2010. január 25., hétfő

Citromos álom, avagy gombhoz a kabátot


Még sosem ettem/vettem/használtam lime-ot. Múltkor úgy gondoltam, hogy éppen ideje kipróbálni, ezért hát vettem egyet. Amint töprengtem, hogy mi legyen belőle, beugrott Ottis zöldcitromos habja, legalábbis nekem ilyesminek maradt meg. Aztán, amikor megkerestem, és láttam, hogy szeletelhető valami lesz belőle, kicsit megcsappant hozzá a kedvem, de csak azért, mert nem lett volna türelmem kivárni a hűtési időt.:P Végül mégis hozzáfogtam, kóstolgatás közben meg felfedeztem a spanyolviaszt: nem rakom le, ahogy ő írta, hanem egyszerű pohárkrém lesz belőle! És lőn.
Kicsit változtattam a recepten (nem mintha annak bármi baja is lenne), mert nekem volt lecsepegtetett aludttejem, azaz házi krémtúróm, amit tejföl helyett felhasználtam, illetve csak 200 ml ál-tejszínhabot kaptam a sarki boltban. De akkor is, így is i-s-t-e-n-i lett! (Már el is döntöttem, hogy nagyobbik lányom citromkrémes tortát fog kapni szülinapjára!:D)

Citromos álom

Hozzávalók:
70 dkg házi túrókrém vagy tejföl, 6 ek. cukor, 200 ml habtejszín, 3 lime vagy citrom (nálam 1:2-es volt az arány), 20 dkg babapiskóta.

Elkészítés:
A citromokat forró vízben jól megmossuk és lereszeljük a héjukat. (Én csak a sárgáét használtam fel a krémbe, a lime-é maradt a díszítéshez) A lime-ból előzőleg levágunk 2-3 karikát és csak azután reszeljük le.
A túrókrémet vagy tejfölt kikavarjuk a cukorral, a citromhéjjal és a citromok levével. Ki-ki ízlés szerint adagolja a citromlevet! Keményre verjük a habtejszínt és óvatosan beleforgatjuk a túrókrémbe. A kész krémet habzsákba töltjük és csinos kelyhekbe nyomjuk. Babapiskótát szúrunk bele, megszórjuk zöldcitrom-héjjal és citromkarikákkal díszítjük.

FÉL ÓRA - 2010.

7 megjegyzés:

Natimi írta...

A pizzába szinte beleharaptam,a lime os habba pedig szinte belenyaltam:))
Istenien néznek ki!
A káposztalé egyből beesett,ahogy megláttam.Úgyhogy én is tudtam volna,csak 1 hét szünet volt nálam.Olvastad,hogy miért!

Puszillak,
Timi

Kata írta...

Kérek szépen 1 pohárral, ha van még véletlenül...

iri írta...

most mar csak valami unneples hianyzik!

Ottis írta...

És ízlett a lime-os íz? Én újabban nagyon szeretem a citromos tortákat.Régebb rá se néztem a citromosokra, változnak az idők :-)

Wise Lady írta...

Ezt kínzásnak, zaklatásnak veszem!
Nagyon kívánatos.

Kati írta...

Fincsi lehetett! :-) Ki is próbálom...

sedith írta...

Timi, Örülök!:) Ezek szerint ti is szoktatok céklát tennia káposztalébe. mert mindenképp csak azok tudták vagy sejtették, hogy miről van szó.

Kata, már rég elfogyott!;:)

Iri, hát ünnepeltünk: azt, hogy megértünk még egy napot és szerencsésen a végére is értünk. :)

Otti, nagyon ízlett, bár - igaz, lehet, velem van Baj - nem éreztem különbséget a citrom és lime között. A színe viszont megéri, főleg, ha különlegesebbet akarsz!

