2012. május 1., kedd

Online Vacsoracsata 2. - Az én menüm

Már az első alkalommal megrendezett Online Vacsoracsata idején megkívántam én is a játékot. Sajnos, csak későn találtam rá, így már nem kapcsolódhattam be, de amikor Autumn meghirdette a második fordulót, az elsők között jelentkeztem. Aztán jöttem Autumn-nál a nehéz, de sokkal fontosabb és boldogságot adóbb pillanatok, és a játék - teljesen érthetően - elmaradt. Majd azon morfondírozott, hogy bezárja a blogját, épp miközben én azon morfondíroztam, hogy kezdődhetne az a bizonyos második forduló. Szerencsére a játék kiírója végül úgy döntött, hogy marad a blog, és végre, rászánta magát a játék folytatására is. A játék leírása, szabályzata, tudnivalók a szavazásról és más dolgok ITT olvashatók.
Nem volt kérdéses, hogy jelentkezem, és tudtam, hogy másokat is fog érdekelni a dolog. Szintén egy izgalmas csapat állt össze, mint első alkalommal, majd még izgatottabban vártuk a heti sorsolásokat, hogy lássuk, ki kivel "kerül össze". Ez már a negyedik hét, és az én nevem erre a hétre került be. Két jelentkező visszalépése miatt ezen és jövő héten a csapatok csupán 4-4 játékosból állnak majd. Csapattársaim:
- Süli Mónika - TEJ- ÉS TOJÁSALLERGIA,
- Mézeskalács - Mézeskalács konyha, és
- Kikocs - Nagycsaládban élni jó.

Bevallom, egyiküket sem ismerem jobban, mint a másikat, ezért szét kellett néznem egy kicsit a blogjaikon. És azt mondhatom, ennél jobb helyre nem is kerülhettem volna, mint közéjük: mindegyiket közel érzem magamhoz. Nellit, mert én is ugyanarra törekszem, amire ő: hogy megszerettesse lányaival a főzést és sütést, Mézeskalácsot, mert kb. ugyanazon az arany középúton járunk a család és a munka között, és Süli Mónikát, mert - bár családomban nincs törvényszerű szükség rá - én mégis próbálkozom néha olyan receptekkel, amelyekben kiválthatok néhány hagyományos hozzávalót (tojás, tej, cukor), nála pedig lehet ötleteket meríteni.
Kicsit gondban is voltam a mostani menüvel, mert ahogy Mónika blogcímét megláttam, azt hittem, hogy abszolút tej- és tojásmentes fogásokkal kell készülnöm, de ha a blogjából jól értettem, gyerekei az allergiások, és miattuk főz tej és tojás nélkül, ő maga viszont megeheti ezeket az alapanyagokat. Mindenesetre, igyekeztem úgy összeállítani a menüt, hogyha mégsem eheti, mégis nyugodtan jóllakhasson az ételekből.

Előétel: Avokádókrémes falatkák
Főétel: Karfiolos húskuglóf tavaszi salátával
            Aszalt paradicsomos csirketekercs piros-fehér-zöld rizzsel, tavaszi salátával
Desszert: Fehércsokoládés gesztenyemousse gesztenyegolyóval
               Gyümölcssaláta
Babaétel: Fűszeres rizs csirkével


Mint a fentiekből kiderül, eléggé könnyedre, tavasziasra vettem a "figurát". Mivel Erdélyben élek, talán úgy illett volna, hogy valamilyen hagyományos erdélyi fogással várjam a vendégeimet, de egy, hogy akkor nem igazán tudtam volna újdonságot nyújtani, kettő pedig, hogy a legtöbb hagyományos ételünket már nem készíthetem hagyományos módon, amióta nem ehetek disznóhúst...
Italt nem hoztam, azaz nem kínálom a vendégeket saját készítésű itallal, mert azokban nem vagyok valami jó. Ellenben mindig szokott lenni a háznál jó fickói "forrásvíz" (azaz szilvapálinka:P), fehér-és vörösbor is akad, sőt, a kamrában is van még a tavaly eltett gyümölcsös ivólevekből, esetleg meggyszörppel is megkínálhatom a társaságot. Vagy egy jó erős feketekávéval. Ki-ki kedve, ízlése, felfogása szerint választhat.:)
De most már üljünk lassan asztalhoz, azt hiszem, mindenki megéhezett ... a sok dumától.:)

Avokádókrémes falatkák


A guacamole mintájára készült ez a finom krém, de hagyma és petrezselyemzöld helyett ezúttal fokhagymával és kaporral ízesítettem. Sokmagvas teljes kiőrlésű, vékonyra szeletelt kenyérdarabkákra halmoztam.  De akár meg is piríthattam volna őket... Remélem, mindenkinek ízleni fog.:) Az adag csak abban az esetben elegendő 4 személyre, ha egy többfogásos ebéd vagy vacsora előétele, különben 2-3 személy gond nélkül bevágja.:) Fokhagymából ki-ki ízlés szerint használjon, én nem készítettem túl intenzívre, mégiscsak vendégségben vagyunk!:)

Hozzávalók 4 személyre: 2 nagy érett avokádó, 2 nagy paradicsom vagy 5-6 szem koktélparadicsom, 1-2 cikk fokhagyma, 1/2 csokor kapor, 1/2 citrom leve, só, bors, 2-3 evőkanál olívaolaj; a tálaláshoz: sokmagvas teljeskiőrlésű kenyér.

