2011. szeptember 11., vasárnap

Szőlős, mazsolás tejberizs

Lánykáim nagyon szeretik a tejberizst, és mostanában gyakran készítem is nekik. Annak ellenére, hogy ők nem igénylik a változtatást, én igyekszem minden alkalommal ezt-azt módosítani rajta. Ezúttal, ha már szőlőszezon van, szőlővel és mazsolával "dobtam fel". Az adag bő 4 személyre elegendő.



Szőlős, mazsolás tejberizs

Hozzávalók: 2 evőkanál olaj, 2 pohár rizs, 4 pohár víz, késhegynyi só, cukor vagy méz ízlés szerint, 2 tasak vaníliás cukor vagy 2 evőkanál vaníliakivonat, kb. 1 l tej, 2 nagy marék mazsola, 2 nagy maréknyi fehér szőlő.

Elkészítése: Az olajat felhevítjük, majd ráöntjük a rizst, és átforrósítjuk rajta. Felöntjük a vízzel, rászórjuk a sót, összekavarjuk, és közepes lángon, fedő nélkül felforraljuk. Amikor felforrt, a lángot kicsire vesszük (vasalátétet is helyezhetünk az edény alá), a rizst lefedjük, és kb. 15 percig hagyjuk lassan főni-duzzadni. Amikor az összes vizet beszívta, édesítjük, és vaníliával ízesítjük ízlés szerint, majd kicsinként hozzáöntjük a tejet. Ismét felforraljuk (most már nagyon ajánlatos az alátét), beledobjuk a mazsolát, és nagyon lassú tűzön hagyjuk vagy 10 percig bugyogni. Közben kavargathatjuk, hogy egyeletesen puhuljon, ízesedjen. Amikor a tej nagyrészét beszívta, a lángot elzárjuk, de rajtahagyjuk az alátéten. Amikor már nem bugyog többé, hozzákeverjük a jól megmosott és lecsepegtetett szőlőszemeket is. Langyosan tálaljuk.

EK - 2011/10

5 megjegyzés:

Éva írta...

De szívesen besegítenék a lánykáidnak a desszert elfogyasztásában! Nagyon guszta lett!

Kati írta...

De rég ettem tejberizset.

Márti írta...

Átadnék egy díjat, látogass el hozzám!

Bianka írta...

Imádom, nagyon guszta

Zsani írta...

Szeretjük mi is, olajat nem szoktam tenni hozzá, de majd kipróbálom így is.

Related Posts with Thumbnails

2011. szeptember 11., vasárnap

Szőlős, mazsolás tejberizs

Lánykáim nagyon szeretik a tejberizst, és mostanában gyakran készítem is nekik. Annak ellenére, hogy ők nem igénylik a változtatást, én igyekszem minden alkalommal ezt-azt módosítani rajta. Ezúttal, ha már szőlőszezon van, szőlővel és mazsolával "dobtam fel". Az adag bő 4 személyre elegendő.



Szőlős, mazsolás tejberizs

Hozzávalók: 2 evőkanál olaj, 2 pohár rizs, 4 pohár víz, késhegynyi só, cukor vagy méz ízlés szerint, 2 tasak vaníliás cukor vagy 2 evőkanál vaníliakivonat, kb. 1 l tej, 2 nagy marék mazsola, 2 nagy maréknyi fehér szőlő.

Elkészítése: Az olajat felhevítjük, majd ráöntjük a rizst, és átforrósítjuk rajta. Felöntjük a vízzel, rászórjuk a sót, összekavarjuk, és közepes lángon, fedő nélkül felforraljuk. Amikor felforrt, a lángot kicsire vesszük (vasalátétet is helyezhetünk az edény alá), a rizst lefedjük, és kb. 15 percig hagyjuk lassan főni-duzzadni. Amikor az összes vizet beszívta, édesítjük, és vaníliával ízesítjük ízlés szerint, majd kicsinként hozzáöntjük a tejet. Ismét felforraljuk (most már nagyon ajánlatos az alátét), beledobjuk a mazsolát, és nagyon lassú tűzön hagyjuk vagy 10 percig bugyogni. Közben kavargathatjuk, hogy egyeletesen puhuljon, ízesedjen. Amikor a tej nagyrészét beszívta, a lángot elzárjuk, de rajtahagyjuk az alátéten. Amikor már nem bugyog többé, hozzákeverjük a jól megmosott és lecsepegtetett szőlőszemeket is. Langyosan tálaljuk.

EK - 2011/10

5 megjegyzés:

Éva írta...

De szívesen besegítenék a lánykáidnak a desszert elfogyasztásában! Nagyon guszta lett!

Kati írta...

De rég ettem tejberizset.

Márti írta...

Átadnék egy díjat, látogass el hozzám!

Bianka írta...

Imádom, nagyon guszta

Zsani írta...

Szeretjük mi is, olajat nem szoktam tenni hozzá, de majd kipróbálom így is.