2011. július 31., vasárnap

Nyers gazpacho

Biztos furcsának tűnhet a cím, hiszen a gazpachot mindenki nyers levesnek ismeri, de az eredeti receptbe kenyér is jár, az pedig már nem nyers semmiképpen. Én viszont abszolút nyers levest szerettem volna készíteni, így ezt a receptet hoztam össze. Az adag 1 személyre szól, a létszám függvényében lehet növelni az adagot.

 
Nyers gazpacho


Hozzávalók: ½ kígyóuborka, 1 kicsi lila hagyma, 1-2 leveses paradicsom, 1 evőkanál balzsamecet, 1 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj, 1/2 kávéskanál só, 1 teáskanál méz, néhány bazsalikomlevél. 

Elkészítése: Az uborkából és a hagymából levágunk néhány karikát, és apró kockákra vágjuk. A paradicsomból kikanyarítunk egy cikket, belsejét kikaparjuk, külső húsát pedig szintén felaprítjuk. A hagymával és az uborkával együtt félretesszük. A maradék zöldséget földaraboljuk, magas falú pohárba tesszük, hozzáadjuk a bazsalikomot, a balzsamecetet, az olívaolajat, a mézet és a sót, és botmixerrel sima péppé zúzzuk. Tányérba öntjük, közepére halmozzuk az aprított zöldséget, és bazsalikombóbitával díszítjük.
Nagyon finom, üdítő, ugyanakkor laktató nyári leves. Szétválasztózók bármelyik napon ehetik, ha nagyon megkívánják, akár gyümölcsnapon is.  


Ismét grillezés - ismét rablóhús


Egyszerű rablóhús zöld paprikával

Tudvalevő, hogy friss levegőn, a természetben, vagy ahogy mifelénk mondani szokás: "kinn, a zöldben", mindenkinek jobb étvágya van, nyugodtan lehet számítani arra, hogy aki benn, az asztalnál alig nyammog el egy hússzeletet, kinn, a pokrócon ülve, maszatosan, talán kettőt is pikk-pakk eltüntet.
Történt, hogy múlt hétfőn sógornőmék disznót vágtak, amiből mi is kaptunk kóstolót. A hús egy részéből megismételtem a tavaly nagy sikernek örvendett boeuf bourguignon-t, és senkit sem zavart, hogy a borjú ezúttal sertésből volt.:D
A hús másik részét a fagyasztóba szántam. Volt vagy 6 jókora, cseppet sem zsíros szelet. És hogy, hogy nem, csütörtökön délelőtt kinyitom a hűtőajtót és látom, hogy a hús még mindig ott van a hűtőben. Hűha, megijedtem, hogy tönkrement, de ilyenkor örülök annak, hogy nyáron a hűtőt négyes fokozatra kapcsolom.
És akkor pillanatok alatt megvolt a terv: Ha már amúgyis a tópartra készülünk délután, hát grillezni fogunk. Férjem segítségére nem számíthattam benne, hiszen horgászni mentünk, de egye fene, feláldozom magam, gondoltam.
Egyetlen gondom adódott csak: hogyan lesz elég ez a 6 szelet hús két felnőttnek és három gyereknek, mert közben sógornőm 11 éves fia is csatlakozott hozzánk? No, de mivel már gyerekkoromban megtanultam a viccből, hogy 5 krumplit úgy osztasz el abszolút pontosan 4 gyerek között, hogy krumplipürét készítesz belőle, most sem variáltam sokat a dolgokat: hamar megmostam és feldaraboltam a húst, majd bepácoltam. Legelső elképzelésem EZ lett volna, de végül sem időm, sem kedvem nem volt kimenni a zöldségeshez, hogy tököt és padlizsánt vegyek, így csak azt húztunk nyársra, ami itthon volt: húst, szalonnát, hagymát és paprikát. És ezzel le is írtam a receptet. A húsra egyszerűen csak sót és borsot szórtam, majd az imént említettekkel együtt váltakoztatva nyársra húztuk. Az érdekessége az volt a dolognak, hogy mindenki maga készítette a nyársot, még kicsi három és fél évesem sem hagyta, hogy besegítsek neki. Mondjuk, a férjemet nem hívtuk ki nyársat fűzni, ő már csak enni jött.




És így, kérem szépen, 6 szelet húsból 5 ember degeszre ette magát úgy, hogy még haza is hoztunk belőle.:)

2011. július 30., szombat

Ribizlisorbet

Még gyorsan, ki kell használni az utolsó, érő ribizliszemeket (már ahol még le nem ért), most nagyon finomak, mert nagyon édesek.


Ribizlisorbet mentaszörppel

Hozzávalók: 15 dkg ribizli, 2 dl mentaszörp (vagy 2 dl víz és 4-5 evőkanál cukor)

Elkészítése

A hozzávalókat magas falú pohárba tesszük, és botmixerrel pürésítjük. A folyadékot leszűrjük, hogy a ribizli magját eltávolítsuk. A leszűrt szörpöt dobozba téve, néhány órán át a mélyhűtőben fagyasztjuk. Tálaláskor akár szívószálat is adhatunk mellé, mert nagyon hamar olvad, kása lesz belőle.


2011. július 29., péntek

Fokhagymás tök csirkemájjal

Ez a recept a KIFŐZTÜK magazin júliusi számában jelent meg. Gyors, könnyű, ámde finom és laktató mégis. Különleges ízét a friss csombor és a fokhagyma együttese adja. Aki így még nem próbálta, feltétlenül tegye meg!:) Az alábbi recept mellett még nagyon sok finom, szemet-szájat gyönyörködtető fogást találtok a lap hasábjan! Győzödjetek meg ti is róla, LAPOZZATOK BELE! Majd töltsétek le ingyenesen ugyanott!!!:)






Fokhagymás tök csirkemájjal

Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj, 3 kisebb zsenge tök vagy cukkini, 1 fej fiatal fokhagyma zöldjével együtt, 2 szál friss csombor (borsikafű), 50 ml olaj, só, bors, 1 teáskanál pirospaprika, 50 ml vörösbor

Elkészítése:
A tököt megmossuk, és hámozatlanul vékony karikákra vágjuk. Felforrósítjuk az olaj háromnegyedét, rádobjuk a tököt, és mérsékelt tűzön, gyakran kavargatva, kb. 10 perc alatt roppanósra pároljuk. Ekkor hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát meg a felaprított csombort, sózzuk, borsozzuk, néhányat kavarunk rajta, és már vesszük is félre. Közben felforrósítjuk a maradék olajat, rádobjuk a megmosott csirkemájat, és erős tűzön fehéredésig pirítjuk. Ekkor mérsékeljük a lángot, megszórjuk sóval-borssal, és kb. 5 percig hagyjuk saját levében párolódni. Rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük, ráöntjük a bort, és addig pároljuk ismét, amíg zsírjára sül. Ha ügyesen időzítünk, a máj és a tök egyszerre készül el. 


2011. július 28., csütörtök

Rumos barackfagylalt


Nem vagyok egy nagy fagyigyártó, de azért minden nyáron készítek jónéhány fajtát. Így idén is próbálkoztam néhányszor! Lassan kezd megérlelődni bennem egy fagyigép vásárlásának a gondolata, de már csak majd jövőben ruházok be rá. Addig marad a kavargatás.:) Ez a fagyi nagyon finom lett, mindenkinek ajánlom, aki szereti a gyümölcsös ízeket.

Rumos barackfagylalt

Hozzávalók: 3 tojás, 5 evőkanál tejszín, 5 evőkanál cukor, 2 ml rumesszencia, 2 érettebb és 2 keményebb barack

Elkészítése
Az érettebb barackokat meghámozzuk, és villával összetörjük. A keményebb barackokat jól megmossuk, és héjastól kockára vágjuk. A tojássárgáját simára kavarjuk a tejszínnel és a rumesszenciával, a tojásfehérjét pedig kemény habbá verjük a cukorral. A barackpürét és -kockákat a tojásos keverékhez adjuk, majd óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot is. Dobozba töltjük és a mélyhűtőbe tesszük. Két-háromóránként érdemes a masszát átkavarni, hogy egyenletesen fagyjon.


2011. július 27., szerda

Káposztafasírt uborkamártással

Biztos, hogy furának tűnhet a párosítás, de valamelyik napon a múlt héten ezt ebédeltem. Sőt, végül úgy alakult, hogy másnap is - szintén uborkamártással-, már a lányokkal együtt, és nekik is nagyon ízlett az ebéd.

Az ötletet Ottisnál láttam, első nap az ő receptje szerint készítettem a fasírtot. Másnap picivel másképp csináltam (a csirkefalatok sütésekor maradt meg a felvert tojásból, és sajnáltam volna kidobni), mert nagyon hirtelen kellett döntenem (savanyúságnak besarvalt káposztából tettem hozzá), és így sikerült. Mindkét fajta azonban nagyon ízlett, a férjem is csak akkor jött rá, hogy miből van (a maradékot megkóstolta), amikor megmondtam neki. Én most a második változatot írom le.