Elkészítése: Az avokádót kettévágjuk, magját eltávolítjuk, húsát pedig kiskanállal kikaparjuk. Tálba téve villával összetörjük (aki krémesebben szereti, le is turmixolhatja), meglocsoljuk citromlével, majd hozzáadjuk a kis kockákra vágott paradicsomot, a zúzott fokhagymát és a finomra aprított kaprot. Lazán összeforgatjuk, majd megsózzuk, megborsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal és alaposan összedolgozzuk. A kenyeret vékonyra szeleteljük, kb. 3x3 cm-es négyzetekre vágjuk, és egy-egy púpozott teéskanál avokádókrémet halmozunk rájuk. Jó étvágyat!
EK - 2012/6


Karfiolos húskuglóf tavaszi salátával


Ez a fogás egy régi húskuglóf mintájára készült, de karfiollal egészítettem ki, és nem használtam hozzá császárszalonnát.


Hozzávalók 4-6 személyre: 1 kicsontozott csirkemell, kb. 60 dkg karfiol, 25-30 dkg reszelt sajt, 5+4 tojás, 2-3 dl tejföl, só, bors, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, kevés olaj; a salátához: 50 dkg zsenge spenótlevél, 2 csokor hónapos retek, 1 csokor újhagyma, 1 kígyóuborka, só, almaecet, olívaolaj; a tálaláshoz: koktélparadicsom, petrezselyemlevél.

Elkészítése: A karfiolt rózsáira szedjük, jól megmossuk, forrásban lévő, enyhén sós vízben 5-6 percig főzzük, majd leszűrjük. A csirkemellet falatnyi kockákra vágjuk, megszórjuk sóval, borssal és apróra vágott petrezselyemzölddel. Felverünk 4 tojást, sóval és borssal ízesítjük, majd hozzádolgozzuk a tejfölt is. Egy kuglófformát kissé kikenünk olajjal, majd belerétegezzük a hozzávalókat. Legalul a hús felét tesszük, ráöntünk kevés tejfölös tojást, majd befedjük karfiolrózsákkal. Felöntjük tejfölös tojással, majd gazdagon megszórjuk reszelt sajttal. Erre aprított petrezselyemzöldet szórunk, óvatosan ráütjük a többi tojást úgy, hogy egészben maradjanak, megsózzuk, majd ismét sajtréteggel fedjük be. Ezután következik a maradék hús meg a maradék karfiol, ráöntjük a megmaradt tojásos tejfölt is, és végül ismét sajttal szórjuk meg. A kuglófformát tepsire helyezzük (így könnyebb dolgozni vele), és forró sütőbe toljuk. 45-50 perc alatt készre sütjük, majd kiborítjuk, és paradicsommal meg petrezselyemzölddel díszítjük. Amíg a hús sül, elkészítjük a salátát is: a spenótot megmossuk, ha nagyobbak a levelek, összetépkedjük őket, enyhén lesózzuk, és néhány mozdulattal enyhén összegyúrjuk. A retket meg az uborkát felszeleteljük, a hagymát karikára vágjuk, és a spenóthoz adjuk. További sóval, illetve almaecettel és olívaolajjal ízesítjük.
EK - 2012/6

Aszalt paradicsomos csirketekercs színes rizzsel és tavaszi salátával


Hozzávalók 4 személyre a tekercsekhez: 1 kicsontozott csirkemell, kb. 7 dkg olajban eltett aszalt paradicsom, 1/2 csokor petrezselyemzöld, 7 dkg lágy vaj, só, bors; a körethez: 25 dkg hosszúszemű rizs, 5 dkg aszalt paradicsom, 1/2 csokor petrezselyemzöld, só, bors, olaj; a salátához: 2 csokor hónapos retek, 1 csokor újhagyma, 1 kígyóuborka, só, almaecet, olívaolaj.

