2011. december 12., hétfő

Céklás franciasaláta

Elegünk van már az unalomig gyártott franciasalátából? Készítsük céklával! Különleges színű és ízű is lesz tőle. Nagyon finom. A recept megjelent az idei Kifőztük magazin decemberi számában, amely letölthető ITT.



Céklás franciasaláta

Hozzávalók 4-6 személyre:
50 dkg cékla
olaj
1 csirkemell
3 sárgarépa
2 petrezselyemgyökér
1 kisebb zeller
5-6 krumpli
10 dkg zöldborsó
4-5 savanyú uborka

a mártáshoz:
2 tojás
4 dl olaj
2 teáskanál mustár

citromlé vagy almaecet
4-5 evőkanál tejföl
bors
porcukor

Elkészítése: Jól megmossuk a céklát, olajjal vékonyan megkent alufóliába csavarjuk, forró sütőben 1-1,5 óra alatt megsütjük, majd hagyjuk kihűlni, és meghámozzuk. Hideg vízben odatesszük főni a csirkemellet, majd miután felforrt, lehabozzuk. Végül beletesszük a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret meg a zellert, és hagyományos húslevest főzünk belőle.

Héjában megfőzzük a krumplit, kihűtjük, meghámozzuk. Puhára pároljuk a zöldborsót, és leszűrjük. Nagyjából azonos méretű kockákra vágjuk az összes főtt zöldséget, a savanyú uborkát és a csirkemellet, enyhén megsózzuk, és jól összekavarjuk.

Félperces majonézt készítünk a tojásból, az olajból, a mustárból, kevés sóból meg citromléből (leírása a Kifőztük 2010/7. számában olvasható), belekeverjük a tejfölt, majd tetszés szerint ízesítjük sóval, borssal, porcukorral és citromlével. Ráöntjük a zöldségekre, az egészet alaposan összedolgozzuk, majd legalább fél órára hideg helyre tesszük, hogy összeérjenek az ízek. Tálalás előtt átkeverjük a salátát, és ha szükséges, sózzuk még egy keveset.

Tipp: aki szereti, és úgy szokta, almát is tehet bele. A leszűrt húslevest bármilyen más leves alapjaként felhasználhatjuk, vagy cérnametélttel tálalhatjuk.

2 megjegyzés:

Kati írta...

Nagyon szép a színe, neklem sajnos még merész egy kicsit, nem vagyok ilyen bátor a céklával:)

sedith írta...

Kati, ne bátortalankodj!:) A cékla nagyon finom, főleg nyersen! Mi legtöbbször úgy esszük, salátában. Az a baj, hogy errefelé a köményes- tormás változatán kívül nem szokták készíteni. Én pedig éppen ellenkezőleg, feltettem magamban (nem most, már régen), hogy minél változatosabban fogom elkészíteni. Mint ahogyan a padlizsánnal és a karfiollal is ilyen céljaim vannak. :)

Related Posts with Thumbnails

2011. december 12., hétfő

Céklás franciasaláta

Elegünk van már az unalomig gyártott franciasalátából? Készítsük céklával! Különleges színű és ízű is lesz tőle. Nagyon finom. A recept megjelent az idei Kifőztük magazin decemberi számában, amely letölthető ITT.



Céklás franciasaláta

Hozzávalók 4-6 személyre:
50 dkg cékla
olaj
1 csirkemell
3 sárgarépa
2 petrezselyemgyökér
1 kisebb zeller
5-6 krumpli
10 dkg zöldborsó
4-5 savanyú uborka

a mártáshoz:
2 tojás
4 dl olaj
2 teáskanál mustár

citromlé vagy almaecet
4-5 evőkanál tejföl
bors
porcukor

Elkészítése: Jól megmossuk a céklát, olajjal vékonyan megkent alufóliába csavarjuk, forró sütőben 1-1,5 óra alatt megsütjük, majd hagyjuk kihűlni, és meghámozzuk. Hideg vízben odatesszük főni a csirkemellet, majd miután felforrt, lehabozzuk. Végül beletesszük a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret meg a zellert, és hagyományos húslevest főzünk belőle.

Héjában megfőzzük a krumplit, kihűtjük, meghámozzuk. Puhára pároljuk a zöldborsót, és leszűrjük. Nagyjából azonos méretű kockákra vágjuk az összes főtt zöldséget, a savanyú uborkát és a csirkemellet, enyhén megsózzuk, és jól összekavarjuk.

Félperces majonézt készítünk a tojásból, az olajból, a mustárból, kevés sóból meg citromléből (leírása a Kifőztük 2010/7. számában olvasható), belekeverjük a tejfölt, majd tetszés szerint ízesítjük sóval, borssal, porcukorral és citromlével. Ráöntjük a zöldségekre, az egészet alaposan összedolgozzuk, majd legalább fél órára hideg helyre tesszük, hogy összeérjenek az ízek. Tálalás előtt átkeverjük a salátát, és ha szükséges, sózzuk még egy keveset.

Tipp: aki szereti, és úgy szokta, almát is tehet bele. A leszűrt húslevest bármilyen más leves alapjaként felhasználhatjuk, vagy cérnametélttel tálalhatjuk.

2 megjegyzés:

Kati írta...

Nagyon szép a színe, neklem sajnos még merész egy kicsit, nem vagyok ilyen bátor a céklával:)

sedith írta...

Kati, ne bátortalankodj!:) A cékla nagyon finom, főleg nyersen! Mi legtöbbször úgy esszük, salátában. Az a baj, hogy errefelé a köményes- tormás változatán kívül nem szokták készíteni. Én pedig éppen ellenkezőleg, feltettem magamban (nem most, már régen), hogy minél változatosabban fogom elkészíteni. Mint ahogyan a padlizsánnal és a karfiollal is ilyen céljaim vannak. :)