2010. január 11., hétfő

Félperces majonéz


Talán banalitás, amit itt most megosztok veletek, de én nemrég fedeztem fel és arra gondoltam, hátha még van olyan, aki nem ismeri.

Nem szoktunk majonézt vásárolni, mindig magunk készítjük: ezt láttam otthon, ezt láttam anyósomnál, ezt láttam mindenkinél a környezetemben, így csinálom magam is. Semmi túlbonyolítás: nyers tojássárgája, olaj, mustár, citromlé és só. (Igen, nyers tojás - még sosem volt bajunk tőle, pedig javarészt üzletit használok; igaz, vannak időszakok, amikor háziból sütök-főzök.)
Régebb fakanállal kavargattuk, de esze ágában sem állt senkinek berzenkedni ellene. Beletelt egy negyedórába, de más választás nem volt.

Aztán jött a kézi mixer, aminek áldásos munkáját alig tudjuk megköszönni. Kb. 5 perc és a majonéz kész.

Most pedig "felfedeztem" a félperces majonézt. Bizony, fél perc alatt készen van, bár igaz, nem mértem a másodperceket! Semmi másra nincs szükség az eredeti hozzávalókon kívül, mint egy botmixerre, ami manapság már általában minden háztartásban megtalálható. A szomszédasszony mesélte a "receptet", amikor megvette a Braun mini robotját, akkoriban egyszer ki is próbáltam, de egy szörnyen folyós tojáslevet kaptam belőle, így elborzadva elvetettem a dolgot.

Aztán nemrég úgy hozta a véletlen, hogy megemlítettem neki: már meg se haragudjon, de azt a fajta majonézt én nem szeretem, mert egy híg lé lesz belőle. Mire ő: "hát persze, ha nem teszel elég olajat hozzá. Ez a titka. Legalább 2 dl-re van szükség egy tojáshoz." Én sem voltam rest, amikor legközelebb majonézre volt szükségem, kétkedve bár, de úgy készítettem, ahogy mondta. És láss csodát: egy kemény, már-már kocsonyás majonézkrémem született. Azóta mindig így készítettem és senkinek sem volt ellenvetése. Pláne nekem nem.

Félperces majonéz - EK - 2012/3

Hozzávalók: 1 EGÉSZ tojás, csipetnyi só, 1 tk. mustár, 2-3 csepp citromlé vagy almaecet, 2-2,2 dl olaj.

Elkészítés: A hozzávalókat a fent említett vagy bármilyen sorrendben egy magas falú edénybe (nekem egy vastag plasztikpoharam van hozzá) tesszük, belemerítjük a botmixert és elindítjuk.


Pillanatok alatt majonézzé kezdenek összeállni a pohár alján a hozzávalók,


majd további pár másodperc után már az összes olajat felveszi. Közben érdemes le-fel emelgetni a botmixert.


Még néhány másodperc és már kész is a kemény majonéz. Ha mégis folyósnak találnánk, akkor cseppentsünk még olajat hozzá és verjük még egy picit.


Ezek után lehet ízesíteni tetszés szerint, tartárt, remoulade-mártást varázsolni belőle, csak a fantázia szab határt!:)

25 megjegyzés:

Hajnal írta...

Én még sosem készítettem itthon majonézt,pedig imádjuk,de most ezzel a recepttel és ötlettel kedvet csináltál hozzá,hogy kipróbáljam :D !!Köszi szépen!!Olaj bármilyen jó hozzá??

Kiskukta írta...

Nekem sem idegen a nyers tojás használata, de én is ezt láttam otthon:D Arról nem is beszélve, hogy össze sem lehet hasonlítani a házilag készített majonéz ízét a boltival. Ha kell választani naná, hogy az otthonit választom!

sedith írta...

HAjnal, nem mondom, vettünk néha mi is üzleti majonézt, de csak úgy, kóstolásszinten. Nálunk nem vált be.
Én egyszerű napraforgóolajat használok hozzá.

Kiskukta, naná, hoyg jobb az otthoni. Mint szinte mindenben!:)

Wise Lady írta...

Én ismerem ezt, de nekem nem olyan finom, mintha csak sárgájával készítem. Kiérződik a fehérje íz.

Alíz írta...

Okos ötlet, de mostanig én is csak sárgájából készitettem. :)

Limara írta...

Jó ideje én is így készítem, szerintem remek módszer :))

3 kislány, én meg egy férj írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
3 kislány, én meg egy férj írta...