Elkészítése: A csirkemellet vékonyra szeleteljük, nagyon enyhén kiveregetjük, majd megszórjuk só és bors keverékével. Az aszalt paradicsomot pici kockákra vágjuk, a petrezselyemzöldet felaprítjuk, és simára keverjük a vajjal. Sózzuk, és enyhén borsozzuk. A hússzeleteket megkenjük egy-egy teáskanálnyi fűszeres vajjal, majd ujjnyi vastag csíkokra szabdaljuk. A csíkokat feltekerjük (ha túl rövidek, többet is összeilleszthetünk, összetűzhetünk egy tekercsbe), és hústűvel vagy bambusznyárssal rögzítjük. Minden nyársra 3-4 tekercset fűzünk. A nyársakat hőálló tálba fektetjük, aláöntünk kb. féldeci vizet (de lehet fehérbort is), lefedjük, és forró sütőben kb. félóra alatt készre pároljuk-sütjük. Addig elkészül a rizs és a saláta is. A rizst 2-3 evőkanálon fehéredésig pirítjuk, majd felöntjük kb. 6 dl vízzel, és megsózzuk. Nagy lángon felforraljuk, majd a lángot lehúzzuk, az edényt pedig lefedjük, és úgy hagyjuk főni, duzzadni. Amikor a folyadékot már majdnem mind beitta, hozzáadjuk a pici kockákra vágott paradicsomot és a finomra aprított petrezselyemzöldet, ízlés szerint utánasózunk és borssal ízesítjük, majd - láng nélkül - lefedve hagyjuk tovább "pöfögni". A salátát ugyanúgy csináljuk, mint az előző fogásnál azzal a különbséggel, hogy spenót nélkül készítjük.
EK - 2012/6



Fűszeres rizs csirkével (babaétel)


A babaételt ugyanazokból az alapanyagokból készítettem, mint a főfogás második ételét, a kb. 8 hónap fölötti babáknak nyugodtan lehet adni. Sőt, paradicsom nélkül hamarabb is, bár tekintve azt, hogy az aszalt paradicsom nem annyira savas, mint friss társa, és a magvai sincsenek benne, akár 6-7 hónaptól is lehetne addni attól függően, hogy mikor kezdtük a hozzátáplálást. Ezenkívül fokhagymát főztem bele, és petrezselyemzölddel ízesítettem. Az én kislányaim nagyon szerették a fokhagyma és a hagyma ízét már babakoruktól, illetve igyekeztem, hogy a friss zöld fűszerekkel is megismerkedjenek. Sót csak egyéves koruk után használtam az ételekhez, hogy megismerjék az alapanyagok eredeti ízét. Étel után pedig legjobb számukra a tiszta (tisztított) víz, ennek hiányában pedig a felforralt, lehűtött csapvíz. Fontos, hogy ne gyümölcslével, teával vagy neadjisten más folyadékkal (gondolok a különféle üdítőkre) kínáljuk, hogy idejében megszokják: szomjúság ellen vizet iszunk. A lányaim szabályosan felfortyannak, ha pl. vendégségben vizet kérnek, és üdítővel akarják kínálni őket.:D

Hozzávalók: 5 dkg rizs, 5 dkg csirkemell, 2 dl víz, 2 dkg aszalt paradicsom, néhány petrezselyemlevél, 2 cikk fokhagyma, 1 evőkanál olívaolaj.

Elkészítése: A rizst a vízzel főni tesszük, majd amikor felforrt, hozzáadjuk a kis kockákra vágott csirkemellet meg a fokhagymát, és együtt főzzük. Amikor a levét majdnem mind beitta, hozzáadjuk a nagyon pici darabokra vágott paradicsomot és a finomra aprított petrezselyemzöldet, lefedjük, és együtt hagyjuk megduzzadni. Amikor a rizs megpuhult, hozzákeverjük az olajat is. Nagyobbacska babáknak így lehet adni, kisebbeknek pedig le lehet turmixolni. A baba korától és étvágyától függően ez az adag 1-2 étkezésre elegendő.

Fehércsokoládés gesztenyemousse gesztenyegolyóval


Tömény ízek, tömény élvezet. Nem lehet sokat enni belőle, de tökéletes megkoronázása egy könnyű ebédnek. Kicsit hasonlít Szepy gesztenyegolyó-tortájára, de inkább csak a golyókban, a habja teljesen más.

Hozzávalók 6 személyre a habhoz: 40 dkg édesített gesztenyepüré, 20 dkg fehér csokoládé, 4 dl habtejszín, 1 habfixáló, 2 klementin vagy 1 narancs leve, rumkivonat; a golyókhoz: 10 dkg gesztenyepüré, 2 dkg lágy vaj, rumkivonat, 6 dkg étcsokoládé, 1 evőkanál olaj; a díszítéshez: klementinszeletek, esetleg citromfű.

Elkészítése: Először a golyókat készítjük el. A csokoládét meg az olajat gőz fölött vagy mikróban összeolvasztjuk, simára kavarjuk, és hagyjuk kissé hűlni. A gesztenyepürét villával összetörjük, majd hozzáadjuk a rumkivonatot meg a vajat, és jól összedolgozzuk. Diónyi gombócokat formálunk belőle, majd két fogpiszkáló segítségével megmártogatjuk az olvasztott csokoládéban. Rácsra vagy alufóliára helyezzük, és a hűtőben hagyjuk kihűlni, megdermedni.
A fehér csokoládét megolvasztjuk, majd habverővel hozzákeverjük a klementinek levét. 2 dl tejszínt félkeményre verünk, a másik 2 dl-t pedig a habfixálóval kemény habbá verjük. A gesztenyét villával összetörjük, hozzáadjuk a rumkivonatot, majd rendre belekeverjük a fehércsokoládét meg a félkemény tejszínt. Alaposan összedolgozzuk, végül pedig összevegyítjük a kemény habbá vert tejszínnel. Hűtőben hagyjuk egy keveset dermedni, majd csillagcsöves nyomózsákba kanalazzuk, és szétosztjuk a kelyhekben, tálkákban. Mindegyik adag tetejére egy-egy gesztenyegolyót és egy-egy klementinszeletet helyezünk. Ha van, citromfűvel is díszíthetjük.

