partján. A műveletek sorrendjét itt-ott felcseréltem úgy, ahoyg én láttam jobbnak, logikusabbnak, a citromot pedig a magam fejétől tettem bele, és becs'szó, egyáltalán nem kárára. Az eredeti receptben csak a tálaláshoz kellett a citrom. Ha valaki el szeretné készíteni, akkor előre szólok, hogy min. egy nappal korábban kezdje el, hogy legyen ideje kihűlni jól. Illetve gondolom, bármilyen hallal készíthető. Én most abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy férjecském két héttel ezelőtt két szépecske pontyot fogott, úgyhogy az eredeti hallal készíthettem a receptet.  


Mezőségi marinált ponty

Hozzávalók: 1 kg konyhakész ponty (patkóra vágva vagy filézve), só, bors, 60 ml olaj; 1 nagy hagyma, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér vagy paszternák, 4-5 ágacska csombor, 2-3 babérlevél, 1 púpozott evőkanál cukor, 2 dl fehérbor, 1 dl fehérborecet, 1 teáskanál só; 1 citrom, 2 közepes paradicsom, 2-3 ágacska csombor; 1 nagy lila hagyma, 4-5 nagy cikk fokhagyma, só, ecet, cukor. 

Elkészítése: A pontyot megszórjuk sóval és borssal, majd félretesszük. A hagymát kockára vágjuk, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret pedig karikára vagy kockára. Az olajat felforrósítjuk, és elősütjük benne a halszeleteket: erős lángon, fél-fél percig pirítjuk őket, majd egy jénai tál aljára sorakoztatjuk. A visszamaradt olajra rádobjuk először a hagymát, majd amikor üvegessé vált, mehet rá a sárgarépa és a petrezselyem. Mellétesszük a babérlevelet és a csomborágakat, és kavargatva együtt pirítjuk még néhány percig. Ekkor beleszórjuk a cukrot, hagyjuk karamellizálódni, majd felöntjük a borral meg a borecettel, megsózzuk, és félrevesszük a lángról. A jénaiba helyezett halszeleteket befedjük citromszeletekkel, majd eloszlatjuk rajta a zöldséges-boros páclevet. Felöntjük annyi vízzel, amennyi szükséges, hogy a halszeleteket a folyadék éppencsakhogy ellepje (nekem kb. 2 dl kellett), megszórjuk kevés sóval, majd befedjük a paradicsomkarikákkal. Sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a csombor lecsipkedett leveleit, és 20-25 percre a 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk, légkeverésre. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd a levét leszűrjük, és félretesszük. A lila hagymát karikára vágjuk, a fokhagymacikkeket kissé szétnyomkodjuk. A hagyma felét és a fokhagymát egy tálba szórjuk, majd a halszeleteket óvatosan áthelyezzük a hagymára, és befedjük a maradék hagymakarikával. A kifogott levet kissé kipótoljuk vízzel, ízlés szerint sózzuk, édesítjük, illetve savanyítjuk, fölforraljuk, hagyjuk lehűlni, majd ráöntjük a halra. Hideg helyen tároljuk. Ha kocsonyássá válna, fogyasztás előtt néhány percre forró sütőbe tolhatjuk, hogy a lé fölolvadjon, de vigyázzunk, hoyg ne melegítsük fel.  

KAL - 2013.

4 megjegyzés:

Kata írta...

Edith, ez szuper lehet, biztos kipróbálom!:)

sedith írta...

Kata, ez bizony az!:) Ha a férjemnek is ízlett... Az a lényeg, hogy ne legyen túl savanyú. Eddig neki az nem tetszett az ilyen marinírozott halakban.

fenci írta...

Nagyon tetszik, épp most fogok neki - csak egy kérdés : mi lesz a megmaradt zőldségekkel?

sedith írta...

Fenci, azt meg lehet enni csak úgy, magában is, vagy akár hallevest is készíthetsz belőle. Felöntöd vízzel, ízesíted, majd laskát főzöl bele. Akár be is tejfölözheted.
Mi csak úgy, önmagukban ettük meg.

