2009. február 10., kedd

Pulykacsíkok majdnem Stroganoff módra

Pulykamellett olvasztottam a szombati ebédhez, de végül nem készítettem el ebédre, mert akkor anyóséknál voltunk. Viszont lett belőle vacsora. Két adag muffin között gyorsan összeütöttem, elég hamar elkészült.

Először nem tudtam, mi legyen belőle, valami olyasmit akartam volna, amit nem ettünk mostanában, esetleg nem is eszünk túl gyakran. És megtaláltam. Ha már amúgyis elöl volt a Lajos Mari-könyvem, belelapozgattam és megtaláltam a Bélszíncsíkokat Stroganoff módra. Láttam is hozzá.

A húst megmostam, szeletekre, majd kisujjnyi csíkokra vágtam. Egy hagymát apróra daraboltam és kevés olajon megdinszteltem. A húst megszórtam liszttel, összeforgattam, majd rádobtam a hagymára és amíg a hús kifehéredett, állandóan kevergetve, erős tűzön pirítottam. Ekkor jött volna bele a feldarabolt gomba, aminek hiánya miatt az én ételem csak majdnem Stroganoff lett. Tettem bele egy cikk áttört fokhagymát, 1 babérlevelet, friss (azaz nálam fagyasztott) kakukkfüvet, 2 ek. paradicsompüré helyett egy fél üvegnyi házi ketchupot, egy nagy, apróra vágott ecetes uborkát, kb. 2 dl bort, és picit sózva, borsozva, főztem kb. 20-25 percig. (Ha üzleti pulykából készül, biztos, hamarabb is megvan, de az én házi pulykám több fővést igényelt.) Közben az elfővő levét kevés forró vízzel pótoltam mindig. Végül elkavartam benne kb. 1 dl-nyi tejfölt (2 dl tejszín is jó) és kevés vízzel igazítottam meg a mártás állagát. Kiforraltam, majd még egy pici sót tettem bele és kész is volt. Köretet már nem csináltam, hanem kenyérrel mártogattuk, de bármilyen semleges ízű köret (krumplipüré, párolt rizs) jó mellé.



Másnap, vasárnap, teljesen hagyományos ételeket készítettem, nem is volt kedvem kísérletezgetni, de amúgy nem is nagyon tehettem, nehogy majd ne tudjanak enni belőle! Tejfölös fokhagymás levest főztem, amibe egy disznó jócskán belelógatta a lábát, majd egyszerű krumplipüré, sült csirkefelsőcomb és bécsi szelet ment az asztalra. Desszertként a
Tündi által hozott joghurtos-ananászos tortát ettük, ami nagyon finom volt.




3 megjegyzés:

írta...

Szia, nézz be hozzám egy kis játékra ;) :*

sedith írta...

Ré, nem tudok írni ismét, de remélem benézel hozzám, hogy tudd, Téged is vár egy játék! :) Én is igyekszem!

Kati írta...

Nyam!:)

Related Posts with Thumbnails

2009. február 10., kedd

Pulykacsíkok majdnem Stroganoff módra

Pulykamellett olvasztottam a szombati ebédhez, de végül nem készítettem el ebédre, mert akkor anyóséknál voltunk. Viszont lett belőle vacsora. Két adag muffin között gyorsan összeütöttem, elég hamar elkészült.

Először nem tudtam, mi legyen belőle, valami olyasmit akartam volna, amit nem ettünk mostanában, esetleg nem is eszünk túl gyakran. És megtaláltam. Ha már amúgyis elöl volt a Lajos Mari-könyvem, belelapozgattam és megtaláltam a Bélszíncsíkokat Stroganoff módra. Láttam is hozzá.

A húst megmostam, szeletekre, majd kisujjnyi csíkokra vágtam. Egy hagymát apróra daraboltam és kevés olajon megdinszteltem. A húst megszórtam liszttel, összeforgattam, majd rádobtam a hagymára és amíg a hús kifehéredett, állandóan kevergetve, erős tűzön pirítottam. Ekkor jött volna bele a feldarabolt gomba, aminek hiánya miatt az én ételem csak majdnem Stroganoff lett. Tettem bele egy cikk áttört fokhagymát, 1 babérlevelet, friss (azaz nálam fagyasztott) kakukkfüvet, 2 ek. paradicsompüré helyett egy fél üvegnyi házi ketchupot, egy nagy, apróra vágott ecetes uborkát, kb. 2 dl bort, és picit sózva, borsozva, főztem kb. 20-25 percig. (Ha üzleti pulykából készül, biztos, hamarabb is megvan, de az én házi pulykám több fővést igényelt.) Közben az elfővő levét kevés forró vízzel pótoltam mindig. Végül elkavartam benne kb. 1 dl-nyi tejfölt (2 dl tejszín is jó) és kevés vízzel igazítottam meg a mártás állagát. Kiforraltam, majd még egy pici sót tettem bele és kész is volt. Köretet már nem csináltam, hanem kenyérrel mártogattuk, de bármilyen semleges ízű köret (krumplipüré, párolt rizs) jó mellé.



Másnap, vasárnap, teljesen hagyományos ételeket készítettem, nem is volt kedvem kísérletezgetni, de amúgy nem is nagyon tehettem, nehogy majd ne tudjanak enni belőle! Tejfölös fokhagymás levest főztem, amibe egy disznó jócskán belelógatta a lábát, majd egyszerű krumplipüré, sült csirkefelsőcomb és bécsi szelet ment az asztalra. Desszertként a
Tündi által hozott joghurtos-ananászos tortát ettük, ami nagyon finom volt.




3 megjegyzés:

írta...

Szia, nézz be hozzám egy kis játékra ;) :*

sedith írta...

Ré, nem tudok írni ismét, de remélem benézel hozzám, hogy tudd, Téged is vár egy játék! :) Én is igyekszem!

Kati írta...

Nyam!:)