BA - 2017/2

Spumă de castane

Ingrediente pentru 6 persoane: 400 g piure de castane, 200 g ciocolată albă, 400 ml smântână pentru frişcă, 1 plic întăritor de frişcă, zeama de la 2 clementine sau 1 portocală, esenţă de rom; pentru biluţe: 100 g piure de castane, 20 g unt moale, esenţă de rom, 60 g ciocolată amăruie, 1 lingură ulei; pentru decor: felii de clementine, eventual frunzuliţe verzi.

Prepararea: Se pregătesc mai întâi biluţele. Se topeşte ciocolata împreună cu uleiul, se amestecă până ce devine fină şi se lasă să se răcorească. Se amestecă piureul de castane cu untul şi esenţa de rom. Se formează biluţe cât o nucă şi cu ajutorul a două scobitori se tăvălesc în ciocolata topită. Se pun pe un grătar, şi se lasă la răcit în frigider. Se topeşte ciocolata albă la bain marie sau în cuptorul cu microunde şi se amestecă cu zeama de clementine. 200 ml smântână se bat până ce se obţine o frişcă ma moale, restul de smântână se bate împreună cu întăritorul de frişcă până ce devine tare. Se amestecă piureul de castane cu esenţa de rom şi adăugându-le alternativ cu ciocolata topită şi cu frişca mai moale. La urmă se amestecă uşor cu frişca tare. Se lasă puţin la răcit după care se împarte în boluri sau pahare mai mari, se ornează cu biluţele de castane şi felii de clementine. 


Gyümölcssaláta


Nagyon egyszerű gyümölcssaláta azokból az alapanyagokból, amiket ilyentájt kapni lehet. Amilyen egyszerű, olyan nagyszerű szerintem.:)

Hozzávalók személyenként: 1 kivi, 1 kisebb banán, 4-5 szem eper.

Elkészítése: A kivit és a banánt meghámozzuk, az epret alaposan megmossuk. A banánt karikára vágjuk, a másik két gyümölcsöt tetszés szerint daraboljuk. Tálba téve összeforgatjuk, és már tálalhatjuk is.

Remélem, sikerült mindenki kedvére valót készítenem, és senki sem fog üres hassal távozni. :) Én is várom már csapattársaim "meghívását".:)

Akinek tetszettek a receptjeim, nem bánom, ha rám szavaz (a szavazatokat ENNÉL A BEJEGYZÉSNÉL kell leadni pénteken éjfélig), de arra szeretnék kérni mindenkit, hogy mielőtt a voksát leadja, a fair play jegyében várja meg, míg az összes játékos megteszi ajánlatát, és csak utána szavazzon. Így korrekt ez mindenkivel szemben, és továbbra se felejtsük el, hogy ez egy JÁTÉK!!!!:)

És, mintegy ráadásként, ez a poszt a 800. bejegyzésem.:)

8 megjegyzés:

Mézeskalács írta...

Kedves Sedith!
Részemről dugig ettem magam, fantasztikusan finom volt a vacsora!:) Köszönöm!:)

sedith írta...

Mézeskalács, nagyon köszönöm, kedves vagy!:) Szerintem nálad sem lesz másként!:)

Éva írta...

Valóban csak végig nézni is elég gyönyörűség. Nagyon bőséges és finom a vacsorád!

Süli Mónika írta...

Jól gondoltad, én bármit ehetek.
Így mindent megkóstolhatok nálad. :)
Jól is laktam! :)

Hamarosan én is elkészülök.

trollanyu írta...

Fantasztikus menüt készítettél, szerintem senki nem bírna felállni az asztaltól:)

gionetta írta...

Hát ez nagyon finom. De nálam a karfiol elvitte a pálmát. Mentem is a receptet, mert a karfiol nálunk bármikor, bármilyen formában jöhet.

sedith írta...

Köszönöm mindenkinek!:)

Mónika, örülök akkor, bár valóban lehet tej- és tojásmentes dolgokat is szép számmal összehozni. :)

Gionetta, ha ennyire ízlik nektek a karfiol, talán tudnék még egy remek fogást ajánlani, az nálunk is nagyon bejött: Töltött karfiolfej. http://edithreceptjei.blogspot.com/2011/08/toltott-karfiol.html

Kati írta...