Reménykedtem, hogy tojás nélküli majonézről írsz majd..
Életemben egyszer voltam szalmonellás- László kórházban feküdtem pár napig mert majonézt ettem, - friss tanyasi tojásból készült. Akkor megfogadtam soha többet nem eszem nyers tojásos ételt. :-(((
(Tiramisut is anélkül készítem és isteni úgy is)

Pedig emlékeim szerint finom volt..és hasonlóképpen készítették, mint ahogyan te leírtad.

Ágnes

Ági, aki főz írta...

Szuper ez az ötlet, ki fogom próbálni. Valószínűleg csak sárgájával is működne, nem?

Ha valaki fél a nyers tojástól - mint én - akkor vehet már szalmonella ellen kezelt, UV fénnyel besugárzott tojást is.

Ottis írta...

Én Csak házi majonézt hasznélok.Pld. nem tudnám elképzelni a padlizsánkrémet műmajonézzel. Nálunk a férjem szereti a bloti majonézet, de én nagyon nagyon utálom, szerintem irtó műanyag íze van.Viszont ezt a tojásfehérjés változatot még soha nem hallottam. Mitől jobb, mint csak a tojássárgás?

Edó írta...

En a mai napig fakanallal keverem ki a majonezt,es meg eszembe sem jutott soha,hogy esetleg mixerrel:))igy sozktam meg na.Errol a felpercesrol mar en is hallottam,sot van egy masik is,a hofeher majinez,ugy remlik Wise Lady irt rola..

Vera írta...

Totálisan nem a majonézhez kapcsolódó amit írok, hanem inkább a katica tortához: ismét felhasználtam az ötleted, hogy tejszínhabrózsákkal díszítsünk tortát, miután utolós pillanatban sem kaptunk könnyen megmunkálható marcipánt, így Kinga Barbie-tortájának szoknyája tejszínhabrózsákkal lett bevonva. :) Úgyhogy köszönet, hogy ezt is megmutattad, nekem utolsó pillanatban ugrott be mentsvárként, pedig azt hittem, hogy ugrott a barbie-s torta! :-)

szepyke írta...

Szuper! Köszönöm

Ági, a szalmonella ellen kezelt tojásokat, úgy tudom, hogy simán hipóban áztatják. Nem jól tudom?

Bocsánat az offért!

Kati írta...

Én már nagyon rég készítettem "igazi" majonézt. Anyunál még, lánykoromban. :-P
Mostanában szinte mindig a "diétás-tojás mentes" változatot készítem. Már írtam róla.
De mi is csak sárgájából kevertük, és egy sárgához egy dl olajat használtunk.

sedith írta...

Köszönöm mindenkinek a hozzászólását! :) Elnézést kérek, de nem tudok reagálni most az írásaitokra. Puszilok mindenkit! Ági, téged üdvözöllek a blogomon!:)

Zsuzsa írta...

Kedves Blogoló,

a legjobbkor találtam a tippedre. Egy eléggé semerre sem alakuló majonéz megmentésén ügyködtem (persze, vendégség előtt sosem sikerülhet, pedig gyakran csinálok és legtöbbször gond nélkül). Szóval a botmixeres dologra azt mondtam, hát utolsó próbálkozás, úgyis annyi neki. Hát erre mi történik? belenyomom a botmixert, és tényleg, még fél perc sem kellett, és a trutymó híg majonézemből gusztusos krémes cucc lett :) nagyon köszönöm!!!

sedith írta...

Kedves Zsuzsa, nagyon örülök, hogy így véletlenül is segíthettem. :) Sőt, főleg iylenkor örülök, megerősítés ez a folytatáshoz!:)
Én is köszönöm neked!:)

kratomina írta...

Mustár feltétlen kell bele, vagy csak az íze miatt?

sedith írta...

Kedves Kratomina! Mustár nélkül még nem próbáltam, mert én azzal szoktam, és így a hagyományoshoz is jobban hasonlít az íze, de szerintem minden további nélkül működik akkor is, ha nem teszel bele. Esetleg tegyél majd egy pindurnyival több citromlevet, hogy azért elég savanykás legyen.

Zoltán Rozovits írta...

Kedves Edit!
Ez hihetetlen, tényleg működik!
Soha többet kézi keverés és bolti!
Köszi!!!

sedith írta...

Kedves Zoltán Rozovits, örülök, hogy sikerült! :) Másfajtát már éve óta nem készítek én sem. :)

Stella Anna Boár írta...

Nekem nem sikerült! Pedig gyakorlott házi majonéz gyártó vagyok! Maradok a hagyományos készítésnél. :)

sedith írta...

