2011. október 12., szerda

Sertéskaraj vörösboros szőlőmártással

Finom őszi, szüreti főétel. Az előző levessel együtt kitűnő páros lehet egy őszi vasárnapi ebédhez. 



Sertéskaraj vörösboros szőlőmártással

Hozzávalók: 70 dkg fehérkaraj, 3 dl jó minőségű vörösbor, só, bors, kevés liszt, olaj; a mártáshoz: 20 dkg szőlőszem, 5 dkg mazsola, 5 dkg vaj, 1 púpozott evőkanál keményítő, 2 dl vörösbor, 1 cikk fokhagyma, 1 evőkanál cukor, só; a tálaláshoz: 50 dkg aprószemű főtt krumpli, 1 evőkanál méz, 5 dkg vaj, só.

Elkészítése:
A húst 1 cm vastag szeletekre vágjuk, és megszórjuk sóval meg borssal. Kicsit állni hagyjuk, majd lisztbe mártva, kevés felforrósított olajon mindkét oldalát pirosra sütjük. Ekkor ráöntjük a bort, és addig pároljuk benne, amíg zsírjára nem sül. Kiszedjük a serpenyőből, és melegen tartjuk. A visszamaradt zsiradékhoz adjuk a vajat, hagyjuk, míg felforrósodik, majd beledobjuk a szőlőt és a mazsolát. Felöntjük 1 dl vízzel, ízesítjük sóval, borssal, cukorral, áttört fokhagymával, és 4-5 percig pároljuk. Ezalatt a keményítőt elkeverjük a borral, és hozzáöntjük a mártáshoz. Kavargatva besűrítjük, illetve jól kiforraljuk. Szükség szerint további vízzel vagy borral hígítjuk. A körethez meghámozzuk a főtt krumplit, egészben hagyjuk, és enyhén megsózzuk. A vajat felforrósítjuk, karamellizáljuk rajta a mézet, majd rádobjuk a krumplit, és addig rázogatjuk a serpenyőt, amíg a karamelles zsiradék szépen bevonja a krumpliszemeket. Borssal, ízlés szerint további sóval ízesítjük.


EK - 2011/10

6 megjegyzés:

Kreatív konyha írta...

Ez nagyon jól hangzik! Tényleg, igazi szüreti fogás! Ki fogom próbálni!

trollanyu írta...

Nagyon guszta ez a fotó:)Isteni finom lehet ez az összeállítás.

Adél írta...

Nagyon finom étel.A képed csodás:)

Petra írta...

Ez igen! Fejedelmi! :)

Katalin írta...

Gyönyörű lett a fotód, mint egy festmény. Ahogy olvastam, nagyon finomnak tűnik.

sedith írta...

Köszönöm szépen! Az étel nagyon finom volt, mert sajna, nem épp mostanában ettük. Akkoriban még volt időm a fotókkal babrálni. Most még főzni is alig van időm, energiám...:P

Related Posts with Thumbnails

2011. október 12., szerda

Sertéskaraj vörösboros szőlőmártással

Finom őszi, szüreti főétel. Az előző levessel együtt kitűnő páros lehet egy őszi vasárnapi ebédhez. 



Sertéskaraj vörösboros szőlőmártással

Hozzávalók: 70 dkg fehérkaraj, 3 dl jó minőségű vörösbor, só, bors, kevés liszt, olaj; a mártáshoz: 20 dkg szőlőszem, 5 dkg mazsola, 5 dkg vaj, 1 púpozott evőkanál keményítő, 2 dl vörösbor, 1 cikk fokhagyma, 1 evőkanál cukor, só; a tálaláshoz: 50 dkg aprószemű főtt krumpli, 1 evőkanál méz, 5 dkg vaj, só.

Elkészítése:
A húst 1 cm vastag szeletekre vágjuk, és megszórjuk sóval meg borssal. Kicsit állni hagyjuk, majd lisztbe mártva, kevés felforrósított olajon mindkét oldalát pirosra sütjük. Ekkor ráöntjük a bort, és addig pároljuk benne, amíg zsírjára nem sül. Kiszedjük a serpenyőből, és melegen tartjuk. A visszamaradt zsiradékhoz adjuk a vajat, hagyjuk, míg felforrósodik, majd beledobjuk a szőlőt és a mazsolát. Felöntjük 1 dl vízzel, ízesítjük sóval, borssal, cukorral, áttört fokhagymával, és 4-5 percig pároljuk. Ezalatt a keményítőt elkeverjük a borral, és hozzáöntjük a mártáshoz. Kavargatva besűrítjük, illetve jól kiforraljuk. Szükség szerint további vízzel vagy borral hígítjuk. A körethez meghámozzuk a főtt krumplit, egészben hagyjuk, és enyhén megsózzuk. A vajat felforrósítjuk, karamellizáljuk rajta a mézet, majd rádobjuk a krumplit, és addig rázogatjuk a serpenyőt, amíg a karamelles zsiradék szépen bevonja a krumpliszemeket. Borssal, ízlés szerint további sóval ízesítjük.


EK - 2011/10

6 megjegyzés:

Kreatív konyha írta...

Ez nagyon jól hangzik! Tényleg, igazi szüreti fogás! Ki fogom próbálni!

trollanyu írta...

Nagyon guszta ez a fotó:)Isteni finom lehet ez az összeállítás.

Adél írta...

Nagyon finom étel.A képed csodás:)

Petra írta...

Ez igen! Fejedelmi! :)

Katalin írta...

Gyönyörű lett a fotód, mint egy festmény. Ahogy olvastam, nagyon finomnak tűnik.

sedith írta...

Köszönöm szépen! Az étel nagyon finom volt, mert sajna, nem épp mostanában ettük. Akkoriban még volt időm a fotókkal babrálni. Most még főzni is alig van időm, energiám...:P