Ezt nevezem menünek:) Minden finom lehet, de én most egy kis gyümölcssalátát kérnék:)

Related Posts with Thumbnails

2012. május 1., kedd

Online Vacsoracsata 2. - Az én menüm

Már az első alkalommal megrendezett Online Vacsoracsata idején megkívántam én is a játékot. Sajnos, csak későn találtam rá, így már nem kapcsolódhattam be, de amikor Autumn meghirdette a második fordulót, az elsők között jelentkeztem. Aztán jöttem Autumn-nál a nehéz, de sokkal fontosabb és boldogságot adóbb pillanatok, és a játék - teljesen érthetően - elmaradt. Majd azon morfondírozott, hogy bezárja a blogját, épp miközben én azon morfondíroztam, hogy kezdődhetne az a bizonyos második forduló. Szerencsére a játék kiírója végül úgy döntött, hogy marad a blog, és végre, rászánta magát a játék folytatására is. A játék leírása, szabályzata, tudnivalók a szavazásról és más dolgok ITT olvashatók.
Nem volt kérdéses, hogy jelentkezem, és tudtam, hogy másokat is fog érdekelni a dolog. Szintén egy izgalmas csapat állt össze, mint első alkalommal, majd még izgatottabban vártuk a heti sorsolásokat, hogy lássuk, ki kivel "kerül össze". Ez már a negyedik hét, és az én nevem erre a hétre került be. Két jelentkező visszalépése miatt ezen és jövő héten a csapatok csupán 4-4 játékosból állnak majd. Csapattársaim:
- Süli Mónika - TEJ- ÉS TOJÁSALLERGIA,
- Mézeskalács - Mézeskalács konyha, és
- Kikocs - Nagycsaládban élni jó.

Bevallom, egyiküket sem ismerem jobban, mint a másikat, ezért szét kellett néznem egy kicsit a blogjaikon. És azt mondhatom, ennél jobb helyre nem is kerülhettem volna, mint közéjük: mindegyiket közel érzem magamhoz. Nellit, mert én is ugyanarra törekszem, amire ő: hogy megszerettesse lányaival a főzést és sütést, Mézeskalácsot, mert kb. ugyanazon az arany középúton járunk a család és a munka között, és Süli Mónikát, mert - bár családomban nincs törvényszerű szükség rá - én mégis próbálkozom néha olyan receptekkel, amelyekben kiválthatok néhány hagyományos hozzávalót (tojás, tej, cukor), nála pedig lehet ötleteket meríteni.
Kicsit gondban is voltam a mostani menüvel, mert ahogy Mónika blogcímét megláttam, azt hittem, hogy abszolút tej- és tojásmentes fogásokkal kell készülnöm, de ha a blogjából jól értettem, gyerekei az allergiások, és miattuk főz tej és tojás nélkül, ő maga viszont megeheti ezeket az alapanyagokat. Mindenesetre, igyekeztem úgy összeállítani a menüt, hogyha mégsem eheti, mégis nyugodtan jóllakhasson az ételekből.

Előétel: Avokádókrémes falatkák
Főétel: Karfiolos húskuglóf tavaszi salátával
            Aszalt paradicsomos csirketekercs piros-fehér-zöld rizzsel, tavaszi salátával
Desszert: Fehércsokoládés gesztenyemousse gesztenyegolyóval
               Gyümölcssaláta
Babaétel: Fűszeres rizs csirkével


Mint a fentiekből kiderül, eléggé könnyedre, tavasziasra vettem a "figurát". Mivel Erdélyben élek, talán úgy illett volna, hogy valamilyen hagyományos erdélyi fogással várjam a vendégeimet, de egy, hogy akkor nem igazán tudtam volna újdonságot nyújtani, kettő pedig, hogy a legtöbb hagyományos ételünket már nem készíthetem hagyományos módon, amióta nem ehetek disznóhúst...
Italt nem hoztam, azaz nem kínálom a vendégeket saját készítésű itallal, mert azokban nem vagyok valami jó. Ellenben mindig szokott lenni a háznál jó fickói "forrásvíz" (azaz szilvapálinka:P), fehér-és vörösbor is akad, sőt, a kamrában is van még a tavaly eltett gyümölcsös ivólevekből, esetleg meggyszörppel is megkínálhatom a társaságot. Vagy egy jó erős feketekávéval. Ki-ki kedve, ízlése, felfogása szerint választhat.:)
De most már üljünk lassan asztalhoz, azt hiszem, mindenki megéhezett ... a sok dumától.:)

Avokádókrémes falatkák


A guacamole mintájára készült ez a finom krém, de hagyma és petrezselyemzöld helyett ezúttal fokhagymával és kaporral ízesítettem. Sokmagvas teljes kiőrlésű, vékonyra szeletelt kenyérdarabkákra halmoztam.  De akár meg is piríthattam volna őket... Remélem, mindenkinek ízleni fog.:) Az adag csak abban az esetben elegendő 4 személyre, ha egy többfogásos ebéd vagy vacsora előétele, különben 2-3 személy gond nélkül bevágja.:) Fokhagymából ki-ki ízlés szerint használjon, én nem készítettem túl intenzívre, mégiscsak vendégségben vagyunk!:)

Hozzávalók 4 személyre: 2 nagy érett avokádó, 2 nagy paradicsom vagy 5-6 szem koktélparadicsom, 1-2 cikk fokhagyma, 1/2 csokor kapor, 1/2 citrom leve, só, bors, 2-3 evőkanál olívaolaj; a tálaláshoz: sokmagvas teljeskiőrlésű kenyér.