Stella Anna Boár, nagyon sajnálom, hogy nem sikerült. Amióta így készítem, nekem eddig mindig sikerült, a múlt héten viszont megkértem a lányomat, hogy csinálja meg ő. Mindent beletett, és elkezdte mixelni, ám túl hamar megemelte a botmixert, és nekünk sem sikerült. Szóval, ha mindent beletettél, ahoyg írtam, még nagyon fontos, hogy az elején lenyomva tartsuk a botmixert, és amikor a pohár alján már jól kialakult a majonéz, utána mozgatni lassan, hoyg a többi olajat is felvegye. Persze, az én hibám volt, hogy nem hangsúlyoztam ezt külön ki a lányomnak, ezért nem sikerült.

Szóval, én azt javasolom, még egyszer tegyél egy próbát: egész tojás, olaj, mustár, és az elején lenyomva tartani a botmixert. Ha akkor semm sikerül, akkor ez van, nem tudom, mi mást javasolhatnék. :)

De nagyon örülök a visszajelzésednek, köszönöm, hogy megírtad, hiszen ilyesmiből csak tanul az ember. Ki is egészítem a bejegyzést.

Névtelen írta...

Kipróbáltam, kókuszolajjal is működik. Köszönöm!

Névtelen írta...

Kedves Edit, szerintem is ott lesz a probléma, ha korán kezdjük el mozgatni a botmixert. Kétszer is belesültem a majonéz készítésébe, pedig próbáltam így, a recept szerint, majd csupán a sárgájával, de sehogy nem állt össze. Most, hogy átolvastam a kommenteket, adtam még egy esélyt, és figyeltem erre a részletre is- így oké! Köszi a segítséget. Üdv: P.Anita

2010. január 11., hétfő

Félperces majonéz

Bejegyezte: sedith dátum: 13:50

Talán banalitás, amit itt most megosztok veletek, de én nemrég fedeztem fel és arra gondoltam, hátha még van olyan, aki nem ismeri.

Nem szoktunk majonézt vásárolni, mindig magunk készítjük: ezt láttam otthon, ezt láttam anyósomnál, ezt láttam mindenkinél a környezetemben, így csinálom magam is. Semmi túlbonyolítás: nyers tojássárgája, olaj, mustár, citromlé és só. (Igen, nyers tojás - még sosem volt bajunk tőle, pedig javarészt üzletit használok; igaz, vannak időszakok, amikor háziból sütök-főzök.)
Régebb fakanállal kavargattuk, de esze ágában sem állt senkinek berzenkedni ellene. Beletelt egy negyedórába, de más választás nem volt.

Aztán jött a kézi mixer, aminek áldásos munkáját alig tudjuk megköszönni. Kb. 5 perc és a majonéz kész.

Most pedig "felfedeztem" a félperces majonézt. Bizony, fél perc alatt készen van, bár igaz, nem mértem a másodperceket! Semmi másra nincs szükség az eredeti hozzávalókon kívül, mint egy botmixerre, ami manapság már általában minden háztartásban megtalálható. A szomszédasszony mesélte a "receptet", amikor megvette a Braun mini robotját, akkoriban egyszer ki is próbáltam, de egy szörnyen folyós tojáslevet kaptam belőle, így elborzadva elvetettem a dolgot.

Aztán nemrég úgy hozta a véletlen, hogy megemlítettem neki: már meg se haragudjon, de azt a fajta majonézt én nem szeretem, mert egy híg lé lesz belőle. Mire ő: "hát persze, ha nem teszel elég olajat hozzá. Ez a titka. Legalább 2 dl-re van szükség egy tojáshoz." Én sem voltam rest, amikor legközelebb majonézre volt szükségem, kétkedve bár, de úgy készítettem, ahogy mondta. És láss csodát: egy kemény, már-már kocsonyás majonézkrémem született. Azóta mindig így készítettem és senkinek sem volt ellenvetése. Pláne nekem nem.

Félperces majonéz - EK - 2012/3

Hozzávalók: 1 EGÉSZ tojás, csipetnyi só, 1 tk. mustár, 2-3 csepp citromlé vagy almaecet, 2-2,2 dl olaj.

Elkészítés: A hozzávalókat a fent említett vagy bármilyen sorrendben egy magas falú edénybe (nekem egy vastag plasztikpoharam van hozzá) tesszük, belemerítjük a botmixert és elindítjuk.