Káposztafasírt uborkamártással 

Hozzávalók:  fél fej káposzta vékony csíkokra vágva, só, bors, 2 tojás, zsemlemorzsa, olaj; a mártáshoz: 1 uborka, só, bors, fokhagymapor, kapor, tejföl vagy joghurt

Elkészítése:
A káposztát lesózzuk, és állni hagyjuk, amíg kissé megereszkedik. Ráütjük a tojást, utánasózunk és megborsozzuk, majd annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, míg nem túl kemény, de már jól formázható masszát kapunk. Forró olajban szép aranysárgára sütjük őket.
 A mártáshoz az uborkát jól megmossuk és aprólyukú reszelőn lereszeljük (nem kell kinyomkodni). Hozzáadjuk a tejfölt vagy joghurtot, elkeverjük, majd ízlés szerint fűszerezzük a fent említettekkel. Az uborka leve épp annyira felhígítja, amennyire kell.:)

2011. július 26., kedd

Gyümölcsös túrótorta és egyebek, szintén anyósom által

Apósomnak születésnapja volt. A tortákat nemigazán eszi, most mégis az volt az óhaja, hogy valami gyümölcsös legyen. Hol néztünk szét Anyuval ezügyben? Hát persze, hogy Mohánál.:) És leragadtunk a barackos-krémsajtos tortájánál. Nálunk viszont extra adagban kellett, ezért aztán az arányok így alakultak:


Gyümölcsös-krémsajtos torta

Hozzávalók
az alaphoz: 40 dkg babapiskóta, 8 dl tej
a krémhez: 1 kg mascarpone, 80 dkg tejföl, 50 dkg túró, 4 dl tejszín, 10 evőkanál porcukor, 2 citrom reszelt héja, 2 teáskanál vaníliakivonat, 62 g zselatin, 2 dl víz, barack és szőlő
a díszítéshez: 5 dl tejszín, 2 tasak habfixáló, 4 teáskanál porcukor, gyümölcsök: szőlő, barack, málna, ribizli, kivi

Az elkészítése ugyanúgy zajlott, mint Mohánál,  két nagy, 26 cm-es torta lett belőle. És isteni volt.




Ezenkívül pirosra sütött csirkecombot és omlós sertéstarját készített még, ami mellé szalmakrumplit és friss zöldségsalátát tálalt. A tarja volt a kedvencem: olyan puha volt, hogy ment szét a szánkban, belül szép rózsaszín (de nem a hirtelensütéstől), kívül szaftos, szóval, ilyen finomat még nem ettem.:)

2011. július 25., hétfő

Tök és padlizsán DuBarry-módra

No, amilyen hangzatos neve van, annyira egyszerű és finom, szinte hétköznapinak mondható étel. Volt egy tököm, egy padlizsánom, egy kisebb karfiolom, mi a szöszt hozzak ki belőlük?! - gondolkodtam. Össze akartam ütni végül valamiféle lecsónak, aztán hogy, hogy nem, beugrott Lajos mari sertésbordája DuBarry-módra, s már vettem is elő a Nagykönyvemet, hogy megnézzem, hogyan is készül pontosan. Persze, nem sertésbordából csináltam, hanem vega-módra: a borda helyét a tök- és padlizsánkarikák vették át.
Nagyon finom lett, majdnem egyedül ettem meg az egészet (ebédre és vacsorára, kenyér nélkül) több okból is: egyrészt alig tudtam leállni vele, befejeztem az evést, de még mindig visszatértem egy-egy falatkára; a férjem nem volt itthon, de amúgysincs oda túlzottan a tökös dolgokért, a lányok meg elkezdtek hisztizni, hogy egyik ezt nem szereti belőle, a másik azt, végül a nagy ette a padlizsánt és a mártásos karfiolt, a kicsit pedig mindent kiköpött, amiben valami darabosat érzett, tehát csak a sült mártást ette. Azért - ismervén őket - nem csodálkoznék, ha következő alkalommal ez lenne a kedvenc ételük!:P



Tök és padlizsán DuBarry-módra

Hozzávalók: 1-1 nagyjából egyforma méretű, vastagságú tök és padlizsán, 1 kisebb fej karfiol, 5 evőkanál olaj, 2 púpozott evőkanál liszt, 5 dl tej, 1 dl tejföl, 2 egész tojás, 10-15 dkg sajt, só, zöld bors, szerecsendió, esetleg citromlé; olaj, zsemlemorzsa a kenéshez

Elkészítése: A padlizsánt és a tököt jól megmossuk, és hámozatlanul kb. kisujjnyi vastag karikákra vágjuk. Külön edénybe téve őket, lesózzuk (a padlizsánt lehet valamivel jobban is). Vizet forralunk, enyhén megsózzuk, és beledobjuk a rózsáira szedett, megmosott karfiolt, és az újraforrástól számított 3-5 percig hagyjuk főni. Ekkor leszűrjük, és azonnal hideg vízbe állítjuk.

A padlizsánt szűrőbe tesszük át és folyó víz alatt átmossuk, majd papírtörlőre rakosgatjuk ki. A tökről lerázogatjuk a kiengedett sós levet, de azt nem kell lemosni. A karfiolt is leszűrjük.
Egy nagyobb hőálló tálat vagy tepsit kikenünk olajjal, megszórjuk zsemlemorzsával, majd kirakjuk padlizsánkarikákkal. Minden padlizsánra helyezünk egy-egy tökkarikát, és amíg a mártás elkészül, forró sütőben elősütjük.

A mártáshoz felforrósítjuk az olajat, rászórjuk a lisztet, elkavarjuk, majd felöntjük 2-3 dl hideg tejjel, és simára kavarjuk.  Ekkor félrevesszük a lángról, egyenként hozzákeverjük a tojásokat (a másodikat csak akkor, amikor az elsőt már jól elkavartuk), majd felöntjük a maradék tejjel és a tejszínnel. (Az eredeti receptben 4 tojássárgáját írt a Mornay-mártásba, illetve a tejszínt félig felverve kellett volna hozzákeverni, de annyi tojást sajnáltam "elpazarolni", 1 dl tejszínnel meg nem volt kedvem pepecselni.:P) Néhány percig forraljuk, közben sózzuk, illetve ízesítjük durvára tört zöld borssal és őrölt szerecsendióval, (esetleg citromlével) végül pedig belekeverjük a lereszelt sajtot, és jól eldolgozzuk benne.
 Kivesszük a sütőből a tálat, a karfiolrózsákat szétosztjuk a tökszeletek tetején, és az egészet bevonjuk a Mornay-mártással. 10-15 percre visszatoljuk a sütőbe, míg a mártás teteje szép aranysárgára nem pirul.

Mivel a karfiol, a tök és a padlizsán is semleges zöldség, ezt az ételt akár hús-, akár zöldség-, akár tésztanapon lehet enni. Mondjuk ... zöldség- és tésztanapon nem muszáj sajtot, tejet tenni bele, lehet vízzel és kevés tejszínnel/tejföllel is készíteni. A tojás sem feltétlenül szükséges bele.

2011. július 24., vasárnap

Barna-fehér torta, ikreknek

Ugyanaz az ismerősöm rukkolt elő egy másik kéréssel. Ezúttal tortára lett volna szüksége, ma estére. Két felnőtt ikertestvérnek viszi, és csupán annyi kérése volt, hogy emeletes és "fehér-fekete" legyen, illetve a krémje a diplomata tortáéra hasonlítson.

Sokat gondolkodtam a kivitelezésén. A krém adott volt, azon nem volt mit gondolkodnom, de nem tudtam, miylen formában oldjam meg. Sokáig úgy gondoltam, hogy tekercseket készítek, majd úgy járok el, mint a kislányom tortájánál, de végül, utolsó pillanatban, másképp cselekedtem: kerek piskótákat sütöttem, és sakktábla-szerűen töltöttem meg a krémmel.



Diplomatatorta sakktáblaszerűen, barna-fehér kivitelezésben   

Hozzávalók:
a piskótához: 10 tojás, 16 evőkanál cukor, 4 csomag vaníliás cukor, 14 evőkanál liszt, 6 csapott evőkanál kakaó
a krémhez: 45 g zselatinpor, 2 dl langyos víz, 8 tojás, 25 dkg cukor, 3 csomag vaníliás cukor, 2 csomag tejszínízű pudingpor, 1 evőkanál liszt, 7,5 dl tej,  4 dl habtejszín
a locsoláshoz: 2 dl víz, 1 evőkanál cukor, 1 vaníliás cukor
a díszítéshez: 6 dl növényi tejszín, 2 evőkanál kakaó, 10 dkg étcsokoládé, 2 evőkanál olaj, 2-3 evőkanál forró víz, barna ostyavirágok

Elkészítése:
A piskóta hozzávalóiból sütünk 2 háromtojásos kakaós piskótát egy 26 cm átmérőjű tortaformában, illetve 2 kéttojásos kakaós piskótát egy 18-20 cm-es formában. Amikor kihűltek, egy nagy és egy kicsi piskótát kb. kétujjnyi vastag korongokra vágunk. (Ehhez különböző méretű tányérokat, csészéket, poharakat használhatunk. a nagyból 6 korongot, a kicsiből 4-et vágunk.)
A krémhez a zselatint beáztatjuk a vízbe. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük a fele cukorral, a sárgáját pedig habosra keverjük a maradék cukorral, a pudingporral, a liszttel és a vaníliás cukorral, majd a tejjel simára keverve, sűrű pépet főzünk belőle. Langyosra hűtjük,  belekeverjük a felolvasztott zselatint, majd a kemény tojáshabot is. Végül keményre verjük a habtejszínt, azt is a krémhez kavarjuk, majd teljesen kihűtjük. 
Az egészben hagyott piskótát tálcára vagy tortástálra helyezzük, meglocsoljuk a vaníliás sziruppal, majd ráhelyezünk 3 korongot a nagyobbik piskótából. Így:


 A krémet nagylyukú, csillagcsöves habzsákba töltjük, és belenyomjuk a korongok közötti részekbe, illetve a szélén lévő üres részre. Ezután a maradék három korongot ráhelyezzük oda, ahol az előző sorban a krém van, és ismét megtöltjük a közöttük lévő réseket krémmel.
Hasonlóan járunk el a kicsi piskótával is.
Az összerakásról sajnos csak ez a fotó készült, de kölcsönveszek Tortaimádó blogjáról egy fotót, ami jól illusztrálja a munkamenetet:

 

Amikor mindkét torta elkészült, hűtőbe tesszük 1-2 órára, hogy a krém teljesen megdermedjen. Végül a két tortát egymásra helyezzük, és kidíszítjük.
A díszítéshez a növényi tejszínt (kívülre nem mertem igazi tejszínt használni, nehogy megtréfáljon) kemény habbá verjük, majd kétfelé vesszük. A csokoládét darabokra törjük és 1 evőkanál olajjal együtt mikróban folyósra olvasztjuk. A kakaóport elkeverjük 1 evőkanál olajjal és 2-3 evőkanál forró vízzel, majd az olvasztott csokoládéval együtt a fele tejszínhabhoz keverjük. A kétféle színű habot csillagcsöves zsákba töltjük, és a tortát tetszés szerint díszítjük vele. A fehér részre végül barna ostyarózsákat tűzhetünk. A torta kereken 2,6 kg lett.

Egyszerű hidegtál

Meglepő kérdéssel fordult hozzám egy ismerősöm kb. 3 héttel ezelőtt, az üzletben: mit csinálok majd 22-én? Nem vállalnék el valami sütést-főzést akkorra? Mivel nem volt tudomásom egyéb programról, hát elvállaltam, természetesen. Elmondta, kb. mit szeretne, én is gondolkodtam, hogyan lenne a legjobb. Végül arra jutottunk, hogy ezúttal nem az elkápráztatás a cél, azaz nem kell sok, különleges falatka, fontosabb a jóllakás, tehát nem túl sokféle, de inkább nagyobb mennyiségű finomságot készítsek. Így dőlt el végül, hogy rántott csirkét, sonkatekercset és baconbe tekert csirkemájat fogok készíteni.



Hidegtál bő 6 személyre

Hozzávalók
a szezámmagos csirkefalatokhoz: 2 csirkemellfilé, só, bors, 6 tojás, 2 evőkanál liszt, 20 dkg zsemlemorzsa, 2-3 evőkanál szezámmag, olaj a sütéshez;
a baconbe tekert csirkemájhoz: 50 dkg csirkemáj, 20-25 szelet bacon, 0,5 dl fehérbor
a sonkatekercshez: 20-25 szelet gépsonka, 20 dkg ömlesztett krémsajt, 1 adag félperces majonéz, 1 kisebb sárgarépa, 2-3 evőkanál ecetes torma, só, citromlé, néhány szál petrezselyemzöld
a díszítéshez: salátalevelek, piros húsú paprika, petrezselyemzöld, fekete olajbogyó

Elkészítése:
A csirkemellet először felszeleteljük, a szeleteket pedig - nagyságuktól függően - két-három darabba vágjuk. Enyhén kiveregetjük, majd egy tálba tesszük. Sót és borsot szórunk rá, és kézzel jól összekavarjuk. Félretesszük.
A csirkemájat szűrőbe téve, folyó víz alatt jól átmossuk, majd mindegyiket átnézzük, nehogy epehólyag- vagy epevezeték-maradványok legyenek rajta. Ha mégis találunk, óvatosan - a májból is kikanyarítva egy keveset - kivágjuk. Ezután újra átmossuk a májat, majd feldaraboljuk. A kisebb lebenyeket levágjuk, a nagyobbakat, ha szükséges, félbevágjuk. Minden baconszeletre egy darabka májat fektetünk, felcsavarjuk, és szép sorjában hőálló edénybe pakoljuk. Rálocsoljuk a fehérbort, lefedjük, majd forró sütőben kb. félóra alatt szép pirosra sütjük.
Ezután visszatérünk a csirkefalatokhoz. A tojásokat felütjük egy nagyobbacska tálba, felverjük, sóval és borssal ízesítjük. A húst megszórjuk a liszttel, majd jól átforgatjuk. Ezután a húst beleborítjuk a tojásos tálba, és összekeverjük, hogy a massza mindenhol bevonja a húsdarabokat. A prézlit és a szezámmagot szintén egy nagyobbacska tálba öntjük, az olajat felforrósítjuk. A húsdarabokból néhányat átdobunk a prézlis tálba, megrázogatjuk, míg a szezámmagos morzsa mindenhol bevonja (ha szükséges, kézzel rásegítünk egy kicsit), majd a forró olajba dobjuk, és közepes tűzön szép aranysárgára sütjük. Amikor megsültek, papírtörlőre szedjük, hogy a lecsöpögő olajat felszívja. Ezzel a módszerrel meglepően gyorsan lehet végezni ezzel a hatalmas adag "aprósággal".
A tekercsekhez először elkészítjük a majonézt: magas falú pohárba mérünk 2 dl olajat, beleütünk 1 egész tojást, hozzáadunk 1 teáskanál mustárt, 1 kávéskanál sót, 1 evőkanál citromlevet és néhány szál petrezselyemzöldet. Botmixerrel fél perc alatt kemény majonézzé dolgozzuk. A tömlős sajtot tálba nyomjuk, hozzáadjuk a majonézt, a finomra reszelt sárgarépát, valamint az ízlés szerinti ecetes tormát, és jól összekavarjuk. További sóval, citromlével ízesítjük, ha szükséges. A masszát (nagyobb lyukú) csillagcsöves habzsákba pakoljuk, és a sonkaszeletek egyik felére hosszában egy csíkot nyomunk. A szeleteket feltekerjük, és szépen tálcára helyezzük.

Sajnos, dobozokba kellett pakolnom az elkészült falatokat, hogy szállítani lehessen, de ha eleve szépen tálcákra kellett volna pakolnom, akkor a sonkatekercsek két végébe csillagcsővel még kis majonézvirágokat nyomtam volna, illetve sokkal gazdagabban díszítettem volna friss zöldségekkel. (Amik ott is voltak nálam - paradicsom, zöld paprika, uborka -, de az időközben változott "menetrend" miatt kár lett volna őket összevagdosnom.)   Így aztán egy kisebb tálcára pakoltam a finomságok egy részét, csak hogy illusztrálni tudjam.:)  Remélem, ízlett a megrendelőnek és a vendégeinek is! Rá fogok kérdezni!:)

Tegnapi ténykedésem eredménye

Hidegtál (csak illusztratív, a tényleges mennyiség a tálcán láthatónak a kb.2-3-szorosa volt; itt egy négyszemélyes adag látható.)


- Szezámmagos csirkefalatok
- Baconbe tekert csirkemáj
- Sajtkrémes-tormás sonkatekercs

Muffinkosár (4 adag - teljes mennyiség látható itt)


- Vaníliás, mogyorós muffin
- Rumos, őszibarackos muffin
- Almás, fahéjas muffin
- Meggyes, csokoládés muffin

 Nagyon elégedett volt, akinek készítettem. Remélem, a tortával is elégedett lesz, amit holnap estig kell elkészítenem!

2011. július 17., vasárnap

Málnahab

Biztos vagyok benne, hogy az utóbbi hetekben szinte minden blogon megjelent valamilyen gyümölcsös habféle, ami a nyári melegben, sőt kánikulában tökéletesen kielégíti a finom desszertre vágyók igényeit. Még mielőtt elmentünk volna készült nálam ez a finom málnahab. Kicsitől nagyig mindenki imádta.:)


Málnahab

Hozzávalók: 25-30 dkg málna, 2 tojás, 2,5 dl tejszín, 1 csomag habfixáló, porcukor ízlés szerint (én kb. 10 dkg-t használtam), 1 evőkanál vaníliás cukor

Elkészítése:
A málnát szűrőbe tesszük és folyó víz alatt lemossuk. Hagyjuk lecsepegni, majd villával kissé összetörjük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét 2 evőkanál cukorral kemény habbá verjük. Szintén keményre verjük a habtejszínt is a habfixálóval, a maradék cukorral és a vaníliás cukorral. Végül a tojáshabot, a tejszínhabot és az összetört málnát óvatosan összeforgatjuk, csinos kelyhekbe adagoljuk, és málnával, citromfűvel díszítjük.

2011. július 8., péntek

Egyszerű nyári ebédajánlat

Kelbimbó-brokkolikrémleves


Baconbe tekert csirkemáj petrezselymes újkrumplival, paradicsom-uborkasalátával


(Töményen) Meggyes-barackos muffin

2011. július 7., csütörtök

Rebarbarás brownie

Nincs fotóm róla. Siettem, csomagolnom kellett - a brownie-t is csomagoltam :D -, és nem volt időm lefotózni. Abban bíztam, hogy majd megérkezés után le fogom. No, de ott sem sikerült. Ez van. Túl fotogén úgysem lett volna! Viszont nagyon finom lett, legalábbis Erdélyi konyhás kolléganőim is ezt állították, úgyhogy kár lenne veszni hagyni a receptet. Nem is annyira a receptet, mert azt Ágnesnél úgyis megtalálom, hanem inkább az ötletet, az arányokat. Ágnes receptjéhez képest picit növeltem a cukormennyiséget, hogy a rebarbarát jól ellensúlyozza, és mivel épp úgy adódott, hát 10 dekával több csoki ment bele. És szögletes tepsiben sütöttem, közepes méretűben.