Elkészítése: Az avokádót kettévágjuk, magját eltávolítjuk, húsát pedig kiskanállal kikaparjuk. Tálba téve villával összetörjük (aki krémesebben szereti, le is turmixolhatja), meglocsoljuk citromlével, majd hozzáadjuk a kis kockákra vágott paradicsomot, a zúzott fokhagymát és a finomra aprított kaprot. Lazán összeforgatjuk, majd megsózzuk, megborsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal és alaposan összedolgozzuk. A kenyeret vékonyra szeleteljük, kb. 3x3 cm-es négyzetekre vágjuk, és egy-egy púpozott teéskanál avokádókrémet halmozunk rájuk. Jó étvágyat!
EK - 2012/6


Karfiolos húskuglóf tavaszi salátával


Ez a fogás egy régi húskuglóf mintájára készült, de karfiollal egészítettem ki, és nem használtam hozzá császárszalonnát.


Hozzávalók 4-6 személyre: 1 kicsontozott csirkemell, kb. 60 dkg karfiol, 25-30 dkg reszelt sajt, 5+4 tojás, 2-3 dl tejföl, só, bors, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, kevés olaj; a salátához: 50 dkg zsenge spenótlevél, 2 csokor hónapos retek, 1 csokor újhagyma, 1 kígyóuborka, só, almaecet, olívaolaj; a tálaláshoz: koktélparadicsom, petrezselyemlevél.

Elkészítése: A karfiolt rózsáira szedjük, jól megmossuk, forrásban lévő, enyhén sós vízben 5-6 percig főzzük, majd leszűrjük. A csirkemellet falatnyi kockákra vágjuk, megszórjuk sóval, borssal és apróra vágott petrezselyemzölddel. Felverünk 4 tojást, sóval és borssal ízesítjük, majd hozzádolgozzuk a tejfölt is. Egy kuglófformát kissé kikenünk olajjal, majd belerétegezzük a hozzávalókat. Legalul a hús felét tesszük, ráöntünk kevés tejfölös tojást, majd befedjük karfiolrózsákkal. Felöntjük tejfölös tojással, majd gazdagon megszórjuk reszelt sajttal. Erre aprított petrezselyemzöldet szórunk, óvatosan ráütjük a többi tojást úgy, hogy egészben maradjanak, megsózzuk, majd ismét sajtréteggel fedjük be. Ezután következik a maradék hús meg a maradék karfiol, ráöntjük a megmaradt tojásos tejfölt is, és végül ismét sajttal szórjuk meg. A kuglófformát tepsire helyezzük (így könnyebb dolgozni vele), és forró sütőbe toljuk. 45-50 perc alatt készre sütjük, majd kiborítjuk, és paradicsommal meg petrezselyemzölddel díszítjük. Amíg a hús sül, elkészítjük a salátát is: a spenótot megmossuk, ha nagyobbak a levelek, összetépkedjük őket, enyhén lesózzuk, és néhány mozdulattal enyhén összegyúrjuk. A retket meg az uborkát felszeleteljük, a hagymát karikára vágjuk, és a spenóthoz adjuk. További sóval, illetve almaecettel és olívaolajjal ízesítjük.
EK - 2012/6

Aszalt paradicsomos csirketekercs színes rizzsel és tavaszi salátával


Hozzávalók 4 személyre a tekercsekhez: 1 kicsontozott csirkemell, kb. 7 dkg olajban eltett aszalt paradicsom, 1/2 csokor petrezselyemzöld, 7 dkg lágy vaj, só, bors; a körethez: 25 dkg hosszúszemű rizs, 5 dkg aszalt paradicsom, 1/2 csokor petrezselyemzöld, só, bors, olaj; a salátához: 2 csokor hónapos retek, 1 csokor újhagyma, 1 kígyóuborka, só, almaecet, olívaolaj.