Pillanatok alatt majonézzé kezdenek összeállni a pohár alján a hozzávalók,


majd további pár másodperc után már az összes olajat felveszi. Közben érdemes le-fel emelgetni a botmixert.


Még néhány másodperc és már kész is a kemény majonéz. Ha mégis folyósnak találnánk, akkor cseppentsünk még olajat hozzá és verjük még egy picit.


Ezek után lehet ízesíteni tetszés szerint, tartárt, remoulade-mártást varázsolni belőle, csak a fantázia szab határt!:)

25 megjegyzés on "Félperces majonéz"

Hajnal on 2010. január 11. 14:54 írta...

Én még sosem készítettem itthon majonézt,pedig imádjuk,de most ezzel a recepttel és ötlettel kedvet csináltál hozzá,hogy kipróbáljam :D !!Köszi szépen!!Olaj bármilyen jó hozzá??

Kiskukta on 2010. január 11. 15:01 írta...

Nekem sem idegen a nyers tojás használata, de én is ezt láttam otthon:D Arról nem is beszélve, hogy össze sem lehet hasonlítani a házilag készített majonéz ízét a boltival. Ha kell választani naná, hogy az otthonit választom!

sedith on 2010. január 11. 15:03 írta...

HAjnal, nem mondom, vettünk néha mi is üzleti majonézt, de csak úgy, kóstolásszinten. Nálunk nem vált be.
Én egyszerű napraforgóolajat használok hozzá.

Kiskukta, naná, hoyg jobb az otthoni. Mint szinte mindenben!:)

Wise Lady on 2010. január 11. 15:30 írta...

Én ismerem ezt, de nekem nem olyan finom, mintha csak sárgájával készítem. Kiérződik a fehérje íz.

Alíz on 2010. január 11. 15:55 írta...

Okos ötlet, de mostanig én is csak sárgájából készitettem. :)

Limara on 2010. január 11. 17:00 írta...

Jó ideje én is így készítem, szerintem remek módszer :))

3 kislány, én meg egy férj on 2010. január 11. 17:05 írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
3 kislány, én meg egy férj on 2010. január 11. 17:07 írta...

Reménykedtem, hogy tojás nélküli majonézről írsz majd..
Életemben egyszer voltam szalmonellás- László kórházban feküdtem pár napig mert majonézt ettem, - friss tanyasi tojásból készült. Akkor megfogadtam soha többet nem eszem nyers tojásos ételt. :-(((
(Tiramisut is anélkül készítem és isteni úgy is)

Pedig emlékeim szerint finom volt..és hasonlóképpen készítették, mint ahogyan te leírtad.

Ágnes

Ági, aki főz on 2010. január 11. 17:23 írta...

Szuper ez az ötlet, ki fogom próbálni. Valószínűleg csak sárgájával is működne, nem?

Ha valaki fél a nyers tojástól - mint én - akkor vehet már szalmonella ellen kezelt, UV fénnyel besugárzott tojást is.

Ottis on 2010. január 11. 17:48 írta...

Én Csak házi majonézt hasznélok.Pld. nem tudnám elképzelni a padlizsánkrémet műmajonézzel. Nálunk a férjem szereti a bloti majonézet, de én nagyon nagyon utálom, szerintem irtó műanyag íze van.Viszont ezt a tojásfehérjés változatot még soha nem hallottam. Mitől jobb, mint csak a tojássárgás?

Edó on 2010. január 11. 22:27 írta...

En a mai napig fakanallal keverem ki a majonezt,es meg eszembe sem jutott soha,hogy esetleg mixerrel:))igy sozktam meg na.Errol a felpercesrol mar en is hallottam,sot van egy masik is,a hofeher majinez,ugy remlik Wise Lady irt rola..

Vera on 2010. január 11. 22:32 írta...

Totálisan nem a majonézhez kapcsolódó amit írok, hanem inkább a katica tortához: ismét felhasználtam az ötleted, hogy tejszínhabrózsákkal díszítsünk tortát, miután utolós pillanatban sem kaptunk könnyen megmunkálható marcipánt, így Kinga Barbie-tortájának szoknyája tejszínhabrózsákkal lett bevonva. :) Úgyhogy köszönet, hogy ezt is megmutattad, nekem utolsó pillanatban ugrott be mentsvárként, pedig azt hittem, hogy ugrott a barbie-s torta! :-)

szepyke on 2010. január 12. 23:31 írta...

Szuper! Köszönöm

Ági, a szalmonella ellen kezelt tojásokat, úgy tudom, hogy simán hipóban áztatják. Nem jól tudom?