Rebarbarás brownie


Hozzávalók: 30 dkg étcsoki, 20 dkg vaj, 25 dkg cukor, 10-12 dkg liszt, 5 tojás, 30 dkg rebarbara (hámozva, apróra vágva)

Elkészítése: Kivajazunk egy közepes méretű tepsit, előmelegítjük a sütőt. A kisebb kockákra vágott csokit és vajat mikróban megolvasztjuk. Eközben a tojásokat és a cukrot kikeverjük, hozzáadjuk a lisztet majd a felolvasztott vajas, csokis masszát is. Végül beleforgatjuk a rebarbarakockákat is, a tepsibe simítjuk a masszát és 10-15 percig sütjük. (nálam kb. 12 perc alatt lett tökéletes.)

2011. július 6., szerda

Málnás tejberizstorta Mohától, anyósom által


Anyósom nagy rajongója Moha blogjának. Állandóan követi, és elég gyakran kipróbál tőle finomságokat. Legutóbb ezt a tortát készítette el, amelynek receptjén csak annyit módosított, hogy a krémet nem cukorral, hanem édesítőszerrel édesítette, hogy ő is nyugodtabban ehesse. Nagyon finom volt, bevágtam belőle egy jókora szeletet, plusz a lányom maradékát is. :P Isteni volt!
Most meg, nemsokára indulunk felfalni a maradékot. :)

Joghurtos nyári zöldségleves




Joghurtos nyári zöldségleves
 
Hozzávalók: 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1/2 tök, néhány kelbimbó, néhány karfiolrózsa, 2 marék zöldbab, 2 marék zöldborsó, 1/2 piros húsú paprika, 1 csokor petrezselyemzöld, só, 2 dl joghurt

Elkészítése:
A zöldségeket meghámozzuk-megtisztítjuk, és tetszés szerint feldaraboljuk. Felforralunk 2 l vizet, enyhén megsózzuk, és beledobjuk az előkészített zöldségeket. (A karfiollal még lehet várni egy keveset, azt elég akkor beledobni, amikor a többi már félpuha.) Amikor minden megpuhult, a joghurtot elkeverjük kevés forró levessel és a leveshez öntjük.Ha a leves túl sűrű lenne, további vízzel hígítjuk. Még néhány percig hagyjuk főni, majd utánasózunk és megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel. Szétválasztózók húsnapon, zöldség- és tésztanapon is ehetik, bár a két utóbbi napon, jobb, ha nem habarják be a levest joghurttal, hanem 1-2 evőkanál tejföllel ízesítik.

Tipp: a leves fagyasztott zöldségből is elkészíthető, úgy jóval lerövidül az elkészítési ideje.

2011. július 4., hétfő

Töltött zöldségek - hús nélkül vagy hússal

Töltött töknek indult. Gombás töltött töknek. Aztán arra gondoltam, jobb, ha nem kísértem jósorsomat, és készítek valami olyasmit, ami Férjecském számára is "ehető". A tökkel ugyanis nincs túl nagy barátságban. Hát még a kaporral! De kaprot most még véletlenül sem használtam, pedig az ételnek nem ártott volna, az biztos.
Így aztán a két kis tök mellé vettem néhány krumplit és zöld paprikát is, a töltelék egy részét azokba töltöttem bele. De persze, lehetett volna tölteni még hagymába, paradicsomba, padlizsánba is, hogy csak néhányat említsek. Szóval jól variálható. Én most hús nélkül készítettem, gombával. De hússal is el tudom képzelni, biztos nagyon finom lehet. Egyszer úgy is kipróbálom majd!


Gombás töltött zöldségek

Hozzávalók: 2 karcsú, zsenge tök, 5 nagyobbacska krumpli, 2 zöld paprika, 25 dkg friss vagy fagyasztott gomba, 1 dl rizs, 1 hagyma, 1 fej fiatal fokhagyma, 1 tojás, 1 csokor petrezselyemzöld (de lehet kapor is, ha valaki szereti), 1-2 evőkanál zsemlemorzsa, olaj, só, bors, 1 teáskanál pirospaprika

Elkészítése: A rizst 2,5 dl vízben puhára főzzük és kihűtjük, a krumplit félpuhára főzzük (amíg a többi zöldséget előkészítjük, a krumpli már pont jó lesz). A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, megdinszteljük kevés olajon, majd megszórjuk pirospaprikával, felöntjük kevés vízzel, és rádobjuk a felszeletelt vagy nagyon apróra vágott gombát. (Ha frissből készítjük, ajánlott eleve felaprítani; én fagyasztottból készítettem, ami szeletelt volt, ezért a végén turmixoltam a masszát.) Saját levében hagyjuk párolódni, majd hozzáadjuk a tök kikapart belsejét is. Leszűrjük a félpuhára főtt krumplit, meghámozzuk, hosszában félbevágjuk, és kivájjuk a közepét. A kivájt részeket szintén a gombához adjuk, öntünk rá kevés vizet és addig pároljuk, amíg a krumplidarabok is megpuhulnak, illetve majdnem zsírjára sül. Ekkor, ha túl darabosnak ítéljük, leturmixoljuk, ha nem, tálba tesszük, hozzáadjuk a főtt rizst, a tojást, az apróra vágott petrezselyemzöldet és kevés zsemlemorzsát, sóval és borssal ízesítjük, és jól eldolgozzuk. Az előkészített zöldségeket egy nagy tepsibe helyezzük üregükkel felfele (közben, persze, a paprikát is már félbevágtuk és magházát eltávolítottuk), és megtöltjük a masszával. Nagyon kevés vizet öntünk alá, és forró sütőbe tolva 30-35 percig sütjük. Ha van, és kedvünk tartja, a tetejére reszelt sajtot vagy parmezánt is szórhatunk, de nem muszáj. Tejföllel tálaljuk. Nagyon finom, laktató fogás. És ha nem teszünk bele zsemlemorzsát, még gluténmentes is. Helyette 1-2 evőkanál krumplipehely használható.


Húsos változat: ugyanígy készülne, csak gomba helyett darált csirkehúst használnék.

2011. július 2., szombat

Pácolt juhsajt kétféleképpen

Régóta ki szerettem volna próbálni, hogy milyen lehet az olívaolajban érlelt juhsajt,és amikor megláttam Ottis bejegyzését a pácolt mozzarelláról (mellesleg élőben is láttam az ominózus üveget, csak kár, hogy nem kóstolhattam meg.:D), megkaptam az utolsó löketet is a cselekvéshez. De utolsó pillanatban még gondoltam egyet, és végül nemcsak olajban pácolt sajtom lett!:) Megmondom őszintén, már fogalmam sincs, hogy mennyi sajtom volt, de szerintem ez nem is fontos, bármilyen kevéssel is ki lehet próbálni.


Pácolt juhsajt kétféleképpen

Hozzávalók: juhsajt, zöld és fekete olajbogyó, bazsalikom (vagy más, tetszés szerinti zöld fűszer), olívaolaj, só, víz

Elkészítése:
A juhsajtot kb. 2x2 cm-es kockákra vágjuk, egy tálba tesszük, és enyhén lesózzuk. Konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten érleljük 1-2 napig, közben néha megrázogatjuk a tálat, hogy az alsó darabkák is kerülhessenek felszínre. Ezután csavaros befőttesüvegekbe rakjuk a sajtkockákat, azokba az üvegekbe pedig, amelyekre olívaolajat akarunk tölteni, olajbogyót, bazsalikomleveleket teszünk közéjük, és felöntjük olajjal. Rácsavarjuk a fedelet és hideg helyre tesszük legalább 1 hétre. Megkóstoltam hamarabb is, de csak kb. 1 hét után lett olyan finom, hogy késznek nyilvánítottam.:)
A másik fajta pácolt sajthoz a kockákat szintén csavaros befőttesüvegbe helyezzük, készítünk egy nagyon sós vizet, amivel felöntjük az üvegeket. Ezt is hideg helyre tesszük (ennek jobb is a hűtő), és naponta egyszer megrázogatjuk. 4-5 nap után leöntjük róla a nagyon sós vizet és felöntjük sima hideg vízzel. Ettől kezdve már fogyasztható is, krémes, szájban elomló, finom, fetához, telemeához hasonló sajtot kapunk.
Fogyasztás előtt mindkét féle sajtot ajánlatos legalább egy óráig szobahőmérsékleten tartani, úgy élvezhetőek igazán az ízek. Salátákba, de csak úgy simán kenyérrel is isteni mindkettő.:)

2011. július 31., vasárnap

Nyers gazpacho

Bejegyezte: sedith dátum: 19:13 4 megjegyzés
Biztos furcsának tűnhet a cím, hiszen a gazpachot mindenki nyers levesnek ismeri, de az eredeti receptbe kenyér is jár, az pedig már nem nyers semmiképpen. Én viszont abszolút nyers levest szerettem volna készíteni, így ezt a receptet hoztam össze. Az adag 1 személyre szól, a létszám függvényében lehet növelni az adagot.

 
Nyers gazpacho


Hozzávalók: ½ kígyóuborka, 1 kicsi lila hagyma, 1-2 leveses paradicsom, 1 evőkanál balzsamecet, 1 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj, 1/2 kávéskanál só, 1 teáskanál méz, néhány bazsalikomlevél. 