Elkészítése: A csirkemellet vékonyra szeleteljük, nagyon enyhén kiveregetjük, majd megszórjuk só és bors keverékével. Az aszalt paradicsomot pici kockákra vágjuk, a petrezselyemzöldet felaprítjuk, és simára keverjük a vajjal. Sózzuk, és enyhén borsozzuk. A hússzeleteket megkenjük egy-egy teáskanálnyi fűszeres vajjal, majd ujjnyi vastag csíkokra szabdaljuk. A csíkokat feltekerjük (ha túl rövidek, többet is összeilleszthetünk, összetűzhetünk egy tekercsbe), és hústűvel vagy bambusznyárssal rögzítjük. Minden nyársra 3-4 tekercset fűzünk. A nyársakat hőálló tálba fektetjük, aláöntünk kb. féldeci vizet (de lehet fehérbort is), lefedjük, és forró sütőben kb. félóra alatt készre pároljuk-sütjük. Addig elkészül a rizs és a saláta is. A rizst 2-3 evőkanálon fehéredésig pirítjuk, majd felöntjük kb. 6 dl vízzel, és megsózzuk. Nagy lángon felforraljuk, majd a lángot lehúzzuk, az edényt pedig lefedjük, és úgy hagyjuk főni, duzzadni. Amikor a folyadékot már majdnem mind beitta, hozzáadjuk a pici kockákra vágott paradicsomot és a finomra aprított petrezselyemzöldet, ízlés szerint utánasózunk és borssal ízesítjük, majd - láng nélkül - lefedve hagyjuk tovább "pöfögni". A salátát ugyanúgy csináljuk, mint az előző fogásnál azzal a különbséggel, hogy spenót nélkül készítjük.
EK - 2012/6



Fűszeres rizs csirkével (babaétel)


A babaételt ugyanazokból az alapanyagokból készítettem, mint a főfogás második ételét, a kb. 8 hónap fölötti babáknak nyugodtan lehet adni. Sőt, paradicsom nélkül hamarabb is, bár tekintve azt, hogy az aszalt paradicsom nem annyira savas, mint friss társa, és a magvai sincsenek benne, akár 6-7 hónaptól is lehetne addni attól függően, hogy mikor kezdtük a hozzátáplálást. Ezenkívül fokhagymát főztem bele, és petrezselyemzölddel ízesítettem. Az én kislányaim nagyon szerették a fokhagyma és a hagyma ízét már babakoruktól, illetve igyekeztem, hogy a friss zöld fűszerekkel is megismerkedjenek. Sót csak egyéves koruk után használtam az ételekhez, hogy megismerjék az alapanyagok eredeti ízét. Étel után pedig legjobb számukra a tiszta (tisztított) víz, ennek hiányában pedig a felforralt, lehűtött csapvíz. Fontos, hogy ne gyümölcslével, teával vagy neadjisten más folyadékkal (gondolok a különféle üdítőkre) kínáljuk, hogy idejében megszokják: szomjúság ellen vizet iszunk. A lányaim szabályosan felfortyannak, ha pl. vendégségben vizet kérnek, és üdítővel akarják kínálni őket.:D

Hozzávalók: 5 dkg rizs, 5 dkg csirkemell, 2 dl víz, 2 dkg aszalt paradicsom, néhány petrezselyemlevél, 2 cikk fokhagyma, 1 evőkanál olívaolaj.

Elkészítése: A rizst a vízzel főni tesszük, majd amikor felforrt, hozzáadjuk a kis kockákra vágott csirkemellet meg a fokhagymát, és együtt főzzük. Amikor a levét majdnem mind beitta, hozzáadjuk a nagyon pici darabokra vágott paradicsomot és a finomra aprított petrezselyemzöldet, lefedjük, és együtt hagyjuk megduzzadni. Amikor a rizs megpuhult, hozzákeverjük az olajat is. Nagyobbacska babáknak így lehet adni, kisebbeknek pedig le lehet turmixolni. A baba korától és étvágyától függően ez az adag 1-2 étkezésre elegendő.

Fehércsokoládés gesztenyemousse gesztenyegolyóval


Tömény ízek, tömény élvezet. Nem lehet sokat enni belőle, de tökéletes megkoronázása egy könnyű ebédnek. Kicsit hasonlít Szepy gesztenyegolyó-tortájára, de inkább csak a golyókban, a habja teljesen más.

Hozzávalók 6 személyre a habhoz: 40 dkg édesített gesztenyepüré, 20 dkg fehér csokoládé, 4 dl habtejszín, 1 habfixáló, 2 klementin vagy 1 narancs leve, rumkivonat; a golyókhoz: 10 dkg gesztenyepüré, 2 dkg lágy vaj, rumkivonat, 6 dkg étcsokoládé, 1 evőkanál olaj; a díszítéshez: klementinszeletek, esetleg citromfű.

Elkészítése: Először a golyókat készítjük el. A csokoládét meg az olajat gőz fölött vagy mikróban összeolvasztjuk, simára kavarjuk, és hagyjuk kissé hűlni. A gesztenyepürét villával összetörjük, majd hozzáadjuk a rumkivonatot meg a vajat, és jól összedolgozzuk. Diónyi gombócokat formálunk belőle, majd két fogpiszkáló segítségével megmártogatjuk az olvasztott csokoládéban. Rácsra vagy alufóliára helyezzük, és a hűtőben hagyjuk kihűlni, megdermedni.
A fehér csokoládét megolvasztjuk, majd habverővel hozzákeverjük a klementinek levét. 2 dl tejszínt félkeményre verünk, a másik 2 dl-t pedig a habfixálóval kemény habbá verjük. A gesztenyét villával összetörjük, hozzáadjuk a rumkivonatot, majd rendre belekeverjük a fehércsokoládét meg a félkemény tejszínt. Alaposan összedolgozzuk, végül pedig összevegyítjük a kemény habbá vert tejszínnel. Hűtőben hagyjuk egy keveset dermedni, majd csillagcsöves nyomózsákba kanalazzuk, és szétosztjuk a kelyhekben, tálkákban. Mindegyik adag tetejére egy-egy gesztenyegolyót és egy-egy klementinszeletet helyezünk. Ha van, citromfűvel is díszíthetjük.