Related Posts with Thumbnails

2012. augusztus 5., vasárnap

Mezőségi marinált ponty

Végre egy olyan marinált hal, amire a férjem azt mondta: te, ez a hal nagyon finom!!! Egy szomszédom mesélte a receptet úgy, ahogy ő is egy "bennszülött" mezőségi horgásztól hallotta a záhi tó partján. A műveletek sorrendjét itt-ott felcseréltem úgy, ahoyg én láttam jobbnak, logikusabbnak, a citromot pedig a magam fejétől tettem bele, és becs'szó, egyáltalán nem kárára. Az eredeti receptben csak a tálaláshoz kellett a citrom. Ha valaki el szeretné készíteni, akkor előre szólok, hogy min. egy nappal korábban kezdje el, hogy legyen ideje kihűlni jól. Illetve gondolom, bármilyen hallal készíthető. Én most abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy férjecském két héttel ezelőtt két szépecske pontyot fogott, úgyhogy az eredeti hallal készíthettem a receptet.  


Mezőségi marinált ponty

Hozzávalók: 1 kg konyhakész ponty (patkóra vágva vagy filézve), só, bors, 60 ml olaj; 1 nagy hagyma, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér vagy paszternák, 4-5 ágacska csombor, 2-3 babérlevél, 1 púpozott evőkanál cukor, 2 dl fehérbor, 1 dl fehérborecet, 1 teáskanál só; 1 citrom, 2 közepes paradicsom, 2-3 ágacska csombor; 1 nagy lila hagyma, 4-5 nagy cikk fokhagyma, só, ecet, cukor. 

Elkészítése: A pontyot megszórjuk sóval és borssal, majd félretesszük. A hagymát kockára vágjuk, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret pedig karikára vagy kockára. Az olajat felforrósítjuk, és elősütjük benne a halszeleteket: erős lángon, fél-fél percig pirítjuk őket, majd egy jénai tál aljára sorakoztatjuk. A visszamaradt olajra rádobjuk először a hagymát, majd amikor üvegessé vált, mehet rá a sárgarépa és a petrezselyem. Mellétesszük a babérlevelet és a csomborágakat, és kavargatva együtt pirítjuk még néhány percig. Ekkor beleszórjuk a cukrot, hagyjuk karamellizálódni, majd felöntjük a borral meg a borecettel, megsózzuk, és félrevesszük a lángról. A jénaiba helyezett halszeleteket befedjük citromszeletekkel, majd eloszlatjuk rajta a zöldséges-boros páclevet. Felöntjük annyi vízzel, amennyi szükséges, hogy a halszeleteket a folyadék éppencsakhogy ellepje (nekem kb. 2 dl kellett), megszórjuk kevés sóval, majd befedjük a paradicsomkarikákkal. Sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a csombor lecsipkedett leveleit, és 20-25 percre a 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk, légkeverésre. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd a levét leszűrjük, és félretesszük. A lila hagymát karikára vágjuk, a fokhagymacikkeket kissé szétnyomkodjuk. A hagyma felét és a fokhagymát egy tálba szórjuk, majd a halszeleteket óvatosan áthelyezzük a hagymára, és befedjük a maradék hagymakarikával. A kifogott levet kissé kipótoljuk vízzel, ízlés szerint sózzuk, édesítjük, illetve savanyítjuk, fölforraljuk, hagyjuk lehűlni, majd ráöntjük a halra. Hideg helyen tároljuk. Ha kocsonyássá válna, fogyasztás előtt néhány percre forró sütőbe tolhatjuk, hogy a lé fölolvadjon, de vigyázzunk, hoyg ne melegítsük fel.  

KAL - 2013.

4 megjegyzés:

Kata írta...

Edith, ez szuper lehet, biztos kipróbálom!:)

sedith írta...

Kata, ez bizony az!:) Ha a férjemnek is ízlett... Az a lényeg, hogy ne legyen túl savanyú. Eddig neki az nem tetszett az ilyen marinírozott halakban.

fenci írta...

Nagyon tetszik, épp most fogok neki - csak egy kérdés : mi lesz a megmaradt zőldségekkel?

sedith írta...

Fenci, azt meg lehet enni csak úgy, magában is, vagy akár hallevest is készíthetsz belőle. Felöntöd vízzel, ízesíted, majd laskát főzöl bele. Akár be is tejfölözheted.
Mi csak úgy, önmagukban ettük meg.