Elkészítése: Az uborkából és a hagymából levágunk néhány karikát, és apró kockákra vágjuk. A paradicsomból kikanyarítunk egy cikket, belsejét kikaparjuk, külső húsát pedig szintén felaprítjuk. A hagymával és az uborkával együtt félretesszük. A maradék zöldséget földaraboljuk, magas falú pohárba tesszük, hozzáadjuk a bazsalikomot, a balzsamecetet, az olívaolajat, a mézet és a sót, és botmixerrel sima péppé zúzzuk. Tányérba öntjük, közepére halmozzuk az aprított zöldséget, és bazsalikombóbitával díszítjük.
Nagyon finom, üdítő, ugyanakkor laktató nyári leves. Szétválasztózók bármelyik napon ehetik, ha nagyon megkívánják, akár gyümölcsnapon is.  


Ismét grillezés - ismét rablóhús

Bejegyezte: sedith dátum: 9:44 5 megjegyzés

Egyszerű rablóhús zöld paprikával

Tudvalevő, hogy friss levegőn, a természetben, vagy ahogy mifelénk mondani szokás: "kinn, a zöldben", mindenkinek jobb étvágya van, nyugodtan lehet számítani arra, hogy aki benn, az asztalnál alig nyammog el egy hússzeletet, kinn, a pokrócon ülve, maszatosan, talán kettőt is pikk-pakk eltüntet.
Történt, hogy múlt hétfőn sógornőmék disznót vágtak, amiből mi is kaptunk kóstolót. A hús egy részéből megismételtem a tavaly nagy sikernek örvendett boeuf bourguignon-t, és senkit sem zavart, hogy a borjú ezúttal sertésből volt.:D
A hús másik részét a fagyasztóba szántam. Volt vagy 6 jókora, cseppet sem zsíros szelet. És hogy, hogy nem, csütörtökön délelőtt kinyitom a hűtőajtót és látom, hogy a hús még mindig ott van a hűtőben. Hűha, megijedtem, hogy tönkrement, de ilyenkor örülök annak, hogy nyáron a hűtőt négyes fokozatra kapcsolom.
És akkor pillanatok alatt megvolt a terv: Ha már amúgyis a tópartra készülünk délután, hát grillezni fogunk. Férjem segítségére nem számíthattam benne, hiszen horgászni mentünk, de egye fene, feláldozom magam, gondoltam.
Egyetlen gondom adódott csak: hogyan lesz elég ez a 6 szelet hús két felnőttnek és három gyereknek, mert közben sógornőm 11 éves fia is csatlakozott hozzánk? No, de mivel már gyerekkoromban megtanultam a viccből, hogy 5 krumplit úgy osztasz el abszolút pontosan 4 gyerek között, hogy krumplipürét készítesz belőle, most sem variáltam sokat a dolgokat: hamar megmostam és feldaraboltam a húst, majd bepácoltam. Legelső elképzelésem EZ lett volna, de végül sem időm, sem kedvem nem volt kimenni a zöldségeshez, hogy tököt és padlizsánt vegyek, így csak azt húztunk nyársra, ami itthon volt: húst, szalonnát, hagymát és paprikát. És ezzel le is írtam a receptet. A húsra egyszerűen csak sót és borsot szórtam, majd az imént említettekkel együtt váltakoztatva nyársra húztuk. Az érdekessége az volt a dolognak, hogy mindenki maga készítette a nyársot, még kicsi három és fél évesem sem hagyta, hogy besegítsek neki. Mondjuk, a férjemet nem hívtuk ki nyársat fűzni, ő már csak enni jött.




És így, kérem szépen, 6 szelet húsból 5 ember degeszre ette magát úgy, hogy még haza is hoztunk belőle.:)

2011. július 30., szombat

Ribizlisorbet

Bejegyezte: sedith dátum: 10:40 12 megjegyzés
Még gyorsan, ki kell használni az utolsó, érő ribizliszemeket (már ahol még le nem ért), most nagyon finomak, mert nagyon édesek.


Ribizlisorbet mentaszörppel

Hozzávalók: 15 dkg ribizli, 2 dl mentaszörp (vagy 2 dl víz és 4-5 evőkanál cukor)

Elkészítése

A hozzávalókat magas falú pohárba tesszük, és botmixerrel pürésítjük. A folyadékot leszűrjük, hogy a ribizli magját eltávolítsuk. A leszűrt szörpöt dobozba téve, néhány órán át a mélyhűtőben fagyasztjuk. Tálaláskor akár szívószálat is adhatunk mellé, mert nagyon hamar olvad, kása lesz belőle.


2011. július 29., péntek

Fokhagymás tök csirkemájjal

Bejegyezte: sedith dátum: 10:47 6 megjegyzés
Ez a recept a KIFŐZTÜK magazin júliusi számában jelent meg. Gyors, könnyű, ámde finom és laktató mégis. Különleges ízét a friss csombor és a fokhagyma együttese adja. Aki így még nem próbálta, feltétlenül tegye meg!:) Az alábbi recept mellett még nagyon sok finom, szemet-szájat gyönyörködtető fogást találtok a lap hasábjan! Győzödjetek meg ti is róla, LAPOZZATOK BELE! Majd töltsétek le ingyenesen ugyanott!!!:)






Fokhagymás tök csirkemájjal

Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj, 3 kisebb zsenge tök vagy cukkini, 1 fej fiatal fokhagyma zöldjével együtt, 2 szál friss csombor (borsikafű), 50 ml olaj, só, bors, 1 teáskanál pirospaprika, 50 ml vörösbor

Elkészítése:
A tököt megmossuk, és hámozatlanul vékony karikákra vágjuk. Felforrósítjuk az olaj háromnegyedét, rádobjuk a tököt, és mérsékelt tűzön, gyakran kavargatva, kb. 10 perc alatt roppanósra pároljuk. Ekkor hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát meg a felaprított csombort, sózzuk, borsozzuk, néhányat kavarunk rajta, és már vesszük is félre. Közben felforrósítjuk a maradék olajat, rádobjuk a megmosott csirkemájat, és erős tűzön fehéredésig pirítjuk. Ekkor mérsékeljük a lángot, megszórjuk sóval-borssal, és kb. 5 percig hagyjuk saját levében párolódni. Rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük, ráöntjük a bort, és addig pároljuk ismét, amíg zsírjára sül. Ha ügyesen időzítünk, a máj és a tök egyszerre készül el. 


2011. július 28., csütörtök

Rumos barackfagylalt

Bejegyezte: sedith dátum: 11:38 8 megjegyzés

Nem vagyok egy nagy fagyigyártó, de azért minden nyáron készítek jónéhány fajtát. Így idén is próbálkoztam néhányszor! Lassan kezd megérlelődni bennem egy fagyigép vásárlásának a gondolata, de már csak majd jövőben ruházok be rá. Addig marad a kavargatás.:) Ez a fagyi nagyon finom lett, mindenkinek ajánlom, aki szereti a gyümölcsös ízeket.

Rumos barackfagylalt

Hozzávalók: 3 tojás, 5 evőkanál tejszín, 5 evőkanál cukor, 2 ml rumesszencia, 2 érettebb és 2 keményebb barack

Elkészítése
Az érettebb barackokat meghámozzuk, és villával összetörjük. A keményebb barackokat jól megmossuk, és héjastól kockára vágjuk. A tojássárgáját simára kavarjuk a tejszínnel és a rumesszenciával, a tojásfehérjét pedig kemény habbá verjük a cukorral. A barackpürét és -kockákat a tojásos keverékhez adjuk, majd óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot is. Dobozba töltjük és a mélyhűtőbe tesszük. Két-háromóránként érdemes a masszát átkavarni, hogy egyenletesen fagyjon.


2011. július 27., szerda

Káposztafasírt uborkamártással

Bejegyezte: sedith dátum: 13:33 5 megjegyzés
Biztos, hogy furának tűnhet a párosítás, de valamelyik napon a múlt héten ezt ebédeltem. Sőt, végül úgy alakult, hogy másnap is - szintén uborkamártással-, már a lányokkal együtt, és nekik is nagyon ízlett az ebéd.

Az ötletet Ottisnál láttam, első nap az ő receptje szerint készítettem a fasírtot. Másnap picivel másképp csináltam (a csirkefalatok sütésekor maradt meg a felvert tojásból, és sajnáltam volna kidobni), mert nagyon hirtelen kellett döntenem (savanyúságnak besarvalt káposztából tettem hozzá), és így sikerült. Mindkét fajta azonban nagyon ízlett, a férjem is csak akkor jött rá, hogy miből van (a maradékot megkóstolta), amikor megmondtam neki. Én most a második változatot írom le.