BA - 2017/2

Spumă de castane

Ingrediente pentru 6 persoane: 400 g piure de castane, 200 g ciocolată albă, 400 ml smântână pentru frişcă, 1 plic întăritor de frişcă, zeama de la 2 clementine sau 1 portocală, esenţă de rom; pentru biluţe: 100 g piure de castane, 20 g unt moale, esenţă de rom, 60 g ciocolată amăruie, 1 lingură ulei; pentru decor: felii de clementine, eventual frunzuliţe verzi.

Prepararea: Se pregătesc mai întâi biluţele. Se topeşte ciocolata împreună cu uleiul, se amestecă până ce devine fină şi se lasă să se răcorească. Se amestecă piureul de castane cu untul şi esenţa de rom. Se formează biluţe cât o nucă şi cu ajutorul a două scobitori se tăvălesc în ciocolata topită. Se pun pe un grătar, şi se lasă la răcit în frigider. Se topeşte ciocolata albă la bain marie sau în cuptorul cu microunde şi se amestecă cu zeama de clementine. 200 ml smântână se bat până ce se obţine o frişcă ma moale, restul de smântână se bate împreună cu întăritorul de frişcă până ce devine tare. Se amestecă piureul de castane cu esenţa de rom şi adăugându-le alternativ cu ciocolata topită şi cu frişca mai moale. La urmă se amestecă uşor cu frişca tare. Se lasă puţin la răcit după care se împarte în boluri sau pahare mai mari, se ornează cu biluţele de castane şi felii de clementine. 


Gyümölcssaláta


Nagyon egyszerű gyümölcssaláta azokból az alapanyagokból, amiket ilyentájt kapni lehet. Amilyen egyszerű, olyan nagyszerű szerintem.:)

Hozzávalók személyenként: 1 kivi, 1 kisebb banán, 4-5 szem eper.

Elkészítése: A kivit és a banánt meghámozzuk, az epret alaposan megmossuk. A banánt karikára vágjuk, a másik két gyümölcsöt tetszés szerint daraboljuk. Tálba téve összeforgatjuk, és már tálalhatjuk is.

Remélem, sikerült mindenki kedvére valót készítenem, és senki sem fog üres hassal távozni. :) Én is várom már csapattársaim "meghívását".:)

Akinek tetszettek a receptjeim, nem bánom, ha rám szavaz (a szavazatokat ENNÉL A BEJEGYZÉSNÉL kell leadni pénteken éjfélig), de arra szeretnék kérni mindenkit, hogy mielőtt a voksát leadja, a fair play jegyében várja meg, míg az összes játékos megteszi ajánlatát, és csak utána szavazzon. Így korrekt ez mindenkivel szemben, és továbbra se felejtsük el, hogy ez egy JÁTÉK!!!!:)

És, mintegy ráadásként, ez a poszt a 800. bejegyzésem.:)

8 megjegyzés:

Mézeskalács írta...

Kedves Sedith!
Részemről dugig ettem magam, fantasztikusan finom volt a vacsora!:) Köszönöm!:)

sedith írta...

Mézeskalács, nagyon köszönöm, kedves vagy!:) Szerintem nálad sem lesz másként!:)

Éva írta...

Valóban csak végig nézni is elég gyönyörűség. Nagyon bőséges és finom a vacsorád!

Süli Mónika írta...

Jól gondoltad, én bármit ehetek.
Így mindent megkóstolhatok nálad. :)
Jól is laktam! :)

Hamarosan én is elkészülök.

trollanyu írta...

Fantasztikus menüt készítettél, szerintem senki nem bírna felállni az asztaltól:)

gionetta írta...

Hát ez nagyon finom. De nálam a karfiol elvitte a pálmát. Mentem is a receptet, mert a karfiol nálunk bármikor, bármilyen formában jöhet.

sedith írta...

Köszönöm mindenkinek!:)

Mónika, örülök akkor, bár valóban lehet tej- és tojásmentes dolgokat is szép számmal összehozni. :)

Gionetta, ha ennyire ízlik nektek a karfiol, talán tudnék még egy remek fogást ajánlani, az nálunk is nagyon bejött: Töltött karfiolfej. http://edithreceptjei.blogspot.com/2011/08/toltott-karfiol.html

Kati írta...

Ezt nevezem menünek:) Minden finom lehet, de én most egy kis gyümölcssalátát kérnék:)