2012. május 13., vasárnap

Spenótos csirke

Csirkemellet olvasztottam, és a kertből is szedtem egy adagocska spenótlevelet. Mi legyen belőlük? - morfondíroztam. Spenótfőzelékhez nem volt kedvem, és a mellet is valamilyen á la natúr módon szerettem volna elkészíteni. Ekkor, szemrevételezve a meglévő készleteket, a következő receptet hoztam össze:



Spenótos csirke fokhagymás-újhagymás mártással

Hozzávalók: 60 dkg csirkemell, 25 dkg friss, zsenge spenót, 1 csokor újhagyma, 1 szál friss fokhagyma zöldjével együtt, 4-5 cikk fokhagyma, kb. 1/2 dl olaj, 2 púpozott evőkanál liszt, 3-4 dl tej, 1 tojás, só, bors; a tálaláshoz: tejföl.

Elkészítése: A csirkemellet szeletekre vágjuk, enyhén kiveregetjük, majd megszórjuk sóval és borssal. A spenótot alaposan megmossuk, konyhai törlővel felitatjuk róla a vizet, majd egy tálba téve megsózzuk, megborsozzuk, és lazán összeforgatjuk. Az olajat felforrósítjuk, rádobjuk a karikára vágott újhagyma és -fokhagyma fehér részét, és addig dinszteljük, amíg feldaraboljuk a hagymák zöld szárát is. Azt is hozzáadjuk, és állandóan kavargatva addig pároljuk, amíg kissé össze nem esik. Ekkor rászórjuk a lisztet, elkavarjuk, majd felöntjük annyi  hideg tejjel, amennyi szükséges ahhoz, hogy sűrű mártást kapjunk belőle. Jól kiforraljuk, majd félrevesszük a lángról. Ekkor sózzuk, alaposan borsozzuk, és hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is. Végül pedig simára dolgozzuk a felvert tojással.
Egy hőálló tál aljára kevés olajat locsolunk, kibéleljük a csirkemell felével, majd ráöntjük a mártás felét. A spenótot úgy nyersen, ahogy félretettük, egyenletesen szétoszlatjuk rajta, és megpróbáljuk minél jobban lenyomkodni. (Úgyis összeesik a sütés során, tehát nem kell félni, hogy túl magas lesz.) A biztonság kedvéért még megszórjuk kevés sóval meg borssal, meglocsoljuk néhány csepp olajjal, majd ráborítjuk a maradék hússzeleteket. Az egészet beborítjuk a mártás másik felével, és forró sütőben, fedő nélkül, hogy a keletkezett folyadék elpárologhasson, 30-35 perc alatt megsütjük. Miután elkészült, hagyjuk állni 10-15 percig tálalás előtt, hogy lehessen szeletelni. Melegen is finom, de szerintem kihűlve, szobahőmérsékleten, még finomabb volt. Tejfölt kínálunk mellé "savanyúságnak".:) Húsnapon ehető.

FŰSZ - 2013.

2 megjegyzés:

Mrita írta...

Fantasztikusan jó recept, köszönöm ki fogom próbálni, hiszen imádjuk a spenótot és a csirkét is.

sedith írta...

Rita, köszönöm, és rajta! Remélem, nem fogsz csalódni! Majd számolj be róla!:)

Related Posts with Thumbnails

2012. május 13., vasárnap

Spenótos csirke

Csirkemellet olvasztottam, és a kertből is szedtem egy adagocska spenótlevelet. Mi legyen belőlük? - morfondíroztam. Spenótfőzelékhez nem volt kedvem, és a mellet is valamilyen á la natúr módon szerettem volna elkészíteni. Ekkor, szemrevételezve a meglévő készleteket, a következő receptet hoztam össze:



Spenótos csirke fokhagymás-újhagymás mártással

Hozzávalók: 60 dkg csirkemell, 25 dkg friss, zsenge spenót, 1 csokor újhagyma, 1 szál friss fokhagyma zöldjével együtt, 4-5 cikk fokhagyma, kb. 1/2 dl olaj, 2 púpozott evőkanál liszt, 3-4 dl tej, 1 tojás, só, bors; a tálaláshoz: tejföl.

Elkészítése: A csirkemellet szeletekre vágjuk, enyhén kiveregetjük, majd megszórjuk sóval és borssal. A spenótot alaposan megmossuk, konyhai törlővel felitatjuk róla a vizet, majd egy tálba téve megsózzuk, megborsozzuk, és lazán összeforgatjuk. Az olajat felforrósítjuk, rádobjuk a karikára vágott újhagyma és -fokhagyma fehér részét, és addig dinszteljük, amíg feldaraboljuk a hagymák zöld szárát is. Azt is hozzáadjuk, és állandóan kavargatva addig pároljuk, amíg kissé össze nem esik. Ekkor rászórjuk a lisztet, elkavarjuk, majd felöntjük annyi  hideg tejjel, amennyi szükséges ahhoz, hogy sűrű mártást kapjunk belőle. Jól kiforraljuk, majd félrevesszük a lángról. Ekkor sózzuk, alaposan borsozzuk, és hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is. Végül pedig simára dolgozzuk a felvert tojással.
Egy hőálló tál aljára kevés olajat locsolunk, kibéleljük a csirkemell felével, majd ráöntjük a mártás felét. A spenótot úgy nyersen, ahogy félretettük, egyenletesen szétoszlatjuk rajta, és megpróbáljuk minél jobban lenyomkodni. (Úgyis összeesik a sütés során, tehát nem kell félni, hogy túl magas lesz.) A biztonság kedvéért még megszórjuk kevés sóval meg borssal, meglocsoljuk néhány csepp olajjal, majd ráborítjuk a maradék hússzeleteket. Az egészet beborítjuk a mártás másik felével, és forró sütőben, fedő nélkül, hogy a keletkezett folyadék elpárologhasson, 30-35 perc alatt megsütjük. Miután elkészült, hagyjuk állni 10-15 percig tálalás előtt, hogy lehessen szeletelni. Melegen is finom, de szerintem kihűlve, szobahőmérsékleten, még finomabb volt. Tejfölt kínálunk mellé "savanyúságnak".:) Húsnapon ehető.

FŰSZ - 2013.

2 megjegyzés:

Mrita írta...

Fantasztikusan jó recept, köszönöm ki fogom próbálni, hiszen imádjuk a spenótot és a csirkét is.

sedith írta...

Rita, köszönöm, és rajta! Remélem, nem fogsz csalódni! Majd számolj be róla!:)