Káposztafasírt uborkamártással 

Hozzávalók:  fél fej káposzta vékony csíkokra vágva, só, bors, 2 tojás, zsemlemorzsa, olaj; a mártáshoz: 1 uborka, só, bors, fokhagymapor, kapor, tejföl vagy joghurt

Elkészítése:
A káposztát lesózzuk, és állni hagyjuk, amíg kissé megereszkedik. Ráütjük a tojást, utánasózunk és megborsozzuk, majd annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, míg nem túl kemény, de már jól formázható masszát kapunk. Forró olajban szép aranysárgára sütjük őket.
 A mártáshoz az uborkát jól megmossuk és aprólyukú reszelőn lereszeljük (nem kell kinyomkodni). Hozzáadjuk a tejfölt vagy joghurtot, elkeverjük, majd ízlés szerint fűszerezzük a fent említettekkel. Az uborka leve épp annyira felhígítja, amennyire kell.:)

2011. július 26., kedd

Gyümölcsös túrótorta és egyebek, szintén anyósom által

Bejegyezte: sedith dátum: 10:40 10 megjegyzés
Apósomnak születésnapja volt. A tortákat nemigazán eszi, most mégis az volt az óhaja, hogy valami gyümölcsös legyen. Hol néztünk szét Anyuval ezügyben? Hát persze, hogy Mohánál.:) És leragadtunk a barackos-krémsajtos tortájánál. Nálunk viszont extra adagban kellett, ezért aztán az arányok így alakultak:


Gyümölcsös-krémsajtos torta

Hozzávalók
az alaphoz: 40 dkg babapiskóta, 8 dl tej
a krémhez: 1 kg mascarpone, 80 dkg tejföl, 50 dkg túró, 4 dl tejszín, 10 evőkanál porcukor, 2 citrom reszelt héja, 2 teáskanál vaníliakivonat, 62 g zselatin, 2 dl víz, barack és szőlő
a díszítéshez: 5 dl tejszín, 2 tasak habfixáló, 4 teáskanál porcukor, gyümölcsök: szőlő, barack, málna, ribizli, kivi

Az elkészítése ugyanúgy zajlott, mint Mohánál,  két nagy, 26 cm-es torta lett belőle. És isteni volt.




Ezenkívül pirosra sütött csirkecombot és omlós sertéstarját készített még, ami mellé szalmakrumplit és friss zöldségsalátát tálalt. A tarja volt a kedvencem: olyan puha volt, hogy ment szét a szánkban, belül szép rózsaszín (de nem a hirtelensütéstől), kívül szaftos, szóval, ilyen finomat még nem ettem.:)

2011. július 25., hétfő

Tök és padlizsán DuBarry-módra

Bejegyezte: sedith dátum: 17:57 9 megjegyzés
No, amilyen hangzatos neve van, annyira egyszerű és finom, szinte hétköznapinak mondható étel. Volt egy tököm, egy padlizsánom, egy kisebb karfiolom, mi a szöszt hozzak ki belőlük?! - gondolkodtam. Össze akartam ütni végül valamiféle lecsónak, aztán hogy, hogy nem, beugrott Lajos mari sertésbordája DuBarry-módra, s már vettem is elő a Nagykönyvemet, hogy megnézzem, hogyan is készül pontosan. Persze, nem sertésbordából csináltam, hanem vega-módra: a borda helyét a tök- és padlizsánkarikák vették át.
Nagyon finom lett, majdnem egyedül ettem meg az egészet (ebédre és vacsorára, kenyér nélkül) több okból is: egyrészt alig tudtam leállni vele, befejeztem az evést, de még mindig visszatértem egy-egy falatkára; a férjem nem volt itthon, de amúgysincs oda túlzottan a tökös dolgokért, a lányok meg elkezdtek hisztizni, hogy egyik ezt nem szereti belőle, a másik azt, végül a nagy ette a padlizsánt és a mártásos karfiolt, a kicsit pedig mindent kiköpött, amiben valami darabosat érzett, tehát csak a sült mártást ette. Azért - ismervén őket - nem csodálkoznék, ha következő alkalommal ez lenne a kedvenc ételük!:P



Tök és padlizsán DuBarry-módra

Hozzávalók: 1-1 nagyjából egyforma méretű, vastagságú tök és padlizsán, 1 kisebb fej karfiol, 5 evőkanál olaj, 2 púpozott evőkanál liszt, 5 dl tej, 1 dl tejföl, 2 egész tojás, 10-15 dkg sajt, só, zöld bors, szerecsendió, esetleg citromlé; olaj, zsemlemorzsa a kenéshez

Elkészítése: A padlizsánt és a tököt jól megmossuk, és hámozatlanul kb. kisujjnyi vastag karikákra vágjuk. Külön edénybe téve őket, lesózzuk (a padlizsánt lehet valamivel jobban is). Vizet forralunk, enyhén megsózzuk, és beledobjuk a rózsáira szedett, megmosott karfiolt, és az újraforrástól számított 3-5 percig hagyjuk főni. Ekkor leszűrjük, és azonnal hideg vízbe állítjuk.

A padlizsánt szűrőbe tesszük át és folyó víz alatt átmossuk, majd papírtörlőre rakosgatjuk ki. A tökről lerázogatjuk a kiengedett sós levet, de azt nem kell lemosni. A karfiolt is leszűrjük.
Egy nagyobb hőálló tálat vagy tepsit kikenünk olajjal, megszórjuk zsemlemorzsával, majd kirakjuk padlizsánkarikákkal. Minden padlizsánra helyezünk egy-egy tökkarikát, és amíg a mártás elkészül, forró sütőben elősütjük.

A mártáshoz felforrósítjuk az olajat, rászórjuk a lisztet, elkavarjuk, majd felöntjük 2-3 dl hideg tejjel, és simára kavarjuk.  Ekkor félrevesszük a lángról, egyenként hozzákeverjük a tojásokat (a másodikat csak akkor, amikor az elsőt már jól elkavartuk), majd felöntjük a maradék tejjel és a tejszínnel. (Az eredeti receptben 4 tojássárgáját írt a Mornay-mártásba, illetve a tejszínt félig felverve kellett volna hozzákeverni, de annyi tojást sajnáltam "elpazarolni", 1 dl tejszínnel meg nem volt kedvem pepecselni.:P) Néhány percig forraljuk, közben sózzuk, illetve ízesítjük durvára tört zöld borssal és őrölt szerecsendióval, (esetleg citromlével) végül pedig belekeverjük a lereszelt sajtot, és jól eldolgozzuk benne.
 Kivesszük a sütőből a tálat, a karfiolrózsákat szétosztjuk a tökszeletek tetején, és az egészet bevonjuk a Mornay-mártással. 10-15 percre visszatoljuk a sütőbe, míg a mártás teteje szép aranysárgára nem pirul.

Mivel a karfiol, a tök és a padlizsán is semleges zöldség, ezt az ételt akár hús-, akár zöldség-, akár tésztanapon lehet enni. Mondjuk ... zöldség- és tésztanapon nem muszáj sajtot, tejet tenni bele, lehet vízzel és kevés tejszínnel/tejföllel is készíteni. A tojás sem feltétlenül szükséges bele.

2011. július 24., vasárnap

Barna-fehér torta, ikreknek

Bejegyezte: sedith dátum: 21:25 8 megjegyzés
Ugyanaz az ismerősöm rukkolt elő egy másik kéréssel. Ezúttal tortára lett volna szüksége, ma estére. Két felnőtt ikertestvérnek viszi, és csupán annyi kérése volt, hogy emeletes és "fehér-fekete" legyen, illetve a krémje a diplomata tortáéra hasonlítson.

Sokat gondolkodtam a kivitelezésén. A krém adott volt, azon nem volt mit gondolkodnom, de nem tudtam, miylen formában oldjam meg. Sokáig úgy gondoltam, hogy tekercseket készítek, majd úgy járok el, mint a kislányom tortájánál, de végül, utolsó pillanatban, másképp cselekedtem: kerek piskótákat sütöttem, és sakktábla-szerűen töltöttem meg a krémmel.



Diplomatatorta sakktáblaszerűen, barna-fehér kivitelezésben   

Hozzávalók:
a piskótához: 10 tojás, 16 evőkanál cukor, 4 csomag vaníliás cukor, 14 evőkanál liszt, 6 csapott evőkanál kakaó
a krémhez: 45 g zselatinpor, 2 dl langyos víz, 8 tojás, 25 dkg cukor, 3 csomag vaníliás cukor, 2 csomag tejszínízű pudingpor, 1 evőkanál liszt, 7,5 dl tej,  4 dl habtejszín
a locsoláshoz: 2 dl víz, 1 evőkanál cukor, 1 vaníliás cukor
a díszítéshez: 6 dl növényi tejszín, 2 evőkanál kakaó, 10 dkg étcsokoládé, 2 evőkanál olaj, 2-3 evőkanál forró víz, barna ostyavirágok

Elkészítése:
A piskóta hozzávalóiból sütünk 2 háromtojásos kakaós piskótát egy 26 cm átmérőjű tortaformában, illetve 2 kéttojásos kakaós piskótát egy 18-20 cm-es formában. Amikor kihűltek, egy nagy és egy kicsi piskótát kb. kétujjnyi vastag korongokra vágunk. (Ehhez különböző méretű tányérokat, csészéket, poharakat használhatunk. a nagyból 6 korongot, a kicsiből 4-et vágunk.)
A krémhez a zselatint beáztatjuk a vízbe. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük a fele cukorral, a sárgáját pedig habosra keverjük a maradék cukorral, a pudingporral, a liszttel és a vaníliás cukorral, majd a tejjel simára keverve, sűrű pépet főzünk belőle. Langyosra hűtjük,  belekeverjük a felolvasztott zselatint, majd a kemény tojáshabot is. Végül keményre verjük a habtejszínt, azt is a krémhez kavarjuk, majd teljesen kihűtjük. 
Az egészben hagyott piskótát tálcára vagy tortástálra helyezzük, meglocsoljuk a vaníliás sziruppal, majd ráhelyezünk 3 korongot a nagyobbik piskótából. Így:


 A krémet nagylyukú, csillagcsöves habzsákba töltjük, és belenyomjuk a korongok közötti részekbe, illetve a szélén lévő üres részre. Ezután a maradék három korongot ráhelyezzük oda, ahol az előző sorban a krém van, és ismét megtöltjük a közöttük lévő réseket krémmel.
Hasonlóan járunk el a kicsi piskótával is.
Az összerakásról sajnos csak ez a fotó készült, de kölcsönveszek Tortaimádó blogjáról egy fotót, ami jól illusztrálja a munkamenetet:

 

Amikor mindkét torta elkészült, hűtőbe tesszük 1-2 órára, hogy a krém teljesen megdermedjen. Végül a két tortát egymásra helyezzük, és kidíszítjük.
A díszítéshez a növényi tejszínt (kívülre nem mertem igazi tejszínt használni, nehogy megtréfáljon) kemény habbá verjük, majd kétfelé vesszük. A csokoládét darabokra törjük és 1 evőkanál olajjal együtt mikróban folyósra olvasztjuk. A kakaóport elkeverjük 1 evőkanál olajjal és 2-3 evőkanál forró vízzel, majd az olvasztott csokoládéval együtt a fele tejszínhabhoz keverjük. A kétféle színű habot csillagcsöves zsákba töltjük, és a tortát tetszés szerint díszítjük vele. A fehér részre végül barna ostyarózsákat tűzhetünk. A torta kereken 2,6 kg lett.

Egyszerű hidegtál

Bejegyezte: sedith dátum: 19:29 1 megjegyzés
Meglepő kérdéssel fordult hozzám egy ismerősöm kb. 3 héttel ezelőtt, az üzletben: mit csinálok majd 22-én? Nem vállalnék el valami sütést-főzést akkorra? Mivel nem volt tudomásom egyéb programról, hát elvállaltam, természetesen. Elmondta, kb. mit szeretne, én is gondolkodtam, hogyan lenne a legjobb. Végül arra jutottunk, hogy ezúttal nem az elkápráztatás a cél, azaz nem kell sok, különleges falatka, fontosabb a jóllakás, tehát nem túl sokféle, de inkább nagyobb mennyiségű finomságot készítsek. Így dőlt el végül, hogy rántott csirkét, sonkatekercset és baconbe tekert csirkemájat fogok készíteni.



Hidegtál bő 6 személyre

Hozzávalók
a szezámmagos csirkefalatokhoz: 2 csirkemellfilé, só, bors, 6 tojás, 2 evőkanál liszt, 20 dkg zsemlemorzsa, 2-3 evőkanál szezámmag, olaj a sütéshez;
a baconbe tekert csirkemájhoz: 50 dkg csirkemáj, 20-25 szelet bacon, 0,5 dl fehérbor
a sonkatekercshez: 20-25 szelet gépsonka, 20 dkg ömlesztett krémsajt, 1 adag félperces majonéz, 1 kisebb sárgarépa, 2-3 evőkanál ecetes torma, só, citromlé, néhány szál petrezselyemzöld
a díszítéshez: salátalevelek, piros húsú paprika, petrezselyemzöld, fekete olajbogyó

Elkészítése:
A csirkemellet először felszeleteljük, a szeleteket pedig - nagyságuktól függően - két-három darabba vágjuk. Enyhén kiveregetjük, majd egy tálba tesszük. Sót és borsot szórunk rá, és kézzel jól összekavarjuk. Félretesszük.
A csirkemájat szűrőbe téve, folyó víz alatt jól átmossuk, majd mindegyiket átnézzük, nehogy epehólyag- vagy epevezeték-maradványok legyenek rajta. Ha mégis találunk, óvatosan - a májból is kikanyarítva egy keveset - kivágjuk. Ezután újra átmossuk a májat, majd feldaraboljuk. A kisebb lebenyeket levágjuk, a nagyobbakat, ha szükséges, félbevágjuk. Minden baconszeletre egy darabka májat fektetünk, felcsavarjuk, és szép sorjában hőálló edénybe pakoljuk. Rálocsoljuk a fehérbort, lefedjük, majd forró sütőben kb. félóra alatt szép pirosra sütjük.
Ezután visszatérünk a csirkefalatokhoz. A tojásokat felütjük egy nagyobbacska tálba, felverjük, sóval és borssal ízesítjük. A húst megszórjuk a liszttel, majd jól átforgatjuk. Ezután a húst beleborítjuk a tojásos tálba, és összekeverjük, hogy a massza mindenhol bevonja a húsdarabokat. A prézlit és a szezámmagot szintén egy nagyobbacska tálba öntjük, az olajat felforrósítjuk. A húsdarabokból néhányat átdobunk a prézlis tálba, megrázogatjuk, míg a szezámmagos morzsa mindenhol bevonja (ha szükséges, kézzel rásegítünk egy kicsit), majd a forró olajba dobjuk, és közepes tűzön szép aranysárgára sütjük. Amikor megsültek, papírtörlőre szedjük, hogy a lecsöpögő olajat felszívja. Ezzel a módszerrel meglepően gyorsan lehet végezni ezzel a hatalmas adag "aprósággal".
A tekercsekhez először elkészítjük a majonézt: magas falú pohárba mérünk 2 dl olajat, beleütünk 1 egész tojást, hozzáadunk 1 teáskanál mustárt, 1 kávéskanál sót, 1 evőkanál citromlevet és néhány szál petrezselyemzöldet. Botmixerrel fél perc alatt kemény majonézzé dolgozzuk. A tömlős sajtot tálba nyomjuk, hozzáadjuk a majonézt, a finomra reszelt sárgarépát, valamint az ízlés szerinti ecetes tormát, és jól összekavarjuk. További sóval, citromlével ízesítjük, ha szükséges. A masszát (nagyobb lyukú) csillagcsöves habzsákba pakoljuk, és a sonkaszeletek egyik felére hosszában egy csíkot nyomunk. A szeleteket feltekerjük, és szépen tálcára helyezzük.

Sajnos, dobozokba kellett pakolnom az elkészült falatokat, hogy szállítani lehessen, de ha eleve szépen tálcákra kellett volna pakolnom, akkor a sonkatekercsek két végébe csillagcsővel még kis majonézvirágokat nyomtam volna, illetve sokkal gazdagabban díszítettem volna friss zöldségekkel. (Amik ott is voltak nálam - paradicsom, zöld paprika, uborka -, de az időközben változott "menetrend" miatt kár lett volna őket összevagdosnom.)   Így aztán egy kisebb tálcára pakoltam a finomságok egy részét, csak hogy illusztrálni tudjam.:)  Remélem, ízlett a megrendelőnek és a vendégeinek is! Rá fogok kérdezni!:)

Tegnapi ténykedésem eredménye

Bejegyezte: sedith dátum: 0:45 6 megjegyzés
Hidegtál (csak illusztratív, a tényleges mennyiség a tálcán láthatónak a kb.2-3-szorosa volt; itt egy négyszemélyes adag látható.)


- Szezámmagos csirkefalatok
- Baconbe tekert csirkemáj
- Sajtkrémes-tormás sonkatekercs

Muffinkosár (4 adag - teljes mennyiség látható itt)


- Vaníliás, mogyorós muffin
- Rumos, őszibarackos muffin
- Almás, fahéjas muffin
- Meggyes, csokoládés muffin

 Nagyon elégedett volt, akinek készítettem. Remélem, a tortával is elégedett lesz, amit holnap estig kell elkészítenem!

2011. július 17., vasárnap

Málnahab

Bejegyezte: sedith dátum: 9:07 6 megjegyzés
Biztos vagyok benne, hogy az utóbbi hetekben szinte minden blogon megjelent valamilyen gyümölcsös habféle, ami a nyári melegben, sőt kánikulában tökéletesen kielégíti a finom desszertre vágyók igényeit. Még mielőtt elmentünk volna készült nálam ez a finom málnahab. Kicsitől nagyig mindenki imádta.:)


Málnahab

Hozzávalók: 25-30 dkg málna, 2 tojás, 2,5 dl tejszín, 1 csomag habfixáló, porcukor ízlés szerint (én kb. 10 dkg-t használtam), 1 evőkanál vaníliás cukor

Elkészítése:
A málnát szűrőbe tesszük és folyó víz alatt lemossuk. Hagyjuk lecsepegni, majd villával kissé összetörjük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét 2 evőkanál cukorral kemény habbá verjük. Szintén keményre verjük a habtejszínt is a habfixálóval, a maradék cukorral és a vaníliás cukorral. Végül a tojáshabot, a tejszínhabot és az összetört málnát óvatosan összeforgatjuk, csinos kelyhekbe adagoljuk, és málnával, citromfűvel díszítjük.

2011. július 8., péntek

Egyszerű nyári ebédajánlat

Bejegyezte: sedith dátum: 12:01 0 megjegyzés
Kelbimbó-brokkolikrémleves


Baconbe tekert csirkemáj petrezselymes újkrumplival, paradicsom-uborkasalátával


(Töményen) Meggyes-barackos muffin

2011. július 7., csütörtök

Rebarbarás brownie

Bejegyezte: sedith dátum: 12:24 1 megjegyzés
Nincs fotóm róla. Siettem, csomagolnom kellett - a brownie-t is csomagoltam :D -, és nem volt időm lefotózni. Abban bíztam, hogy majd megérkezés után le fogom. No, de ott sem sikerült. Ez van. Túl fotogén úgysem lett volna! Viszont nagyon finom lett, legalábbis Erdélyi konyhás kolléganőim is ezt állították, úgyhogy kár lenne veszni hagyni a receptet. Nem is annyira a receptet, mert azt Ágnesnél úgyis megtalálom, hanem inkább az ötletet, az arányokat. Ágnes receptjéhez képest picit növeltem a cukormennyiséget, hogy a rebarbarát jól ellensúlyozza, és mivel épp úgy adódott, hát 10 dekával több csoki ment bele. És szögletes tepsiben sütöttem, közepes méretűben.