Bocsánat az offért!

Kati on 2010. január 13. 0:09 írta...

Én már nagyon rég készítettem "igazi" majonézt. Anyunál még, lánykoromban. :-P
Mostanában szinte mindig a "diétás-tojás mentes" változatot készítem. Már írtam róla.
De mi is csak sárgájából kevertük, és egy sárgához egy dl olajat használtunk.

sedith on 2010. január 13. 6:39 írta...

Köszönöm mindenkinek a hozzászólását! :) Elnézést kérek, de nem tudok reagálni most az írásaitokra. Puszilok mindenkit! Ági, téged üdvözöllek a blogomon!:)

Zsuzsa on 2010. július 4. 12:04 írta...

Kedves Blogoló,

a legjobbkor találtam a tippedre. Egy eléggé semerre sem alakuló majonéz megmentésén ügyködtem (persze, vendégség előtt sosem sikerülhet, pedig gyakran csinálok és legtöbbször gond nélkül). Szóval a botmixeres dologra azt mondtam, hát utolsó próbálkozás, úgyis annyi neki. Hát erre mi történik? belenyomom a botmixert, és tényleg, még fél perc sem kellett, és a trutymó híg majonézemből gusztusos krémes cucc lett :) nagyon köszönöm!!!

sedith on 2010. július 5. 18:20 írta...

Kedves Zsuzsa, nagyon örülök, hogy így véletlenül is segíthettem. :) Sőt, főleg iylenkor örülök, megerősítés ez a folytatáshoz!:)
Én is köszönöm neked!:)

kratomina on 2011. augusztus 17. 17:23 írta...

Mustár feltétlen kell bele, vagy csak az íze miatt?

sedith on 2011. augusztus 18. 10:45 írta...

Kedves Kratomina! Mustár nélkül még nem próbáltam, mert én azzal szoktam, és így a hagyományoshoz is jobban hasonlít az íze, de szerintem minden további nélkül működik akkor is, ha nem teszel bele. Esetleg tegyél majd egy pindurnyival több citromlevet, hogy azért elég savanykás legyen.

Zoltán Rozovits on 2015. május 23. 21:56 írta...

Kedves Edit!
Ez hihetetlen, tényleg működik!
Soha többet kézi keverés és bolti!
Köszi!!!

sedith on 2015. május 25. 6:24 írta...

Kedves Zoltán Rozovits, örülök, hogy sikerült! :) Másfajtát már éve óta nem készítek én sem. :)

Stella Anna Boár on 2016. február 11. 11:27 írta...

Nekem nem sikerült! Pedig gyakorlott házi majonéz gyártó vagyok! Maradok a hagyományos készítésnél. :)

sedith on 2016. február 11. 14:14 írta...

Stella Anna Boár, nagyon sajnálom, hogy nem sikerült. Amióta így készítem, nekem eddig mindig sikerült, a múlt héten viszont megkértem a lányomat, hogy csinálja meg ő. Mindent beletett, és elkezdte mixelni, ám túl hamar megemelte a botmixert, és nekünk sem sikerült. Szóval, ha mindent beletettél, ahoyg írtam, még nagyon fontos, hogy az elején lenyomva tartsuk a botmixert, és amikor a pohár alján már jól kialakult a majonéz, utána mozgatni lassan, hoyg a többi olajat is felvegye. Persze, az én hibám volt, hogy nem hangsúlyoztam ezt külön ki a lányomnak, ezért nem sikerült.

Szóval, én azt javasolom, még egyszer tegyél egy próbát: egész tojás, olaj, mustár, és az elején lenyomva tartani a botmixert. Ha akkor semm sikerül, akkor ez van, nem tudom, mi mást javasolhatnék. :)

De nagyon örülök a visszajelzésednek, köszönöm, hogy megírtad, hiszen ilyesmiből csak tanul az ember. Ki is egészítem a bejegyzést.

Névtelen írta...

Kipróbáltam, kókuszolajjal is működik. Köszönöm!

Névtelen írta...

Kedves Edit, szerintem is ott lesz a probléma, ha korán kezdjük el mozgatni a botmixert. Kétszer is belesültem a majonéz készítésébe, pedig próbáltam így, a recept szerint, majd csupán a sárgájával, de sehogy nem állt össze. Most, hogy átolvastam a kommenteket, adtam még egy esélyt, és figyeltem erre a részletre is- így oké! Köszi a segítséget. Üdv: P.Anita

Related Posts with Thumbnails