Wise lady, nagyon köszönöm. Örülök, hogy tetszik, próbáld ki!:)

Kati, fog ízleni, csak bátran! Amúgy neked is van egy tejfölös desszerted, amit egyszer elkészítettem!:)

Related Posts with Thumbnails

2010. január 25., hétfő

Citromos álom, avagy gombhoz a kabátot


Még sosem ettem/vettem/használtam lime-ot. Múltkor úgy gondoltam, hogy éppen ideje kipróbálni, ezért hát vettem egyet. Amint töprengtem, hogy mi legyen belőle, beugrott Ottis zöldcitromos habja, legalábbis nekem ilyesminek maradt meg. Aztán, amikor megkerestem, és láttam, hogy szeletelhető valami lesz belőle, kicsit megcsappant hozzá a kedvem, de csak azért, mert nem lett volna türelmem kivárni a hűtési időt.:P Végül mégis hozzáfogtam, kóstolgatás közben meg felfedeztem a spanyolviaszt: nem rakom le, ahogy ő írta, hanem egyszerű pohárkrém lesz belőle! És lőn.
Kicsit változtattam a recepten (nem mintha annak bármi baja is lenne), mert nekem volt lecsepegtetett aludttejem, azaz házi krémtúróm, amit tejföl helyett felhasználtam, illetve csak 200 ml ál-tejszínhabot kaptam a sarki boltban. De akkor is, így is i-s-t-e-n-i lett! (Már el is döntöttem, hogy nagyobbik lányom citromkrémes tortát fog kapni szülinapjára!:D)

Citromos álom

Hozzávalók:
70 dkg házi túrókrém vagy tejföl, 6 ek. cukor, 200 ml habtejszín, 3 lime vagy citrom (nálam 1:2-es volt az arány), 20 dkg babapiskóta.

Elkészítés:
A citromokat forró vízben jól megmossuk és lereszeljük a héjukat. (Én csak a sárgáét használtam fel a krémbe, a lime-é maradt a díszítéshez) A lime-ból előzőleg levágunk 2-3 karikát és csak azután reszeljük le.
A túrókrémet vagy tejfölt kikavarjuk a cukorral, a citromhéjjal és a citromok levével. Ki-ki ízlés szerint adagolja a citromlevet! Keményre verjük a habtejszínt és óvatosan beleforgatjuk a túrókrémbe. A kész krémet habzsákba töltjük és csinos kelyhekbe nyomjuk. Babapiskótát szúrunk bele, megszórjuk zöldcitrom-héjjal és citromkarikákkal díszítjük.

FÉL ÓRA - 2010.

7 megjegyzés:

Natimi írta...

A pizzába szinte beleharaptam,a lime os habba pedig szinte belenyaltam:))
Istenien néznek ki!
A káposztalé egyből beesett,ahogy megláttam.Úgyhogy én is tudtam volna,csak 1 hét szünet volt nálam.Olvastad,hogy miért!

Puszillak,
Timi

Kata írta...

Kérek szépen 1 pohárral, ha van még véletlenül...

iri írta...

most mar csak valami unneples hianyzik!

Ottis írta...

És ízlett a lime-os íz? Én újabban nagyon szeretem a citromos tortákat.Régebb rá se néztem a citromosokra, változnak az idők :-)

Wise Lady írta...

Ezt kínzásnak, zaklatásnak veszem!
Nagyon kívánatos.

Kati írta...

Fincsi lehetett! :-) Ki is próbálom...

sedith írta...

Timi, Örülök!:) Ezek szerint ti is szoktatok céklát tennia káposztalébe. mert mindenképp csak azok tudták vagy sejtették, hogy miről van szó.

Kata, már rég elfogyott!;:)

Iri, hát ünnepeltünk: azt, hogy megértünk még egy napot és szerencsésen a végére is értünk. :)

Otti, nagyon ízlett, bár - igaz, lehet, velem van Baj - nem éreztem különbséget a citrom és lime között. A színe viszont megéri, főleg, ha különlegesebbet akarsz!

Wise lady, nagyon köszönöm. Örülök, hogy tetszik, próbáld ki!:)

Kati, fog ízleni, csak bátran! Amúgy neked is van egy tejfölös desszerted, amit egyszer elkészítettem!:)