2011. december 9., péntek

Gluténmentes kenyér

Már van ilyen recept a blogomon, de ezúttal egy "továbbfejlesztett", főleg megnagyított adagját írom le, amit kenyérsütőgépben próbáltam ki. És nem utolsó sorban ezúttal fotóval is illusztrálom. Hasonlít egy kicsit a hagyományos kenyérhez, de azért mégis teljesen más. Mindenesetre, nagyon finom. Ha nem használjuk el azonnal, érdemes adagonként lefagyasztani, mert ha megszárad, már nem olyan finom. 



Gluténmentes kenyér

Hozzávalók: 4,5-5 dl víz, 2 evőkanál olaj, 20 dkg rizsliszt, 20 dkg burgonyapehely, 25 dkg kukoricakeményítő, 1 csapott evőkanál só, 3 dkg friss vagy 4 g szárított élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 kávéskanál  szódabikarbóna

Elkészítése:
Ha van kenyérsütőgépünk, a fenti sorrendben belepakoljuk a hozzávalókat (ebben az esetben célszerű szárított élesztőt használni), és kb. 2 órás dagasztó-kelesztő-sütő programra kapcsoljuk. Más tennivalónk már nincs, mint kivenni és rácsra helyezni a megsült kenyeret.
Kenyérsütőgép híján a következőképpen járunk el:
A cukrot feloldjuk kevés vízben (a kimért kb. 5 dl-ből), belemorzsoljuk a friss élesztőt, és felfuttatjuk. Kimérjük a lisztet, a burgonyapelyhet és a keményítőt, rájuk szórjuk a sót és a szódabikarbónát, majd hozzáöntjük az élesztős vizet és további vizet adagolva hozzá, összegyúrjuk. Néhány percig erőteljesen dagasztjuk, míg a massza jól összeáll, és közepes keménységű tészta nem lesz belőle. Ekkor hozzágyúrunk 1 evőkanál olajat, és tálba téve, letakarva, kb. 1 órát kelesztjük. Miután megkelt, ismét átgyúrjuk, hosszúkásra formázzuk, és egy kikent-lisztezett őzgerinc- vagy kalácssütő formába tesszük. Hagyjuk kelni még vagy 20 percet, majd forró sütőben megsütjük. Kb. 20 percnyi sülés után kivesszük a tepsit, a kenyeret lekenjük olajjal, majd visszatoljuk a sütőbe, amíg készre nem sül. Amikor megsült, rácsra borítjuk, és konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.  

EK - 2011/8

5 megjegyzés:

Adél írta...

Megkóstolnám ezt a kenyeret,hisz nagyon gusztán mutat.

4Gyerek írta...

érdekesen hangzik, tuti finom.

egy dolog nem tiszta előttem, az élesztők mennyisége friss és száraz verzióban.
tuti 3 dkg frissnek 4 gramm szárítottat kell megfeleltetni?

sedith írta...

Aleda, tényleg finom.:)

Éva, az én gépemben igen.:) Volt, hogy véletlenül 5 g ment, és azt mondtam, egye fene. Akkor meg úgy megkelt a tészta, hogy hozzáragadt a gép tetejéhez. SZóval... ez az én tapasztalatom, mást nem írhatok, más gépet nem ismerek.

4Gyerek írta...

nem a 4 grammot keveslem, hanem a 3 dkg-ot sokallom.

sedith írta...

Éva, a kérdésed úgy volt feltéve, ahogy én válaszoltam rá. :D:D:D
Amúgy meg... nem sok a 3 dkg. 50 dkg liszthez általában 2,5 jár, itt van összesen 65 dkg lisztféle. A régi receptben 2,5 dkg-t ír a 35 dkg lisztneműhöz, és én épp, hoyg lecsökkentettem ahhoz képest. :)

Related Posts with Thumbnails

2011. december 9., péntek

Gluténmentes kenyér

Már van ilyen recept a blogomon, de ezúttal egy "továbbfejlesztett", főleg megnagyított adagját írom le, amit kenyérsütőgépben próbáltam ki. És nem utolsó sorban ezúttal fotóval is illusztrálom. Hasonlít egy kicsit a hagyományos kenyérhez, de azért mégis teljesen más. Mindenesetre, nagyon finom. Ha nem használjuk el azonnal, érdemes adagonként lefagyasztani, mert ha megszárad, már nem olyan finom. 



Gluténmentes kenyér

Hozzávalók: 4,5-5 dl víz, 2 evőkanál olaj, 20 dkg rizsliszt, 20 dkg burgonyapehely, 25 dkg kukoricakeményítő, 1 csapott evőkanál só, 3 dkg friss vagy 4 g szárított élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 kávéskanál  szódabikarbóna

Elkészítése:
Ha van kenyérsütőgépünk, a fenti sorrendben belepakoljuk a hozzávalókat (ebben az esetben célszerű szárított élesztőt használni), és kb. 2 órás dagasztó-kelesztő-sütő programra kapcsoljuk. Más tennivalónk már nincs, mint kivenni és rácsra helyezni a megsült kenyeret.
Kenyérsütőgép híján a következőképpen járunk el:
A cukrot feloldjuk kevés vízben (a kimért kb. 5 dl-ből), belemorzsoljuk a friss élesztőt, és felfuttatjuk. Kimérjük a lisztet, a burgonyapelyhet és a keményítőt, rájuk szórjuk a sót és a szódabikarbónát, majd hozzáöntjük az élesztős vizet és további vizet adagolva hozzá, összegyúrjuk. Néhány percig erőteljesen dagasztjuk, míg a massza jól összeáll, és közepes keménységű tészta nem lesz belőle. Ekkor hozzágyúrunk 1 evőkanál olajat, és tálba téve, letakarva, kb. 1 órát kelesztjük. Miután megkelt, ismét átgyúrjuk, hosszúkásra formázzuk, és egy kikent-lisztezett őzgerinc- vagy kalácssütő formába tesszük. Hagyjuk kelni még vagy 20 percet, majd forró sütőben megsütjük. Kb. 20 percnyi sülés után kivesszük a tepsit, a kenyeret lekenjük olajjal, majd visszatoljuk a sütőbe, amíg készre nem sül. Amikor megsült, rácsra borítjuk, és konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.  

EK - 2011/8

5 megjegyzés:

Adél írta...

Megkóstolnám ezt a kenyeret,hisz nagyon gusztán mutat.

4Gyerek írta...

érdekesen hangzik, tuti finom.

egy dolog nem tiszta előttem, az élesztők mennyisége friss és száraz verzióban.
tuti 3 dkg frissnek 4 gramm szárítottat kell megfeleltetni?

sedith írta...

Aleda, tényleg finom.:)

Éva, az én gépemben igen.:) Volt, hogy véletlenül 5 g ment, és azt mondtam, egye fene. Akkor meg úgy megkelt a tészta, hogy hozzáragadt a gép tetejéhez. SZóval... ez az én tapasztalatom, mást nem írhatok, más gépet nem ismerek.

4Gyerek írta...

nem a 4 grammot keveslem, hanem a 3 dkg-ot sokallom.

sedith írta...

Éva, a kérdésed úgy volt feltéve, ahogy én válaszoltam rá. :D:D:D
Amúgy meg... nem sok a 3 dkg. 50 dkg liszthez általában 2,5 jár, itt van összesen 65 dkg lisztféle. A régi receptben 2,5 dkg-t ír a 35 dkg lisztneműhöz, és én épp, hoyg lecsökkentettem ahhoz képest. :)