Rebarbarás brownie


Hozzávalók: 30 dkg étcsoki, 20 dkg vaj, 25 dkg cukor, 10-12 dkg liszt, 5 tojás, 30 dkg rebarbara (hámozva, apróra vágva)

Elkészítése: Kivajazunk egy közepes méretű tepsit, előmelegítjük a sütőt. A kisebb kockákra vágott csokit és vajat mikróban megolvasztjuk. Eközben a tojásokat és a cukrot kikeverjük, hozzáadjuk a lisztet majd a felolvasztott vajas, csokis masszát is. Végül beleforgatjuk a rebarbarakockákat is, a tepsibe simítjuk a masszát és 10-15 percig sütjük. (nálam kb. 12 perc alatt lett tökéletes.)

2011. július 6., szerda

Málnás tejberizstorta Mohától, anyósom által

Bejegyezte: sedith dátum: 17:22 4 megjegyzés

Anyósom nagy rajongója Moha blogjának. Állandóan követi, és elég gyakran kipróbál tőle finomságokat. Legutóbb ezt a tortát készítette el, amelynek receptjén csak annyit módosított, hogy a krémet nem cukorral, hanem édesítőszerrel édesítette, hogy ő is nyugodtabban ehesse. Nagyon finom volt, bevágtam belőle egy jókora szeletet, plusz a lányom maradékát is. :P Isteni volt!
Most meg, nemsokára indulunk felfalni a maradékot. :)

Joghurtos nyári zöldségleves

Bejegyezte: sedith dátum: 8:42 2 megjegyzés



Joghurtos nyári zöldségleves
 
Hozzávalók: 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1/2 tök, néhány kelbimbó, néhány karfiolrózsa, 2 marék zöldbab, 2 marék zöldborsó, 1/2 piros húsú paprika, 1 csokor petrezselyemzöld, só, 2 dl joghurt

Elkészítése:
A zöldségeket meghámozzuk-megtisztítjuk, és tetszés szerint feldaraboljuk. Felforralunk 2 l vizet, enyhén megsózzuk, és beledobjuk az előkészített zöldségeket. (A karfiollal még lehet várni egy keveset, azt elég akkor beledobni, amikor a többi már félpuha.) Amikor minden megpuhult, a joghurtot elkeverjük kevés forró levessel és a leveshez öntjük.Ha a leves túl sűrű lenne, további vízzel hígítjuk. Még néhány percig hagyjuk főni, majd utánasózunk és megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel. Szétválasztózók húsnapon, zöldség- és tésztanapon is ehetik, bár a két utóbbi napon, jobb, ha nem habarják be a levest joghurttal, hanem 1-2 evőkanál tejföllel ízesítik.

Tipp: a leves fagyasztott zöldségből is elkészíthető, úgy jóval lerövidül az elkészítési ideje.

2011. július 4., hétfő

Töltött zöldségek - hús nélkül vagy hússal

Bejegyezte: sedith dátum: 9:05 5 megjegyzés
Töltött töknek indult. Gombás töltött töknek. Aztán arra gondoltam, jobb, ha nem kísértem jósorsomat, és készítek valami olyasmit, ami Férjecském számára is "ehető". A tökkel ugyanis nincs túl nagy barátságban. Hát még a kaporral! De kaprot most még véletlenül sem használtam, pedig az ételnek nem ártott volna, az biztos.
Így aztán a két kis tök mellé vettem néhány krumplit és zöld paprikát is, a töltelék egy részét azokba töltöttem bele. De persze, lehetett volna tölteni még hagymába, paradicsomba, padlizsánba is, hogy csak néhányat említsek. Szóval jól variálható. Én most hús nélkül készítettem, gombával. De hússal is el tudom képzelni, biztos nagyon finom lehet. Egyszer úgy is kipróbálom majd!


Gombás töltött zöldségek

Hozzávalók: 2 karcsú, zsenge tök, 5 nagyobbacska krumpli, 2 zöld paprika, 25 dkg friss vagy fagyasztott gomba, 1 dl rizs, 1 hagyma, 1 fej fiatal fokhagyma, 1 tojás, 1 csokor petrezselyemzöld (de lehet kapor is, ha valaki szereti), 1-2 evőkanál zsemlemorzsa, olaj, só, bors, 1 teáskanál pirospaprika

Elkészítése: A rizst 2,5 dl vízben puhára főzzük és kihűtjük, a krumplit félpuhára főzzük (amíg a többi zöldséget előkészítjük, a krumpli már pont jó lesz). A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, megdinszteljük kevés olajon, majd megszórjuk pirospaprikával, felöntjük kevés vízzel, és rádobjuk a felszeletelt vagy nagyon apróra vágott gombát. (Ha frissből készítjük, ajánlott eleve felaprítani; én fagyasztottból készítettem, ami szeletelt volt, ezért a végén turmixoltam a masszát.) Saját levében hagyjuk párolódni, majd hozzáadjuk a tök kikapart belsejét is. Leszűrjük a félpuhára főtt krumplit, meghámozzuk, hosszában félbevágjuk, és kivájjuk a közepét. A kivájt részeket szintén a gombához adjuk, öntünk rá kevés vizet és addig pároljuk, amíg a krumplidarabok is megpuhulnak, illetve majdnem zsírjára sül. Ekkor, ha túl darabosnak ítéljük, leturmixoljuk, ha nem, tálba tesszük, hozzáadjuk a főtt rizst, a tojást, az apróra vágott petrezselyemzöldet és kevés zsemlemorzsát, sóval és borssal ízesítjük, és jól eldolgozzuk. Az előkészített zöldségeket egy nagy tepsibe helyezzük üregükkel felfele (közben, persze, a paprikát is már félbevágtuk és magházát eltávolítottuk), és megtöltjük a masszával. Nagyon kevés vizet öntünk alá, és forró sütőbe tolva 30-35 percig sütjük. Ha van, és kedvünk tartja, a tetejére reszelt sajtot vagy parmezánt is szórhatunk, de nem muszáj. Tejföllel tálaljuk. Nagyon finom, laktató fogás. És ha nem teszünk bele zsemlemorzsát, még gluténmentes is. Helyette 1-2 evőkanál krumplipehely használható.


Húsos változat: ugyanígy készülne, csak gomba helyett darált csirkehúst használnék.

2011. július 2., szombat

Pácolt juhsajt kétféleképpen

Bejegyezte: sedith dátum: 8:19 6 megjegyzés
Régóta ki szerettem volna próbálni, hogy milyen lehet az olívaolajban érlelt juhsajt,és amikor megláttam Ottis bejegyzését a pácolt mozzarelláról (mellesleg élőben is láttam az ominózus üveget, csak kár, hogy nem kóstolhattam meg.:D), megkaptam az utolsó löketet is a cselekvéshez. De utolsó pillanatban még gondoltam egyet, és végül nemcsak olajban pácolt sajtom lett!:) Megmondom őszintén, már fogalmam sincs, hogy mennyi sajtom volt, de szerintem ez nem is fontos, bármilyen kevéssel is ki lehet próbálni.


Pácolt juhsajt kétféleképpen

Hozzávalók: juhsajt, zöld és fekete olajbogyó, bazsalikom (vagy más, tetszés szerinti zöld fűszer), olívaolaj, só, víz

Elkészítése:
A juhsajtot kb. 2x2 cm-es kockákra vágjuk, egy tálba tesszük, és enyhén lesózzuk. Konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten érleljük 1-2 napig, közben néha megrázogatjuk a tálat, hogy az alsó darabkák is kerülhessenek felszínre. Ezután csavaros befőttesüvegekbe rakjuk a sajtkockákat, azokba az üvegekbe pedig, amelyekre olívaolajat akarunk tölteni, olajbogyót, bazsalikomleveleket teszünk közéjük, és felöntjük olajjal. Rácsavarjuk a fedelet és hideg helyre tesszük legalább 1 hétre. Megkóstoltam hamarabb is, de csak kb. 1 hét után lett olyan finom, hogy késznek nyilvánítottam.:)
A másik fajta pácolt sajthoz a kockákat szintén csavaros befőttesüvegbe helyezzük, készítünk egy nagyon sós vizet, amivel felöntjük az üvegeket. Ezt is hideg helyre tesszük (ennek jobb is a hűtő), és naponta egyszer megrázogatjuk. 4-5 nap után leöntjük róla a nagyon sós vizet és felöntjük sima hideg vízzel. Ettől kezdve már fogyasztható is, krémes, szájban elomló, finom, fetához, telemeához hasonló sajtot kapunk.
Fogyasztás előtt mindkét féle sajtot ajánlatos legalább egy óráig szobahőmérsékleten tartani, úgy élvezhetőek igazán az ízek. Salátákba, de csak úgy simán kenyérrel is isteni mindkettő.:)
Related Posts with Thumbnails